Slovenija

Pahor zaskrbljen zaradi obstoja oborožene skupine: To je popolnoma nesprejemljivo

Slovenija, 03. 09. 2018 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.F./ K.H./ U.Z.
Komentarji
2991

Ta konec tedna so na družbenih omrežjih zakrožili posnetki vojaške formacije zamaskirane skupine moških. Nekateri držijo v rokah puške in sekire, urjenje pa naj bi potekalo na Pohorju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šiškov postroj 'Štajerske varde'
    03:21
    Iz 24UR: Šiškov postroj 'Štajerske varde'
  • Iz 24UR: 'To je kriminalno dejanje'
    02:42
    Iz 24UR: 'To je kriminalno dejanje'
  • Vojaški postroj
    00:30
    Vojaški postroj
  • Iz SVETA: Paravojaška enota?
    03:11
    Iz SVETA: Paravojaška enota?
  • Iz SVETA: Šiško o urjenju
    01:20
    Iz SVETA: Šiško o urjenju
  • Iz 24UR ZVEČER: Ostri odzivi na posnetke
    03:10
    Iz 24UR ZVEČER: Ostri odzivi na posnetke
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Brankom Lobnikarjem
    04:59
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Brankom Lobnikarjem

Uporabnik Twitterja z vzdevkom "RadikalniUpokojenec", ki je objavil fotografije, je ob njih zapisal "začenja se vroča jesen". Med posnetki postroja zamaskiranih moških je tudi fotografija stisnjene pesti, obarvane v slovensko zastavo, ob kateri piše: "Dovolj nam je. Zavzemamo parlament." Za 13. septembra pa napovedujejo "protest proti vladi, ki bo Slovenijo spremenila v Venezuelo".

Za vzdevkom "RadikalniUpokojenec" naj bi se – kot kažeta profilni fotografiji – skrival Igor Golob, ki ima na svoji FB strani ima v predstavitvi zapisano: "Slovenski radikalni desničarji smo dobro pripravljeni na vojno z muslimani in levico".

Mnogi sprva niso verjeli, da gre za dogajanje v Sloveniji, saj takšni prizori spominjajo na paravojaške kampe, o katerih poročajo iz tretjih držav. Nekateri so bili zato prepričani, da so posnetki iz Rusije. Vendar smo po preverjanju ugotovili, da ne gre za neslano šalo, photoshop ali "lažno novico", saj nam je Andrej Šiško, predsedniški kandidat, potrdil, da je bil on tisti, ki je vodil vojaški postroj.

Policija preverja več sumov storitve kaznivih dejanj

Policija je sporočila, da je takoj po objavah na družbenih omrežjih pričela z izvajanjem ukrepov na podlagi zakona o kazenskem postopku. Vsi ukrepi so vezani na sum storitve kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.

Udeleženci in tisti, ki so objavljali slike ter komentirali pod objavami, so tako osumljeni:
- javnega vzpodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti
- nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva
- kaznivega dejanja zoper javni red in mir
- kaznivega dejanja zoper človečnost
- kaznivega dejanja zoper suverenost RS in njeno demokratično ustavno ureditev

Šiško: Orožje je pravo

Šiško se je z nami pogovoril o podrobnostih slik in videa. Potrdil je, da je sam vodil enoto, ki jo imenuje Štajerska varda (varda je starejši izraz za gardo), v kateri sodeluje več kot 100 ljudi.

Strokovnjak za nacionalno varnost Iztok Prezelj ob tem poudarja, da gre brez dvoma za paravojaško enoto.

Na vprašanje, zakaj je takšen postroj nastal, trdi, "da so 24. junija 2017 po 99 letih ponovno ustanovili Deželo Štajersko. Žal, zaradi predsedniških in državnozborskih volitev, se s tem nismo imeli časa ukvarjati, zdaj, ko je to mimo, se bomo lahko s tem ukvarjali v skladu z našim načrtom".

Javnost pa predvsem razburja dejstvo, da so bili nekateri posamezniki oboroženi. Potrebo po oborožitvi in obrambni strukturi Šiško utemeljuje s tem, da vsaka država in vsaka pokrajina potrebuje varnostne sile: "Dežela mora zagotavljati red in mir." Zato so ustanovili zastavo, črno-belo z grbom Štajerske in prekrižanimi meči.
Šiško je potrdil, da je orožje na fotografijah pravo. Na to, kako so prišli do orožja, pa je odgovoril: "Zelo enostavno, izdali smo odlok dežele Štajerske o oborožitvi in smo orožje nabavili. Po stari pravdi nam ta pravica pripada."

