Slovenija

Zaskrbljeni zaposleni na STA: Urbanija je človek nad državo in zakoni

Ljubljana, 25. 02. 2021 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
866

Potem ko je Ukom sporočil, da je konec januarja poravnal vse zapadle obveznosti do STA, računa za januarja opravljene storitve pa ne bo plačal, ker niso sklenili pogodbe, kar je direktor STA Veselinovič označil za novo ofenzivo napadov, so se zdaj odzvali še zaposleni na STA. Kot pravijo, so zaskrbljeni zaradi samovolje Uroša Urbanije – "človeka, ki je nad zakoni". Zanima jih, zakaj Urbanija ni problematiziral višine plač svojih novinarskih kolegov leta 2008, ko je njegova takratna plača močno presegala njihove.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: UKOM zavrnil plačilo računa STA
    03:11
    Iz 24UR: UKOM zavrnil plačilo računa STA
  • Iz SVETA: STA brez januarskega plačila
    03:22
    Iz SVETA: STA brez januarskega plačila

 

Ob vnovičnem poskusu discipliniranja Slovenske tiskovne agencije (STA), direktorja Bojana Veselinoviča in predvsem nas, zaposlenih na STA, se želi tudi anonimna večina kolektiva odzvati na podoben način, kot se je pred dnevi nekdo, ki ne izraža stališč večine nas in na katerega se tako vehementno sklicuje direktor Ukoma, so uvodoma zapisali. 

"Pravzaprav smo zgroženi, da neki državni uradnik, ki svojo plačo prejema iz državnega proračuna, torej je plačan z davkoplačevalskim (tudi našim!) denarjem, tako dušebrižniško govori o plačah zaposlenih na STA, hkrati pa samovoljno ustavi financiranje agencije in vse zaposlene brezsramno še drugič potisne v položaj, ko ne vemo, ali bomo čez dva meseca sploh še prejeli plačo in bili sposobni odplačevati svoje osnovne življenjske obveznosti. In s svojo samovoljo v skrajno negotov položaj postavlja naše otroke, starše, partnerje, družine, ki delijo posledice zlobnih dejanj Urbanije in našo nejasno usodo," pišejo v elektronskem sporočilu, ki so ga naslovili na medije, poslance, nadzorni svet in vodstvo STA ter novinarske kolektive in združenja.

Večina zaposlenih na STA je izkusila delo z Urošem Urbanijo, ki je bil do konca leta 2009 namestnik takratnega odgovornega urednika in urednik notranje redakcije.
Večina zaposlenih na STA je izkusila delo z Urošem Urbanijo, ki je bil do konca leta 2009 namestnik takratnega odgovornega urednika in urednik notranje redakcije. FOTO: Bobo

Kot pravijo, je večina zaposlenih na STA izkusila delo z Urošem Urbanijo, ki je bil do konca leta 2009 namestnik takratnega odgovornega urednika in urednik notranje redakcije. "Vendar ljudje, ki leta 2021 še vedno vztrajamo na STA, nismo tukaj zato, da bi obogateli, ampak smo predvsem zvesti svojemu poklicu, novinarskemu poslanstvu, nenazadnje svojim sanjam. Nihče izmed nas tudi nima donosnih počitniških objektov v hribih in je mesečna plača praktično edino sredstvo našega preživetja. In ljudje na STA so zaradi sprevrženega odnosa svojega nekdanjega kolega razočarani, jezni, nekateri tudi obupani." 

"On ni le državni uradnik, ampak, kot sam trdi, pooseblja predstavnika lastnice STA, torej države RS. Ampak on ni le to – Urbanija je človek nad državo in zakoni!" zaposleni na STA

Ob tem se jim zastavlja vprašanje, zakaj Urbanija ni leta 2008 problematiziral višine plač svojih novinarskih kolegov, ko je njegova takratna plača močno presegala njihove plače. "Najbrž se je preveč ukvarjal s svojim delom, ki je med drugim vključevalo brisanje že objavljenih novic, prikrito popravljanje vesti, pripravo novic po nareku in dnevno tekmovanje z drugimi redakcijami v številu objavljenih vesti – kakovost je bila namreč povsem nepomembna. To so bili profesionalni standardi takratnega vodstva uredništva. In za vse to obstajajo sledi in dokazi, ki sta jih kolega Urbanija in Meško pustila za sabo na STA." 

