Slovenija

V zaporih nevarnost hitrega širjenja okužbe, na udaru tako obsojenci kot zaposleni

Ljubljana, 17. 03. 2020 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
45

Poziv "ostanite doma" je v teh dneh najučinkovitejši ukrep za zajezitev širjenja koronavirusa, a kaj, ko je toliko ljudi, ki ga zaradi narave svojega dela ne morejo upoštevati. Med tistimi, ki ne morejo delati od doma in so vsakodnevno v stikih z ljudmi, so tudi pravosodni policisti in drugi zaposleni. Medtem ko razmišljamo o tem, koliko obsojencev bi lahko izpustili, je treba varno opravljanje dela zagotoviti tudi njim.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Enomesečna prekinitev kazni
    03:25
    Iz 24UR: Enomesečna prekinitev kazni
  • Iz 24UR: Predčasno iz zapora?
    03:07
    Iz 24UR: Predčasno iz zapora?

Zaradi prezasedenosti zavodov za prestajanje kazni v primeru okužb s koronavirusom na vseh lokacijah ni možno vzpostaviti učinkovite izolacije okuženih oseb, zato obstaja velika verjetnost hitrega širjenja virusa na obsojence in zaposlene.

"Glavna težava je v tem, da je na majhnem mestu veliko število ljudi. Večina sobiva v velikih skupinskih sobah, kjer je tveganje še bistveno večje kot drugje," je v izrednih novicah oddaje 24UR povedal generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen. Na današnji dan je po njegovih besedah v slovenskih zaporih 1417 obsojencev in pripornikov. Največja težava so moški zapori, ker so prenatrpani, prav tako je že dolgo znano, da se soočajo s pomanjkanjem števila zaposlenih. V našem največjem zaporu, na Dobu, na primer sobiva 600 obsojencev in 200 zaposlenih.

Da bi preprečila širjenje okužb in zaprtim osebam zagotovila varnejše pogoje, je vlada v ponedeljek v DZ vložila predlog zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje koronavirusa. Ta med drugim predvideva možnost enomesečne prekinitve prestajanja zaporne kazni in predčasnega odpusta obsojenca največ šest mesecev pred iztekom kazni.

Pravosodni policisti so med tistimi, ki svojega dela ne morejo opravljati od doma, v stikih z obsojenci so prav vsak dan.
Pravosodni policisti so med tistimi, ki svojega dela ne morejo opravljati od doma, v stikih z obsojenci so prav vsak dan. FOTO: Miro Majcen

Za zdaj še brez potrjene okužbe s koronavirusom

Po podatkih Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij trenutno sicer v nobenem od zavodov za prestajanje zaporne kazni in prevzgojnem domu ni osebe s potrjeno okužbo s koronavirusom. Kot so zapisali, s skrbnostjo spremljajo aktualne informacije in navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Ministrstva za zdravje o preprečevanju širjenja koronavirusa.

V tem mesecu so sicer že sprejeli nekaj omejevalnih ukrepov. 10. marca so omejili stike na posameznih lokacijah zavodov za prestajanje kazni zapora, tri dni pozneje pa je bil sprejet sklep, da se do preklica prepovedo vsi obiski v zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnem domu. Ustavili so tudi zunajzavodske ugodnosti in obiske, kar po Majcnovih besedah že ustvarja dodatno napetost in nestrpnost, a težave zaenkrat uspešno obvladujejo. "Tukaj gre zahvala mojim sodelavcem, ki z uspešno komunikacijo rešujejo težave v teh zahtevnih časih," je dejal.

Na vprašanje, kako zagotavljajo varnost pravosodnim policistom in drugim zaposlenim, ki so vsakodnevno izpostavljeni stikom z obsojenci, so nam iz uprave pisno odgovorili, da so zaposleni "redno spodbujeni k samozaščitnemu ravnanju pri svojem delu in tudi osebnem življenju". "Na vse lokacije zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma je bila dostavljena zaščitna oprema, kolikor je je bilo v dani situaciji s strani dobaviteljev možno zagotoviti. Dostavljeno je bilo 35.000 rokavic, 1110 litrov razkužila, 104 antiseptična mila, 3350 kirurških troslojnih mask, 70 zaščitnih plaščev, 12 zaščitnih očal, 365 zaščitnih mask z ogljem ter 290 zaščitnih kombinezonov s kapuco. V tem tednu bo dobavljeno še 300 zaščitnih očal in 400 zaščitnih oblačil," so še pojasnili.

