Slovenija

Šarec: Vsaka takšna stvar državi vedno škodi

Ljubljana, 26. 11. 2019 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
855

Predsednik republike Borut Pahor premierju Marjanu Šarcu predlaga sklic seje sveta za nacionalno varnost v zvezi z zaostritvami odnosa med Sovo in Knovsom. Na Sovi pa so medtem potrdili, da so policijo in okrožno državno tožilstvo obvestili, da je pri objavi poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku prišlo do razkritja tajnih podatkov, a da se naznanilo suma razkritja ne nanaša na določeno osebo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zaostrovanje zaradi Sove
    02:08
    Iz SVETA: Zaostrovanje zaradi Sove
  • Iz SVETA: Ovadba zaradi poročila Knovsa
    02:24
    Iz SVETA: Ovadba zaradi poročila Knovsa
  • Iz SVETA: Hrvaška Knovsovo poročilo izrabila za svoj interes
    02:45
    Iz SVETA: Hrvaška Knovsovo poročilo izrabila za svoj interes
  • Iz SVETA: Kaj sledi po ovadbi predsedujočega Knovsu?
    01:16
    Iz SVETA: Kaj sledi po ovadbi predsedujočega Knovsu?
  • Iz 24UR: Arbitražna vohunska saga
    03:29
    Iz 24UR: Arbitražna vohunska saga
  • Iz 24UR ZVEČER: Dogajanje v Sovi in Knovsu
    04:10
    Iz 24UR ZVEČER: Dogajanje v Sovi in Knovsu
  • Iz 24UR ZVEČER: Miklavčič o napetostih med Sovo in Knovsom
    06:30
    Iz 24UR ZVEČER: Miklavčič o napetostih med Sovo in Knovsom
Med Sovo in Knovsom se zaostruje.
Med Sovo in Knovsom se zaostruje. FOTO: POP TV

Predsednik republike Borut Pahor je predsedniku vlade Marjanu Šarcu danes poslal pismo, v katerem mu predlaga, da skliče sejo sveta za nacionalno varnost "v zvezi z zelo zaskrbljujočimi zaostritvami odnosa med Sovo in Knovsom, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov".

Ob tem je Pahor predlagal tudi, da na sejo Šarec povabi tako njega kot predsednika državnega zbora Dejana Židana, pa tudi predstavnika največje opozicijske stranke Janeza Janšo in predsednika parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Mateja Tonina (NSi).

Šarec: Pahorjev predlog za sklic Sveta za nacionalno varnost vreden premisleka

Premier Marjan Šarec se je v izjavi za medije odzval na poziv predsednika republike Boruta Pahorja, naj zaradi zaostritev odnosa med Sovo in Knovsom skliče Svet za nacionalno varnost (Snav). Kot je dejal, je predlog "že iz spoštovanja do institucije predsednika republike vreden razmisleka".

Kot je premier povedal pred odprtjem Slovenskega knjižnega sejma, je "dogajanje burno zaradi tistih, ki ga ustvarjajo takega. Če bi vsi delali svoje delo, kot je potrebno, ne bi bilo nobenih težav. Če nekateri prekoračujejo svoja pooblastila in spolitizirajo določen organ, potem se pa dogajajo stvari."

Hkrati je zatrdil, da na njegovi strani in v Sovi niso spodbujali konfliktov. S tem se je odzval na zapise predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Mateja Tonina, ki je očital državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Damirju Črnčecu, da je zlorabil Sovo, da je lansiral lažno novico, katere cilj je diskreditacija njega in Knovsa. Obenem je Tonin dodal, da je oslabljen Knovs v interesu Marjana Šarca, vendar nevarnost za demokracijo.

Šarec je dejal, da je to, kar je zapisal Tonin, "lahko do neke mere žaljivo" in "popolnoma deplasirano".

Zadnjo zaostritev odnosov med Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) in Knovsom predstavlja naznanilo suma storitve kaznivega dejanja razkritja tajnih podatkov, ki ga je Sova podala na tožilstvo in policijo zaradi javnega dela poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku. Hrvaški mediji so obenem poročali, da je Slovenija v poročilu priznala, da je goljufala v postopku.

