Slovenija

Do nadaljnjega odpovedano tudi izvajanje vozniških izpitov

Ljubljana, 13. 03. 2020 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Javna agencija RS za varnost prometa je do nadaljnjega po vsej državi odpovedala izvajanje opravljanja teoretičnih in praktičnih vozniških izpitov. Upravna enota Ljubljana je za preprečitev širjenja novega koronavirusa zaprla krajevne urade. Svoje poslovalnice zapira tudi ZZZS, Furs pa spodbuja elektronsko oddajanje vlog in obrazcev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odpovedi letov
    02:51
    Iz 24UR: Odpovedi letov
  • Iz 24UR: Ugašanje javnega življenja
    02:30
    Iz 24UR: Ugašanje javnega življenja

Zaradi preprečitve širjenja novega koronavirusa je po včerajšnji razglasitvi epidemije z današnjim dnem Upravna enota Ljubljana zaprla svoje krajevne urade Velike Lašče, Dol pri Ljubljani, Škofljica, Dobrova, Medvode in Notranje Gorice. Odprta ostaja tista na Tobačni ulici 5 v Ljubljani, kjer lahko na sektorju za upravne notranje zadeve opravite neodložljive upravne storitve.

Hkrati vse uporabnike upravnih storitev pozivajo, da omejijo morebitne obiske na upravni enoti in presodijo o nujnosti upravnih storitev.

Za določitev novih terminov izpitov bodo v stiku s predstavniki šol vožnje

Javna agencija RS za varnost prometa je do nadaljnjega po vsej državi odpovedala izvajanje opravljanja teoretičnih in praktičnih vozniških izpitov, prav tako tudi izvajanje vseh rehabilitacijskih programov. Za določitev novih terminov vozniških izpitov bodo v stiku s predstavniki šol vožnje in učitelji vožnje.

O novih terminih za udeležbo na edukacijski ali psihosocialni delavnici bodo prijavljeni po sprostitvi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa obveščeni po pošti ali telefonsko, so sporočili z agencije za varnost prometa.

So pa medtem sp luči trenutnega dogajanja v Sloveniji in razglasitvijo epidemije vas obveščamo, da bo OMV Slovenija v naslednjih dneh in tednih zagotavljal oskrbo z energenti po vsej Sloveniji. V ta namen naši bencinski servisi ostajajo odprti, ob tem pa bomo naredili vse, da zagotovimo varno postrežbo in storitev vsakemu, ki bo obiskal naše bencinske servise. 

Predvidoma do 28. marca zaprta ljubljanska mestna knjižnica

Kot so zapisali na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana (MKL), zaradi porasta obolelih s koronavirusom zapirajo vse knjižnice, predvidoma do 28. marca.

Upravna enota Tobačna Ljubljana
Upravna enota Tobačna Ljubljana FOTO: Damjan Žibert
Izposoja in vračilo gradiva v tem času ne bosta mogoča, zamudnina za vaše izposojeno gradivo pa v tem času prav tako ne bo tekla.

Furs spodbuja elektronsko oddajanje vlog in obrazcev

Finančna uprava RS (Furs) je z namenom omejitve širjenja koronavirusa do preklica uvedla številne ukrepe poslovanja z davčnimi zavezanci. Državljane pozivajo, da vloge, ugovore, pritožbe in druge obrazce v čim večji možni meri oddajo po elektronski poti - preko eDavkov ali mobilne aplikacije, kjer je to mogoče.

Posamezne vloge in obrazce je mogoče odložiti tudi v predalnik pred vhodom v prostore finančnih uradov ali poslati po pošti. "Le v kolikor morate nujno oddati kakšno dokumentacijo osebno (originali pogodb, notarskih zapisov...), jo lahko vložite v vložišču na sedežu finančnega urada, ob tem da v stavbo vstopate posamezno in uslužbencu na vhodu obrazložite nujnost osebne predložitve," so sporočili.

