Slovenija

'Zanikovanja trpljenja Slovencev in izkrivljanja zgodovine ne bomo dopustili'

Bazovica, 10. 02. 2020 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ob italijanskem dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov s transparenti "Titovi partizani zloglasni morilci" znova razburja neofašistična organizacija CasaPound. Da gre za "mazaško akcijo, ki izkazuje nestrpnost do trpljenja slovenskega naroda pod fašizmom," se je ob tem odzvalo slovensko zunanje ministrstvo, kjer dodajajo, da "zanikovanja trpljenja Slovencev in izkrivljanja zgodovine ne moremo in ne bomo dopustili".

Pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev v bližini Bazovice pri Trstu je potekala tradicionalna slovesnost ob italijanskem dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Slovesnosti se je udeležil tudi vodja italijanske skrajno desne Lige, Matteo Salvini, ki pa ni bil med govorniki ter tudi voditeljica skrajno desnih Bratov Italije Giorgia Meloni. Slovesnosti so se udeležili tudi dijaki iz vse Italije.

Ob današnjem dnevu pa znova razburja neofašistična organizacija CasaPound, ki je ponoči več sto krajev in vasi po Italiji in deželi Furlanija-Julijska krajina polepila transparente z napisom "Partigiani Titini infami e assassini" oziroma "Titovi partizani zloglasni morilci". Plakati so se pojavili celo na šolah. 

Transparente, na katerih je tudi logotip gibanja, so med drugim nalepili na pročelji Prosvetnega doma na Opčinah in občinskega gledališča Franceta Prešerna v Boljuncu, opazili pa so jih tudi na avtobusni postaji v Miljah ter drugje po deželi in po državi, poroča Primorski dnevnik.

"Titovi partizani zloglasni morilci".
"Titovi partizani zloglasni morilci". FOTO: Bobo

CasaPounda trdi, da "so v zadnjih letih zaznali naraščanje pobud nostalgičnih združenj za zgodovinski revizionizem dogodkov v Furlaniji-Julijski krajini, Istri in Dalmaciji po letu 1943".

'CasaPound z mazaško akcijo izkazuje nestrpnost do Slovencev' 

"Neofašistična organizacija CasaPound z današnjo mazaško akcijo po slovenskih vaseh znova izkazuje svojo nestrpnost do Slovencev in do trpljenja slovenskega naroda pod fašizmom," se je na transparente odzvalo slovensko zunanje ministrstvo z Mirom Cerarjem na čelu. Dodajajo, da si ta organizacija, ki je podobno akcijo izvedla že decembra lani, "zasluži obsodbo demokratičnih oblasti svobodne Evrope". Cerar pričakuje, da se bodo na dejanja CasaPound odzvale tudi italijanske oblasti in ukrepale v skladu s svojimi pristojnostmi.

"V Sloveniji spoštujemo današnji dan spomina, ko se v Italiji spominjajo žrtev fojb. Enako spoštovanje pričakujemo do slovenskih in drugih žrtev upora zoper okupatorski fašizem, še prav posebej civilnih žrtev, ki so množično umirale v italijanskih koncentracijskih taboriščih, od Raba do Gonarsa, od Visca do Moniga." 

Na MZZ dodajajo, da k spoštovanju zagotovo ne prispeva dejstvo, da se v Trstu pod okriljem lokalnih oblasti organizira vrsta posvetov, med katerimi se v enem že v naslovu zaničljivo govori o "lažnem samopomilovanju Slovencev". "Na drugem posvetu pa gostujoči predavatelji celo razlagajo, da so si Slovenci leta 1920 sami požgali Narodni dom. Zanikovanja trpljenja Slovencev in izkrivljanja zgodovine ne moremo in ne bomo dopustili."

Neofašistična organizacija CasaPound je v preteklosti že razburjala s svojimi izjavami.
Neofašistična organizacija CasaPound je v preteklosti že razburjala s svojimi izjavami. FOTO: Bobo

Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc je obsodila dejanja gibanja. "Gre za nov primer blatenja slovenske skupnosti, ki je dodatek k zaskrbljujoči prisotnosti CasaPounda, ki skrivaj dviguje glavo, vedno z nasilnim izražanjem in škodovanjem sobivanju," je povedala po poročanju Anse.

SD zahteva ukrepanje na najvišji ravni

Socialni demokrati so sporočili, da najostreje obsojajo vse poizkuse rehabilitacije fašizma, "ideologije, ki je milijonom ljudem po vsem svetu vzela življenje, jih trajno zaznamovala s trpljenjem ter želela uničiti že postavljene demokratične temelje ter iz njih izhajajoče vrednote življenja v miru in spoštovanju."