Svojo "profesionalno" in "pokončno" držo, kako ustreči aktualni oblasti, pa nadaljuje na Ukomu, ko "manipulira z informacijami, ki jih posreduje javnosti, prepoveduje javne nastope državnih funkcionarjem, obračunava z novinarji itd.", še dodajajo zaposleni na STA. V svojem zadnjem sporočilu za javnost Urbanija piše o skrbnem upravljanju s sredstvi Ukoma – ob tem pa, kot navajajo, "zaposluje nove in nove ljudi, ki v delovnem času prek družbenih omrežij obračunavajo z vsemi povprek, se dogovarja s tujimi podjetji glede strojnega prevajanja njegovih sporočil za javnost v angleški jezik ter plačuje drage storitve zasebnim podjetjem za spremljanje medijskih objav za potrebe vladnih služb".  

"Kajti on ni le državni uradnik, ampak, kot sam trdi, pooseblja predstavnika lastnice STA, torej države RS. Ampak on ni le to – Urbanija je človek nad državo in zakoni!" zaključujejo zaposleni na STA.

Zaposleni na STA pravijo, da so zaradi sprevrženega odnosa svojega nekdanjega kolega razočarani, jezni, nekateri tudi obupani.
Zaposleni na STA pravijo, da so zaradi sprevrženega odnosa svojega nekdanjega kolega razočarani, jezni, nekateri tudi obupani. FOTO: Bobo

Organi STA: Nadaljuje se poskus razgradnje in uničenja naše medijske hiše 

"Kot je edino mogoče razumeti iz sporočila za javnosti Ukoma, se nadaljuje poskus razgradnje in uničenja naše medijske hiše, zaposlene pa postavlja v položaj, ko se znova sprašujejo o svojem socialnem položaju," pa so sporočili iz zastopstva uredništva, sveta delavcev in sindikata novinarjev STA. 

Poudarili so, da gre pri lažeh, ki jih Ukom ponavlja, zgolj za poskus razdora med zaposlenimi. "Ne drži namreč, da bi se med nami večina zaposlenih uprla, še več, ne poznamo niti takšnih posameznikov." Organi zaposlenih razen anonimnega zapisa iz za to posebej ustvarjenega elektronskega naslova, za katerega resno dvomijo, da ga je sploh spisal kdorkoli od zaposlenih, doslej niso zaznali kakšnega resnega nezadovoljstva, pač pa predvsem zaskrbljenost nad dejstvom, da se morajo v času največje zdravstvene in socialne krize ukvarjati še s svojo eksistenco, pravijo. 

Naj spomnimo, da aktualna vlada ni naš lastnik, pač pa je naš ustanovitelj Republika Slovenija, zato ne moremo pristajati na kakršnekoli diktate o tem, kako in o čem poročati. Še naprej bomo objektivno poročali o vsem, kar je v interesu domače in tuje javnosti.  organi STA

Celotno družbo bi moralo po njihovem mnenju skrbeti, ko trenutni predstavniki ustanovitelja odkrito napovedujejo kršitev zakonov, ki jih je z veliko večino izglasoval državni zbor. Skupina posameznikov, iz katere "je že na prvi pogled jasno, kateri politični stranki pripadajo", napoveduje celo ustanovitev nekakšne "nacionalne tiskovne agencije", ki bo bolj slovenska in bolj objektivna od STA. "Ob tem spominjamo, da je ta zrasla pred 30 leti skupaj s samostojno Slovenijo in je vse doslej ter še vedno opravlja delo enega najbolj objektivnih slovenskih medijev." 

Predstavnike koalicijskih strank, predsednika republike in predsednika DZ zato sprašujejo, ali bodo dovolili nadaljnjo razgradnjo slovenskega medijskega prostora.

Ukom zavrnil plačilo januarskega zahtevka STA

Spomnimo. Potem ko je Ukom konec januarja po več mesecih le poravnal vse zapadle obveznosti, je včeraj sporočil, da se je s tem "končalo kakršno koli pogodbeno razmerje med Ukomom in STA": "Zato se zdi skoraj neverjetna situacija, da je direktor STA Veselinovič za dejavnosti, ki jih je opravljal v januarju, poslal račun v višini 169.000 evrov na Ukom. Ukom seveda nima nobene pravne osnove, na podlagi katere bi lahko plačeval račune, ki mu jih pošiljajo podjetja, s katerimi nima urejenega pogodbenega razmerja. Prav zato je moral Ukom plačilo računa zavrniti." 

