Slovenija

Zapleti pri dobavi in reklamaciji izdelkov in storitev – kaj storiti?

Ljubljana, 08. 08. 2021 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
45

Med covidno epidemijo se je marsikdo odločil za obnovo ali prenovo svojega doma, saj je zaradi omejitve gibanja in dela od doma ostalo več časa za druga opravila. Na nas se je obrnilo nekaj bralcev, ki so pri tem doživljali pravi stres, saj so se soočili z zapleti in zamudami pri dobavi, montaži in reklamaciji izdelkov. Kakšne pravice ima potrošnik, ko naroči in plača proizvod ali storitev? Kaj lahko naredi, če ima z izdelovalci ali dobavitelji težave?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so v zadnjem letu opazili porast primerov, ko je podjetje zamujalo z dobavo izdelka ali pa z izvedbo del. Zanimalo nas je, kako je z dobavnimi roki izdelkov, ki jih naročimo pri velikih trgovcih ali pri manjših zasebnikih, ki se običajno ukvarjajo z izdelavo zgolj določenih artiklov, denimo mizarjih. Tako eni kot drugi ob naročilu povedo, kako dolgo bo treba čakati na določen proizvod: kavč, kuhinjo, stole, mizo itd. Ob tem jim mora potrošnik nakazati določen avans, ki se giblje med 20 in celo 100 odstotki cene. Ali je določeno, kako visok avans lahko pobere trgovec ali izdelovalec in ali je ta avans tudi garancija, da bo do določenega roka izdelal oziroma kupcu dostavil izdelek? Na ZPS so razložili, da višina avansa zakonsko ni določena, potrošniku pa še ne zagotavlja, da bo podjetje pogodbeno dogovorjeno obveznost izpolnilo v roku: "Avans je namreč predplačilo, velja za sestavni del ponudbe, ki jo podjetje oblikuje prosto."

Če trgovec ali izdelovalec zamuja z dobavnim rokom, potrošniku popust zaradi zamude ne pripada avtomatično.
Če trgovec ali izdelovalec zamuja z dobavnim rokom, potrošniku popust zaradi zamude ne pripada avtomatično. FOTO: Dreamstime

Kaj, če trgovec ali izdelovalec zamuja z dobavnim rokom?

Koliko časa lahko zamuja, ne da bi o tem obvestil kupca, in koliko časa lahko podaljšuje dobavo, če potrošnika obvesti in mu pojasni, zakaj izdelka ne more dostaviti v dogovorjenem roku? Pri tem predpostavimo, da je kupec že poravnal celotno kupnino oziroma jo je pripravljen plačati dan pred dostavo, kakor je pogosto v praksi.

Pogodbeno razmerje med kupcem in prodajalcem ureja Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot), ki je glede na Obligacijski zakonik specialni zakon. Zakonske dolžnosti prodajalca in pravice potrošnika o izpolnitvi obveznosti iz prodajne pogodbe so odvisne od tega, na kakšen način sta se dogovorila o roku dobave naročenega blaga.

Če čas izročitve blaga v pogodbi ni določen, mora podjetje svojo obveznost izpolniti takoj, najpozneje pa v 30 dneh po sklenitvi pogodbe, razen če sta se stranki dogovorili drugače.

Kako pa ravnati, ko sta stranki določili dobavni rok in je ta že zdavnaj potekel? Na ZPS so pojasnili, da potrošnik takrat, ko ob sklepanju pogodbe ne seznani prodajalca, da je pravočasna dobava blaga bistvena sestavina pogodbe (najbolje, da to navedeta v prodajni pogodbi), ne more takoj odstopiti od prodajne pogodbe. Lahko pa ukrepa po določenem postopku.

Če izvajalec del ne obvesti potrošnika, da so se materiali podražili in bo zato končni račun višji, ne more zahtevati višjega plačila.
Če izvajalec del ne obvesti potrošnika, da so se materiali podražili in bo zato končni račun višji, ne more zahtevati višjega plačila. FOTO: Dreamstime

1. Dodatni rok

Kupec mora prodajalcu določiti primeren dodatni rok za izpolnitev pogodbe. To naj stori pisno, denimo po elektronski pošti, da bo imel dokaz o izpolnitvi svoje obveznosti, če bo želel v nadaljevanju odstopiti od pogodbe.

2. Odstop od pogodbe

Če prodajalec niti v dodatnem roku ne dobavi blaga, lahko kupec odstopi od pogodbe. To stori tako, da napiše izjavo, iz katere mora na jasen in nedvoumen način izhajati, da prodajna pogodba zaradi odstopa preneha. Pogodba namreč ne preneha veljati sama od sebe, ampak šele takrat, ko so izpolnjeni zakonsko določeni pogoji.