Akcijo CasaPound so označili za mazaško, z njo pa da so neofašisti ponovno dregnili v rane ljudi, prizadetih zaradi fašistične represije. Poslanca Meira Hot in Matjaž Nemec zato od italijanskih oblasti zahtevata jasno in takojšnje ukrepanje, od predstavnikov EU pa da naredijo vse potrebno, "da se te provokacije v prihodnje preprečijo in ostro sankcionirajo".

Odzvali so se tudi v Levici, kjer prav tako opozarjajo, da gre pri obeleževanju dneva spomina v Italiji za "dan rehabilitacije fašizma". "Na podlagi prenapihnjenih in tendencioznih interpretacij zgodovine, ki jih krepi celo italijanski predsednik republike Mattarella, se ustvarja podlaga za vse bolj agresivno sovraštvo med narodoma," je v izjavi opozoril poslanec Matej T. Vatovec.

Fojbe so nacionalna tragedija 

Na današnji slovesnosti so govorniki pozvali h končanju zanikanja povojnih zločinov. Za to se je že v nedeljo zavzel tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella. "Trajalo je 35 let, da je Bazovica postala nacionalni spomenik, in 46, da se je kak italijanski predsednik poklonil pred njim," je ob spomeniku žrtvam povojnih pobojev poudaril senator iz desnosredinske Naprej Italija Maurizio Gasparri. "Koliko bo trajalo, da bosta izginila zanikanje in ravnodušnost?" je vprašal.

Tržaški župan Roberto Dipiazza pa je med drugim na slovesnosti, ki se je je udeležilo več kot 500 ljudi, izpostavil, da je šlo po drugi svetovni vojni za zločine komunistov, tako jugoslovanskih kot italijanskih.

Pri tem so govorniki spomnili na besede predsednika Mattarelle. Ta je v poslanici pred današnjim praznikom izpostavil, da so fojbe nacionalna tragedija, ki ji v preteklosti iz malomarnosti ali preračunljivosti niso pripisovali zadostne teže. Spomnil je na tragično usodo žrtev fašistične in komunistične diktature. Ob tem je dejal, da se je preganjanje Italijanov marsikje sprevrglo v etnično čiščenje, ki je prizadelo številne nedolžne ljudi. Dodal je, da nekateri še danes zanikajo to tragedijo. Po njegovem je najpomembnejši izziv današnjih dni premagovanje brezbrižnosti in ravnodušnosti in nezanimanja, ki jih povzroča nepoznavanje zgodovinskih dejstev in dogodkov.

Lanskoletne izjave razburile slovensko in hrvaško javnost

Lani sta Salvini, tedaj še kot notranji minister, in tedanji predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani s svojimi izjavami na slovesnosti močno razburila slovensko in hrvaško javnost. Posebej Tajanijev pozdrav ob koncu govora, "naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija", so številni obsodili kot izražanje ozemeljskih teženj, ki si jih ne bi smel dovoliti nihče, še posebej pa ne predsednik Evropskega parlamenta.

Tajani je nato na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu izrazil obžalovanje, "da so bile njegove besede narobe razumljene", a naletel na nove kritike v Ljubljani in Zagrebu. Zatem se je v pismu, naslovljenem na tedanjega zunanjega ministra Mira Cerarja, opravičil slovenskemu narodu, če so ga njegove besede užalile.

Dan spomina so popoldne obeležili tudi v zgornjem domu italijanskega parlamenta ob navzočnosti predsednika vlade Giuseppeja Conteja. Predsednica senata Maria Elisabetta Alberti Casellati je v govoru med drugim dejala, da je "tragedija fojb dobila obris nesprejemljivega in neopravičljivega genocida, ki ga je zaznamovala krutost brez primere". Predsednik poslanske zbornice Roberto Fico in premier Conte pa nista uporabila ostrih besed. Fico je omenil fašistično raznarodovalno politiko, poroča Primorski dnevnik na svoji spletni strani.