Veselinovič je včeraj v odzivu dejal, da je Urbanija s tem dal vedeti, da "začenja novo ofenzivo napadov na osrednjo tiskovno agencijo pri nas. Z ene strani ga ob sklicevanju na anonimna elektronska sporočila skrbi raven plač, ki na STA res niso visoke, z druge strani pa vnovič ne namerava plačati opravljenega dela agencijskih novinarjev. In za povrh ponavlja netočen podatek o plači direktorja, ki je bil že javno demantiran". 

DNS in SNS: To je v nasprotju s sedmim protikoronskim zakonom

V Društvu novinarjev Slovenije opozarjajo, da je odločitev Ukoma le še en manever Urbanije, ki želi s finančnimi pritiski destabilizirati STA. Medtem ko na Ukomu navajajo, da je pogoj za izplačilo računa za opravljeno javno službo STA nova pogodba, pa v DNS opozarjajo, da to ne drži, saj sedmi protikoronski zakon izrecno določa, da ima STA v letu 2021 zagotovljeno financiranje na podlagi sprejetega poslovnega načrta STA ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo. Pravna podlaga za izplačilo je neposredno sedmi protikoronski zakon, izplačnik pa je ustanovitelj, Republika Slovenija, ki ga zastopa vlada. 

Tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije (SNS) ugotavljajo, da se na Ukomu sprenevedajo in plačilo odlagajo v nasprotju s sedmim protikoronskim zakonom. Zakonodajalec je izrecno predpisal, da bo ustanovitelj svoje obveznosti do javne službe izpolnil ne na podlagi pogodbe, ampak neposredno na podlagi zakona, opozarjajo. "Obsojamo nadaljevanje vladnih pritiskov na institucionalno in uredniško neodvisnost STA in ogrožanje obstoja javne službe z odtegovanjem in pogojevanjem proračunskih sredstev. Vlado pozivamo k spoštovanju zakona in jasno zapisane obveznosti ustanovitelja, da bo zagotovil financiranje javne službe," so zapisali. 

Predsednik države Borut Pahor meni, da je treba vse napore usmeriti v izhodno strategijo iz epidemije, se osredotočiti na okrevanje in glavne cilje predsedovanja Svetu EU. Vse ostalo pa je treba opraviti čim prej in brez velikih polemik, med to spada tudi imenovanje tožilcev ter financiranje STA, ki ima posebno poslanstvo in mora biti financirana.

EANA vlado pozvala k prenehanju dejanj proti STA, zaskrbljeni so tudi v IPI 

Nestrinjanje s trenutnimi dejanji slovenske vlade proti svoji članici STA je izrazilo tudi Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA). "Zadnji stalni pritisk na slovensko nacionalno tiskovno agencijo njenim novinarjem zelo otežuje delo ter izpolnjevanje njihovega javnega poslanstva," je zapisal njihov odbor. To so po njihovih navedbah korektno in pravočasno obveščanje javnosti ter zagotavljanje vsebin slovenskim medijem.

"EANA poudarja nestrinjanje s kakršnimikoli dejanji slovenske vlade, ki bi kakorkoli omejevala svobodo STA. Slovenske oblasti poziva, naj poiščejo način, da bo znova vzpostavljena normalnost," so še zapisali. Če vlada ali premier Janez Janša želita, odbor EANA ostaja na razpolago za deljenje najboljših praks ali morebitnih rešitev, da bi čim prej razrešili težak položaj, v katerem se je znašla STA, so dodali.

Zaskrbljeni so tudi v Mednarodnem inštitutu za tisk (IPI). Opozorili so, da je Ukom že drugič v treh mesecih ustavil financiranje STA. "IPI skrbi, da je ta zadnji spor nov korak pritiska Janševe vlade na tiskovno agencijo," so zapisali na Twitterju.

