Slovenija

'Stranke so se navadile, da tudi če pridejo minuto pred koncem, morajo biti postrežene'

Ljubljana, 09. 11. 2018 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA / M.S. / V.Š.
Komentarji
30

Predstavniki sindikata delavcev ljubljanske upravne enote se bodo pred začetkom napovedane stavke še srečali z vodstvom upravne enote in predstavniki ministrstva za javno upravo. Zaposleni, ki zaradi velikega navala strank v službi ostajajo tudi več ur po koncu delovnega dne, bodo sprva stavkali tako, da bodo delo zaključevali takoj po uradnih urah, ne glede na število čakajočih.

Uradniki na okencih morajo zdaj namreč obravnavati vse stranke, ki jih obiščejo v času uradnih ur. Popoldanska izmena se tako večinoma podaljša vsaj za eno uro ali pol, pogosto tudi dlje. Podlaga za to je v uredbi o upravnem poslovanju, ki jo pripravlja ministrstvo za javno upravo, in so jo po besedah predsednika sindikata delavcev upravne enote Ljubljana Dragana Stankovića "postavili na piedestal nad vse ostale zakone, na primer nad zakon o delovnih razmerjih".

Dolge čakalne vrste so na ljubljanski upravni enoti stalnica.
Dolge čakalne vrste so na ljubljanski upravni enoti stalnica. FOTO: POP TV

Sindikat julija poslal prijavo inšpektoratu za delo

Kot je Stanković pojasnil v izjavi za medije, te ure delodajalec beleži kot izredno prisotnost na delovnem mestu in niso izplačane, presežek nadur pa lahko porabijo le kot proste ure. Glede tega vprašanja je Sindikat državnih organov Slovenije julija poslal prijavo inšpektoratu za delo, na poročilo še čakajo.

Kot je še pojasnil Stanković, so na oddelku za tujce neko sredo svojo delo namesto ob 19. uri končali šele okoli 22. ure, pretekli petek pa je bilo po koncu uradnih ur ob 14. uri na oddelku za javni red in promet še vsaj sto strank.

Najbolj kritično je stanje na oddelku za tujce, in sicer zaradi čedalje večjega števila tujih delavcev, "obsedno stanje" pa traja vse od konca julija. Proti koncu leta se bo po Stankovićevih izkušnjah stopnjeval tudi naval slovenskih državljanov, ki bodo za praznike potrebovali nove osebne izkaznice in potne liste.

Delavcem nadurno delo ni niti odrejeno niti priznano. Do 20 nadur na mesec jim priznajo kot navadne ure, presežek nadur pa lahko porabijo le kot proste ure. Zaposleni na okencih sicer v najbolj kritičnih mesecih občasno prejemajo dodatek za povečan obseg dela, ki pa znaša okoli 20 evrov.

Stanković: Naleteli smo na 'gluha ušesa'

Stanković je poudaril, da v sindikatu na nevzdržne razmere opozarjajo že vrsto let, a se ni nič premaknilo, zato so se zdaj odločili za ukrepanje. Če se stanje ne bo izboljšalo, nameravajo ukrepe zaostrovati, in sicer vse do klasične stavke.

Zaposleni na ljubljanski upravni enoti so na razmere opozorili tudi v začetku oktobra, ko so "protestno" zapustili svoja delovna mesta ob zaključku delovnega dne, ob 19.30, ne glede na to, da so bile čakalnice še polne strank.

Stanković za probleme krivi državo, ki je v zadnjih letih naprtila upravnim enotam celo vrsto novih upravnih nalog, ob tem pa je pri skoraj vseh postopkih ukinila krajevno pristojnost, kar pomeni, da lahko v Tobačni poleg prebivalcev Ljubljane urejajo zadeve tudi ljudje z drugih območij. Dodaten razlog za pretiran obisk je v tem, da je upravna enota Ljubljana edina v Sloveniji, ki ima uradne ure od ponedeljka do četrtka tudi popoldne. Kadrovskih, prostorskih in materialnih težav, ki so s tem nastale, pa država ni odpravila, je opozoril Stanković.

Načelnik UE: Vse ure po koncu uradnih ur so evidentirane

Vodstvo upravne enote Ljubljana se s sindikati strinja z razlogi za povečan obseg dela, ob tem pa opozarja, da so glede dodatnih zaposlitev vezani na odobren kadrovski načrt in soglasje vlade k zaposlitvam. Trenutno sicer potekajo postopki za 23 novih zaposlitev, kar pa bo premalo. Število zaposlenih se je namreč od leta 2008, ko jih je bilo 372, znižalo za skoraj sto.

Načelnik ljubljanske upravne enote Lovro Lončar je poudaril, da so vse ure po koncu uradnih ur evidentirane, v okviru razpoložljivih finančnih sredstev pa zaposlenim v najbolj obremenjenih mesecih izplačajo dodatek za povečan obseg dela. To je potrdil tudi Stanković, a poudaril, da to niso redna izplačila.