Kljub temu je Majcen v izrednih novicah oddaje 24UR opozoril na pomanjkanje zaščitne opreme, predvsem zaščitnih mask. "Do sedaj smo iskali na trgu, trenutno je trg zaprt, tako da tukaj pričakujemo pomoč civilne zaščite."

Zaprte osebe navodila in ukrepe po njihovih besedah spoštujejo, kar sistemu omogoča, da v danih pogojih in situaciji normalno deluje, "zato je stanje stabilno in mirno, izrednih dogodkov ne beležimo". Za izboljšanje trenutne situacije in v izogib prehudih stisk zapornikov, ki bi bile posledica prepovedi obiskov, pa so pristopili k nakupu vrednotnic za uporabo v predplačniškem telefonskem sistemu, so še pojasnili na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Uprava obsojence spodbuja k telefonskim stikom s svojci, saj so obiski v vseh zavodih od 13. marca prepovedani.
Uprava obsojence spodbuja k telefonskim stikom s svojci, saj so obiski v vseh zavodih od 13. marca prepovedani. FOTO: Miro Majcen

Koliko obsojencev bi lahko izpustili?

Da bi bilo pametno, če bi v teh časih zmanjšali število zaprtih oseb v slovenskih zaporih, je pred kratkim opozoril tudi upokojeni penolog in podpredsednik Komisije za pogojne odpuste leta 2008 Marjan Čander, ki je na vlado, predsednika republike, Ministrstvo za pravosodje in Ministrstvo za zdravje naslovil pobudo za omejitev širjenja virusa med ranljivimi skupinami ljudi.

Po predlogu zakona, ki ga je včeraj v DZ vložila vlada, bi lahko direktor zavoda za prestajanje kazni zapora po uradni dolžnosti, če je to treba zaradi preprečitve širjenja epidemije novega koronavirusa, za en mesec prekinil prestajanje zaporne kazni obsojencu, kadar ne obstajajo varnostni zadržki.

Na odločbo direktorja bi bila po zakonu dovoljena pritožba, ki pa ne bi zadržala njene izvršitve. Trajanje prekinitve zaporne kazni se lahko zaporniku podaljšuje, dokler obstaja razlog za prekinitev. Tudi v tem primeru je na odločbo direktorja dovoljena pritožba, ki ne zadrži njene izvršitve.

Na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so pojasnili, da pri odločanju o prekinitvi prestajanja kazni zdravstveno stanje obsojenca ni poglavitnega pomena, lahko pa vpliva na presojo obstoja varnostnega zadržka. Pri presojanju le-teh se upoštevajo okoliščine, ki bi lahko vplivale na zlorabo prekinitve prestajanja kazni zapora. To so denimo osebnost obsojenca, njegova varnostna ocena, nevarnost izmikanju nadaljnjemu prestajanju kazni, delež prestane kazni, vrsta in način storitve kaznivega dejanja, način nastopa kazni, morebitni odprti kazenski postopki ter druge okoliščine, ki kažejo na možnost zlorabe prekinitve prestajanja kazni. Upošteva se tudi odziv okolja, kjer je bilo kaznivo dejanje storjeno, zlasti oškodovancev.

Podatke o tem, koliko zapornikov bi lahko začasno izpustili, še zbirajo.

Zakon prinaša tudi možnost, da lahko direktor zavoda za prestajanje kazni zapora za preprečitev širjenja epidemije ob upoštevanju pogojev iz 108. člena zakona o izvrševanju kazni zapora predčasno odpusti obsojenca največ šest mesecev pred iztekom kazni. Omenjeni člen zakona določa, da ima direktor zavoda po tistem, ko dobi mnenje strokovnih delavcev, pravico predčasno odpustiti obsojenca, ki se ustrezno obnaša, si prizadeva pri delu in se aktivno udeležuje drugih koristnih dejavnosti ter je prestal dve tretjini kazni, vendar največ tri mesece pred iztekom kazni.