Kot je znano, se je saga začela odvijati že jeseni, ko je vlada med sklepe dopisne seje skrila ustavitev izplačil naši osrednji tiskovni agenciji. Po več mesecih so, tudi po posredovanju Bruslja in koalicijskih partneric, le poravnali pogodbene dolgove za nazaj, zdaj pa so očitno dobili nove vzvode za pritisk na neodvisno poročanje. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (866)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
26. 02. 2021 13.52
-1
Če neka stran ne upošteva pogodbe, ki jo je sama podpisala, potem pač ne izpolnjuje pogojev tudi za financiranje, če je to del podpisane pogodbe. Država naj ne plača STA-ju , dokler arogantni direktor ne izpolni podpisanih pogojev. Se pa strinjam, da so ljudje , ki v STA-ju delajo žrtve lastnega direktorja. Norčuje se , ne upošteva lastnih zavez v pogodbi in vali krivdo na vlado, ki se pogodbe v popolnosti drži. Če bi bil Veselinovič direktor zasebnega podjetja, bi mu lastnik dal delavsko knjižico ob prvi trmi in sprenevedanju, kar bi bilo v skladu s pravili v poslovnem svetu.
Dusan Kokalj
26. 02. 2021 12.04
+3
On je predvsem bedak.
kr_en_moz
26. 02. 2021 09.14
+0
Ni problem v zaposlenih v STA, problem je nesposobno in pristransko vodstvo. Zaposleni morajo dobiti plače, država pa brez pravne podlage ne more financirati nekega poslovnega subjekta
NA LEVO ni OK
26. 02. 2021 13.44
-1
dol?ela
25. 02. 2021 21.31
+2
kje je kopriva???
papi1
25. 02. 2021 21.41
-2
bojer
25. 02. 2021 20.44
+2
Tale Urbanija se bo lahko "preseraval" vse dotlej dokler bo imel zaledje, koga...
hickel
25. 02. 2021 21.15
+1
ad21
25. 02. 2021 20.37
+3
Naslov : Urbanija je človek nad državo in zakoni ....... NI EDINI.
lado-a1
25. 02. 2021 20.27
+5
Evo, namesto da dron urbanija dela štalo - zakaj ne poskrbi za redno objavljanje covid sledilnika? Po moje ne sme, dokler na trtenjakovi ne frizirajo podatkov tako, da so všeč Herr twitlerju!? Tlačijo obalno-kraško regijo v rdeče - nikjer pa podatkov o okužnosti niti za to regijo niti za občine v njej. To vse bi moralo biti delo tega drona ne pa, da se igra kulturno revolucijo!
slovenc59
25. 02. 2021 19.55
+2
Ma kšen urbanija....hlapec sds ovski in nič druzga ! nad državo, ja.... nad državo je samo janez janša s krvavca!
Rothschild1
25. 02. 2021 19.38
+3
Saj ne morem verjeti. Kako povprecen Slovenec vidi podjetnistvo. V svojem podjetju se za vsak posel najprej dogovorimo. Napisemo pogodbo, kjer je datum zacetka opravljanja storitve in kdaj se s storitvijo konca. in ce ena stran zeli nadaljevati, da predlog drugi strani. In ce se obe strani strinjata, se podpise novo pogodbo in zadeva tece dalje. Pod istimi ali novimi pogoji. Tiukaj pa vidim, da je pogodba potekla. STA je navaden d.o.o. Torej, kaj tu ni jasno? Ce vlada tukaj ne vidi neke potrebe po storitvah STA d.o.o.? Zakaj bi s pogodbo nadaljevali. Naj STA d.o.o. delo najde na trgu. Kot vidim je v Sloveniji kar nekaj, ki bodo z veseljem placevali njihove "storitve".... posteno. Tudi sam ( moje podjetje), do zadnjega centa zasluzim na trgu
Koby Koby
25. 02. 2021 19.51
+1
Če so vse vlade bile zadovoljne s STA, je sedanja nacistična nezadovoljna! Zato ne bomo menjali informacijske agencije domobranček zagamani!
Uporabnik1556458
25. 02. 2021 20.54
+1
papi1
25. 02. 2021 21.45
+2
Če so vse vlade bile zadovoljne s STA. Ja koliko je pa bilo prejšnjih vlad? Ena in ista. In ne bo vlada menjala STA, ampak bo naredila red. In kaj je tu narobe?
kr_en_moz
26. 02. 2021 09.17
-1
Zadovoljne prejšnje vlade, ta se pa naj prilagodi STA-ju?
