Slovenija

Šele ob začetku del se je pokazalo, kako nevaren je most

Kranj, 26. 09. 2018 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
84

Konstrukcija mostu čez Savski otok v Kranju je tako slaba, da je nujno potreben obnove, opozarjajo strokovnjaki. Popolne zapore se ne da spremeniti v polovično in dela ne morejo potekati hitreje, pravijo, zato se bodo ljudje pač morali navaditi na alternativne poti. Krivca za to, da občani niso bili obveščeni prej, ne iščejo, si bodo pa prizadevali, da takšnih primerov v prihodnje ne bo več.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Most zaprt do marca
    02:43
    Iz 24UR: Most zaprt do marca
  • Iz SVETA: Obnova je nujna
    02:41
    Iz SVETA: Obnova je nujna
  • Bratuškova, Trilar in Topolko na terenu
    00:48
    Bratuškova, Trilar in Topolko na terenu
  • Ivo Jereb (ZIL Inženiring) o delu na mostu
    02:34
    Ivo Jereb (ZIL Inženiring) o delu na mostu
  • Obnova mostu čez Supernovo v Kranju
    00:36
    Obnova mostu čez Supernovo v Kranju

Popolna zapora kranjske zahodne obvoznice oz. mostu čez Supernovo, ki je v ponedeljek v kombinaciji z nedelujočim semaforjem in številnimi prometnimi nesrečami v le nekaj urah povzročila hud prometni kolaps in precej slabe volje med vozniki, ostaja. Tako, kot je predvideno – do marca prihodnje leto. To so danes na licu mesta sporočili pristojni, ki so se v spremstvu gradbenih strokovnjakov, pa tudi novinarjev, fotografov in snemalcev sprehodili po gradbišču.

Tako kranjski župan Boštjan Trilar kot nova ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko se strinjajo, da je obnova mostu nujno potrebna. Most, ki je bil zgrajen leta 1970, namreč še nikoli ni bil obnovljen. Ni sicer na točki, da bi se lahko zrušil, ima pa zelo slabo konstrukcijo, kar se je pokazalo, ko so ga odprli. Ko bodo dela končana, bo most primeren za vožnjo še nadaljnjih 40 do 50 let.

Naslednjih pet mesecev se bodo Kranjčani in Kranjčanke na zaporo pač morali navaditi in poiskati alternativne poti do svojih ciljev. Vprašanja, kdo je zatajil, da javnost o zapori ni bila pravočasno obveščena, pa trojica danes ni rešila.

Topolko: Namestili bomo dodatne jeklene varnostne ograje

Na Direkciji RS za infrastrukturo poudarjajo, da dajejo velik pomen sanaciji premostitvenih objektov – v zadnjem obdobju so jih prenovili več kot 50.

"Danes ste se prepričali o stanju objekta in o tem, da je zaradi varnosti potrebna popolna zapora mostu. Z njega so padali tovornjaki, zaradi česar je bil veliko v medijih, in njegova končna izvedba bo takšna, da bo poskrbljeno za večjo varnost, saj bodo nameščene dodatne varnostne jeklene ograje," je napovedal Topolko.

Most čez Supernovo bodo ojačali z dodatnimi jeklenimi varnostnimi ograjami, da bi preprečili nesreče, kakršni sta se zgodili letos februarja in avgusta 2016, ko sta z mostu zgrmela tovornjaka.

Na vprašanje in očitek mnogih, zakaj dela niso raje stekla poleti, ko je ta cesta manj obremenjena, je odgovoril, da so z deli začeli že v aprilu in izvajali tisto, kar so lahko. "Smo pa imeli zahtevno nalogo dobiti služnost na zemljiščih pod mostom in ko smo jo junija dobili, smo nadaljevali z deli, ki niso zahtevala popolne zapore, dokler je le šlo. Prepričan sem, da bodo ljudje razumeli, da takšnih objektov ni mogoče v celoti obnavljati brez zapore."

