Slovenija

Zapis nadškofa: 'Življenje ima prednost pred bojem za oblast'

Ljubljana, 29. 10. 2020 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, Urša Zupan
Komentarji
372

Pred prihajajočim praznikom je nadškof Anton Stres v imenu slovenske cerkve nagovoril vernike. Z ostrim zapisom, v katerem precej očitno deli stališča premierja Janeza Janše, se je dotaknil trenutne situacije v državi in okrcal opozicijo, češ da ji je več do oblasti, kot do reševanja življenj. "Zavzemanje za skupno dobro je vrhovna zapoved in norma vsake odgovorne politike in državljanske drže," je poudaril.

Nadškof Anton Stres, predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK, je pred krščanskim praznikom vseh svetih podal izjavo, v kateri je poudaril, da ima ''življenje prednost pred ideologijo in bojem za oblast."  

Njegov zapis je objavljen na straneh Katoliške cerkve, a nenavadno je, da so njegova tokratna stališča skoraj aktivistična in se povsem skladajo s tistimi, ki jih že ves čas glasno izraža predsednik vlade Janez Janša. Stresove obsodbe v pismu so usmerjene v iste ljudi, medije in dogodke, ki so trn v peti največji vladni stranki SDS.

'Sprevržena politična praksa: več truda, da bi se dokopali do oblasti, kot za reševanje življenj'

V dneh, ko širjenje virusa covid-19 dobiva nove razsežnosti, v Komisiji Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci podpirajo vse, ki se na različnih ravneh trudijo z nadčloveškimi napori, da rešijo zdravje in življenje sodržavljanov in sodržavljank. "Zlasti mislimo na zdravstvene delavce, civilno zaščito, gasilce, policiste, inšpektorje, številne uradnike in vlado," svoj zapis začne Stres.  

Anton Stres.
Anton Stres. FOTO: Damjan Žibert

Nato nadaljuje, da zaskrbljeno opažajo, da "del slovenske opozicijske politike veliko več truda in naporov vlaga v to, kako bi se znova dokopala do oblasti, kakor da bi sodelovala pri reševanju zdravja in življenja državljanov."  To označi za sprevrženo politično prakso, ker po njegovih besedah v ospredje ne postavlja človeka in skupnega dobrega, temveč interese določenih skupin. 

Kot izpostavlja, državljani v teh časih pričakujejo nasprotno držo, in sicer da bodo voditelji držali skupaj v bistvenem, ter da bodo kljub različnim pogledom in interesom jasno izražali enotnost in solidarnost v skrbi za ohranitev čim več človeških življenj: "Zavzemanje za skupno dobro je vrhovna zapoved in norma vsake odgovorne politike in državljanske drže."  

Mediji kot podpihovalci petkovih protestov

Zapiše tudi, da z zaskrbljenostjo opažajo "popustljiv ali celo podpihovalski odnos do tako imenovanih 'petkovih protestov', na katerih sicer vse manjše število udeležencev nemoteno krši veljavne predpise in nasprotuje pozivom medicinske stroke k nujno potrebnim zaščitnim ukrepom in omejevanju stikov." 

Protestniki po njegovih besedah s tem razkrivajo svojo odsotnost sočutja do oseb, ki trenutno zaradi epidemije trpijo pravi križev pot: zdravstveno osebje, okuženi bolniki, njihovi svojci, mnogi žalujoči itd. Vsem tem je neodgovorno vedenje v posmeh. "Sicer pa bi protesti hitro postali zanemarljivi, če jim potuhe ne bi dajala prevladujoča javna glasila z RTV Slovenija na čelu. Ta iz javne, se pravi vključujoče in nepristranske, ustanove postaja vse bolj ideološka in izključujoča do dela prebivalstva. Svojo pristranskost je pokazala tudi, ko v nasprotju s svojo očitno naklonjenostjo do 'petkovih protestov' ni bila sposobna opaziti množičnega Pohoda za življenje, ampak ga je namerno ignorirala," je kritičen Stres. 

Po njegovih besedah je zaskrbljujoča tudi neodzivnost javnega mnenja ob pojavih ščuvanja k nasilju in celo poboju političnih nasprotnikov: "V Sloveniji kot demokratični, pravni in socialni državi ni nobenega stvarnega povoda za nasilje in vsako pozivanje nanj bi moralo biti deležno ustrezne obravnave preiskovalnih in pravosodnih organov."

