Slovenija

Posedi: Mi redko uspemo stvari preprečiti

Ljubljana, 19. 04. 2019 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tjaša Dugulin / 24UR ZVEČER
Komentarji
91

Po objavi posnetkov zanemarjenih bikov in konja na kmetiji v Krtini pri Trebnjem, policija preiskuje sum kaznivega dejanja mučenja živali. Te so bile vkopane v lastnih iztrebkih, ki so segali več kot meter visoko, brez sveže vode in hrane. Ob odvzemu živali so inšpektorji v najhujšem stanju našli konja, ki so ga morali uspavati.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Grozljivo zanemarjanje živali
    03:59
    Iz 24UR: Grozljivo zanemarjanje živali
  • Iz SVETA: Konju ni bilo več pomoči
    04:29
    Iz SVETA: Konju ni bilo več pomoči
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo ni opravil svojega dela?
    04:23
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo ni opravil svojega dela?
  • Iz 24 UR ZVEČER: Posedi o zanemarjenih bikih in konjih
    07:36
    Iz 24 UR ZVEČER: Posedi o zanemarjenih bikih in konjih

Ob odvzemu živali so inšpektorji v najhujšem stanju našli konja, ki so mu zaradi vlažnega gnoja razpadla kopita. Bil je tik pred tem, da se sesede, zato so ga morali uspavati. 

V Društvu za zaščito konj nameravajo kazensko ovaditi tudi pristojne veterinarje, ker svojega dela očitno niso opravili. Nanje je s prstom pokazala tudi veterinarska inšpektorica, vendar pa veterinarji trdijo, da je bila Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) z neustreznimi razmerami na tej kmetiji seznanjena že lani.

Zakaj niso reagirali sosedje?

Da so živali na kmetiji groze v Krtini že več mesecev v nemilosti nehumanega lastnika, vedo povedati redki sosedje, ki so danes stopili pred kamero: "Prej je bilo vse v redu, zakaj pa je zdaj tako zapustil, pa ne vem. Težko je, ne. Res je težko.«

"Neumno je imeti tako žival in jo stradati. Mučiti žival, to je slabo."

Veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic iz območnega urada Novo Mesto je v naši sinočnji oddajo zelo jasno pokazala s prstom na veterinarje, ki da so popolnoma zatajili.
Veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic iz območnega urada Novo Mesto je v naši sinočnji oddajo zelo jasno pokazala s prstom na veterinarje, ki da so popolnoma zatajili. FOTO: Društvo za zaščito konj

V tem boksu bi moral od včeraj okrevati konj Mišo, pove Natalija Nedeljko iz Društva za zaščito konj, ki je sodelovala pri odvzemu in ki že desetletje ne pomni tako srce parajočega primera: "Ampak žal, kot se je zgodilo se je zogodilo, konj je bil preveč poškodovan, da bi ga lahko rešili, zato je bil na licu mesta uspavan."

'In potem tisti prizor, ko je prišel konj ven na trdo podlago in ni mogel več stati'

Kot so sporočili iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je inšpekcija uprave po prijavi policije o domnevnem mučenju in zanemarjanju živali na gospodarstvu v okolici Trebnjega opravila pregled pri dotičnem kmetu, piše STA. "Zaradi zelo slabega stanja se je odločila za ukrepanje že naslednji dan. Potrebno je bilo organizirati novo nastanitev za živali, prevoz živali, sodelovanje s policijo in terenskim veterinarjem za morebitno asistenco," so pojasnili in dodali: "V obravnavanem primeru je zatajil imetnik živali, saj so vsi imetniki živali dolžni odgovorno poskrbeti za dobrobit živali."

Tako kot šest bikov je bival v lastnem urinu in iztrebkih, ki so segali dober meter visoko, brez sveže vode in hrane, privezan na kratki razdalji, na pašo ni šel. Bikom se je veriga zažirala v meso, konju so razpadla kopita. Živali so bile izmučene, shirane in nebogljene.

Nedeljkova je opisala, kako težko je bilo osvoboditi živali: "Oglavnice smo morali rezati, da smo lahko živali dobili ven. Bilo je boleče, ker je bilo tudi krvavo, kajti vse je bilo vraščeno."

