Slovenija

'Slovenci cenimo umetnost, le včasih nam je težko seči v žep zanjo'

Ljubljana, 08. 02. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
61

Ob kulturnem dnevu je na mestu vprašanje, v kakšnem stanju je slovenska kultura, sploh če jo pogledamo v luči zadnje odločitve "kulturnega" ministrstva. In kdo bi bil za odgovore na to bolj poklican kot (mladi) ustvarjalec. Jaka Tomc, novinar, pisatelj, "manični poet", pravi, da se od časa Prešerna vsaj nekaj ni spremenilo - tudi danes se malo kulturnikov preživlja s pisanjem.

Jaka Tomc, pisatelj, pesnik, ustvarjalec, ustanovitelj založbe Manični poet, ki zastopa dela neuveljavljenih avtorjev, ob kulturnem prazniku pravi, da je država tista, ki mora postaviti zdrave temelje, na katerih bo potem lahko gradila umetnost. Umetnost, ki nam bo v ponos.

Prepričan je, da imamo Slovenci mnogo kakovostnih ustvarjalcev, le prostor, kjer bodo ustvarjali, jim moramo dati. Všeč mu je, da se ob vsakem uspehu domačih športnikov ob prepevanju Zdravljice spomnimo na največjega slovenskega pesnika. 

"Pisanje je zame terapija. Ko mečem črke na papir ali na računalniški ekran, se čistim," je ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku, še povedal Jaka Tomc. 

Jaka Tomc je ustanovitelj založbe Manični poet.
Jaka Tomc je ustanovitelj založbe Manični poet. FOTO: Mankica Kranjec

Se motim, če imam občutek, da poklic pisatelja/pesnika danes nosi slabšalen prizvok? Kar se tega tiče, se od Prešernovih časov prav dosti ni spremenilo? 

Predvsem je v Sloveniji prisotno mnenje, da je pisatelj ali pesnik lahko vsak. Dejansko pesem, zgodbo, knjigo lahko napiše vsak, ki zna pisati, in s tem ni nič narobe. Vsak, ki ima nekaj denarja, lahko izda knjigo v samozaložbi in jo ponudi bralcem. A tako kot v vsakem poklicu, se tudi tu izluščijo tisti najboljši, ki so zanimivi bralcem, in ti po navadi obstanejo. Nekateri se nazivajo s pisatelji in pesniki, drugi smatrajo pisanje za hobi. Ne vem, kako je bilo v času Prešerna in ostalih velikanov, a dejstvo je, da se jih je malo preživljalo s pisanjem. Topogledno se ni nič spremenilo. 

Ste zato po malem še vedno uporniki? Sami sebe dojemate tako?

Upornik si lahko ne glede na to, kaj počneš v življenju. Sam nisem začel pisati, da bi se uprl sistemu ali staršem. Začel sem pisati, ker sem to začutil. Je pa res, da lahko skozi pisanje izražam svoje nestrinjanje s svetom, ki nas obkroža. Ali pa izpostavim dobre stvari.

Nekje ste zapisali, da vas pisanje osvobaja. Vas je osvobajalo tudi postavljanje lastne založbe na noge? Trud, da se knjige prebijejo do bralcev/kupcev? Ali je to tisto nujno zlo, drugi pol, ki spremlja izid knjige avtorja, za katerim ne stoji ogromna založba?

Pisanje je zame terapija. S tem ko mečem črke na papir ali na računalniški ekran, se čistim. Ne glede na to ali pišem pesem ali roman, se vživim v dogajanje, čutim to, kar čutijo moji junaki, z njimi stopam po prizoriščih, ki so lahko znani ali pa plod domišljije. Ta občutek je res enkraten.

Z vodenjem založbe je enako kot s pisanjem obsežne knjige. Lahko bi rekel, da sem se z ustanovitvijo lastne založbe osvobodil pritiska in ugibanja ali sem dovolj dober. Danes vem, da sem. Bralci mi to povejo. Res je, da je bistveno težje priti do novih, kot če bi izdajal knjige pri veliki založbi. Toda podatek, da podpišem, zapakiram in pošljem praktično vsako svojo knjigo, ki jo naročijo v naši spletni knjigarni, pove veliko. Številni to cenijo. In se vračajo k nam, ko izdamo kaj novega. Glede na to, kako majhni dejansko smo, nam gre zelo dobro.