Postopek izdaje soglasij je po njegovih besedah potekal tako, kot poteka običajno, obveščene so bile vse službe, saj brez soglasja občine in ostalih institucij zapore ne morejo izvesti. "Mislim, da nima smisla, da bi zaradi tega prihajali v neko konfliktno situacijo, treba je razumeti, da je most potreben obnove in da bomo morali vsi biti strpni ter potrpeti, pa bomo imeli boljšo infrastrukturo," je še dejal.

'Hitreje ne gre'

Pri obnovi mostu gre za zahtevna dela, ki obsegajo veliko faz, vključno z zamenjavo diletacij, stebrov in pilotov. "Glede na slabo stanje mostu se je projektant odločil, da mu spremeni cel statični sistem, da se zamenja t. i. Gerberjev nosilec in se naredi nova podpora. Novi podporni stebri so že narejeni, tako da bo prečno kompletno izsekan beton in v tem času se nikakor ne bi mogli voziti po njem. Pod objektom bodo nalepili karbonske lamele, ki povečujejo nosilnost objekta, ki pa se morajo namestiti takrat, ko je most razbremenjen, torej ko je z njega odstranjen asfalt, robniki, pločniki ... Ko se to znova obremeni, se lamele aktivirajo in dosežejo nosilnost," je pojasnil Davorin Ružič iz DRI.

Hitreje, pravi, ne gre. Že samo beton potrebuje 28 dni, da se strdi. "Zaradi boljše in hitrejše izvedbe je bolje, da dela potekajo pod popolno zaporo. Polovična zapora bi pomenila le to, da bi dela trajala še enkrat dlje."

Vrednost investicije je dober milijon evrov, izvajalec del je družba Marko Mark Nival. Popolna zapora je predvidena do marca 2019, odvisna pa je tudi od vremenskih razmer. "Na večini objektov smo uspeli predčasno zaključiti z deli in se bomo tudi tukaj potrudili, da bo tako," je obljubil Topolko.

Trilar: Ljudje se bodo po tednu dni navadili

Kranjski župan Trilar pravi, da je zelo vesel, da država intenzivno popravlja in obnavlja infrastrukturo v Kranju. Lani so bile tako preplastene vse državne ceste, letos je na vrsti ta most, naslednje leto pa Delavski most. "To je z vidika varnosti dobro. Je pa v tem primeru nekoliko zatajilo obveščanje, zato sem bil včeraj na ministrstvu, kjer smo naredili ukrepe, da bo to informiranje v bodoče potekalo bistveno hitreje, da se bodo imeli ljudje čas pripraviti in bomo lahko organizirali obvoze," je dejal.

Prihodnje leto, ko se končajo dela na mostu čez Supernovo, bodo stekla dela na Delavskem mostu. Pristojni mirijo, da bodo tam polovične zapore, saj gre za štiripasovnico, most ima tudi drugačno konstrukcijo in je statično veliko bolj varen.

Strinja se, da bi občane o takih zadevah morali obveščati najmanj en mesec prej. "Na direkciji sem bil nazadnje v poletnih mesecih in takrat sem imel zagotovilo, da bo tu veljala polovična zapora, zato sem bil prepričan, da bo promet potekal normalno. A se je ob začetku del, ko so izvajalci odprli konstrukcijo, izkazalo, da je most nevaren, da je konstrukcija preveč poškodovana, zato so se odločili za popolno zaporo, da bodo lahko most v popolnosti sanirali in da ne bi prišlo do kakšne nesreče. Žal je do obveščanja prišlo prepozno."

Na kritike, da dokumenti kažejo, da je Mestna občina Kranj zaporo naročila že avgusta (razvidno spodaj), je odgovoril, da to drži, a da gre za zaporo pod mostom, ki je na občinski cesti, in ne za tisto na njem. "Spodnjo zaporo smo naročili 8. avgusta in jo je izvedla Komunala Kranj. Zaporo na mostu pa je delala gorenjska gradbena družba in smo zanjo izvedeli šele v ponedeljek dopoldan," je še zatrdil. A oznake, zapisane v dokumentu, kažejo, da ne gre za občinsko cesto spodaj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prometne študije po njegovih besedah kažejo, da v takih situacijah traja približno teden dni, da se ljudje navadijo in poiščejo druge poti. "Včeraj so bili policisti že na terenu in so usmerjali promet, tudi redarska služba se bo vključila, je pa občina naročila še eno prometno študijo, da bomo lahko Kranjčanom svetovali, kje so potencialni obvozi, da se bo promet čim bolj razbremenil," je še dodal.