Na vprašanje, ali lahko dogajanje škoduje Sloveniji v postopku pred Sodiščem EU, je Šarec dejal, da koristi gotovo ne. "Vsaka takšna stvar državi vedno škodi."

Dodal je še, da je v poročilu Knovsa kar nekaj zaskrbljujočih stvari, a o podrobnosti ne more govoriti, ker so tajne.

Na vprašanje, ali je z objavo javnega dela poročila prišlo do izdaje tajnih podatkov, pa Šarec pravi, da bodo to presodili pristojni organi. "Ni na meni, da to sodim in verjamem, da bomo potem izvedeli od teh organov, kaj je na stvari."

Sovino naznanilo suma razkritja tajnih podatkov se ne nanaša na določeno osebo

Sova naj bi po neuradnih informacijah ovadila predsednika parlamentarne Knovs Tonina (NSi). Sova je Tonina ovadila, ker je Knovs v svojem poročilu glede prisluškovalne afere v času arbitražnega postopka objavil tajne podatke, ki jih je Sova poslala na Knovs in so postali del poročila. O tem je Sova obvestila tudi predsednika države, predsednika vlade in predsednika državnega zbora.

Na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) so medtem potrdili, da so v ponedeljek policijo in okrožno državno tožilstvo obvestili, da je pri objavi javnega dela poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov.

"Agencija je ob izvajanju aktivnosti uresničevanja nacionalnih interesov države v zvezi z uveljavljanjem arbitražne odločitve na podlagi primerjalne analize relevantnih dejstev nesporno ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je pri objavi javnega dela poročila Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb o obveščevalni in protiobveščevalni dejavnosti v povezavi z dogodki med Slovenijo in Hrvaško med arbitražnim postopkom pred arbitražnim razsodiščem v Haagu prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov," so pojasnili v Sovi.

Kot so dodali, so bili s tem izpolnjeni znaki kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov iz 260. člena Kazenskega zakonika, o čemer so obvestili policijo in okrožno državno tožilstvo ter jima tudi predali gradivo. Podrobnejših pojasnil in komentarjev zaradi interesa preiskave agencija ne posreduje.

Tonin je na Twitterju objavil odgovor oziroma pojasnilo tožilstva, da se naznanilo suma kaznivega dejanja ne nanaša na točno določeno osebo.
Tonin je na Twitterju objavil odgovor oziroma pojasnilo tožilstva, da se naznanilo suma kaznivega dejanja ne nanaša na točno določeno osebo. FOTO: Bobo

Kot smo poročali že včeraj, naj bi Sova predsednika parlamentarne Knovs Tonina ovadila, ker naj bi komisija v svojem poročilu glede prisluškovalne afere v času arbitražnega postopka objavila tajne podatke, ki jih je Sova poslala na Knovs in so postali del poročila.

Tonin medtem s pojasnilom tožilstva: naznanilo suma kaznivega dejanja se ne nanaša na točno določeno osebo

Tonin pa je danes na Twitterju objavil odgovor vodje ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva Katarine Bergant, da so "prejeli naznanilo suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika, ki se ne nanaša na nobeno določeno osebo".

"Ovaden nisem jaz, ampak neznana oseba," se je na pojasnilo odzval Tonin in ob tem obtožil državnega sekretarja v kabinetu premierja Damirja Črnčeca, da je zlorabil Sovo, da je lansiral lažno novico, "katere cilj je diskreditacija mene in Knovsa". "Oslabljen Knovs je v interesu Marjana Šarca, vendar nevarnost za demokracijo," je dodal v zapisu na družbenem omrežju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Knovs je javni del poročila o zapletih v arbitražnem postopku za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško objavil pred dvema tednoma. Knovs v poročilu ugotavlja, da slovenska agentka Simona Drenik ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in pravil. Drenikova vztraja, da zakona o tajnih podatkih ni kršila.