V Italiji dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije 10. februarja obeležujejo od leta 2005. Letos poleg slovesnosti ob Bazovici ob tem dnevu prirejajo številne spremljevalne dogodke. Različna ezulska združenja do konca februarja prirejajo predstavitve knjig, razstave, predvajanja dokumentarcev in druge kulturne prireditve.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (271)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IanNow
02. 07. 2020 16.00
+1
Italija je zavozena država..
Mojzess
11. 02. 2020 16.19
+1
Dokler so imeli veliki Rimski imperij, so osvajali, morili, kradli in nosili v Rim in ostala mesta so bili veliki in močni, gradili stavbe z zlatimi stenami. Sedaj ko se pa to ne da več, so pa navadni cigani, razen nekaterih izjem. Nimajo za burek, razen mafije in veliko korupcije. Vse se razpada kamor pogledaš.
Maks Novak
11. 02. 2020 14.15
+1
Casapound se naj rajši ukvarja z vsemi temi migranti ,ki jih vlačijo v Italijo.
Kollerik
11. 02. 2020 13.14
+1
Svečkoti, vas ni nič sram, da sploh obstajate?
wolfterier
11. 02. 2020 09.44
+5
Italijan je lepo povedal,da so partizani pobijali tudi Slovence in Hrvate.A ni res,al kaj.
Bojan-F
10. 02. 2020 21.55
+9
Pot je bila kolaudirana 21.09.1920 v Pulju, ko je duce fasizma povedal ... "Pred raso, kakršna je slovanska, manjvredna in barbarska, ne smemo slediti politiki, ki daje sladkorcke, ampak politiki palice. Italijanske meje morajo biti Brenner, Sneznik in Dinarske Alpe ...Nas imperializem zeli doseci prave meje, ki jih zaznamovala Bog in narava, in se zeli siriti v Sredozemlje. Dovolj je s poezijo. Dovolj z evangelijskim sranjem ... Verjamem, da se lahko zrtvuje 500.000 slovanskih barbanov za 50.000 Italijanov." ...
Bojan-F
10. 02. 2020 21.55
+7
... mimogrede se je izjasnil se o demografiji od Reke do Boke.
bema1201
10. 02. 2020 21.19
+12
Kar piše na plakatu je res, resnični pa so tudi fašistični zločini. Škoda je pa da se po toliko letih še vedno obmetavamo s tem. Vsak naj svoja grozodejstva prizna pa že enkrat nehajmo s tem. Škoda pa je tudi fasade ki jo je treba prepleskat.
Jinx
10. 02. 2020 21.10
+11
Kje so bili leta 45? Heroji Italijanski. Napadli so nas, izgubili, vseeno zmagali s tem, ko so nam ukradli ozemlja Furlanije in Trsta.. zdaj pa spet provocirajo? Kaj bi radi? Naj poskrbijo za črnce, ki so si jih navlekli iz cele Afrike v zadnji hletih, pa pazijo naj se kitajcev, i so pokupili glavna italijanska pristanišča, trgovine, centre mest..
Savudrijska
10. 02. 2020 21.12
-15
"nam ukradli ozemlja Furlanije in Trsta" ????? KDAJ naj bi bila Furlanija in Trst SLovenki?? Ravno obratno.Mi smo "okradli" Istro Italijanom.
patriot ena
10. 02. 2020 21.42
+2
potem naj Italijani (romani) vrnejo istro histrom,katerim so jo ukradli...aja,ne morejo,ker so jih vse pobili in izstrebili..da te malo razsvetlim;poglej si popis prebivalstva AO 1910,večinsko italij.je bila zahodna obala do pulja,buje in labin z okolico,to je pa daleč od teritorialne večine istre
mackintosh
10. 02. 2020 20.56
-1
svečke še vedno me zanima je janez že našel čas zdaj med pripravljanjem vinkotove koruze za klečanje in pogovori da izrazi podcoro vodstvu casapound in salviniju?
paxvobiscum
10. 02. 2020 20.53
+1
So fojbe napol prazne ali napol polne? Šrodingerjevega kova vprašanje. Cassa Pound? Na smrt presrani smo.. kar pridte na obisk. Imamo 7.62mm piškotke za vas.
Savudrijska
10. 02. 2020 20.57
+5