In dejali ste še (pred nekaj leti), da si želite, da bi Slovenci bolj znali ceniti umetnost. Nam uspeva?

Kar se tiče bralne kulture, smo še zelo daleč od zelene veje. Dejstvo je, da polovica Slovencev ne bere. To je zame šokanten podatek. Knjigarne se zapirajo. Ljudje niso pripravljeni plačati več kot nekaj evrov za knjigo. Za knjigo, v katero so bili vloženi meseci, morda leta dela. Kar se tiče ostalih vej umetnosti: kadar grem v Opero, je ta polna. Ko grem na koncert, je prizorišče polno. Ko posnamemo dober film, so dvorane polne. Slovenci torej cenimo umetnost, le včasih nam je težko seči v žep zanjo.

Šokanten podatek je, da polovica Slovence ne bere.
Šokanten podatek je, da polovica Slovence ne bere. FOTO: iStock

V kakšnem stanju je sploh danes slovenska kultura? In kakšen odnos imamo do nje Slovenci? Mačehovski?

Nimam nekega direktnega vpogleda v slovensko kulturo, razen prek medijev, ki pa jih ne spremljam podrobno. Ne glede na to menim, da bi morala država narediti več za kulturo, ne pa se pregovarjati, ali bo imela svoje ministrstvo ali bo njen domet v državnem aparatu zreduciran na nivo direktorata. Država mora prisluhniti umetnikom in se jim približati. Vem, da to ni tako enostavno, a politiki se morajo nehati postavljati na prvo mesto in se začeti zavedati, da so v službi državljanov.

Bi bil ta odnos do kulture sploh lahko kako drugačen, če niti statistika o tem, koliko knjig preberemo na leto, ne govori nam v prid? Če pristojno ministrstvo ne kaže posluha za umetnost ...

Ali je bila prej kokoš ali jajce se lahko pregovarjamo do konca časa. Država mora postaviti zdrave temelje, na katerih se bo lahko gradila umetnost, ki nam bo v ponos. Ljudje bodo to prepoznali in številni bodo nehali misliti, da je dobro samo tisto, kar je tuje. Imamo kakovostne ustvarjalce, dajmo jim prostor, kjer bodo lahko ustvarjali. Nasujmo jim nov pesek v peskovnik.

Nadarjeni ljudje so dar državi, je ob letošnjem kulturnem prazniku dejala plesalka Valentina Turcu. Jih zna ta država prepoznati?

Mislim, da jih zna. A ne ve, kaj početi z njimi.

Pri nas velja, da je pisatelj ali pesnik lahko vsak, pravi Jaka Tomc.
Pri nas velja, da je pisatelj ali pesnik lahko vsak, pravi Jaka Tomc. FOTO: Mankica Kranjec

Bi nam lahko preprosto predstavili dejstva? Kolikšen finančni vložek zahteva en slovenski roman? In kakšni so zaslužki?

Odvisno od obsega romana in naklade. Za roman, ki ima mehke platnice, 300 strani in izide v nakladi 500 izvodov, bomo odšteli slabe tri tisočake. Brez avtorskega honorarja. To pomeni 6 evrov na izvod. Če jih prodamo sami, recimo po ceni 20 evrov, je zaslužek kar dober. Vendar jih moramo najprej prodati 150, da se pokrijemo. Lahko jih seveda prodajamo v knjigarnah, lahko jih prodamo knjižnicam, a to po navadi zahteva pomoč distributerja, ki vzame svoj delež. Tako da smo na koncu največkrat veseli, če se knjiga sploh pokrije.

In čisto odkrito - se lahko pisatelj/pesnik danes pri nas preživlja "zgolj" s pisanjem?

Jaz se ne morem. Tudi osebno ne poznam nikogar, ki bi v Sloveniji se. Je pa možno. Vse je mogoče.

Koliko knjig ste izdali in koliko izvodov prodali? Kje je meja prodanih izvodov, da se delo smatra kot "uspešnica" na slovenskem knjižnem trgu?

Do zdaj sem izdal šest knjig, skupno sem prodal okoli 2.500 izvodov. Na slovenskem trgu se za uspešnico lahko smatra vsako knjigo, ki se proda v 500 izvodih. Meni je to uspelo z dvema, vendar prištevam k svojim uspešnicam tudi pesniško zbirko. 400 prodanih izvodov je namreč zelo lepa številka za zbirko pesmi.

