Slovenija

Zamernik napovedal odstop

Ljubljana, 30. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.P./V.Č.
Komentarji
0

Mirko Zamernik je napovedal odstop z mesta predsednika parlamentarne komisije za primer Petek. Zamernik se namreč ne strinja z oceno pravosodnega ministrstva, da je bilo sodelovanje državnih tožilcev s preiskovalno komisijo korektno.

Mirko Zamernik
Mirko Zamernik FOTO: POP TV

"Očitno je, da je tožilstvo edina institucija v Sloveniji, ki nikoli ne naredi napake. Ugotovitve naše preiskovalne komisije so bile drugačne. Nikoli nismo zahtevali odstopov, ampak samo to, da tožilstvo korektno opravlja svoje delo. Sedaj je dala vlada prav tožilstvu, jaz pa na problem ne morem opozoriti drugače, kot s svojim odstopom. Računam pa, da če se bo izkazalo drugače, da je imela torej prav preiskovalna komisija, da bo enake poteze potegnila tudi druga stran," je dejal Zamernik.

Državni tožilci bi morali, trdi Zamernik, parlamentarni komisiji predložiti vse zahtevane dokumente in podatke, ki se nanašajo na primer Petek.

Da je bilo sodelovanje korektno, je v svojem poročilu ocenila generalna državna tožilka Zdenka Cerar. Na tožilstvu, trdi Cerarjeva, morajo sami presojati, katere dokumente in podatke bodo posredovali komisiji, torej le tiste, ki se nanašajo na predmet preiskave. "Zato je moja trditev v poročilu bila, da je bilo naše sodelovanje s komisijo odlično, dali smo vse kar je zahtevala in nismo sprejeli očitka, da gre za nekooperativnost, ker je šlo za razhajanje v pravnih stališčih," dodaja Cerarjeva.

V poslanski skupini SDS o napovedanemu Zamernikovem odstopu še niso razpravljali. "Jaz podpiram njegovo načelno dejanje, čeprav bi v bistvu morala odstopit generalna državna tožilka, po vsem, kar se je zgodilo in po teh njenih izjavah, da najbrž storilcev napada na novinarja Mira Petka nikoli ne bodo odkrili. To, kar so naredili doslej, kaže vse v tej smeri," meni prvak SDS Janez Janša. Cerarjeva sicer izrecno zanika, da bi to kdaj izjavila. Rekla naj bi le, da se bodo trudili, vendar pa ni stoodstotne gotovosti. In še to, da je za odkrivanje pristojna policija in ne tožilstvo, ki je organ pregona.

Na pravosodnem ministrstvu pa so dejali, da tudi, če je napovedan odstop Zamernika z mesta predsednika preiskovalne komisije povezan z oceno ministrstva, je to Zamernikova osebna odločitev in njegovega odstopa ne želijo komentirati. Sicer pa bo o tem, ali bo Zamernik odstopil, najprej odločala komisija za imenovanja, nato pa državni zbor.

SORODNI ČLANKI