"Dobesedno smo mogli vrata dvigniti na višino enega metra, da smo jih lahko odmaknili in začeli ven kopati iztrebke. Da smo mu naredili stezo, da je sploh prišel ven iz boksa. Potem pa tisti prizor, ko je prišel konj ven na trdo podlago in ni mogel več stati," je povedal Boris Sušec, ki je sodeloval pri odvzemu.

Kdo je zatajil od pristojnih - inšpekcija, veterinarji, ... ?

In zakaj sosedje, ki so za to vedeli, zadeve niso takoj prijavil? Možna je anonimna prijava na 112, pa tudi policiji. "Jaz se mu ne morem zamerit," pravi eden izmed njih. "Če bi kaj rekel, bi mu šel jaz pomagat," dodaja.

A še pomembneje: kdo je zatajil od pristojnih? Veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic iz območnega urada Novo Mesto je v naši sinočnji oddajo zelo jasno pokazala s prstom na veterinarje, ki da so popolnoma zatajili.

Do njih so ostri tudi v Društvu za zaščito konj: "Ne vem. A so sedeli v kuhinji za mizo, pa jedli pečenko in pili vino, namesto, da bi pogledali živali? In so jim kar na lepe oči podpisali papirje?"

Veterinarji vračajo žogico: Inšpekcijo smo obvestili pisno in po telefonu

A veterinarji vračajo žogico. Že leta 2016 so opazili manjše nepravilnosti. Hujše pa marca lani, ko zaradi neustreznih higienskih razmer niso želeli opraviti cepljenja goveda proti modremu jeziku. In o tem so obvestili inšpekcijo v Novem mestu. Pisno in po telefonu.

UVHVVR pojasnjuje, da je pristojnost uradnega veterinarja začasno ali trajno odvzeti žival in prepovedati stike dosedanjemu skrbniku živali, če je to potrebno za zaščito živali v primeru kršitve določb zakona o zaščiti živali, piše STA. Za začasno odvzete rejne živali uradni veterinar odredi oskrbo na domu skrbnika živali, če pa to ni možno, se živali trajno odvzamejo in prodajo ali usmrtijo.

Dionizij Valjavec iz veterinarske postaje v Trebnjem zatrjuje: "Tudi če bi jaz povedal, da je vse v redu, bi oni lahko vseeno prišli mene kontrolirat, kaj sem delal, kako sem izvedel dela."

Nazadnje so se veterinarji z lastnikom za cepljenje bikov skušali dogovoriti pred petimi dnevi, a jih ni pustil v hlev, vztrajal je, da so živali namenjene za zakol.

Pa inšpektorjem alarmi v vsem tem času niso zazvonili? Z Uprave za veterinarstvo tudi odgovarjajo, da lastnika niso nikoli inšpekcijsko obravnavali.

Policija medtem preiskuje sum kaznivega dejanja mučenja živali. Lastniku, ki smo ga danes zaman iskali, pa v tem primeru grozijo do tri leta zapora

Posedi presenečen nad izjavami Štigličeve

V oddaji 24UR ZVEČER je Suzana Perman gostila direktorja UVHVVR Janeza Posedija. Na vprašanje, kako je mogoče, da je še včeraj inšpektorica Danuša Štiglic dejala, da so vsega krivi veterinarji, zdaj pa izvemo, da je prav ona tista, ki jih mora s sodelavci mora nadzirati, je Posedi dejal, da si je včerajšnji prispevek ogledal in je bil tudi sam presenečen nad ostrino izjave Štigličeve.

Posedi je zagotovil, da bodo zahtevali poročila, trditev, da inšpektorji niso opravili svojega dela, pa da morajo sedaj šele preveriti.
Posedi je zagotovil, da bodo zahtevali poročila, trditev, da inšpektorji niso opravili svojega dela, pa da morajo sedaj šele preveriti. FOTO: POP TV

"Domnevam, da ima inšpektorica za to svoje razloge. Pri nas so inšpektorji samostojni. Gre za vprašanje, ki je vedno zelo zahtevno – ko je zadaj zloraba in mučenje živali, včasih celo smrt, so zadeve pri ljudeh zelo emocionalne," je pojasnil in dodal, da verjame, da je bila inšpektorica pretresena in je zato pretirano in prehitro reagirala.