Če trgovec ali izdelovalec zamuja z dobavnim rokom, potrošniku popust zaradi zamude ne pripada avtomatično. Zato ZPS priporoča, da pogodba, ki jo skleneta stranki, vsebuje tudi določilo o pogodbeni kazni za zamudo. 

3. Posledice razvezane pogodbe

Ko pogodba preneha veljati, sta obe stranki prosti obveznosti, vendar mora prodajalec kupcu plačati odškodnino za nastalo škodo, ker ni izpolnil svoje obveznosti. Kupec pa mora prodajalcu dokazati odškodninsko odgovornost. Potrošnik se težavam z dokazovanjem odškodninske odgovornosti izogne, če sta stranki v pogodbi zapisali, kakšna bo kazen za neizpolnitev pogodbe – to je plačilo določenega zneska. V tem primeru ni treba kupcu dokazovati niti nastanka niti višine škode, saj obstoj škode ni pogoj za pravico do izplačila pogodbene kazni. Če je prodajalec plačilo že prejel, ga mora vrniti in plačati obresti od dneva, ko ga je prejel.

4. Če ne želite odstopiti od pogodbe

Prodajalec dobavi blago z zamudo, potrošnik pa lahko od njega zahteva odškodnino za škodo, ki je nastala zaradi zamude. Pri tem velja enako, kot smo zapisali za primer odstopa od pogodbe, torej da mora kupec prodajalcu dokazati odškodninsko odgovornost. Če sta se dogovorila in v prodajni pogodbi določila kazen za zamudo, jo kupec lahko uveljavlja le, če so izpolnjene zakonske predpostavke za pridobitev pravice do pogodbene kazni. "Pri tem opozarjamo, da mora potrošnik pogodbeno kazen za zamudo uveljavljati pravočasno, to je najpozneje ob izpolnitvi pogodbe – dostavi blaga," so možnosti, ki jih lahko izkoristi potrošnik, opisali na ZPS.

Nameščanje prezračevalnega sistema
Nameščanje prezračevalnega sistema FOTO: Shutterstock
Plačilo obresti. Če je prodajalec kot pogoj za nakup zahteval delno ali celotno predplačilo, je dolžan potrošniku ob dobavi blaga obračunati in plačati obresti na predplačilo po obrestni meri, po kateri se obrestujejo hranilne vloge, vezane nad tri mesece. Za nadzor je pristojen tržni inšpektorat.

Kaj pa lahko naredi potrošnik, če se mu prodajalec po preteku dobavnega roka niti ne oglaša več? Če podjetje niti v dodatnem roku, ki mu ga postavi potrošnik, ne izpolni svoje obveznosti, lahko potrošnik, kot smo že zapisali, od pogodbe odstopi. "Podjetje pa mu mora nemudoma vrniti vsa opravljena plačila. Če tega ne stori, lahko zoper njega ukrepa tržni inšpektorat," so pojasnili na ZPS.

Ali lahko prodajalec kasneje dvigne ceno zaradi zvišanja cen materialov?

V zadnjem času se je na trgu podražilo kar nekaj gradbenih materialov, kar zvišuje tudi ceno končnih izdelkov. Najbolj so poskočile cene plastičnih in kovinskih materialov, tudi do 40 odstotkov. Armaturno železo se je denimo podražilo za dvakrat. Dvignile so se tudi cene opečnih in cementnih izdelkov ter kamenin in keramike.

Zanimalo nas je, kako ravnati, če se cene materialov podražijo, potem ko sta se prodajalec in kupec že dogovorila o roku dostave oziroma izvedbi storitve in je kupec že plačal avans. Recimo, da se se z zasebnikom dogovorimo, da bo kupil in za nas položi mavčne plošče za suhomontažno gradnjo. Spiše predračun, ki ga deloma ali v celoti plačamo. Nato nam zasebnik, preden pride opravit delo, reče, da so se mavčne plošče podražile in bo zato račun višji. Ali nam lahko zaračuna več?

Po besedah ZPS podjetje zavezuje cena, ki je veljala ob sklenitvi pogodbe. Če se kupec in izvajalec o ceni dogovorita brez izrecnega jamstva in se med delom izkaže, da je prekoračitev cene neizogibna, mora izvajalec takoj, ko ugotovi, da bo izračun prekoračen, o tem obvestiti potrošnika. "Če tega ne stori, ne more zahtevati višjega plačila," so poudarili.