Nadaljeval je, da so se kot svobodni ljudje "samostojno odločili za roto in postroj, saj so tisti, ki so državo ukradili, nesposobni, da bi spoštovali ustavo in državo. Če imamo ljudi na oblasti, ki niso sposobni držati ustave in spoštovati države, jo bomo pa sami. Mi smo se pripravljeni pogovarjati, če pa se ne bodo želeli, bo nastal problem." V kratkem bodo ustanovili podobne strukture tudi v drugih slovenskih regijah, saj naj bi bili postopki že utečeni, ljudje pa pripravljeni sodelovati.

Šiško pravi, da vodi enoto, ki jo imenuje Štajerska varda in v kateri sodeluje več kot 100 ljudi.
Šiško pravi, da vodi enoto, ki jo imenuje Štajerska varda in v kateri sodeluje več kot 100 ljudi. FOTO: Facebook

Pahor: To je popolnoma nesprejemljivo

Iz Urada predsednika republike Boruta Pahorja so sporočili, da predsednik izraža veliko zaskrbljenost zaradi obstoja omenjene oborožene skupine. Po njegovem je oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine "zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države", popolnoma nesprejemljivo.

Pahor zato od pristojnih organov pričakuje, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Ob tem je poudaril tudi, da je Slovenija svobodna država, v kateri vsak lahko izpove svoje stališče, vendar je pri tej svobodi omejen z enako svobodo drugega. "Slovenija je varna država, v kateri ni nikomur, ki ni za to pooblaščen, potrebno in dovoljeno samovoljno in protipravno skrbeti za varnost države in njenih meja. Slovenija ima ustrezne ustanove in organe, ki skrbijo za zagotovitev miru, varnosti in nadzor državne meje in svoje delo dobro opravljajo," je še dodal.

"Gre za absolutno nedopustno početje, ki po nepotrebnem vzbuja strah in širi sovraštvo. Slovenija je varna država, policija in vojska zelo dobro opravljata svoje delo. Pričakujem, da bodo pristojni organi takoj ukrepali zoper odgovorne," je na Twitterju zapisal Miro Cerar.

Po mnenju vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana ni sprejemljivo, da ljudje kjer koli po Sloveniji hodijo z orožjem. "Verjamem, da pri nas službe, ki so za to zadolžene, spremljajo zadeve in ustrezno ukrepajo," je dejal v izjavi, objavljeni na Facebook strani stranke.

Kaj pravi zakon?

Pozivanje na oboroženi odpor je sicer v Kazenskem zakoniku opredeljeno tako:

(1) Kdor organizira ali vodi oborožen upor, da bi ogrozil obstoj Republike Slovenije, spremenil njeno ustavno ureditev ali strmoglavil njene najvišje državne organe, se kaznuje z zaporom najmanj petnajstih let.