Lončar je poudaril, da razumejo zaposlene, saj se s povečanim številom strank na upravni enoti srečujejo že dlje časa. Za reševanje so sicer sprejeli tudi nekaj ukrepov, kot so predodeljevanje zadev in preusmerjanje strank na druge upravne enote, govorili pa so tudi o drugih sistemskih ukrepih, ki po njegovih besedah niso v pristojnosti upravne enote.

Upravna enota Ljubljana.
Upravna enota Ljubljana. FOTO: POP TV

Ministrstvo: Nastala situacija je v pristojnosti načelnika UE

Na ministrstvu so zapisali, da je nastala situacija v pristojnosti načelnika upravne enote in se primarno rešuje z dogovori in razgovori s predstavniki sindikata, pri rešitvi nastalega položaja pa intenzivno sodeluje tudi ministrstvo.

Prepoznavajo, da ima upravna enota Ljubljana kot najbolj naseljeno območje v državi določene posebnosti, ki so podlaga za drugačno urejanje uradnih ur in delovnega časa uslužbencev na okencih, na katerih se posluje s strankami neposredno.

"Ukrepi za izboljšanje delovnih pogojev zaposlenih na uprave enote Ljubljana in obvladovanje izrednega povečanja strank na določenih področjih dela, zlasti na področju obravnave tujcev, se uvajajo in se bodo uvajali v dogovoru z vodstvom upravne enote in ob sprotnem obveščanju zaposlenih ter obveščanju javnosti," so zapisali. Kot so pojasnili, so ukrepi lahko tako organizacijske kot delovno pravne narave, na primer preusmerjanje strank na druge upravne enote, ustrezno nagrajevanje povečanih obremenitev in dela preko delovnega časa zaposlenih, kot skrajni ukrep tudi možnost spremljanja števila strank, ki jih je še možno dnevno obravnavati ali obravnavati v določenem časovnem obdobju.

V ponedeljek bodo s stavko začeli tako, da bodo zaposleni delo končevali takoj po uradnih urah, ne glede na število čakajočih. "Stranke so se navadile, da tudi če pridejo minuto do konca uradnih ur, bodo morale biti postrežene, ne glede na to, ali za nas zaposlene pomeni delo do desetih zvečer," je bil še kritičen Stanković. Delo v času uradnih ur bo sicer potekalo nemoteno.