Knovs v javnem delu poročila, ki obsega 17 strani in ga je po besedah Tonina sprejel brez glasu proti, ugotavlja, da je Drenikova opravila vsa potrebna izobraževanja in usposabljanja za tajne podatke.

Židan: Izraba varnostnih služb ali nadzora nad njimi škodi interesom države

Po ponedeljkovi informaciji o ovadbi zoper Tonina se je v izjavi za medije danes odzval tudi predsednik DZ Židan. Poudaril je pomen varnostnih in obveščevalnih služb ter nadzora nad njimi.

"Izraba varnostnih ali obveščevalnih služb ali nadzora nad temi službami za politične namene škodi interesom države kot celote," je dejal Židan in pozval k previdnosti in državotvornosti.
"Izraba varnostnih ali obveščevalnih služb ali nadzora nad temi službami za politične namene škodi interesom države kot celote," je dejal Židan in pozval k previdnosti in državotvornosti. FOTO: Bobo

"Prvič. Vsi v državi se moramo zavedati, da kot država potrebujemo dobro delujoče varnostne in obveščevalne službe zaradi varnostnih interesov, pa tudi zaradi gospodarsko-ekonomskih interesov in tudi političnih interesov. Kot drugo, za demokratične ureditve je značilno, da imajo varnostne in obveščevalne službe temeljit civilni nadzor, ki ga v Sloveniji opravlja in mora opravljati Knovs. In kot tretje, kar je v tem trenutku mogoče najbolj pomembno, kakršna koli izraba varnostnih ali obveščevalnih služb ali nadzora nad temi službami za politične namene škodi interesom države kot celote," je povedal v izjavi.

Židan je zato vse pozval, da so, ko gre za varovanje naših interesov, izrazito previdni in državotvorni. Na vprašanja novinarjev danes ni odgovarjal, sam pa tudi ni pojasnil, ali je obvestilo glede vložene ovadbe prejel.

