Slovenija

'Vodstvo posega po sredstvih izčrpavanja. Upajo, da se bodo novinarji podredili pritiskom'

Ljubljana, 26. 09. 2022 06.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Urša Zupan, STA, A.K.
Komentarji
222

Novinarji na RTV Slovenija, združeni v koordinaciji novinarskih sindikatov zavoda, z zaostritvijo stavkovnih aktivnosti sporočajo, da s svojimi stavkovnimi zahtevami mislijo resno. Celodnevna opozorilna stavka traja 24 ur, v njenem okviru pa so potekali novinarska konferenca in zbor delavcev ter shod za javno RTV. A brez posegov tudi danes ne gre – v. d. urednika uredništva Igor Pirkovič je večkrat, brez vednosti dnevne urednice in v nasprotju z odločitvijo stavkajočih, z naslovnice spletne strani začasno odstranil prispevek o stavki. Zaposleni so prispevek vrnili na portal, tehnična služba pa je nato na zahtevo generalnega vodstva dnevni urednici onemogočila urejanje spletne strani.

Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je na novinarski konferenci od stavki dejala, da je vodstvo RTVS do zdaj proti dvema zaposlenima poskušalo sprožiti disciplinska postopka, ker sta na spletu javno izražala svoje mnenje. "A so se umaknili, ker za take postopke ni nobene podlage," je povedala.

Spomnila je, da z vodstvom RTVS po dvanajstih krogih pogajanj niso dosegli napredka. "Vodstvo se izmika odgovornosti. Vodstvo niti ni odgovorilo na spisane kršitve, ki smo jih v aktivih in novinarskem sindikatu popisali o urednici informativnega programa in v. d. urednika uredništva MMC," je dejala.

Tako kot junija jim tudi danes delodajalec preprečuje izvedbo stavke, je opozorila Milinkovićeva. Po njenih besedah je vodstvo RTVS prevzelo stavko in cenzurira stavkovni program. "Delodajalec je v celoti prevzel oddaje informativnega programa, vključno z vsebinami, ki smo jih stavkajoči dolžni posredovati javnosti, ne glede na to, ali stavkamo ali ne. Ena izmed teh novic je bila tudi obveščanje javnosti o poteku stavke in o razlogih za njeno zaostrovanje."

Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora je spet pozvala državni zbor, vlado in ostale pristojne organe, naj urgentno pristopijo k reševanju javne RTV.

Razmere v uredništvu MMC-ja pa je opisala novinarka Larisa Daugul. Opozorila je, da v. d. urednika uredništva za nove medije Igor Pirkovič svojega dela ne opravlja. "Danes, ko stavkamo, pa se je Igor Pirkovič vendarle angažiral. Nekaj po 10. uri je samovoljno posegel v portal in brez vednosti dnevne urednice z vstopne strani in podportalov odstranil prispevek o stavki," je povedala.

Zaposleni so prispevek vrnili na portal, tehnična služba pa je nato na zahtevo generalnega vodstva dnevni urednici onemogočila urejanje spletne strani. "Nenaden odvzem pravic za urejanje portala razumemo kot kršitev zakona, saj na portal ne moremo uvrstiti niti novic, ki so pomembne za življenje ljudi in skupnosti," je opozorila novinarka.

Uredništvo MMC, odkar je vodenje prevzel Pirkovič, po njenih besedah deluje v samoorganizaciji novinarjev in dnevnih urednikov, obiskanost portala pa je močno upadla. MMC bo sicer v kratkem dobil novega odgovornega urednika. Skrbi jih, da bo vodstvo RTVS "tudi tokrat povozilo mnenje uredništva" in za odgovorno urednico imenovalo kandidatko, ki ni dobila nobenega glasu podpore uredništva.

V stavko so vključeni zaposleni na Televiziji Slovenija in v uredništvu MMC, ki so prisotni na delovnem mestu, a ne delajo. Na novinarski konferenci pa so jim podporo izkazali tudi zaposleni na Radiu Slovenija in drugi.

Režiser na Televiziji Slovenija Aljaž Bastič je danes dejal, da ga žalosti, da najodgovornejše upravljavske funkcije na RTVS prevzemajo osebe, ki se v to podajajo z malo izkušnjami ali brez njih, s pomanjkljivim znanjem, dvomljivim slovesom, problematično zgodovino in ozko družbeno-politično determinacijo.

Urednik in novinar Aleš Kocjan je v imenu novinarjev radia Slovenija povedal, da v sodobni demokratični družbi ne morejo in ne smejo biti sprejemljive razmere, ko največjo medijsko organizacijo v državi vodijo operativci največje politične stranke. "A če se bomo predali malodušju in dvignili roke, bomo dobili medijski prostor, oropan kritične analize in vsebin, ki osmišljajo in razlagajo svet okoli nas, in to v času, ko je svet okoli nas vse bolj kompleksen in težko razumljiv," je opozoril.