(2) Kdor sodeluje v oboroženem uporu iz prejšnjega odstavka, se kaznuje z zaporom do petih let.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2991)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
09. 09. 2018 10.18
+4
Pahor mislim , da je narod bolj zaskrbljen predvsem zaradi tebe pa čeprav si veljavno ustoličen kot si.
Frane Šajn
09. 09. 2018 10.14
+1
Pa menda ja ne? Poharček! Mene bolj skrbijo tvoje prehitre pobegle izjave pred miselnostjo kot tile "novodobni banditi!" Četrti letnik iz Tacna je čisto dovolj , da naredi ene terenske vaje v tej smeri in postavi to "vardo" tja kmor spada.
ArkaMast
04. 09. 2018 21.50
+13
Vse bo vredu. Mal so spil. Brez panike. Vlado imamo, zico na meji, vodni top, patrie, pa se bogatuni bodo mal plunl. Ksn migrant se bo slovensk naucu, da bo uskocu na tekoci trak, ce bo nas zbolu, pa tak. Place bodo dvignl iz 500 na 600, da bo za poloznice..... Sej bo. Skiro pa kr u skdn den. U izi stari.
Madeni
04. 09. 2018 17.58
+8
PAHOR je edne glavnih AKTERJEV parole en narod dve DRŽAVI..ko je telovadil in delaL zgago ter hujskal Albance na Kosovu IN VPIL kosovo REPUBLIK.. je pozabil da bo isto čorbo žrl tudi DOMA..
Frane Šajn
09. 09. 2018 10.16
Kako senčniki vedno kažejo s prstkom na druge kajnede ti votlodesnoglava kačica!
Absolutist 1
04. 09. 2018 16.35
+14
Da,Pahor narod je zaskrbljen nad nekontroliranimi vpadi tujih desantov islamistov preko naše meje.Kako to da jih vaša SOVA ne zaznava in vi nič proti tem nekontroliranim vpadom ne ukrepate.Saj ste lani sami izrekli tragično novico,da je slovenska vojska v slabem stanju in nepripravljena na zavarovanje države.
Frane Šajn
09. 09. 2018 10.19
-1
Lutra Lutra 1
04. 09. 2018 16.04
+17
Najbolj bi moral biti zaskrbljen nad sabo. On je eden od vzrokov vsega tega.
brabusednet
04. 09. 2018 15.29
+11
Pahor je lahko vesel,da je dobil pomoč saj je sam vojsko ocenil nesposobno.Ti še proračun ne bremenijo in je tudi lahko Meseceva kompanija vesela.Ognjena moč vojske raste.
buksl12
04. 09. 2018 13.07
+13
Gospod Pahor sedaj si zaskrbljen nisi pa zaskrljen ko državno mejo prečkajo migranti jih policija brezplačno prevaža po Sloveniji to te pa ne skrbi.Če imaš kaj besede naredi red prvo v parlamentu potem se pa nebo treba ubadat s takšnimi stvarmi.
Borut Stari
04. 09. 2018 12.55
-3
Bejž no! Oborožene formacije oblečene v partizanske uniforme npr. pri proslavah , kot so Dražgoše pa lahko uradno paradirajo s nenacionalno zastavo in neuradnimi praporji.
TolstojV
04. 09. 2018 12.33
+18
Največji teroristi so v centralizirani Ljubljani ki nima posluha za ostale reveže v Sloveniji. Györkös Žnidarjeva je iz komunističnega okolja njena mati je bila prijateljica Zdenke Cerar in vodja tožilcev v Maruboru kdo je lahko opravljal tako funkcijo. Danes pa je njena hči ki jo je nastavil Cerar ministrica za notranje zadeve kdo ima koristi od nje. Zdaj že čaka na novo reprezentančno službo. To je kriminal v naši državi in Pahor ki je Slovenijo zadolžil za več generacij. Ti taborniki na štajerskem so samo produkt sprenevedanja politikov pred problemi državljanov centralizirane Ljubljane ki je ubobožala večino državljanov razen tistih v Ljubljani zaposlenih v centraliziranih državnih službah z dobrimi plačami ki tulijo da je v državi vse v najlepšem redu. Zgodovina nas uči da bo policija na koncu vedno na strani ljudstva in ne sprevrženih politikov.
detect
04. 09. 2018 12.25
-14
pahor je kar uredu,samo nekateri naši politiki so čudni.
MiroF
04. 09. 2018 12.08
+26
Kar se pa Pahorja tiče bi pa moral bit vzgled vsem državljanom in že zdavnaj odstopiti iz položaja predsednika republike !!! Tolko sranja kot je on naredil in to dokazanega sranja bi moral biti že na Dobu !!! Tako, da njegove komentarje in neka besedičenja splon ni jemati za mar....on ni moj predsednik !!! Zakaj ??? Že zaradi Teš-a bi se moral kot avtoriteta sam ovadit in sprejet odgovornost !!! Takšen mora biti predsednik ne pa, da se šopiri in nastavlja fotografom in se gre nekega Rudij Carella.....In ja, če me prašate se strinjam, da se samoorganizira neka enota in počisti z takimi ljudmi v državi kot je Pahor !!!
franc0091
04. 09. 2018 11.58
+2
Označiti jih za teroriste.
Borut Stari
04. 09. 2018 12.57
-9
A tiste, ki paradirajo v partizanskih uniformah tudi?
macro
04. 09. 2018 11.39
+3
Kaj bluzite s temi fake članki delate iz muhe slona. Kaj če bi se vlada spravila kaj bolj pametnega počet kot modrovati
murinar
04. 09. 2018 11.41
+6
magnusen
04. 09. 2018 11.23
-12
Podpiram Pahorjevo zaskrbljenost.
olafur
04. 09. 2018 12.04
+17
Pahor pa se ne oglasi na članek Demokracije, o kulturi posiljevanja, ki naj bi bila v domeni azilantov. To ni več moj predsednik in od takrat naprej lahko klobasa kar hoče.
slabogledam
04. 09. 2018 11.17
+33
Mogoče bi se moral Pahor spraviti na teren večkrat ,ne samo takrat ko lobira po vrtcih in komunalcih,pa slini s kosorjevo...
Kopriva60918022
04. 09. 2018 11.15
+9
en bol zavalen od drugga hahaha
Voyager3000
04. 09. 2018 11.11
+4
Šiška, obsojenca, je treba strpati na hladno. Sramoto dela med volitvami, sramoto dela sedaj.
duhccc
04. 09. 2018 11.06
+27
prevec obljub in zavajanje je bilo obljubili drugo svico.... pa se meje niso mogli v 30 letih dolociti .vecinoma so vsi politiki hodili v sluzbo zaradi denarje ne za dobro slovenije ... itak prihajajo casi zavedanja clovestva ...
sbštajerec
04. 09. 2018 11.32
+5
ooResnicA
04. 09. 2018 11.04
+3
....a ko pa telebajski po ljubljani nosijo rdeče zvezde pa orožje je pa zakonito pa ok?