8. februar je kulturni praznik, ob katerem se spominjamo Prešerna. Je to pri nas dejansko praznik ali farsa/izkoristek, da se v muzeje in galerije odpravimo zastonj. Kaj to pove o narodu, ki naj bi bil ljubitelj kulture, o narodu, ki ima dela prost dan v spomin na svojega največjega pesnika?

Ne glede na to, ali se v muzeje in galerije odpravimo, ker je zastonj, ali ne, odpravimo se. In to je bistvo. To, da imamo kulturni praznik, je nekaj lepega. Tako kot je lepo to, da se ob vsakem uspehu naših športnikov, ob prepevanju Zdravljice spomnimo na našega največjega poeta. 

Nikogar še nisem slišal, da bi se pritoževal, ker je 8. februar prost dan. Poznam pa veliko ljudi, ki se na ta dan kulturno udejstvujejo. Menim, da to pove, da smo narod, ki ima vse pogoje, da zacveti v vsem svojem sijaju, le malo vzpodbude potrebuje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
08. 02. 2018 19.28
+0
lubi slovenci zgledujte se po češki in državah višegrajske četverice kamor smo bili povabljeni, mi smo del srednje evrope !
Frane Šajn
08. 02. 2018 21.57
+2
Takrat smo jih vzvišeni polni sebe zavrnili, žal prilika zamujena ne vrne se nobena HLAPCI! Začutite dno naučite se plezati po kolenih in provajte shoditi ničevost upognjena!
blasus
08. 02. 2018 19.00
+2
Tomc je kul, kdor ga spremlja redno ve da je dober
Skalinada
08. 02. 2018 17.37
+4
Meni ni težko seči v žep za kulturo. A ta mora biti gledljiva, poslušljiva, uprizorljiva.... Izdelki slovenskih kulturnikov v večini primerov žal to niso. Zato ni čudno, da životarijo na robu socialnega dna in od države zahtevajo vedno več in več. Verjemite, kakovostni kulturni izdelki se dobro prodajajo. Tudi v Sloveniji!
Frane Šajn
08. 02. 2018 22.02
+0
Ti nisi tisti ki bi o tem sodil in zraven vsporedno lagal o nekem svojem okusu , ki ga nisi mezdar kot si nikoli poznal ali okusil. Ni kultura okusiti narezek na krožniku , kultura je znanje, naravni dar ustvarjanja in čutenje do nečesa lepega ,še neustvarjenega takim kot si ti nezaznavnega Nekaj takega ,ki ga ti ne boš nikoli zmogel okusiti. Ne otresaj raje se skrij.
gongash
08. 02. 2018 17.06
+1
ta tip je že na pogled antipatičen
modrook
08. 02. 2018 16.17
+0
Sami neki wannabe umetniki ki cuzajo denar iz proracuna... na delo pa so itak alergicni
Frane Šajn
08. 02. 2018 22.03
+0
Mezdnik opisal si se do laska natančno samo ne mešej tega z umetnikom!
mufic
08. 02. 2018 16.09
+1
Slovenci tko druzga ne znajo kot glumit
nikhrast
08. 02. 2018 15.50
+0
Slovenska kultura, zdaje krofi na mizo, pa pogledati kurente, pa harmonika..., tako zapravi folk denar za kuturo.
Si30ne
08. 02. 2018 15.18
+4
Ti socialisti bi samo pobirali od države vanjo pa nebi nič vlagali.Se ne zavedate, da, če se iz vreče vn jemlje, je treba najprej nekj not dat. Delat se zgubte ob prostem času pa še vedno lahko knjige pišete kakršne vam pašejo.
Yokte
08. 02. 2018 14.34
+1
Ob Prešernovem prazniku se je v Cankarjevem domu zbrala holiwudsko črno rdeča elita in z močnim aplavzom nagradila izrečene besede resnice in s tem popljuvala same sebe, hipokritske hipokrite šentfljorjanske. Hvala za ročice ploskajoče. EDINA ZAHVALA IZVAJALCEM in scenografu. Jutri bo nov enak dan, kot včeraj !!!! Vedno je isto, kot je bilo.
korenjak1
08. 02. 2018 12.20
+11
Zame je umetnik tisti ki mora preziveti z sramotnimi 500€ place