Tudi s podatkom o številu takšnih obsojencev uprava še ne razpolaga.

Predlog zakona predvideva tudi prekinitev postopkov v zvezi s pozivom obsojenca na prestajanje zaporne kazni. Direktor zavoda bi imel tudi možnost premestiti obsojenca iz enega v drug zavod ali v oddelek drugega zavoda.

Vlada bi imela po zakonu možnosti določiti tudi druge ukrepe, ki so "nujni za preprečitev širjenja virusne okužbe, varovanje pravic in pravnih koristi oseb ter nemoteno poslovanje upravnih in drugih državnih organov, organov samoupravnih lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil, ko opravljajo upravne naloge".

Ukrepi bi veljali le do prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi vlada s sklepom, objavljenem v uradnem listu. Določen je tudi absolutni rok trajanja, in sicer 1. julij 2020.

Kot so poudarili na vladi, obravnavo po nujnem postopku predlagajo, ker bi v primeru poznejšega sprejetja predloga zakona lahko nastale težko popravljive posledice za državo in državljane.

"Ta ukrep ne pomeni, da bodo jutri vsi zaporniki doma, z njim se bo le nekoliko zmanjšala prezasedenost," je še dejal Majcen in opozoril, da to nikakor ne bo rešilo glavne težave, ki je - kot že omenjeno - v tem, da je na majhnem mestu veliko število ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elvis Hlede
29. 03. 2020 15.01
+1
Obsojenci bodo varni le, če bodo skrbeli zase. Higijena, druženje itd... Razkužila si morajo žal kupiti sami na kantini. Mask tudi ne zagotavljajo v zavodu! Vem iz lastnih izkušenj, ker sem bil ravnokar izpuščen.
rdeč alarm
12. 05. 2020 15.43
Evo ti 👍 pa upam da ne boš specialni povratnik😀
En procent
18. 03. 2020 09.14
-3
Koga brigajo zaporniki! Uni kekec-pašteta, lahko gredo ven zaradi mene, unih 70% Afganistancev, Pakistancev, in podobne ....pa kar izolirat (hermetično). Me prow boli k. za njih. Itak nimajo človeških načel, potemtakem niso ljudje....torej človekove pravice za njih ne veljajo! Zavarovat zaposlene in to je to!
waga7
18. 03. 2020 08.37
-1
Simon Phoenix sindrom
Lumpx
17. 03. 2020 20.11
+0
Ni milosti. Saj sami vedo zakaj so pod kljucem.
farobasso
17. 03. 2020 16.39
+10
V celice naj grejo, ostali pa v sobe. Jaz se tudi ne sprehajam za okras.
JApajaDAja
17. 03. 2020 16.39
+12
poskrbite z zaposlene...oni ta drugi so pa itak v karanteni....upam, da so ukinili vikend zapore in je bavčar varen izza rešetk!
bossanoga
17. 03. 2020 13.05
+12
Kako lahko zaporniki širijo koronavirus? Janša že ve.
Hamzibeg
17. 03. 2020 12.58
+6
Ko poziv "Ostani doma" vzamejo prevec dobesedno!
filip gazi
17. 03. 2020 12.42
-8
ne da jih branim,samo od vseh komentarjev,vidim da noben ne uporablja zdrave pameti in logike...in v zaporu niso samo "smeti" so tudi izobrazeni razgledani in marsikaj bolj kot ljudje zunaj...naj vrze kamen tisti ki ni grešil
Đekson
17. 03. 2020 14.06
+13
Lumpx
17. 03. 2020 12.26
+10
nobena skoda itak so zapori prepolni
Diegol14
17. 03. 2020 11.37
+21
Če široko gledaš, smo vsi zaporniki.........
murin
17. 03. 2020 11.36
+24
Tu je pravilo OSTANI DOMA najlažje prenesti. Če bi se vsi držali kot zaporniki, virus ne more nikamor, zaprt je.