Zaposlene na RTVS v njihovih prizadevanjih za delo v urejenih razmerah in za novinarsko in uredniško avtonomijo podpira tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS). "Očitno je, da vodstvo posega po sredstvih izčrpavanja. Želijo in upajo, da bodo novinarke in novinarji odnehali ter se podredili pritiskom, kar se ne sme zgoditi, saj bi bilo s tem poteptano poslanstvo javne RTV," je danes povedal član upravnega odbora DNS Gašper Andrinek.

Golob: Z rušenjem javne RTV se ruši demokracija v državi 

Premier Robert Golob je v luči današnje celodnevne stavke na RTVS izrazil zaskrbljenost nad razmerami v javni medijski hiši. Želi si, da bi se "odgovorne osebe končno zavedale, da s tem, ko rušijo javno RTV, rušijo demokracijo v državi". Tega pa si ne bi smel želeti noben Slovenec, še manj pa pri tem sodelovati, je še poudaril premier.

Ocenil je, da se situacija na RTVS vsak teden slabša. Po informacijah, ki jih imajo sami, gre, tako Golob, za dejansko "zlorabljanje internih pravilnikov z namenom zamenjave tako urednikov kot novinarjev s sebi enako mislečimi". Hkrati je ocenil, da gre pri aktualnih razmerah na RTV za poseg v novinarsko in uredniško svobodo, kar pa je v nasprotju z obstoječim zakonom o RTV.  

Golob je odgovoril tudi na odprto pismo generalnega direktorja RTV Slovenija, v katerem je zapisal, da dolžnost ustanovitelja Radiotelevizije Slovenije ni le zagotavljanje primernega financiranja, temveč predvsem zagotavljanje institucionalne avtonomije in uredniške neodvisnosti RTV Slovenije. Dogajanje na javni radioteleviziji v zadnjih mesecih kaže, da obstoječa zakonska ureditev omogoča razmere, v katerih prihaja do omejevanja svobode izražanja oziroma do možnosti vplivanja politike na programske odločitve RTV Slovenija. 

Hkrati je premier spomnil, da zaposleni opozarjajo na nevzdržne razmere v informativnem programu Televizije Slovenija, javno dostopne informacije pa izkazujejo padec gledanosti TV Slovenija in obiskanosti portala MMC.

"Iz vsega navedenega izhaja, da upravičeno dvomimo o zakonitosti in uspešnosti vašega dela, zato vas pozivamo, da v skladu s svojimi pristojnostmi nemudoma zagotovite izvajanje nalog javne službe in temeljnega poslanstva Radiotelevizije Slovenija, to je zagotavljanja demokratičnih, socialnih in kulturnih potreb državljanov," je v odgovoru Grah Whatmoughu zapisal Golob.

Kot je še poudaril, pa novela zakona o RTVS, ki jo, kot kaže, čaka referendumska presoja, "celostno obravnava umik politike iz upravljanja in vodenja zavoda ter vrača avtonomijo zaposlenim na RTV Slovenija". Vprašanja, povezana s financiranjem RTV Slovenija, bodo tako po njegovem lahko predmet razprave po uveljavitvi omenjene novele. 

ZSSS podpira stavko: Spoštovani kolegi, vaše zahteve so samoumevne

Iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so sporočili, da v nejeveri spremljajo "razgradnjo RTV Slovenija, nesprejemljive posege v avtonomijo novinarskega dela, poskuse ustrahovanja in šikaniranja zaposlenih s strani vodstva našega največjega medija". 

"Vaše zahteve po uresničevanju javnega interesa, etičnih standardov, spoštljivi komunikaciji, dostojnih delovnih pogojih in socialnem dialogu so - samoumevne, njihova uresničitev pa predstavlja temelj delovanja svobodnega in avtonomnega medija, kar nacionalni medij je vedno bil in spet mora to postati. Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, Vaša pokončna drža, meseci boja in prizadevanj za avtonomen in javen RTV servis, ki ga želimo in potrebujemo prav vsi, nas navdihuje in navdaja z upanjem, da se bodo stvari spremenile. Da bo vodstvo RTV Slovenija končno slišalo in dojelo vaša sporočila, uresničilo vaše zahteve. Uničevanje RTV Slovenija se mora končati. Tukaj in zdaj!" so zapisali.

Tudi iz stranke Levica so sporočili, da stavko podpirajo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost: "Na eni strani zaposleni, ki najbolje poznajo svojo radiotelevizijo in stavkajo proti njenemu uničevanju. Na drugi nastavljeno vodstvo, ki danes briše medijske vsebine, ki obveščajo o razlogih in poteku stavke. V Levici izrekamo solidarnost s stavkajočimi delavci RTV Slovenija in se udeležujemo današnjega shoda na Trgu republike v Ljubljani. Prav tako pozivamo k pripravljenosti na referendum, ki ga proti novemu zakonu o RTV SLO, ki ga v naslednjih mesecih pripravlja desnica. Dovolj je političnega mešetarjenja na RTV, odločilno besedo naj dobijo zaposleni in civilna družba." 