Janša je naš
08. 02. 2018 15.02
+3
korenjak1
08. 02. 2018 12.17
+8
Tipicen kvazi umetnik zivi v svojem svetu. Pozablja pa da so place v slo bolj bedne in na koncu marsikateri druzini zmanka denarja za kulturo. Hebes kulturo ce je denarnica prazna
Tomvojo
08. 02. 2018 21.23
....zmanka za kruh na koncu meseca, je preveč z zakonm dovoljenih roparjev v slolandiji.
Uporabnik113089
08. 02. 2018 12.12
+0
Vsak pimpek je danes kulturnik...Človek proda 400 izvodov pa je car. Naj podpiše pogodbo o sodelovanju pri prodaji knjig z Jehovovimi pričami. Če mu bo uspelo da bo med njimi dobil prodajalce ki jecljajo, bo zadel terno. Oni prodajo prav vse....
orcus
08. 02. 2018 11.04
+8
Ko bo v denarnici konec meseca ostal visek denarja pri povprecnem slovencu bomo si privoscili tudi kulturo. Ce gre stiriclanska druzina v kino rabi vsaj 50-60 pa to je glih za glih. Pa to se ni neka kultura!
mogerad
08. 02. 2018 10.19
+14
jas v mojem prostem času sem tudi svobodni umetnik pa nič ne zahtevam od države za to. nekateri pa nimajo drugega časa razen prostega časa taki pa se največkrat sklicujejo na to da so svobodi umetniki in zahtevajo dohodek od države.
bb5a
08. 02. 2018 10.15
+3
Kar ti "umetniki" ne razumejo, je to da je France pisal pesmi 200 let nazaj, ko je še večina bila nepismenih,... biti pesnik danes in takrat pač ni isto,... in zato se za pesništvo danes odločajo predvsem tepci, ki kaj drugega ne znajo početi...
RdečiKarton
08. 02. 2018 10.22
-1
bb5a
08. 02. 2018 10.30
+4
?!?! Govorim o tem članku... drugače je podobno stanje na vseh področjih... vse je že narejeno, vse je že videno... in kaj drugega, kot ustvarjanje bedarij jim pač ne preostane...
flexi22
08. 02. 2018 09.48
+12
kultura bi morala temeljit na poštenju in resnici ne pa nalažeh
ivcekivcek
08. 02. 2018 09.53
+8
Če ni kulture ni naroda ,to je dejstvo . Eni so spretni v besedi , drugi smo v drugem . In kaj nas dela Slovence če ne beseda . Ni kaj fantazirat , umetnost je treba podpirat ker smo premajhen trg . Ampak kvalitetno umetnost in ljudje kot je ta tukaj zgoraj upisnjen na ekranu , to prepoznajo . Bodi brez skrbi . Je pa res da je veliko ljudi ki bi bili radi umetniki in to niso.
peT99
08. 02. 2018 09.40
+19
Lepo, da imamo posameznike, ki se tako ali drugače ukvarjajo s kulturo. Vendar pa me zmoti, ko določeni posamezniki, katerih je iz dneva v dan več, od državljanov (države) zahtevajo subvencije itd..... dragi moji, umetniki/kulturniki brez državne pomoči lahko prosperirajo, če je njihov "produkt" prodajan.... tako, kot pri vsaki drugi panogi.... ustvarjati nekaj in potem pričakovati neke dohodke s strani države, čeprav tvoja umetnost ne gre v "promet", pa je rahlo smešno....
peT99
08. 02. 2018 09.45
+0
Kolikor mi je znano pa je dovolj državnih subvencij/štipendij namenjenim umetnikom, če se le ti najprej izkažejo...
ivcekivcek
08. 02. 2018 09.38
+13
V gospodarstvu , v eni najboljših firm v sloveniji delam že 20 let . Za osmi februar nisem imel še nikoli prost dan . Enkrat smo vprašali direktorja če smo doma , na ta dan in nam je odgovoril , da pijancev ne bomo podpirali . Toliko o kulturi v gospodarstvu .
pop greznica
08. 02. 2018 21.57
hotchilipoper
08. 02. 2018 09.33
+25
Navadni državljani so umetniki,da preživijo mesec s tako mizerno plačo
Jamallllll
08. 02. 2018 09.28
+11
Vsi bi bli umetniki itak