Zagotovil je, da bodo zahtevali poročila, trditev, da inšpektorji niso opravili svojega dela, pa da morajo sedaj šele preveriti. "Mi se bomo na to trditev odzvali. Po podatkih enote iz Novega mesta, so očitno prejeli nek klic v zvezi s cepljenjem. Takih klicev je na leto nekaj sto in praviloma v kolikor se to cepljenje izvede nekih nadaljnjih ukrepov ni."

Posedi: Mi redko uspemo stvari preprečiti

A vendar, kako je mogoče, da kljub vsem zaznamkom inšpektorji niso šli na teren? Posedi odgovarja, da je bil ta rejec pregledan leta 2016 v okviru rednih pregledov in takrat ni bilo pripomb. "Spomladi 2018 je veterinar sporočil, da ne more opraviti cepljenja zaradi razmer v reji. Čez en teden ga je lahko opravil, enako tudi jeseni 2018 in takrat ni bilo zaznati večjih odstopanj, letos pa je rejec zavrnil cepljenje," je zatrdil Posedi. Ker živali, ki gredo v zakol, ni treba cepiti, inšpektor ni opravil obiska, ker to ni razlog za uvedbo postopka.

"V kolikor se je stanje saniralo po tem, ko je veterinar obvestil inšpekcijo, kar se očitno je, drugače veterinarji ne bi izvedli storitve, pač postopek ni bil uveden," pravi prvi mož inšpektorjev in ponavlja, da bodo domnevno nepravilno ravnanje inšpekcije šele morali raziskati in potrditi.