Če trgovec ne reagira na potrošnikovo reklamacijo oziroma v zakonskem roku ne odgovori, se lahko potrošnik obrne na tržni inšpektorat, ki lahko podjetju zaradi neupoštevanja zakonske obveznosti odgovora izreče globo.
Če trgovec ne reagira na potrošnikovo reklamacijo oziroma v zakonskem roku ne odgovori, se lahko potrošnik obrne na tržni inšpektorat, ki lahko podjetju zaradi neupoštevanja zakonske obveznosti odgovora izreče globo. FOTO: Dreamstime

Če je s kupljenim izdelkom kaj narobe, nam zakon daje pravico uveljavljanja stvarne napake

Kako ravnati, ko določeno stvar, denimo kuhinjo (vključno z montažo), plačamo v celoti in napako odkrijemo šele takrat, ko jo izvajalec že zmontira pri nas? V kolikšnem času je dolžan odpraviti napako, na primer zamenjati poškodovani del pohištva, dostaviti novo pipo, ker je pripeljal napačno, zamenjati omaro zaradi svojih napačnih meritev?

Če prodajalec napako prizna in ta ni sporna, mora podjetje čim prej oziroma najkasneje v osmih dneh ugoditi zahtevku potrošnika. Če napake ne prizna, mora pisno odgovoriti kupcu na reklamacijski zahtevek, in sicer v osmih dneh po njegovem prejemu. A zgodi se, da trgovec na potrošnikovo reklamacijo ne reagira in mu v določenem roku ne odgovori. V tem primeru se lahko kupec obrne na tržni inšpektorat, ki lahko podjetju zaradi neupoštevanja zakonske obveznosti odgovora izreče globo, so povedali na ZPS.

Zgodi se tudi, da izvajalec delo sicer opravi, a če je pri tem naredil napako – morda vgradil material, za katerega se s kupcem nista dogovorila, ali napačen element – in jo je treba popraviti, ga lep čas ni več na spregled. Kakšne pravice imamo potrošniki v tem primeru? Na ZPS so pojasnili, da ima kupec, če izvajalec storitev opravi nepravilno, od njega pravico zahtevati naslednje: da odpravi pomanjkljivosti, vrne del plačanega zneska v sorazmerju s pomanjkljivostjo, ponovno opravi storitev ali vrne plačani znesek.