Dobršen del svojega zapisa Stres nameni tudi vprašanju dostojnega pokopa žrtev iz grobišč medvojnih in povojnih množičnih pobojev: "Odkrivanje in urejevanje grobov zamolčanih žrtev revolucijskega nasilja se po polževo pomika naprej. Ob tem so malomarnost, zavlačevanje, zamolčevanje in odkrit prezir do pobitih ljudi, med katerimi so tudi naši rojaki in katerih glavna krivda je bila, da so bili na politično 'nasprotni strani', še posebej nedopustni."  

Na koncu poziv k enotnosti in solidarnosti

Na koncu svojega zapisa se Stres vendarle vrne k v teh trenutkih tako zelo pomembni enotnosti in zapiše, da se bomo v prihajajočih dneh naših bližnjih spominjali na poseben način, saj se ne bomo mogli udeležiti skupinskih verskih obredov zanje. 

"Kljub temu pa se rajnih ne bomo nič manj spominjali v svojih molitvah. Spomin nanje bomo počastili tudi s tem, da bomo še odločneje premagovali 'kulturo smrti' z zavzemanjem za medsebojno spoštovanje in sodelovanje, za dosledno pravno državo in spoštovanje človeškega življenja tudi pred rojstvom in ob izteku življenja ter ne nazadnje z enotnostjo, solidarnostjo, samodisciplino in medsebojno podporo v boju proti epidemiji."

V LMŠ in Levici kritični: To je slepa podpora vladi, ne pa poziv k enotnosti

V delu opozicije izjavo Komisije Pravičnost in mir označujejo kot slepo podporo vladi in ne kot poziv k enotnosti. Katoliška cerkev si v Sloveniji s takšnimi izjavami spodkopava lastno verodostojnost, trdijo.

V LMŠ so poudarili, da so "zgroženi in razočarani nad neupravičenimi namigovanji o slabih namenih opozicije in s tem tudi naše stranke". Želeli bi si, da bi se Katoliška cerkev v Sloveniji ukvarjala s svojim osnovnim poslanstvom, ne pa da s takšnimi izjavami in "cenenim politikantstvom" spodkopava svojo verodostojnost in izkazuje svoje nerazumevanje demokracije ter demokratičnih procesov, so navedli.