Bratuškova: Življenje je veliko bolj pomembno kot nekaj minut čakanja v koloni

"Danes smo vsi skupaj ugotovili, da je obnova tega mostu več kot potrebna. Res je, da je bilo mogoče  – tudi zaradi nekaterih napak pri obveščanju – med mojimi Kranjčankami in Kranjčani nekaj slabe volje, verjamem pa, da je varnost na prvem mestu in je življenje veliko, veliko bolj pomembno kot nekaj minut čakanja v koloni, in da bodo to razumeli tudi Kranjčani in Kranjčanke," pa je povedala Bratuškova.

Tudi sama, pravi, stanuje v bližini in ta most vsakodnevno uporablja, pa vse do ponedeljka "ne kot Kranjčanka in ne kot ministrica" ni vedela za zaporo. "Naša naloga je, da skupaj z vsemi odgovornimi ta tok informacij izboljšamo in ljudi vnaprej obveščamo. Vedno pa bo, tega se zavedam, na začetku, ko se določene stvari začnejo obnavljati, med ljudmi nekaj nezadovoljstva. Je pa potem toliko večje zadovoljstvo, ko je stvar končana."

Kot pravi, bodo na ministrstvu skupaj z odgovornimi službami zapisali protokol za vse ostale primere, da bodo občani pravočasno obveščeni. "In to ne isti dan, ampak kar nekaj časa prej, da se lahko pripravijo in prilagodijo."