Če je za vodenje posameznega davčnega ali carinskega postopka nujen kontakt z uslužbencem finančne uprave, naj stranke pokličejo na številke, navedene na njihovi

ZZZS
ZZZS FOTO: Bobo

spletni strani. Finančna uprava bo do nadaljnjega papirno dokumentacijo odpošiljala samo po pošti, osebni prevzem na finančnih uradih ne bo mogoč.

ZZZS zapira poslovalnice

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa s ponedeljkom za stranke zapira poslovalnice, ki delujejo na izpostavah območnih enot ZZZS, odprte pa ostajajo poslovalnice na sedežih. Stranke prosijo, da se osebno zglasijo le v nujnih primerih in brez znakov okužbe, so sporočili.

Sicer pa stranke pozivajo, da zadeve v zvezi z urejanjem zavarovanja in uveljavljanjem pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja urejajo elektronsko, po elektronski ali navadni pošti oziroma prek telefona.

Poslovalnice na sedežih območnih enot bodo s strankami poslovale, da se onemogoči fizični stik, na primer z uporabo domofonov, preko stekla in drugimi ukrepi, s katerimi se onemogoči prenos virusa.

Za izvajalce zdravstvenih storitev, dobavitelje medicinskih pripomočkov in druge partnerje v zdravstvu pa ima ZZZS uveljavljeno elektronsko poslovanje kot prevladujoč način poslovanje, zato jih prosijo, da ZZZS dodatno kontaktirajo prek telefona. "ZZZS bo na tak način še naprej zagotavljal stabilno financiranje slovenskega zdravstvenega sistema in uresničevanje pravic zavarovanih oseb," so zagotovili.

Pasica posebne oddaje
Pasica posebne oddaje FOTO: 24ur.com

Zastalo bo tudi redno delo sodišč

Zaradi epidemije novega koronavirusa bo s prihodnjim tednom začasno zastalo tudi delo sodišč. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je namreč odredil sprožitev 83a člena zakona o sodiščih, ki določa, da lahko v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah.

V času trajanja odredbe, torej od 16. marca pa najdlje do 15. maja, procesni roki ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja. Tudi če je bilo sodno pisanje vročeno, začnejo teči procesni roki prvi naslednji dan, ko prenehajo veljati posebni ukrepi, določa zakon o sodiščih.

V času trajanja posebnih ukrepov stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe ne smejo vstopati v sodne stavbe, vloge se vlagajo le po pošti ali preko portala eSodstvo v postopkih, kjer je to omogočeno. Za komunikacijo s sodišči se uporablja objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur, je zapisano v uredbi.

Sodišče
Sodišče FOTO: Shutterstock

Odredba zaradi preprečevanja širjenja virusne okužbe zapoveduje tudi ustrezno omejitev prisotnost predstavnikov medijev, kar pa ne pomeni izključitve medijev, temveč "druge primerne varovalne ukrepe".

Na vrhovnem sodišči vse stranke pozivajo, naj upoštevajo preventivne ukrepe po priporočilih NIJZ. Na vhodu v poslopja sodišč naj upoštevajo navodila varnostne službe oz. pravosodnih policistov. Vabljenim strankam med drugim priporočajo, naj če imajo znake okužbe ali so v karanteni, o tem pravočasno obvestijo sodišče. Zaradi izvajanja preventivnih ukrepov pred okužbami naj na sodišče pridejo 15 minut prej, ob vstopu v sodno stavbo naj si razkužijo roke. Strankam tudi predlagajo, naj se gibajo izključno pred in v prostoru, ki je naveden na vabilu na sodišče. Osebam, ki kažejo jasne znake okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje), bo vstop v sodno stavbo preprečen.