Po mnenju Levice pa gre v izjavi za ideološki boj proti protestnikom, RTV Slovenija in opoziciji. "S takimi gestami vodstvo slovenske RKC dela škodo predvsem vernikom in Cerkvi sami, saj ta s takimi razdvajajočimi nagovori na slovenskem rezonira zgolj kot podaljšek vladajoče stranke SDS," so zapisali. Kot so dodali, izključujoča in razdvajajoča sporočila vodstva niso pot, temveč stranpot krščanskega izročila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (372)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hej Slovani
30. 10. 2020 19.12
+3
Tale janšist nas vodi v propad! Pa kje si Tito, da take zmenete pošlješ na letovanje na Goli otok?
puspan
30. 10. 2020 18.57
-4
In kaj je povedal narobe???!
Fejst pob?
30. 10. 2020 16.50
+5
Cerkev naj bi služila človeški duši. Hinavščina pa naj bi bila greh. In te je v tem primeru veliko.
Uporabnik1558623
30. 10. 2020 15.00
+6
Sredi novembra so pa imeli po cerkvah na gorenjskem birme. Presneta farška hinavščina.
Principat
30. 10. 2020 13.20
+4
njemu je že papež povedal , ampak v tej združbi najbolj funkcionirajo odstavljeni , spoznani za krive , prestopniki , bahači in lažnivci z veliko mero arogance
mačo123
30. 10. 2020 12.15
-5
O ustavnem loku pa nič.Nič o Damjanu ki se je osramotil pri koolicijskih strankah.HA_HA.za posrat!
Klondza
30. 10. 2020 09.13
+8
Zadnji cas je, da se cerkev obdavci!
RdecaZvezda
30. 10. 2020 09.45
+9
Pa pokojninski sklad si naj sami plačujejo,pa še in še.
muci007
30. 10. 2020 13.27
-2
Res je. Tudi dodatno obdavčiti borčevske pokojnine tistih, ki so se rodili po letu 1945.
pešec
30. 10. 2020 13.59
+5
simeoni
30. 10. 2020 18.19
puspan
30. 10. 2020 19.02
Ne samo borcevske pokojnine. Vrnite najprej nakradene tepihe in mnoge vrednosti, ki še dandanes visijo na reverz v vilah qvazi borcevskih veljakov.
Hej Slovani
30. 10. 2020 19.15
O osamosvojiteljih partizanih! Ne o kvazi osamosvojiteljih, ki so najprej bili komunajzerji, potem pa, ko jim tam ni uspelo so pa hitro ploščo obrnili! Da levica da v program obdavčitve cerkve, jo takoj volim.
Dobra
30. 10. 2020 08.55
+12
Ali je Stres že vrnil izgubljene milijone Mariboru in Slovencem? Ali ni služil s preprodajo porno kanalov? Nič ni videl, nič slišal. To je res morala za vse. Bog ve, vidi in sliši. Ve, kam ga bo odrinil. Zakaj papež ni imenoval novega slovenskega kardinala? Božično drevo v Vatikanu ne bo skrilo te sramote.
simeoni
30. 10. 2020 18.22
Stresa bi bilo najbolje prijaviti papežu in naj papež naloži kazen s premestitvijo neka m na samotni otok.
Schnitzel
30. 10. 2020 08.44
+8
Hehehe, kdo se oglaša!
podalpski
30. 10. 2020 08.44
-1
antifam je boj za oblast zapisan v manifestu in tuje dobro...briga njih za vse drugo
Walter Pravicek
30. 10. 2020 08.17
+9
Dr.Anton Stres iz Donačke gore-Rogatec,LAZARIST,rojen 1942,UPOKOJEN NADŠKOF,šolal se je v domačem kraju,Zagrebu v ITEDIJECEZANSKI SREDNJI ŠKOLI za pripravo na duhovniški poklic(Rogatec je bliže Zagrebu,kot Ljubljani),Matura .Vojaški rok v Ohridu 1962-1963!POZOR ZNA Z OROŽJEM!.1960 v Beogradu Misijonska družba LAZARISTOV.Sledi Pariz,Zopet k Lazaristom,doktoriral 1960!! KOLIKOR ME SPOMIN NI ZAPUSTIL JE BIL TUDI KURAT V (ARMEE DE TEREE)FRANCOSKI VOJSKI ,A NI BIL MOJ BRAT PO OROŽJU.LAZARISTI SO BILI KURATI TUDI V VOJAŠKIH BOLNICAH,A GA JAZ TUDI V INSTITUTU INVALIDOV V JUŽNI FRANCIJI NISEM SREČAL(SMO TAKOJ VEDELI KDO JE KDO):MOJ DOBER KAMERAD,PO