Slovenija

Preskakovanje čakalnih vrst: ogledi brniškega letališča so bili standardna praksa

Ljubljana, 01. 12. 2020 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Okrožnem sodišču Ljubljana se je nadaljevalo sojenje v aferi preskakovanja čakalnih vrst v UKC Ljubljana. Med drugim so zaslišali tri zaposlene na brniškem letališču, ki so pojasnili, da je bilo individualno vodenje po letališču brezplačno in stalna praksa. Vsak, ki si je ogled želel, so mu ga tudi omogočili.

Eden od obtoženih, nekdanji zaposleni v podjetju Fraport Robert Gradišar, naj bi v zameno za ureditev pregleda pri zdravniku prijatelju prvoobtoženega Uroša Smiljića omogočil ogled letališča. Gradišar je že na preteklih obravnavah predložil dokumentacijo, ki po njegovih besedah dokazuje, da gre za običajno prakso letališča in da ni kršil nobenih pravil.

Danes so o tem pred sodnim senatom spregovorili tudi trije zaposleni na brniškem letališču, zaslišanje katerih je predlagala obramba. Kot so pojasnili, so bili individualni ogledi letališča brezplačni in so jih nekateri zaposlenih opravili med delovnim časom, ko je to dopuščalo njihovo delo. Kakšne posebnega protokola za to ni bilo, obiskovalce pa je bilo treba predhodno najaviti varnostni službi in jim zagotoviti stalno spremstvo na varovanem območju letališča. Po njihovih besedah so bili taki ogledi standardna praksa, vsak, ki si je ogled želel, so mu ga tudi omogočili.

Pacient in zdravnik
Pacient in zdravnik FOTO: Dreamstime

Spomnimo. V javnosti je zgodba o domnevnem preskakovanju čakalnih vrst zakrožila ob hišnih preiskavah v UKC in ljubljanskem onkološkem inštitutu v začetku oktobra 2016. Slabi dve leti pozneje je specializirano državno tožilstvo spisalo obtožnico, v kateri prvoobtoženemu Smiljiću očitajo sprejemanje podkupnine v zameno za ureditev zdravniške obravnave mimo uradne čakalne vrste, več osebam pa podkupovanje. Podkupnine naj bi bile tako v denarju kot tudi v materialnih dobrinah in uslugah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EEgon
01. 12. 2020 17.36
+3
Od kod Smiljiću vsi ti kontakti in sploh moč, da je lahko vplival na doktorje ??? Tukaj vmes manjkajo pomembni možje ki sedijo v Smeltu na Dunajski cesti. Zakja se jih jasno ne predstavi, saj so v prisluhih omenjeni??? Zakj ne?
VAREN
01. 12. 2020 16.55
+3
Na kake bedarije padajo eni. Ogled letališča. Kot da bi mel kaj videt. Res je še veliko ovc pri nas.
JApajaDAja
01. 12. 2020 16.30
+1
kdaj imajo ogled teroristi...?
dante
01. 12. 2020 16.16
+3
ja pa kaj se čudite, če mam jaz soseda kirurga, bom ja prišel prej na poseg ko en Kacin. Ziher. Če je moja nečakinja medicinska sestra, kdo bo te prej prišel na vrsto neznanec al jaz?
Geres
01. 12. 2020 16.18
+8
Tvoja če je tvoja soseda čistilka, bo zadostovalo. Ker hodi popoldan na črno pucat dohtarju bajto. In čisto vseeno bo, če ti rabiš pregled, ki je bolj "lepotne" narave, prehitel boš vse nujne.
kiropraktik
01. 12. 2020 16.08
+2
Imamo najslabše zdravstvo na svetu! Pa koliko denarja je bilo vloženaga?
Geres
01. 12. 2020 16.27
+9
Glih na svetu ne, imamo pa med razvitami državami vsekakor najmanj vpliva na to, kar dobimo. Ker se v Sloveniji javno zdravstvo enači z državnim in pogodbe z monopolnim ZZZS ne moreš odpovedat. Torej konkretno: država reče, da je max čakalna doba za napotnico z oznako hitro 3 mesece, v praksi (zaradi kvot določenih s strani ZZZSja) je najkrajša čakalna doba za revmatologa v celi državi 1 leto. In ti ne moreš odpovedat pogodbe z ZZZS, tako da lahko delajo kar hočejo. In to tudi delajo. Med drugim pravijo, da eno leto po izbiri ne smeš zamenjati osebnega zdravnika, vsaj ne brez birokratksih nuboloz. In mi lahko samo gledamo te neboloze. In vsak mesec od plače damo (nekateri) zelo konkretne zneseke.
Geres
01. 12. 2020 16.08
+16
Delam v firmi, ki je v tuji lasti. Ko so bili kolegi iz Švice na obisku in je beseda padla tudi na naš zdravstveni sistem, niso mogli verjet, da je preskakovanje čakalnih vrst vsakodnevna praksa. Dobesedno so rekli, da bi pri njih zdravnik, ki bi to omogočil, letel. Ker pač ni zastonj kosila. Če ti nekoga vzameš mimo vrste, potem at drugi v zameno zrihta štipendijo za študij v tujini tvoji hčerki, za povrh pa ženi udobno službo nekje na ministrstvu. Pa si mu spet dolžen in krog se vrti dalje. Se pa bojim, da je v SLoveniji to tako razširjeno, da bo to zelo težko preseči. Čeptav v današnji dobi elektronskih napotnic ne bi bil problem ugotovit, kdo so padalci. Pa očitno ni interesa.
EEgon
01. 12. 2020 17.39
+2
V Smeltovi stolpnici na Dunajski se sploh ne strinjajo s tvojim predlogom. Politično pa jih ščiti SD ? Sedaj veš kaj moraš narediri na volitvah.
ratnup
01. 12. 2020 15.51
+15
V vseh bolnicah vsaj 30% vseh preiskav poteka preko vez, čakalne vrste so za one, ki so brez vez!! V dobi informatike ne moremo narediti programa za čakalne vrste, ki ne bi dopuščal goljufij???? Vsi ministri in vodilni v zdravstvu očitno ste nesposobni ali pa korumpirani!!
wolfterier
01. 12. 2020 16.01
+9
Geres
01. 12. 2020 16.16
+7
PLus tega, da če dr ta pa ta pokliče svojega kolega dr tega in tega, si obravnavan popolnoma drugače. Torej na vrsti si takoj in imaš obravnavao na visokem nivoju. Brez tega je pa čista loterija na koga naletiš in kak dan ima.
Rožice so zacvetele
01. 12. 2020 15.49
+12
Če bi bil članek bolj jasen, bi bilo boljše.