FAUSTOS1
25. 02. 2021 19.29
+6
uradni eu podatki-javni dolg 1hrvati 2 slovenija 3 madžari-padec bdp 1 hrvati,2srbi,3slovaki 4 slovenija-vsa smetana višegrajska ultra desničarska profašistična.
Castrum
25. 02. 2021 19.59
-2
Ja, uradni podatki gostilniške debate.....Podatki na Eurostat so popolnoma drugačni. Ampak to je za vas gostilniške analitike pretežka tema.
srebrnibreg
25. 02. 2021 19.12
+8
SDS sekta na vse kriplje hoče preprečiti poročanja resnice o izvajanju njebnega kriminala in laži v sestavi sedanje kompletne vlade s koalicijskimi strankami.
Walter Pravicek
25. 02. 2021 19.10
+1
ČE VSE PISANJE DRŽI JE UROŠ URBANIJA CAPO DEI CAPI!ŠEF NAD ŠEFI!SDS POMOŽNI DELAVEC!ZA KOLIKO ČASA?
Berdem
25. 02. 2021 19.10
+9
Sedaj, kobo imel večjo plačo, si bo še bolj redno štrihal lase.
turojen
25. 02. 2021 19.07
+8
Ok, pregled, prevetritev, zadostno število ljudi, transparentne plače in gremo.. na marsikaterem področju, samo ne po okusu in taktirko zgolj sds-a, oziroma vseznalca jansharija..
turojen
25. 02. 2021 19.03
+8
Urbanija, kdo, kaj, kam.. kdo je to..
pa saj bo vredu
25. 02. 2021 19.10
+9
Poglej kako še je masten po glavi, ko je nekomu nekam lezel.
keep your country clean
25. 02. 2021 20.30
+1
Vazelin gre iz državnega proračuna samo da smo si na jasnem
User300173
25. 02. 2021 18.59
+7
Ker ni pogodbe ne dobi sredstev za opravljeno delo. Tako ustanovitelj STA RS, upravlja pa vlada RS. Torej vlada RS je odgovorna lastniku t.j. državi za pravilno delovanje gospodarske družbe, katera ji je zaupana v upravljanje. Tu ni več politično vprašanje, ampak se seli na gospodarsko področje. Želi vlada izčrpati STA in jo nato poslati v likvidacijo? Opsa...tu postane spolzko področje. Namerni in neupravičeni stečaj je kazniv, v Italiji greš direkt v arest pri nas ne vem, ampak verjetno bo isto. Se državni pravobranilec lahko obrne na sodišče in zahteva ureditev normalnega poslovanja, ker je v nasprotnem lahko na ulici veliko zaposlenih, državna imovina pa propadla? V tem primeru pride Urbanija na sodišče in ne kaplar kot predsednik vlade.
Tukiw
25. 02. 2021 18.57
+9
Take tip je zares srhljivega izgleda. Polizani vranje črni lasje, netopirjev pogled, groteskna maska. Kot, da je prišel k nam na obisk iz pekla. Zares čuden tič. STA, to je peklenšček naročen posebej za vas.
User300173
25. 02. 2021 18.48
+2
NTA v Mariboru ustanovitelj SDS, oziroma njihov član. Imajo namen postati osrednji medij v slovenskem prostoru? Mislim, da je dovolj "resnice" že s Nora24TV , Domovina in ne potrebujemo še raznih bleferjev, že ta dva sta preveč. Zakaj hoče Urbanija-beri kaplar- vse podatke STA? Zelo enostavno, ker jih bo prenesel na strankin medij. Da bi to bil gospodarski kriminal jih itak nič ne briga, ne bi bilo prvič da kršijo zakone. Zakaj vlada ne zahteva podatkov? Ker v slučaju zlorabe istih odgovarja Urbanija in ne Janša. Zelo priročno in zdavnaj znano, že od 1990 naprej. Ubogi Urbanija se tega ne zaveda in misli, da bo kaplar vedno na oblasti. Kaplar ne bo sedel zaradi STA, Urbanija pa ima vse možnosti. STA je gospodarska družba in posluje po gospodarskih in ne strankarskih zakonih.
Mekenzi
25. 02. 2021 18.42
-8
Ukinit sta,in RTV ,naj se podajo na trg, pa da vidimo , koliko milijonov bodo delili v žepe.
Koby Koby
25. 02. 2021 19.53
+1
FAUSTOS1
25. 02. 2021 18.40
+9
urbanija je pač zvesti janšist in s tem tudi zavzeti profašist saj zagovarja nedemokratrične metode za utišanje novinarjev ,ki ne sledijo twitom jj.
multifit
25. 02. 2021 18.43
-3
Koby Koby
25. 02. 2021 19.54
-1