"Vedno je nadzor in inšpekcija zadaj. Mi redko uspemo stvari preprečiti," se zagovarja Posedi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trabakula
23. 04. 2019 17.25
+4
bla, bla, bla,.....sedaj se bodo pa vsi med seboj obmetavali s tem gnojem in nihče ne bo kriv, kako prikladno....zaključek bo pa kot vedno en velik NIČ, kdaj je pa še kdo ustrezno bil kaznovan za take svinjarije, ga ne poznam
lahunin
23. 04. 2019 15.56
+4
g. POSEDI VCERAJ SINDIKALIST DANES NA POLOZAJU KI GA NEOBVLADA
brezvode
23. 04. 2019 14.42
+6
Temu tipu ki je tako ravnal z živalmi trajno odvzet živali in prepovedat vsakršno dejavnost z živalmi, in seveda zaračunat vse stroške s postopkom
brezvode
23. 04. 2019 14.38
+3
Na tako zahtevno pozicijo kot jo zaseda g. Posedi bi bilo potrebno imenovat visoko strokovno in etično moralno nesporno osebo z lastnim mnenjem in visoko odgovornostjo do družbe in ljudi, jo dobro plačat in tudi dobro nadzirat oz.
mariborviola
23. 04. 2019 14.17
+10
Ne vem zakaj bi morali posredovati sosedje, saj za to imamo pristojne službe, ampak so nažalost nesposobne. Saj smo videli pri Poljskem kebabu ko je Posedi zvečer trdil da tega mesa ni v Sloveniji, naslednji dan pa novinarji poročajo da ga je v Sloveniji 12 ton, vse nagnat in odpustit, samo plače prejemajo,
slabogledam
21. 04. 2019 12.36
+7
Isti seronja kot Pahor,za nedelo dobro plačan.
puspan
21. 04. 2019 08.23
+14
Gospod Posedi, potem pa zaprite firmo in začnite prodajati sladoled, ali kaj drugega, da vas ne bo morala država še preživljati.
Boris Kavčič
20. 04. 2019 20.15
+10
mallonge
20. 04. 2019 18.54
+13
Edino s čimer se ti inšpektorji bavijo so babe in njihova ščeneta.
Principat
20. 04. 2019 15.34
+19
nikoli ni bil za kaj , še vedno je bluzer in od njega nič ne pričakujte
vinogradnik33
20. 04. 2019 13.28
+22
Ko mediji odkrijejo in obelodanijo stvar , se zganejo državni organi , prej pa jih nikjer ni ! Zakaj je tako , zato , ker nihče v tej državi za nič ne odgovarja ! Če bi odgovorni v javni upravi opravljali svoje delo , kot bi ga bilo treba , za nedelo ali slabo delo pa bi odgovarjali , bi v tej lepi deželici na sončni strani Alp bilo lepo !
vsevid
20. 04. 2019 12.18
+24
TA šef razlaga same OSLARIJE !! Treba ga brsnit v rit pa naj gre svojim otrokom razlagat PRAVLJIC !! GROZNA država sramujem se je !!
Uporabnik113189
20. 04. 2019 12.09
+16
Poznam primere, ko so starejšim odvzeli opravilno sposobnost in jih stlačili v varstvo psihiatrov. No, ta stvor je eklatanten primerek, ki bi mu morali TAKOJ odvzeti opravilno sposobnost, ker je dokazano nima in ga zapreti v neko psihiatrično ustanovo kot psihopata. To vsekakor je, to si upam trditi brez vsakega strokovnega priznanja oziroma papirja s strani zdravstva ali psihiatrije. Normalen človek pač kaj takšnega ne počne. Vprašanje se glasi, kdo ima pravico predlagati, da se ga strpa v takšno ustanovo. Iz prakse v naši državi sodeč, ne bo nihče pristojen, ta stvor pa ima menda človekove pravice.. Tudi te bi mu morali odvzeti.. Pa ni edini, tudi primer z odžagano roko kaže na zelo nevarne ljudi, ki jih naš sistem ni sposoben ne zaznati, kak šele izolirati..
izdelanc
20. 04. 2019 10.57
+7
Odgovornost brez posledic! Banana republika zlovenija! Korupcijo si podajajo kot dobra ku....rva blowjob,... Bolno do potankosti.
bonkintos
20. 04. 2019 09.58
+27
Dokler se ne bo počistila Židanova nastavljena garnitura bo inšpekcija delovala brez nikakeršne odgovornosti ,in vse kar počnejo je ,da dobijo vsaki mesec nezasluženo plačo ...NADZORA IN KONTROLE PA NIKJER.
kristofus@email.si
20. 04. 2019 09.46
-24
Notre Dame, migranti, Brexit, v katero propast nas vodi Sarceva vlada, kako obvarovati kolko tolko cisto okolje in nase penzije, to so pomembne teme, ne pa 1 konj in tri teleta
resslovenka
20. 04. 2019 17.19
+9
To lahko reče nekdo, ki ne premore popolnoma nobene empatije. In govora je v tem primeru o mučenju živali, ne pa Brexit, pa migranti, pa tvoje "pomembnosti". Žival je živo bitje, ki čuti, se odziva na vsa občutke. Če si zmožen to dojeti. Menim pa da ne. 😏
kristofus@email.si
21. 04. 2019 08.42
-4
Ce bi ti razumela, da obstajajo se druge, pomembnejse teme, kot je nedostojno ravnanje z zivalmi, ki je sicer vsega obsojanja vredno in za kaznovat, bi se ti ne glede na to zdelo prav pateticno brat te kretenizme in iskanje krivcev ter odgovornih. Uradne institucije bodo ze opravile svoje delo, ki ga vi zlobni in nesposobni ter ponavadi leni komentatorji nikjer ne opravite, le lajate. Sistema, bi bi preprecil vse anomalije in povsem izkljucil cloveski faktor, ni. Ali nikjer ni nasilja v druzini, pretepenih zena, zanemarjenih ostarelih oseb, prometni nesrec, ki jih je povzrocil pijanec, vojn, zlorab,....? Prav noben razen lastnika ni tukaj obsojanja vreden, vi ostali zolcni razpravljalci pa v bistvu sami potrebujete strokovno pomoc, da bi se lahko z realnim svetom soocili.
vicente
20. 04. 2019 09.44
+46
gospod Posedi,če ne uspete preprečiti potem vrnite plačo saj za to ste plačani.To je enako kot bi šivilja v tovarni rekla veste ampak redko uspem sešiti.
brabusednet
20. 04. 2019 09.30
+23
Mojega prijatelja je pa inšpekcija zajebavala,ker je imel njegov pes pol metra prekratko verigo.Pa še to je uporabljal samo občasno.
kaslc 1
20. 04. 2019 09.29
+11
zakaj obstajate potem,dobr vas je cuzana speglala
wolfterier
20. 04. 2019 09.38
+32
V pisarni je suho in toplo,kdo bo pa po smrdljivih štalah hodil,dejte no.
najvsivedo
20. 04. 2019 09.14
+23
Dokler nam bodo CROTATEKI nadzirali kvaliteto hrane (POSEDI ) bomo Slovenci jedli največji gn-OJ ....OD POLJSKEGA MESA PA DO TAKIH KMETIJ KOT JE TA.