Če prodajalec napake na izdelku ali storitvi ne prizna, potrošnik pa vztraja, da obstaja, bo moral v skrajnem primeru obstoj napake dokazovati po sodni poti. Preden se odloči za to, ima na voljo še druge možnosti, pravijo na ZPS. Lahko se obrne na tržni inšpektorat in zaprosi za pomoč pri reševanju reklamacij. Lahko jim napiše prijavo, če podjetje ne spoštuje zakonskih obveznosti – ne odgovarja na njegov zahtevek oziroma se ne drži rokov za odgovor na reklamacijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
09. 08. 2021 08.31
+3
Trgovci bi radi,da robo plačaš potem pa lepo pozabiš.Bo potrebna spet kaka kriza,da se prizemlijo.
gongash
09. 08. 2021 16.58
+2
Potem pa ne kupuj nič. Ni trgovec kriv za proizvodnjo
brabusednet
09. 08. 2021 08.26
+1
Problem je v tem,da trgovci hočejo vse že naprej plačano.Potem jih pa kratkomalo boli ku.Takoj kupit in odpeljat pa tako skoraj več ničesar ni možno.Vse se mora naročit in čakaš kot neumen.
kojnusar
08. 08. 2021 21.59
+0
poklicite socjalne demokraste. odpeljali bodo naprave. in boste brez. prepricali vas bodo, da je to za vas najboljse. predlagali bodo bukef. in vi v jok od srece...
zagor2
09. 08. 2021 08.18
+4
Uporabnik1929613
09. 08. 2021 11.05
+1
231koak
08. 08. 2021 21.52
+12
Harvey Norman katastrofa. Kupil sedežno za 7000 . Elektricna. Zaradi debelega usnja se je barva zribala. Oni pa se branijo, da smo jo zvili, ko smo gor skakali. Ne moreš nič, razen da opozorim bodoče kupce.
E10
08. 08. 2021 21.52
-4
Dejansko je problem z dobavo na cisto vseh podrocjih. Kdor ne verjame naj odpre nek posel pa bo sam videl
batom@pinkponk.com
08. 08. 2021 21.55
+7
To je riziko biznisa. Ne tega prelagat na kupce.
Pjanček
09. 08. 2021 08.19
+4
Uporabnik1930765
08. 08. 2021 21.39
+10
Potem so zavlačevali. Pošiljali kvazi strokovnjake ki se je na koncu izkazalo da niso. In več 140 dni kasneje kjub dvem sodnim izvedencem eden njihov, oba napisala da je na parketu stvarna napaka, se vedno niso placali ali uredili da se zamenja. Sramota. 140 dni. Rok je 8 dni da ugotovis plus da se potem naredi. Torej nekje 15/20 dni skupno da se napaka odpravi. Ne pa 140 dni pa se ni odpravljeno. Merkur trgovina najslabsa izkusnja!
Uporabnik1930765
08. 08. 2021 21.35
+9
Parket kupljen v Merkur trgovini je po celotnem stanovanju razpokal. Merkur je v osmih dneh označil napako kot sporno, brez da bi prisli na ogled, brez da bi si ogledali parket.
Uporabnik1930765
08. 08. 2021 21.34
+7
Merkur trgovina je skoraj pet mesecev potrebovala da prizna stvarno napako. Dva sodna izvedenca in še zavlačuje. Zakoni so jim totalna neznanka. Nesramnost. Napuh! …
Uporabnik1930765
08. 08. 2021 21.32
+7
Merkur trgovina najslabši trgovec.
batom@pinkponk.com
08. 08. 2021 21.23
+9
Prodaja je postala en velik nateg. Trgovci ne odgovarjajo za nic, zalog nimajo, od dostave dvignejo roke, na klic niso dosegljivi, svetovat ne znajo vec. So svetle izjeme, vecinoma je pa tko.
mackon08
08. 08. 2021 21.19
+8
Ma kaj bluzijo, če je predračun v celoti plačan ni variante da še kupec kaj doplača.
Škrat na kvadrat
08. 08. 2021 21.06
+5
Ne kupujte najceneje, jaz kupujem vißji srednji rang in ni problemov. Plastik fantastik, lahko v smeti vržeš, ko se pokvari. Druga stvar, kolikokrat, ste očistili filter vode pri pralnem stroju?.
Chrome
08. 08. 2021 21.15
+3
Na vsakih 40 pranj ko se izvede čiščenje stroja, ker drugače ne zažene programa. Samsung ve kako to gre 😂.
Defragment
08. 08. 2021 21.02
-4
Motnje v dobavah so posledica omejitev zaradi covida. Zaprte tovarne, okrnjena prozvodnja zaradi karanten ali obolelih. Ampak to bo nek zagrizen ANTIVAXER spet prevalil na svetovno zaroto. Samo ena rešitev je; globalna precepljenost!
transs
08. 08. 2021 21.20
+3
Noben "antivaxer" ni za te ukrepe,ki jih vi zagovarjate in pripomorete k destabilizaciji ze tako slabega gospodarskega stanja v svetu....in posledično tudi takih dostav...
Uporabnik1929613
09. 08. 2021 11.09
+1
opa kje kevdr trolček najde možnost za napad na antivaxerje??? kako ti ni uspelo v to stlačiti še levico in SD?
medus
08. 08. 2021 20.50
+7
Če je le možno ničesar ne plačam v naprej.
Christi Miles
08. 08. 2021 20.31
+14
Zveza potrošnikov je samo za lepše videti pri nas
pravakritika
08. 08. 2021 20.30
+11
BOSCH v Sloveniji NE PRIZNAVA garancije na rezerbvne dele! Skladišče (ali servis???) ima očitno v Zagrebu, tako odvrnejo potrošnika da bi dal popraviti stroj, ki je izven garancije!!!! Dvakratna dostava izdelka je namreč skoraj tako draga, kot je rabljen izdelek vreden!!!
Potouceni kramoh
08. 08. 2021 20.26
+20
Koncno vsaj en normalen vsakdanji članek namesto desetih rumenih hrvatarskih novic vsakodnevno.
Delavec_Slo
08. 08. 2021 20.23
+14
Vprašanje za vrle ekologe- mali g. aparat, tv, radio-se pokvarijo 3-4 leta-če imaš srečo, včasih so stroji delali 10-15let-kam za odpadki-to pa je ekološko ane-no da vidimo odgovore!
gongash
08. 08. 2021 20.12
+5
In kaj bo ZPS? Probleme z dobavami imajo zdaj praktično vsi.
gongash
08. 08. 2021 20.15
+6
Kar se pa tiče kuhinj pa raje kliči mizarja kot da dobiš nekega nesposobnega prodajalca ali prodajalko kuhinj , ker boš dobil preplačano kartonsko kuhinjo ki so bo najverjetneje še vsaj 5 krat reklamirala.
ALEX0000
08. 08. 2021 19.59
-2
zdaj se je ta tečnoba obrnil še na 24ur, ki čaka na zgornji del kuhinje 2 meseca
batom@pinkponk.com
08. 08. 2021 21.11
+9
Ti pa mors bit slovenski obrtnik spjevec 🤣🤣🤣 vam je narocnik tecnoba, nimate pa nikakrsne poslovne in osebne integritete. V bistvu ste legalizirani prevaranti. Zivel kapitalizem!
Uporabnik1929613
09. 08. 2021 11.12
+3
@ALEX - a ko si dobil denar ti je bilo pa fino?