Zaostrili stavko

Kot so sporočili iz stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija, so ob polnoči stavko zaostrili tako, da med 24-urno opozorilno stavko večina ustvarjalcev v uredništvih na TV Slovenija in v uredništvu MMC-ja ne dela. Na spletnih straneh rtvslo.si ni novih prispevkov, zastal je tudi teletekst. Vsebine oddaj in program na televizijskih ter radijskih valovih RTV Slovenija so prilagojeni stavki. Zagotovljeno je le poročanje o izrednih dogodkih, kar pomeni, da je zagotovljen zakonski minimum delovnega procesa. 

Vse informativne oddaje, vključno s TV Dnevnikom in Odmevi ter oddajami o športu in kulturi, bodo zatemnjene, na spletnih straneh MMC pa bi moralo biti predvajano sporočilo stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV. 

A brez zapletov ni šlo. "Javnost obveščamo, da je v. d. urednika uredništva Igor Pirkovič na dan stavke večkrat brez vednosti dnevne urednice in v nasprotju z odločitvijo stavkajočih začasno odstranil prispevek o stavki z naslovnice naše spletne strani. Tovrstnih posegov s funkcije urednika uredništva ni bilo nikoli. O tej potezi, ki jo razumemo kot oviranje zakonske pravice do stavke, smo obvestili generalno vodstvo stavkovnega odbora," so malo pred 12. uro na MMC RTV Slovenija sporočili na profilu na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razvedrilni program predvaja ponovitve oddaj. Na radijskih postajah je vsebina prilagojena stavki, prav tako v informativnih oddajah regionalnih centrov RTV in manjšinskih informativnih oddaj.  "Stavkovne aktivnosti zaostrujemo, ker vodstvo RTV Slovenija še naprej siromaši in uničuje informativni program javne televizije, šikanira kritične zaposlene ter s posegi v novinarsko avtonomijo in s cenzuro krni pravico javnosti do obveščenosti. Stavko zaostrujemo, ker zaradi nestrokovne reorganizacije, neprofesionalnega in uničujočega programsko-produkcijskega načrta ter neprofesionalnega vodenja in kadrovanja pada kakovost na celotni javni RTV, zaposlene se z dodatnimi obremenitvami izčrpava. Delo prekinjamo, ker zahtevamo spoštovanje profesionalnih in programskih standardov, ker zahtevamo avtonomijo in strokovne odločitve. Stavkamo, ker smo profesionalci, zavezani javnosti, in zahtevamo, da se uničevanje javnega RTV-ja konča!" so zapisali. 

Zahtevajo uresničevanje javnega interesa in spoštovanje etičnih standardov, spoštljivo in nesovražno komunikacijo do zaposlenih, spoštovanje ustavne pravice do stavke in sindikalnega delovanja, dostojne delovne pogoje in dostojanstvo za vse zaposlene, socialni dialog in dogovor o kadrovski politiki, stabilno financiranje in avtonomen RTV. "Zahtevamo javni RTV. Nikogaršnji hlapci! RTV smo!" so še zapisali. 

Medtem ko nezadovoljni novinarji stavkajo, pa se bo programski svet zavoda sestal na seji. Na njej bodo med drugim obravnavali kadrovsko problematiko televizijskega informativnega programa, s katerega so številni odšli zaradi slabih razmer. 

Stavka na RTV Slovenija
Stavka na RTV Slovenija FOTO: RTV Slo

 

Stavko podpira tudi Ministrstvo za kulturo

S ključnikom "za javni RTV" je podporo stavki na RTV Slovenija izrazilo tudi ministrstvo za kulturo:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sta s političnimi pritiski ogrožena značaj javne RTV kot javnega medija in njena zmožnost opravljati svoje poslanstvo, torej izobraževati, obveščati in poskrbeti, da so kakovostne informacije in druge medijske vsebine na voljo vsem državljanom. 

"Zaostrene razmere na RTV Slovenija so neposredna posledica sedanjega zastarelega in problematičnega zakona, ki vsakokratni vladajoči politiki omogoča neposredno imenovanje vodstva RTV Slovenija ter s tem poseganje v kadrovske in vsebinske odločitve javne RTV Slovenija. Zato smo vložili tudi spremembe Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki predlaga umik strankarske politike iz upravljanja RTV Slovenija. Spremembe zakona, ki spreminjajo zastareli in škodljivi zakon iz leta 2005, je potrdil Državni zbor na letošnji julijski seji, njegova uveljavitev pa se zaradi vložene pobude za referendum zamika," so zapisali.

Na Ministrstvu za kulturo menijo, da je sprememba Zakona o Radioteleviziji Slovenija nujno potrebna, da bo lahko naša največja kulturna in informativna ustanova nemoteno opravljala svoje osnovno poslanstvo: zagotavljanje kakovostnih informativnih, izobraževalnih in razvedrilnih vsebin. "Vodstvo RTV Slovenija zato znova pozivamo, naj prisluhne zahtevam stavkajočih po večji uredniški, novinarski in institucionalni avtonomiji."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3