Lončar je sicer prepričan, da bodo dosegli dogovor, ki bo sprejemljiv za vse. "Prepustimo zadevo ponedeljkovim pogovorom in takrat bomo videli, kateri ukrepi so izvedljivi in možni," pa je komentiral možne rešitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mrs. Sober
09. 11. 2018 18.32
+28
Delala cez 10let na UE na tobacni... ko bi vi vedeli kaki so odnosi, kak mobing, in kake place? zacetna je 18placilni razred...koliko to znasa v bruto znesku je javno tko da si lahko pogledate...napreduje se za en placilni razred(bruto 50€) v povprecu na 5let(na tri leta samo redki oziroma ritolizniki), na okencih delajo non stop od 8h do 13h ena smena in od 13h do konca druga... ko je gneca in to je skoraj vsak dan ne smejo tudi na wc da o malici sploh ne govorimo... dodatek na popoldansko delo je 13€ na mesec...20nadur lahko preneses v naslednji mesec kar jih je vec jih lahko koristis-kar itak NI mogoce ker je prevec dela in premalo referentov...in jih brisejo 1ga v mesecu...dela se in to fuull...ni samo delo na okencih...je delo zadaj...stvari ki prihajajo po posti po elektronski posti... tko da tist k pravi da ni dela na tobacni...ni nikoli bil tam..o tem prica tudi dejstvo da je v 1letu odslo ogromno referentov drugam..tudi na druge manj obremenjene ue... sefom se pa po domace je... za to ker so prepricani, da ljudje stojijo v vrsti in ko novi pride da ne govorimo da jih je potrebno nauciti in posledicno 2 rederenta delata 1 stvar...tko da ce ne veste vsega ne bit pametni!!!!!
Neža001
15. 11. 2018 15.29
+0
MRS. Trezna (Sober): Plačo dobite vsak mesec, nesposobnežev se ne da losat na noben način. A napredujete? Bejš! V firmah je to bolj izjema kot pravilo, pa bili ritolizniki ali ne. V naši firmi se v naslednji mesec lahko prenese 10 ur. Da bi jih plačevali - a si nora? Koriščenje je možno, če delo to dopušča. Na delo (teren) je zaradi narave posla treba velikokrat iti zvečer! Pa nove delavce morate uvajati? O, groza! Tisti, ki pridejo k nam, že vse znajo.... NE! Javni uslužbenci ste RAZVAJENI DO AMENA! Najmanj 1/3 bi vas morala na cesto, pa da vidimo potem, kako se bo delalo....
Neža001
15. 11. 2018 15.31
+0
MRS, Vidim, da si dobila kup plusov - stavim glavo, da ti jih je dala cela flota javnih uslužbencev. Med delovnim časom, seveda.
FC Chelsea2
09. 11. 2018 18.00
-19
Ja malo manj kavic in klepetov pa bi šlo tudi v tistem času, ki je zato namenjen kajne. Glede nadur pa je skoraj povsod enako tudi v zasebnem sektorju je tako in se noben ne pritožuje to niti ni tako slabo mimogrede včasih, da ne rabiš vzeti dopusta ampak koristiš te ure.
MKII
09. 11. 2018 15.40
+20
ABSOLUTNO PODPIRAM STAVKO (DELAM V PRIVST SEKTORJUBDA SE RAZUME)!!! 🤜 Nadure, če že so, MORAJO BITI PLAČANE!!! KAKŠNO KORIŠČENJE TEH UR 1 ZA 1,STE NORMALNI VI V VLADI!?!
MKII
09. 11. 2018 16.20
+10
'VLADA' JE V TOTALNEM PREKRŠKU. VSAK OBČAN LAHKO PODA KAZENSKO OVADBO ZOPER VLADO ZARADI NESPOŠTOVANJA DELOVNE ZAKONODAJE!!!!!! Kot drugo, vlada bi morala biti zgled ostalim firmam, v tem primeru je pravo nasprotje. Tole je zrelo ne samo za delavsko sodišče ampak tudi za Evropsko sodišče za človekove pravice!!! BAGRAAAAAAAAAAAAAA.......
dacer
09. 11. 2018 15.24
+4
Skrčiti javno upravo in poenostaviti postopke , za to ni potrebno biti doctor, ki to JU tudi vodi!
medvedJEkriv
09. 11. 2018 15.19
+5
Slaba organizacija dela. Če se vi na JU ne znate zaščitit z delovnim časom, potem je res nekaj narobe. Potemtakem bi bilo najbolje, da vas plačajo po delovnem učinku. Nekateri res delate v kolektivu kot voli, ostali pa......saj sami veste.
obožeobože
09. 11. 2018 14.36
+10
V celi JU vas je preveč 1/3!
TolstojV
09. 11. 2018 14.34
-8
To se vidi da nimajo dosti dela na upravni enoti kajti tisti ki imajo delo nimajo časa stavkati. Koliko ljudi je na upravnih enotah v Sloveniji preveč in se jih sploh ne potrebuje če bi delali bolje in delo racionozirali. Vsi zahtevajo samo višje plače zato pa nihče ne dela bolje gotovo je ljudi na državni upravi preveč.
murinar
09. 11. 2018 14.25
+21
Tisti ,kateri imajo opravka s strankami morajo fino delati pa še največkrat so stranke take ,da ne zastopijo koliko je pet plus šest !!
Karantanija
09. 11. 2018 14.23
+15
Verjetno ni plačanih nadur. Če bi to bilo urejeno, bi z veseljem delali še uro ali dlje. Niso pa edini zavod, podjetje ali delniška družba, kjer veliko ljudi dela vsak dan še po izteku delovnega časa. Da je delo narejeno, plačilo je pa druga pesem ....
Uporabnik1430139
09. 11. 2018 14.06
-9
Če niso birokrati sposobni delat saj temu se ne pravi delo ampak počitek naj jih zamenjajo pa bojo drugi zelo zadovoljni s takim delon.
Mungos2
09. 11. 2018 13.54
-20
Že tako nič ne delajo, sedaj pa še stavka. Upam, da stavkajo, da jim ukinejo dodatek na spanje v službi !
mufflon
09. 11. 2018 13.59
+21
Mungos2
09. 11. 2018 14.28
-13
mallonge
09. 11. 2018 13.43
+8
Ti sploh ne vedo, kaj pomeni služba in delo.
Uporabnik1430139
09. 11. 2018 13.36
+13
Kaj bojo štrajkali naj grejo v proizvodnjo delat za pol manjšo plačo in delo bo fizično ne pa lenuško.
Džouzi
09. 11. 2018 14.03
+23
Očitno ne veš, kakšne so mjihove plače. Začetna je običajno na takem delovnem mestu komaj kaj nad minimalcem.
periot22
09. 11. 2018 14.17
-1
In ali res misliš da si zaslužijo več za kofetkanje?
flisd
09. 11. 2018 13.22
+33
Če bi mi bili moderna družba, 90% UE sploh ne bi rabili.
ivan.z Doba
09. 11. 2018 13.14
+67
Slaba organizacija dela. Vsem, ki šimfate- na UE Ljubljana res delajo. "Fikusarji" so šefi po raznih uradih in pisarnah kjer ne delajo s strankami. Delavci, ki delajo s strankami se RES nadelajo.
ivan.z Doba
09. 11. 2018 13.15
+41
flatearth
09. 11. 2018 13.11
+16
Oddelek za tujce ukinite pa bo,
kameltrajbar
09. 11. 2018 13.36
-14
joc
09. 11. 2018 13.06
-14
za tekoči trak naj jih naženejo da bodo vidli kako delavci uživajo pa na minimalno plačo birokrate .....
slovenskidelavec
09. 11. 2018 13.01
+20
V gospodarstvu jih že čakamo, da pridejo delat.
periot22
09. 11. 2018 14.18
+2
etul
09. 11. 2018 12.56
-10
Stankovića moti količina tujcev in posledično nadure zaposlenih, hm Stankov-IĆ???
murinar
09. 11. 2018 14.23
-2