Ne govori...nimamo. Nasi " vojaki" nimajo niti cevljev.So goli in bosi. DObesedno :)
trabakula
10. 02. 2020 20.53
+8
Italijani morajo najprej pomesti pred svojim pragom, potem pa se lahko oglašajo glede fojb in pomorov
Savudrijska
10. 02. 2020 20.57
+1
Oni, na NJIHOVI zemlji in v NJIHOVI drzavi lahko delajo kar hocejo! Kaj pa mi...pomest pred pragom? Na Sabpotinu je napit tito.A to ni provokacija? A so oni kdaj kaj rekli? Ne,ker je to v sloveniji!
Uporabnik113189
10. 02. 2020 21.01
+0
Kaj ko so na to uho gluhi. Tudi ko vidijo dokaze se obračajo proč in ne želijo vedeti. Imeli smo mešane komisije zgodovinarjev, vse so ugotovili in popisali.. Pa danes zopet vidijo samo svoje žrtve, za tiste ki so jih pa sami zakrivili pa nočejo slišati.. Mnogo tega pljuvanja po slovecih so si preprosto izmislili. Nič novega.. Zgodovoina se nadaljuje, nikoli se ni ustavila, zopet iščejo mama mia. Jih je Janša že prišel pozdravit, menda so prijatelji v nesreči..
Pan1
10. 02. 2020 21.20
+2
Klasik. Pa tebi se bo odpeljalo od tega Janše. Kaj so te strašili z njim predlani, ko si bil še mali? Saj ni tako hudi stric. Ne se bat. Pač pri luči spi, bo lažje. No, pa vseeno. Bejži, Janša gre buuuuuuu. Ha ha ha. Pazi na sebe in rad se imej. Te bo imel vsaj nekdo rad
Kollerik
11. 02. 2020 13.15
Kaj a je panboj.... ti je kasik spet tatico užalil
CIGU MIGU
10. 02. 2020 20.52
+12
ali naša vrla rtv nima kakšnega arhivskega posnetka divjanja fašističnih hord po istri,krasu in brkinih ali jih držijo v arhivu,da jim razpadejo,,dajte kaj obelodaniti ,ker italijan je vztrajen in ne odneha,mi pošiljamo note,,,,lepo vas prosim
reakcionar
10. 02. 2020 20.51
-7
Talijanezerji se nekaj razburjajo zato, ker je kumrovški ključavničar hotel nazaj dobit Trst. Pač niso zahodne sile bile naklonjene komunizmu in niso dale. Stalin pa tud ni hotel zarad ene tam Jugoslavije že leta 1945 v vojno s svojimi zahodnimi zavezniki. Vprašanje kaj bi bilo, če Tito takrat ne bi bil komunist. Ampak to je že znanstvena fantastika.
abmam
10. 02. 2020 20.49
+3
Še enkrat naj nas okupirajo. Joj, kako bodo leteli v fojbe!
Savudrijska
10. 02. 2020 20.53
+2
Itak. Imam tako mocno vojsko da se vsi tresejo!
patriot ena
10. 02. 2020 20.48
+10
ValterUdovernik and company,schiavo je tisti,ki te je naredil..glede vaše junaške vojske;ko so angloameričani napadli sicilijo je vaša junaška vojska zbežala s položajev in tvojo Italijo so morali braniti nemci (sramota),kopra,pirana in izole vam ni nobeden ukradel,naredili smo zamenjavo teritorijev,drugače bi imeli oboji(naši in vaši) nepovezane enklave,ne pozabi,da ste dobili čisto slovensko etnično ozemlje od milj do devina ,razen Vašega večinsko ital.trsta,kar se tiče 25-letne okupacije in fašističnega zatiranja ,ste zelo dobro odnesli....nikoli nepozabi,Prvo je bil fašizem in Potem fojbe,oziroma v lepi slovenščini-kraška brezna
CIGU MIGU
10. 02. 2020 20.50
+2
mackintosh
10. 02. 2020 20.58
+1
Oknaj 4
10. 02. 2020 20.47
-1
Na videz slično Dražgošam vsak trobi svoje resnice mi se pa obnašamo kot da smo bili takrat zraven.Samo da je prepir
reakcionar
10. 02. 2020 20.47
+1
Ko nekdo straši z zvezdo, se hitro najde nekdo, ki mu nazaj straši z fašističnimi simboli. Zvezda je prej simbol delitve. Slovenski grb in zastava ter Zdravljica pa so tisti, ki nas VSE Slovence povezujejo. Ne pa rdeča zvezda in internacionala.
Šmarčan123
10. 02. 2020 21.03
+1
Kollerik
11. 02. 2020 13.16