Spomnila je na nedavno nesrečo v Genovi, kjer se je zrušil del viadukta. "Moja zaveza, ko sem prevzemala mandat, je bila, da bom najprej preverila stanje premostitvenih objektov v državi. Poročilo o stanju le-teh na državnih cestah sem dobila, čakam še na poročilo Darsa. Mislim, da je 57 objektov v slabem stanju in naša naloga je, da vse te v doglednem času saniramo in spravimo v normalno stanje," je še povedala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ce.ce.
27. 09. 2018 08.12
+13
pa da je šel Napoleon in franc jožef čez slovenijo..drgač še tega nebi imeli
Uporabnik1540409
27. 09. 2018 08.09
+14
Dobro, da je bila Slovenija dolga pod Italijo in Avstrijo, da so nam gospodarji zgradili cestno in železniško omrežje. Slovenci nismo gradbinci. To smo že večkrat dokazali.
26277
26. 09. 2018 21.08
+9
Mimogrede....to ni za javnost, ma naj bo, viadukti Rebernice...jih je ene par....ugotovite sami....so se premaknili za 30 cm...oziroma 300mm....0,3 m. Alenka...ve ?
Acidic
27. 09. 2018 18.57
To se je govorilo že pred gradnjo, da je tam problematičen teren, pa so ignorirali...
26277
26. 09. 2018 20.54
+9
Most porušit...škoda, da ni Yul Brynner živ.
tali?ni tom
26. 09. 2018 20.45
+17
na cestui velike brusnice,gabrje,v velikih brusnicah prenavljajo 800 metrov ceste že eno leto! eno leto! folk nori,na gradbišču je pa oet ljudi in miniaturni bager! ko hodim na gorjance tole gledam,to ni normalno! razen v sloveniji seveda! kam je politika in korupcija pripeljala državo človek ne more verjet niti v morastih sanjah!
caspera1
26. 09. 2018 20.27
+11
Kranjčani, samo nekaj je zares pomembno: da boste imeli varen most. Vsi, ki se vsakodnevno vozimo po kakšnem mostu, smo ob sanacijah nekaj mesecev "odrezani od sveta" in zato težave. Takega nezrelega vpitja pa mislim, da še nihče ni zganjal.
ibro2
26. 09. 2018 19.33
+1
na stotine se nas je vozil spodaj leta in leta ni hudič,da ni bil kakšen od teh strokovnjakov tud pa ni enkrat pogledal gor a zej pa joj prejoj
murkecc
26. 09. 2018 19.04
+19
"Smo pa imeli zahtevno nalogo dobiti služnost na zemljiščih pod mostom...'' Če to predstavlja zahtevno nalogo, pol pa res sramota.
ibro2
26. 09. 2018 19.35
+7
ej a ni bazen pa majdič od grosa k se tko buni skoz
caspera1
26. 09. 2018 20.15
+3
Lastniki zemljišč se borijo na vso moč proti takim služnostim.
26277
26. 09. 2018 18.36
+0
66....si volu ...2300 višino Triglava? Me res zanima? Lp
Uporabnik960530
26. 09. 2018 18.43
-1
Kaj te zanima? vpraš, pa povem....Triglav je 2864...zavarovalnica mi pa ne paše...če je to... Gorenjci nismo , pa večina Slovenci nismo volili teh ljudi....poglej volilni rezultat....ampak....Alenka je popušila, Karel tud, Miro isto...Marjan je tudi Gorenjec( Kamnik je Gorenjska)...noben jih ni volil....poglej rezultate....zato pa...pomoje počasi v Villach...super k sem v gospodarstvu, k sem s.p….pa ker nemško dobro tolčem.... tisti ko ste FDV ali FF u JU, žal govorite samo angleško...
Uporabnik960530
26. 09. 2018 18.45
-5
Aja...pa jutri sem frej...eni pa se morate gužvat v službo...pa tud danes sem delal do 14h....a veš koliko ddv bi plačal, da delam vsak dan 8 ur???? Ufff… ampak ne bom, k sem Gorenjc...
Uporabnik960530
26. 09. 2018 19.10
-6
Maš prav...kdo se lahko primerja s tabo....tud jaz italijansko super....ampak Villach mi je bližje, pa cenejša je Avstrija,,,,, ti si zakon, pa upam da ti rata...ne glede na politiko....krasen si... super... Gorenjci takih ne rabimo...
26277
26. 09. 2018 19.14
+6
Uporabnik960530
26. 09. 2018 19.15
-4
Teliček...malo se priveži....ali pa tvojga kmeta vprašaj kako to gre....
26277
26. 09. 2018 19.18
+4
Uporabnik960530
26. 09. 2018 20.17
-3
Itaq da....vse si povedal.....čao BMW....
snežek
26. 09. 2018 18.08
+6
In kaj bi spremenilo, če bi bili ljudje obveščeni?
oježeš
26. 09. 2018 22.23
+8
Uporabnik960530
26. 09. 2018 17.40
+13
Domačinka je, šivilja, praktično soseda od župana.... kaj se ona strinja.... pojma nima kaj se na mostu dogaja...pa gradbeništvo ni tekstil....naj odobri sredstva iz Direkcije, pa v roku 2 meseca novega naredijo , magari Kitajci....aha...problem je razpis....hahahahaha… in marca bomo imeli, ali pa maja meseca Kranjčani saniran most kao...luda kuča...