Kaktus111
17. 03. 2020 11.22
+43
aja, zdaj se treba sekirat koliko ljudi je na kupu v arestu, koliko pa jih je po fabrikah pa ne. Arestanti imajo čas pa naj na južno hodijo izmenično v razmaku dveh metrov.
akmt
17. 03. 2020 11.08
+31
Kaksna pamet, omg... Pustite jih noter. Oni so vsaj na varnem pred virusom. Lih kontra hocete naredit...
rekapaka
17. 03. 2020 11.02
+31
Tiste, ki so ukradli štruco kruha, da so nahranili otroke naj pustijo v zaporu, ker otroci so lačni in lahko ponovi krajo. Izpustijo naj Bavčarja saj ne bo nikoli več direktor Istrabenza, pa Šrota in ostale tajkune, pa utajevalce davkov.... Te pa lahko spustijo brez skrbi, saj je še dosti nezasedenih mest v vladi!
999Questions
17. 03. 2020 15.59
+1
Bi pa rad videl koga so že zaprli zaradi štruce kruha.. Vem kaj hočeš povedat ampak pretiravat pa ne
farobasso
17. 03. 2020 10.49
+55
In kako naj bi virus prišel v zapor? Aja, z obiski. Prepovejte obiske! Kaj komu ni jasno?
farobasso
17. 03. 2020 10.51
+55
Stare mame v domu starejših ne smem obiskat, zdaj naj me pa za obiske zapornikov skrbi. Pa lepo vas prosim!
M.M.Miša
17. 03. 2020 11.01
+18
Tako je , prepovedati obiske , že pred časom , ne pa da komaj sedaj pametujejo - zamujeno . :( Zaposlene pa opremiti z zaščito .
filip gazi
17. 03. 2020 12.38
-6
ce bi mal bolj razmišljal iz glavo in uporabljal logiko,bi se spomnil da v najvecjem zaporu v slo delajo pazniki in strokovni delavci ki jih je prek 150 ki hodijo dnevno iz in v zapor...aja...pa še to zaradi tvoje mame...mi je zal.ampak ti povem da je 90% zapornikov bolj pametnih kot ti in bolj izobrazeni in razgledani
medika007
17. 03. 2020 12.42
+1
Kdor je v priporu, se vedno hodi na obravnave na sodisce....
filip gazi
17. 03. 2020 12.50
+3
spremstva na sodišče odpovedujejo vse po vrsti...zgleda bodo sodne počitnice veliko prej.
bossanoga
17. 03. 2020 13.07
+4
Myth4htyM .
17. 03. 2020 15.21
+4
ata_jez
17. 03. 2020 10.49
+46
Zanimiva logika. Jaz sem pa živel v prepričanju, da so zaporniki v precej resni karanteni. Vsak dan kaj novega zveš.
jugatneme
17. 03. 2020 10.46
-6
Obsojenci niso krivi, koronavirus jim je lahko le kdo prinesel v celico, saj so zaprti v zaporu, ali morda ne??
krnekilojz
17. 03. 2020 11.27
+8
seveda v vrečki jim je prinesel virus v celico!
medika007
17. 03. 2020 12.43
-7
jugatneme
17. 03. 2020 13.48
+4
čaki malo, nisem rekel da niso krivi da so v zaporu, jaz bi jih poslal delat, da zaslužijo za bivanje v zaporu. Toda če so zaprti (nekako kot prisilna karantena) potem kako do virusa, če ne od zunaj....
Jožajoža
17. 03. 2020 10.25
+14
sedaj je pa res vseeno,kje si. slovenija je en velik zapor,ker se vlada ukvarja sama s sabo.kadruje.
weed28
17. 03. 2020 10.46
+10
ta virus je voda na mlin janezu in ko se bomo, upam, da čimprej rešili koronavirusa se bo šele videlo kako je lepo v miru kadroval po svoje v tem času....
medika007
17. 03. 2020 12.44
-5
Ja 14 dni bos pa ze zdrzal, ce ne, pa ti ni vec pomoci, zal.
Definbahija
17. 03. 2020 10.24
+20
Sej so v karanteni al bi radi šli v đžunglo virusov?? Aja Bavčar je še problem za Kacota in JJja