Članek je o fašistih in njihovih provociranjih
kojnusar
10. 02. 2020 20.34
+1
partyzani. rdeci tito je rekla.
Šmarčan123
10. 02. 2020 20.20
+10
Nisem podpornik partizanov samo Italjani vidijo samo tisto kar so partizani naredli jim po vojni tisto ,ko so pa oni klali po primorskem in notranskem 3 leta pa ne za njih smo Slovenci manj vredni treba bi jim blo enkrat povedat javno ,da so potomci ciganov kar se tudi vidi po jihovi naturi,prehranjevanju pa saj tudi sami tako pravjo bolj mešanega evropskega naroda ni, bli so zdaleč bolj podli ukopator od Nemcev.
Savudrijska
10. 02. 2020 20.28
-6
:)) Italijani imajo 74% VSE SVETOVNE kulture! 74% VSE kulture ki je na svetu,se nahaja v Italiji (uradni podatki UNESCO). Vsi najvecji izumi za clovestvo (telefon,radio,racunalnik,itd,itd,itd,itd,itd) od tam prihajajo. Prehrana pa je,skupaj s Francijo,najboljsa na svetu! Njihova prehrana je celo pod UNESCO. Cigani smo za njih in za ves zahod,mi vzhodnjaki! To so DEJSTVA!
Uporabnik1842873
10. 02. 2020 20.31
+1
Italija (se vedno 8 svetovno gospodarstvo,7 najpomembnejsa drzava na svet G7 in 6 svetovna industrija) je inovativnost,lepota in genijalnost.Prakticno najpomembnejsi izumi za clovestvo so izumili Italijani! Radio (Marconi) Telefon (Meucci) Baterija (Volta) Atomska energija (Fermi) Motor (Barsanti in Mateucci) Prvo avtocesto na Svetu (Milano laghi) Prvi hitri vlak (ETR 200) Plastika (Giulio Natta) Ocala (Salvino Armati) Barometer (Torricelli Evangelista) Pisalni stroj (Turri Pellegrino) Mikroprocesor (Faggin Federico) Racunalnik (Piergiorgio Perotto) MP3 (Leonardo chiariglione) Helikopter (Corradino D'Ascagno) In se res lahko nasteva se ure in ure. RENESANSA se je rodila v Italiji. Klavir (Bartolomeo Cristofori) in vecina glasbenih instumentov kot violina (Andrea Amati),viola,trobenta,itd,itd,itd Glasbene note (Guido d'Arezzo) DaVinci Galileo Gallei Cristoforo Colombo Amerigo Vespucci (po katerem se imenuje America) Marco Polo In se ,in se ,in se .... Da ne govorimo o umetnosti;85% VSE SVETOVNE umetnosti se nahaja v Italiji! razni Michelangelo,Giotto,Tiziano,Veronesi,Bernini,Botticelli,itd,itd,itd..lahko se nadaljuje ure in ure s nasevanjem. Goethe (najvecji Nemski leterat) je napisal 700 strani o potovanju v Italiji Ce bi sel v Slovenijo bi mu bil dovolj 1 sms. Ga ni doma na svetu ki nebi imel kaj Italijanskega (moda,obleke,hrana,pohistvo,itd,itd,itd). V Sloveniji ni NITI ENE Svetovne kulturne umetnine in ni Slovenca ki bi dal kaj clovestvu...
Gregi82
10. 02. 2020 20.37
+0
holcar.
10. 02. 2020 20.37
+6
Kaj pa Pregl (oce kemijske analitike), Stefan(utemeljitelj prenosa toplote s sevanjem), Puch, izum ladijskega vijaka, itd. Pa daj krat 33 pa dobiš 99 nobelovcev!
Uporabnik1842873
10. 02. 2020 20.41
-1
:))))))) Ladijski vijak je izumil Josef Ludwig Franz Ressel in noben SLovenec..Kaj pa bi za Boga naredil Puch pomembnega za Clovestvo? Je izumil penicilin? Drugo pa kar si nastel res ni omembe vredno. Si res smesen.
holcar.
10. 02. 2020 20.43
+3
holcar.
10. 02. 2020 20.44
+7
In kdor 20 let živi v Sloveniji je danes Slovenc.
Savudrijska
10. 02. 2020 20.44
+3
A zato,ker je takrat zivel v LJ je Slovenec? Poznam 4 Sirce (Sirija) ki sedaj zivijo v Lj. So zato Slovenci? A se nisi ze dovolj osmesil?
Uporabnik1842873
10. 02. 2020 20.46
+1
S tem,da Lj je bila Avstro Ogrska.... Res, A se nisi ze dovolj osmesil?
Uporabnik1842873
10. 02. 2020 20.47
+2
Takrat Lj NI bila Slovenija! Vsaj to razumes?