OČETU SLOVENEC,PO MAMI MEDŽIMUREC ALBERT DOVEČAR,PADALEC NI BIL Z MENOJ,A JE PRIŠEL NAS ZABAVAT NA PIANO,JE GOVORIL KRASNO MEDŽIMURŠČINO,V 4 LETIH JE DOSPEL DO ČINA VODNIK!NORMALNO BI MORAL BITI 15 LET V TEJ SLUŽBI.AVSTRIJEC PO NARODNOSTI,ROJEN PA V MEDŽIMURJU,MAMA GA JE ŠLA IZ GRAZA RODIT DOMOV.GIMNAZIJSKA IZOBRAZBA-ŠE 2 SESTRI IN 1 BRATA JE IMEL.KURATE JE SOVRAŽIL,DA SO TAKOJ POPIHALI,KO SE JE SLIŠALO:DELTA 1 JE TU!!!PREŠEL PO 4 LETIH SLUŽBE V OAS,UJET,TER 1962 ZAHODNO OD PARIZA USTRELJEN.POKOPAN JE V GRAZU,GROB OBISKUJEM!STRESOVEGA NE BOM!MI SMO KURATE SOVRAŽILI-SAMO PODPIHOVALI SO,IMELI VISOKI ČIN,TER DELALI SRAMOTO V KRAJU,KJER SMO BILI(LEPO ČLOVEŠKO SPREJETI,VSI SO IMELI FINANČNE KORISTI,) RADI NADLEGOVANJA MLADIH(13-14 )LETNIH DEKLIC.PA JE BIL TEPEŽ,SLEDIL JE NKURATOV ODHOD V BOLNICO IN KONEC Z KURATOM!PREJ ŽUPNIK,POTEM ŽUPNIK-VMES PA POHOTNI KURAT!AMPAK TO NI BIL TA OMENJENI STRES.-------------STRES JE UPOKOJENEC,IZ MARIBORA IZGNAN,KO JE KRAMBERGER MORAL ODITI V POKOJ TER V DOM STAROSTNIKOV V OKOLICO MARIBORA,STRES PA V FRANCIJO.PO ODPUSTKE!DA NAM SLOVENCEM UPOKOJENEC KLATI SVOJO VIDENJE,KAKO,KJE IN Z KOM,JE PA TEŽKO PREBAVLJIVO!JE 11 LET STAREJŠI OD IVANA ŠTUHECA,NEKOČ ŠE CELO NJEGOV PREDPOSTAVLJENI,TER NI ODREAGIRAL,KO STA Z ALENKO ŠVERC JAVNO LJUBIMKALA,ONA JE BILA DOMA V MAMINEM STANOVANJU NA GRENVIČU,ON V FAROVŽU,TER STA NAREDILA SINA-STRES PA JE BIL TIHO!JE TORAJ POŠTENJAK?LAHKO SAMO ŠE OBISKUJE(KO BO VOŽNJA DOVOLJENA IZ KRAJA KJER BIVAV OKOLICO MARIBORA )KRAMBERGERJA ZA POGOVORE!
pešec
30. 10. 2020 14.24
+3
Plačaš cca milijon pa ga ni, otroka, pravi R..
nostalgik
30. 10. 2020 08.00
+6
SEM ATEIST IN NISEM PRISTAŠ CERKVE, VENDAR MISEL G. ZORETA JE ZA POZDRAVIT, KAJTI SPREVIDEL JE , DA DUŠEVNI BOLNIK JANEZ JANŠA UVELJAVLJA SVOJE PSIHOPATSKE ŽELJE PREKO VSEH TRUPEL SLOVENSKEGA NARODA, DA BI SE POVZPEL NA OBLAST. TAKA DEJANJA SAMODRŽCA SO NEVARNA IN BI JIH MORALA POLICIJA ONEMOGOČITI.
?ebula
29. 10. 2020 21.59
+14
Smrt Janšizmu!
franko žgavec
30. 10. 2020 15.29
-1
?ebula
29. 10. 2020 21.54
+7
Morali bi ga degradirati v ministranta.
drejc79 1
29. 10. 2020 21.48
+14
Najprej naj pred svojim pragom pomete, potem naj ba govori. Še dober teden nazaj so na veliko krščevali, nekje so imeli celo obhajilo/birmo. In po kakšni logiki je on prisoten na novinarskih konferencah vlade, če je Cerkev z ustavo ločena od države??
?ebula
29. 10. 2020 21.47
+8
Stres predsednik komisije za pravičnost ?
tomazinjo
29. 10. 2020 21.46
-11
Duhovščina mi nikoli ni bila blizu, a v trenutni situaciji ima popolnoma prav.
reakcionar
29. 10. 2020 21.45
+19
Katere od 10 božjih zapovedi, se JJ drži?
reakcionar
29. 10. 2020 21.44
-3
Papež Frančišek, oziroma Franček, kot ga jaz kličem, je prostozidar in globalist in pričakovano deli poglede Billa Gatesa, Gutierreza, Merklove, Fauchija in ostalih iz te ekipe. To jaz pišem že lep čas, ampak zgleda da se enim šele sedaj odpirajo oči, ko je Franček že začel načenjat temelje nauka Cerkve in krščanstva nasploh. Posledično ne presenečajo izjave škofov Katoliške Cerkve po svetu.
tomazinjo
29. 10. 2020 21.49
+4
Cervantes Saavedra
29. 10. 2020 21.49
+10
za reakc: Papež Frančišek zagovarja skromno osebno in evangelijsko življenje, s čimer gotovo načenja temelje nauka Cerkve in krščanstva nasploh. Še piši o tem.
?ebula
29. 10. 2020 21.42
+13
Jajotu in njemu želim, da bi ju čimprej streslo.