Glasujte za 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (855)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morituri
28. 11. 2019 17.53
+1
Sloveniji najbolj škodijo levaki, ki vedno znova iščejo sovražnike pri vseh sosedih in v EU (isto kot v komunističnih časih). Vse so pokvarili in nihče več po svetu nas ne jemlje resno. Samo tožiti druge še znamo ampak izgubili bomo vse tožbe in levaki se bodo grozno veselili, narod bo pa zaradi njih trpel. Naj kdo dokaže nasprotno!!!!!!
Klotilda H
27. 11. 2019 20.14
+4
ARBITRAŽNI SPORAZUM IMA NEOMEJEN ROK VELJAVE!!! hrvaška pa ga noče zato, ker želi bistveno več slovenskega ozemlja in morja, kot ji po arbitraži pripada. problem torej ni arbitraža, temveč velikohrvaške ozemeljske pretenzije!!!
mzz66
27. 11. 2019 17.53
+5
DAMIR ČRNČEC. Kontra špijun, kaj pa drugega. Samo, v Sloveniji se raje med sabo kregamo, kot, da bi tuje špijune pohapsali.
EkonomskaSvoboda
27. 11. 2019 14.46
+1
Pravi narcis tale naš mali Serpentinšek. Vse kar ne tuli v isti rog kot Xarac je škodljivo za državo po principu "Država to sem jaz". Kdaj je tišler s 6 popravci postal mali diktatorček?
ArkaMast
27. 11. 2019 14.02
+2
KNOVS je treba poučiti o rokovanju z državno tajnimi podatki in z načinom delovanja Sove. No, najmanj slednje je bilo izdano Hrvatom. Sankcije pa morajo biti. KNOVS mora žrtvovati predstavnika iniciatorja vsega tega. Odstop je najmanj kar je potrebno. Kdo je podpisal poročilo Knovsa?..... Tonin menda. Torej naj se kar sam javi in odstopi.
morituri
28. 11. 2019 17.55
Pa mi povej, če si tako pameten zakaj še po tolikih tednih ni poročila inšpekcije o kadrovanju v Sovi!!!!!!!!
Marcuus
27. 11. 2019 13.43
-13
Zoki za predsednika!
Kaktus111
27. 11. 2019 13.41
+6
Pa kaj se zdaj sekirate kdo je umaknil tajnost z dokumentov in postal izdajalec ..... zdaj ( ko je podana ovadba ) je na vrsti tožilstvo da ugotovi kdo ...... Tu pa nastopi Mah-nič -nič ki jih zmerja z mafijo .......
vinogradnik33
27. 11. 2019 13.06
+3
Dokler bodo v taki komisiji taki kot so Janša , Mahnič in Černač lahko pričakujemo vse mogoče , ti sektaši delajo izključno zoper državo in državljane Slovenije ! Tonin je samo marioneta princa teme v tej zgodbi !
OrodniK
27. 11. 2019 13.14
+0
V isti komisiji so tudi poslanci LMŠ, SMC, SD, DESUS, SNS. So tudi to sektaši, ki usklajeno delujejo z SFS in Nsi proti Sloveniji?
morituri
28. 11. 2019 17.56
Proti Sloveniji dela celotna ekipa levih, ki vedno znova išče sovražnike pri sosedih.
OrodniK
27. 11. 2019 12.48
-1
Ovadena NEZNANA OSEBA in ne Tonin! Zavajanju medijev ni videti konca... Zdaj se že de facto govori da je Tonin ovaden?!? Pteberite si članek...
Kaktus111
27. 11. 2019 13.30
+6
Se veda ........ kdo pa je umaknil tajnost s dokumentov ...?????? ostali so se vzdržali .....
mzz66
27. 11. 2019 17.49
-1
Vsi so glasovali ZA poročilo. Tudi rdeči.
Opazujemvas
27. 11. 2019 12.35
+6
Nekateri bi res šli preko trupel,celo izdali lastno domovino samo, da bi prišli na oblast.
Recenzor
27. 11. 2019 12.13
-5
Xarec pravi, vsaka škodljiva stvar škodi, če pa ne škodi, ne škodi... Pa ta človek je genij, v sebi ima najmanj reaktivni avijo!
korintos23
27. 11. 2019 12.27
+3
01xxy
27. 11. 2019 12.36
+8
Največjo napako so naredili od njega nastavljeni ustavni sodniki, ki so vrečo zla spravili iz zapora!
cirenij
27. 11. 2019 12.09
+2
Pa kaj je zdaj toliko okrog tele zaposlitve na Sovi? V EU si poglejte, koliko je zaposlenih otrok, snah,....................naših enih in drugih politikov? Pa še brez izobrazbe, le, da znaš benzin točit. Pa po naših ministrstvih in niže. Smo res skorumpiran narod ali pa smo tako majhni, da smo vsi v žlahti?
korintos23
27. 11. 2019 12.28
+11
To ni korupcija, to so tota nova družinska podjetja.
hisne
27. 11. 2019 12.03
+5