26277
26. 09. 2018 18.10
+2
Enak si, kot Alenka...samo keš te briga....Gen i ni distributer....oni so trgovina. Bo šlo? Sej ostalo, te ne briga....ne lomit j....distributerjem, pokliči dr. znanosti, ko imaš mrk. Lp
Uporabnik960530
26. 09. 2018 18.26
-2
Nimam mrka, me keš zanima....a tebe ne? pazi, moj keš kam ga dam...pa ga dam tud za Alenko, pa še koga.... ta mesec bo ddv skoraj 2k...in ne mi govorit za kaj ga dajem....tudi če najdražji plin plačam, pa elektriko....malo... nimaš pojma...teorija je eno, praksa drugo...pejd pa plačaj kako položnico iz svojega žepa, s svojim znanjem...in rokami...Nekateri pač živimo tako, nismo ko Karel pa Alenka, vedno tudi če ne izvoliš, na JU....žal, nekateri delamo in nekaj ustvarimo...pa četudi ne....plačamo ddv...da lahko vi nekateri imate iz Kranja hodit v Ljubljano v službo, pa dobite plačano tudi kar vam ne pripada...ali pa komaj...
26277
26. 09. 2018 18.33
+2
Si prou mimo, 2k ddv. Govoriš o drobižu....ok sory. Sem zgrešil ...a nimaš plavźa v železarni Jesenice?
Uporabnik960530
26. 09. 2018 18.49
-2
Žal ne...to kar je zame ddv, je za tebe plača...a je prav? nisem na Bosanicah...sem zlo bliz Alenke doma...skor sosed, pa Trilarjevega očeta in mater sem zelo osebno poznal...no, če je zate 2k ddv drobiž...naredi jih...Plavž je pa v Železnikih...
26277
26. 09. 2018 19.11
+3
ma nemoj, jst sem pa sosed od tvojega dobavitelja megle.
26277
26. 09. 2018 17.19
+5
Stranko Alenke Bratušek....financira ....vemo kdo, kdo stoji za njo ...itd, neki tič...Golob ali se motim?
26277
26. 09. 2018 17.23
+4
Firma...zelo ugodna za štrom,....neki Geni...iiijii. Bo zadosti...naj...dr štroma v Slo....na žalost..tudi druge vrline .... ---- mu niso tuje. Lp Robert
Uporabnik960530
26. 09. 2018 17.43
-5
Gen I je dosti boljši distributer za elektriko in plin ko Kranjski Domplan...bistveno bolj ugoden in pošten....Gen I je ….zame zakon....toliko malo še nikoli nisem imel stroškov....pa imam ogrevanje in elektriko pri njih..
26277
26. 09. 2018 17.55
+3
Ok ...kupi 2MW za par let...ti bojo dostavili po pošti. Sej žic in kablov ne rabiš. Lp
Uporabnik960530
26. 09. 2018 18.15
+1
Mene kot potrošnika ne briga, niti ne zanima, če so med sabo naredili slabe pogodbe.... za telekomunikacijo imam lastnika Telekom, pa sem pri T2....je dosti boljše..... sem imel Domplan, pa Telekom...da se razumemo...sem skinil po nekaj mesecih te ponudnike....
26277
26. 09. 2018 18.21
-3
Potem si pravi gorenc, sej imaš prou. Vi ste in boste ostali vzor Avstrije. Do funde škrti. Ok
26277
26. 09. 2018 18.25
-2
Lastnik žic je država. Ko bodo kitajci, pa boš dobil štrom iz Pekinga.
Uporabnik960530
26. 09. 2018 18.50
+0
Lastnik je lahko Kitajc...dej mal se pozanimaj...štrom pa kupim kjer ga jaz hočem....
26277
26. 09. 2018 19.20
+0
Desnica boli
26. 09. 2018 17.07
-1
A je TO ali Alenka in TOvarišija. Zdaj bo vse drugače, zdaj bo smeha in popizdevanja polna skleda :D
Uporabnik960530
26. 09. 2018 17.46
+9
Kao domačinka je....šivilja se spozna na mostove... tudi brezrokavnik ne zna sama obleči....zdej je pa kao...strokovnjakinja....zaa mostove....za gradbeništvo....nemoj...
26277
26. 09. 2018 17.06
+3
Ministrica za infra....Alenka B...... Potem, je lako tudi Milan Kučan vodja SDS ali Papež v Vatikanu.
Darja Lang
26. 09. 2018 17.02
+12
Slo sistem: dva delata na nizkih obratih, 27 jih gleda, kontrolira in se vozi sem pa tja. :)
PEJDNOVRIT
26. 09. 2018 16.29
+15
kaj ta zenska dela kot ministrica!!!!!s0loh v parlament ni bila izvoljena!!!!!
mackon08
26. 09. 2018 16.05
+29
Lahko bi dva meseca prej obveščali pa bi bilo isto. To je isto kot vzvratna vožnja na avtocesti, nihče ne upošteva nič.
Bourne
26. 09. 2018 15.55
+30
Kot da bi na staro babo navesu nove cunje. Škoda dnarja. Tole je za podrt in zgradit nov most.
junij66
26. 09. 2018 15.35
+33
Bolje je da ga zrušijo.
Vaukan
26. 09. 2018 15.22
+4
Slovenistan....