Tiste stranke, ki nimajo izrecnega vabila na sodišče, pozivajo, naj na sodišče prihajajo le v primeru nujnih in neodložljivih zadev. Če je to mogoče, naj vloge namesto osebno na vložišče raje pošljejo po pošti. Poleg tega ljudem predlagajo, naj informacije od sodišč namesto osebno raje pridobivajo preko elektronske pošte. "Če je prihod na sodišče nujno potreben, priporočamo, da se predhodno naročite po telefonu ali elektronski pošti sodišča," so še pozvali na vrhovnem sodišču.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
13. 03. 2020 20.11
+5
potem pa zaščitite tudi uboge trgovke in vse ostale hlapce(hišnike,kuharje,čistilke.....oz manjvredno rajo).za vse bi vsaj 14 dni moral veljati isti vatli.
flojdi
13. 03. 2020 16.15
-1
.? a kupovanje ga pa še dela
123soba
13. 03. 2020 14.09
+2
Ja najbolje da smo vsi doma. Država naj sprejme zakon, da vseh obveznosti do javnih ustanov, drzave, občine, komunale, dodatnega zdravstvenega zavarovanja, itd ni treba plačevati. Skratka nobenih dajatev.
RamzesII
13. 03. 2020 16.58
+4
Če ne plačaš zdaj kar si dobil položnic, te drugi mesec čakajo opomini oz. dvojno plačilo na položnicah, za tekoči in zamudni mesec.
vezuv_
14. 03. 2020 19.20
Pametno, tudi jaz tako pravim, prispevke in položnice pa je treba plačati do datuma, ne glede na to ali je epidemija ali pandemija, Furs in druge inštitucije zahtevajo svoje.
Valeriya Dimitrova
13. 03. 2020 13.22
+9
Kaj pa delavci v proizvodnji a bodo tudi oni ostali doma? V moževi službi delajo več kot 100 ljudi na izmeno..
Drugorazredni
13. 03. 2020 15.59
+7
RamzesII
13. 03. 2020 16.58
+4
Valeriya Dimitrova
13. 03. 2020 18.07
+2
Torej predlagaš od 1000 delavcev da jih zmanjšajo na 99 na izmeno?
nekdonekje
13. 03. 2020 12.45
-7
Zanima me, kolikšno je pravo število okuženih. Glede na razne podatke, ki so prisotni vsepovsod po internetu, bi rekel, da vsaj 10x toliko, kolikor so uradni podatki.
Rožice cvetijo
13. 03. 2020 13.26
+7
NekdoNekje...In kaj imaš od teh podatkov? Jaz nič, me ne zanima,sem samozaščitna,ne letam okoli po nepotrebnem in to je to. Kaj pa ti?
Drugorazredni
13. 03. 2020 16.00
+2
Lumpx
13. 03. 2020 12.28
+7
pol balkana bi se rado prijavlo se v SLo predn Slovenija tud zapre meje :)
kombajn66
13. 03. 2020 10.40
+21
A je to sploh potrebno, zdaj stati pred JU, niste normalni res kdor to počne, ne glede na težo opravka,tudi denarja ne boste rabili, kmalu bomo tako kot v Italiji vsi doma, nekateri pa mogoče prvič v življenju molili za zdravje sebe in najbolj ljubljenih.
hotchilipoper
13. 03. 2020 10.28
+21
Največja panika je v javnih uradih
farobasso
13. 03. 2020 10.00
+28
Na Tobačni pa vrsta dva kilometra dolga če bodo meter narazen stali.
Brane123
13. 03. 2020 10.16
+3
itak bo taka gužva, da bi teoretično lahko vzel listek z številko in se vrnil čez kakšno uro. no najverjetneje še zmeraj nebi prišel na vrsto
999Questions
13. 03. 2020 10.18
+41
Haha.. Šiška, pridem pred lekarno... zunaj gužva.. ker je zraven mesnica, vprašam eno mamco kje je vrsta za lekarno in se začne nad mano dret: 2 METRA, 2 METRAAAA
hotchilipoper
13. 03. 2020 10.25
+8
Rožice cvetijo
13. 03. 2020 13.27
+0
Brabus
13. 03. 2020 14.07
+4
farobaso, pa kaj potem, če bo 10 km dolga vrsta, odredbo je treba spoštovat, če ne, bi morala slediti kazen, 6 mesecev karantene na Dobu.
Migas
13. 03. 2020 21.33
-4
Ne sekiraj se. Mamca bo med prvimi ki bodo šli....