sprašujem se ali smo sploh vredni svoje države ,ki jo imamo saj se obnašomo do nje kot do drževljanov te države .Pa poglejmo kakšni ljudje sedijo v parlementu nekateri niti do vrat nebi smeli priti ne pa da nas zastopajo ,te zastopajo sami zase in za svojo plačo da jo dibivajo in se jim svetsko j... za nas
Recenzor
27. 11. 2019 12.13
-5
01xxy
27. 11. 2019 12.17
+8
Za provizijo so razprodali celo državo; pred tem so jo izropali! Po tem se vidi odnos "elite" do domovine! Jame so še napol prazne!
hisne
27. 11. 2019 15.04
+3
saj so že 25 let isti not ni jih treba imenovati
resslovenka
27. 11. 2019 11.49
+7
Ahhhh 😳. Pa še Unicredit "zgode in nezgode" dodajte. Tudi poročanje SIOL. Net. Da ne bo vsega sam Tonin kriv, v tej zafurani, pokvarjeni državi. Kjer moramo mi, davkoplacevalci plačat vse požrtije in kjer mora za vse svoje muke, dosledno odgovarjati le tisti s par 100 euri. 🙄
resslovenka
27. 11. 2019 11.43
+5
Napišite kaj o " štali" na Slovenskih železnicah, ki se dogaja zaradi spet ene kraje al poneverbi, al kakorkoli se že to imenuje pri nas. Povzeto po poročanju SIOL. Net. Vpleten vrli sindikati, ki jih ščiti kar sam direktor Slov. železnic namesto da bi jih zmetal ven. Bruh. 😜
Recenzor
27. 11. 2019 12.15
+3
SŽ so vreča brez dna, ki se polni z davkoplačevalskim denarjem. In to s prispevki tistih ki imajo po 700 EVROV plače za vuisokokvalificiramno delo, da imajo potem lahko strojevodje po 3000
METKA102
27. 11. 2019 12.48
+2
Če sem prav slišala, bo odpravnina ob upokojitve 12 plač. Drugi dobijo 3, nekateri celo le 2.
26277
27. 11. 2019 11.23
-3
Šarec, Tonin, Mahnič... vsaj 6 mesecev.... prekladanje kamenja... tako malo za razmislek. Itak v lajfu, razen mešanje zraka, niste nič naredili... razen zdrah v Slo. Ajde srečno
ArkaMast
27. 11. 2019 11.35
+1
Tako je, samo da malo popravim. Šarec naj dela dalje, Jajo pa kamen prekladat.
Recenzor
27. 11. 2019 12.16
-3
Začeli so pa Pahorjanci s fantastičnim dnevom, nadaljujejo pa z zajebantom izpod Šmarce
mzz66
27. 11. 2019 11.16
-1
Mitraljez, ti si edini, ki škodiš državi.
vomo
27. 11. 2019 11.08
+7
NAJVEČJI SOVRAŽNIKI DRŽAVE- PETA KOLONA:Kdo vse med sodniki, župani in poslanci zaposlenimi v javni upravi..je v 30 letih skrivoma odprl račun v davčnih oazah in zakaj. Mislim, da moramo razčistiti s temi dvoživkami, lažnimi domoljubi, kateri redno sprejemajo davkoplačevalske pokojnine, plače... na dan z njihovimi imeni. Kalkulacijo s tem, da bodo nekoč ali ne odkriti so vračunali v profit, kO skrivoma kradEJO denar od davkoplačevalcev...
France Korosec
27. 11. 2019 10.55
+7
Vem , da je faliran holcar, vem, da je smeško iz Hanzi RTV, vem, da je diplomirani komedijant, da je bil povzpetniški župan, ki je spljuval drugega največjega pesnika naše dežele Balantiča, da je narcisoidni povzpetniški ljubitelj genocidne OFNOB revolucije, da pa je tak nesposoben šraufar, ne , tolk pa vendarle slabo ne more biti.Tole gre h koncu!
ArkaMast
27. 11. 2019 10.58
-4
No, zaradi takih izjav še dolgo dolgo ne bo desne vlade. Narod ve kaj je pravo in kaj ne.
ArkaMast
27. 11. 2019 10.59
-5
Šarec nikoli in nikdar ne bo sodeloval z skrajno desnico. Ta pa bi ga krvavo potrebovala. Je zelo nespametna.
Recenzor
27. 11. 2019 12.18
+0
Seveda ne bo Šarec sodeloval z desnimi, ker za to nima ja..c - se raje skriva za socialmatador strankami, katerih volilci cuzajo državo
EkonomskaSvoboda
27. 11. 2019 14.49
+1
Arka, skrajne desnice pri nas ni. Ča bi si mislil na SDS, preberi njihov program. Je prej socialdemokratski kot desničarski, skrajno desničarskega pa v njihovem programu nič ni. No, razen spoštovanja zasebne lastnine in ekonomske svobode. To slednje pa verjamem, da je vrlim slovenskim socialistom tuj koncept.
velikiblek
27. 11. 2019 10.50
+5
Nobene afere okrog Knovsa ne bi bilo, če Šarec ne bi na Sovi zaposlil svoje ljubice.
ArkaMast
27. 11. 2019 10.52
+4
Ni ljubica, je pa snaha od Ljudmile. In vse tiho je bilo.