Uporabnik113189
10. 02. 2020 20.49
+2
Če bi se malce manj prepirali in pogledali v zgodovino, smo bili slovenci od nekdaj z njimi sosedi, vedno smo govorili sloveščino, Italija pa je nastala iz mnogih plemen, kjer se mnogi niso šteli niti pod razno za italijane, danes so jih dokončno potujčili. Nas niso upseli, še vedno govorimo svoj jezik in zato smo heroji. Rimske legije pač niso bile šala, letele so glave za vsako figo, vse okupirale, naši predniki so pod okupacijo to kulturo soustvarjali in bili sestavni del zgodbe.
Savudrijska
10. 02. 2020 20.49
+6
Iz Encikolpedije: Josef Ludvík František Ressel, češki (avstrijski) gozdar in izumitelj ladijskega vijaka (propelerja).
Šmarčan123
10. 02. 2020 20.52
+3
kuskus Govori ko češ Italjan je in bo ostal cigan prot nam se lehko skrijejo ,daj ne mi nabijaj s takimi poglej malo kavo majo okolico okoli hiš tak ,ko pri nas romi po dolenjskem, pri Avstricah in ostalih tega ne boš videl glede kulture je pa jasno zakaj majo 74% svetovne kulture ker so mešanica germanov,slovanov...
Šmarčan123
10. 02. 2020 20.59
+1
Uporabnik Ti si res skrajno protislovensko usmerjen enega komentarja na forumi še nisi napisa ,da bi bil v prid nam vsi drugi so več vredni.
Savudrijska
10. 02. 2020 21.04
+3
SMARCAN..."germanov,slovanov" ravno teh ni nic! Oni so LATINI! A ti je sedaj kaj bolj jasno? :)) Bolje da se vrnes zopet v tvojo vasko gostilno.. :)
Šmarčan123
10. 02. 2020 21.05
+2
holcar Slovenec je samo tisti ,ki je rojen Slovenskemu očetu in Slovenski materi.
holcar.
10. 02. 2020 21.12
+0
Ja verjetno. Kdor pri nas živi 1 leto že dobi državljanstvo. Ressel pa je več desetletij.
Šmarčan123
10. 02. 2020 21.12
+0
kuskus Ah ne kje pa germanske kot slovanske gene majo na severu na tirolskem je pod italijo tak dost Avstricev, Benečija in obmejni pas dosti Slovencev misliš tu so zagotovo pomešani z germani in slovani, jug je pa druga zgodba.
Savudrijska
10. 02. 2020 21.15
+2
HOLCAR ,si tako nepismen da ne poznas razlike med SLovenec in Slovenski drzavljan.
Savudrijska
10. 02. 2020 21.16
+2
:)) Obmejni pas,kjer so bili Slovani je 0.00001% Italijanskega ozemlja. DANES pa v Ital (Trst in Gorica) zivi se samo okoli 25.000 Slovencev (ce smo optimisti).
Šmarčan123
10. 02. 2020 21.21
+4
holcar On je bil po rodu še vedno nekdo drug jez če grem npr v Nemčijo pa sem tam 20 let bom še vedno Slovenec saj me ni rodila Nemka in menda se korenine ne pozabjo kar tako razen če si prodana duša vse večje število tujcev pa vodi v propad lastnega naroda.
einemeister
11. 02. 2020 12.15
+1
Čudno, da se iz 7. ga gospodarstva letno izseli okoli 35k Italjanov v "manj razvito" Švico in Avstrijo.
bema1201
10. 02. 2020 20.02
+1
Če Titovi komunisti nebi izvajalali pobojev v Trstu bi mogoče to mesto bilo danes slovensko, tako pa sojih zavezniki pregnali in tako preprečili nadaljno morijo. Če bi komunisti ostali v Trstu bi bila okolica mesta verjetno tudi polna grobišč tako kot jih imamo mi po celi Sloveniji.
holcar.
10. 02. 2020 20.09
+7
Če Titovih partizanov ne bi blo še Postojne, Kopra, Nove Gorice in Tolmina ne bi blo.
Savudrijska
10. 02. 2020 20.10
-1
holcar.
10. 02. 2020 20.16
+6
Zakaj že, kdo bi ljudem, ki so kolaborirali še po tem, ko se je Italija predala, kaj vrnil nazaj? V vojni dobi, kdor zmaga!
Savudrijska
10. 02. 2020 20.19
+4
:)) Juga je "zmagala" a je bila vseeno revna in nerazvita do zadnjega dne (ravno v primerjavi s Italijo in Nemcijo)!