Slovenija

Stavka na UE Ljubljana: 'Meseci tečejo, zadeve pa se nikamor ne premaknejo'

Ljubljana, 24. 05. 2023 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana so med 10. in 11. uro s prekinitvijo dela izvedli opozorilno stavko. Zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov na upravni enoti z nazivi na ministrstvih in dodatek za blagajniško poslovanje. Če njihove zahteve ne bodo uslišane, bodo aktivnosti stopnjevali, so napovedali.

Stavka zaposlenih na ljubljanski upravni enoti je hkrati potekala na lokacijah Tobačna ulica 5, Linhartova cesta 13 ter na vseh krajevnih uradih Upravne enote Ljubljana. V času stavke so upravne enote zagotavljale najnujnejše storitve.

Najpomembnejša zahteva stavkajočih so po besedah predsednika sindikata delavcev upravne enote Ljubljana Dragana Stankovića višje plače. "Z dvigom minimalne plače je precejšnji delež zaposlenih padel pod minimalno plačo in jim mora država doplačevati razliko do minimalne plače. Ne verjamem, da obstaja veliko držav v Evropi, kjer je državno uradništvo na minimalni plači. Mislim, da je to sramotno dejstvo in da je nekaj treba narediti v zvezi s tem," je dejal. Zaradi nizkih plač se soočajo tudi z odhajanjem izkušenih kadrov in nezmožnostjo pridobivanja novih. 

Dosedanji načini vodenja pogajanj o prenovi plačnega sistema predvsem s strani vladne pogajalske skupine jih ne navdaja z optimizmom, da bi prišli do boljšega plačnega sistema, ki bi bil ugoden tudi za zaposlene na upravnih enotah, je poudaril Stanković. "Tečejo tedni, tečejo meseci, kmalu bo tudi leto naokrog, kar so se začela pogajanja in zadeva se nikamor ne premakne. Zato je pač ta naš protest nekako sporočilo, dajte se začeti resno obnašati, resno pogajati, da v končni fazi dosežemo nek ugoden plačni sistem," je dodal.

Če s strani vladne pogajalske skupine ne bodo videli premikov k resnemu pogajanju z resničnim namenom doseganja novega plačnega sistema, bodo v prihodnje aktivnosti stopnjevali, je še zagotovil Stanković. Protestni zbor je podprlo 87 odstotkov vseh 285 zaposlenih na upravni enoti Ljubljana, je še poudaril.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk je izpostavil, da so zahteve, na katere zaposleni opozarjajo z današnjo prekinitvijo, zahteve vseh v državni upravi, opozorilno stavko pa so podprli sindikati iz gospodarstva, kulture, znanosti in ostale upravne enote po državi.

V sindikatu zahtevajo, da se vsem zaposlenim na upravni enoti plače dvignejo za sedem plačnih razredov oz. 28 odstotkov, da se nazivi izenačijo z nazivi na ministrstvih, kar pomeni, da se ne smejo končati pri nazivu višji svetovalec. "Uradnik s pooblastili, ne policist, ne uradnik na upravni enoti, ni na minimalni plači nikjer v Evropi, pa naj gremo proti vzhodu ali pa proti zahodu," je še poudaril.

Verk je prav tako poudaril, da vlado že vsaj štiri leta opozarja na nedopustno stanje, kar se tiče pritoka tujcev, ki presega kapacitete upravnih enot. S tem se je strinjal tudi Stanković, ki je poudaril, da država upravnim enotam nalaga nove in nove zadolžitve, v zameno pa ne nudi ustreznih materialnih, kadrovskih in drugih pogojev za njihovo uresničevanje.

Upravna enota Ljubljana je posebej na področju sektorja za matične zadeve, tujce in državljanstva in sektorja za okolje in prostor ena najbolj obremenjenih v državi z visokim dnevnim pripadom zadev, je v pisnem odzivu na stavko opozorila v. d. načelnica Upravne enote Ljubljana Andreja Erjavec. Izrazila je upanje in podporo ministrici in vladi, da bo uspela prenoviti plačni sistem javnih uslužbencev v sodoben plačni sistem, ki bo naslovil obstoječa nesorazmerja in kritično pomanjkanje novih kadrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezevci3
31. 05. 2023 15.24
Nič dviga plač. Najprej naj se nehajo hecat in zabavat, medtem ko stranke čakamo. Pa varnostniki na Linhartovi naj ne dajejo listkov za naročene mladim puncam, če niso naročene! Pa uradniki naj bodo malo bolj prijazni! Mi v gospodarstvu moramo z delom izkazati napredek pol mogoče lahko sanjamo o višji plači, ker marsikje je greh reči za več. Tako da UE, bo treba izboljšati storitve najprej.
CestniKolesar370Wattov
24. 05. 2023 21.16
+0
Ma mi ne da miru. "dodatek za blagajniško poslovanje". Potemtakem računalničarjem dodatek za delo z elektriko, ko prižgejo PC navsezgodaj zjutraj. Dimnikarjem dodatek, ker so oblečeni v črno (ja kako pa to zgleda, sramota!). Snažilkam dodatek za delo s kemikalijami, vzgojiteljicam dodatek za delo v hrupnih razmerah, ker otroci jokajo kot sam hudič. In še pazi. Politikom dodatek za delo z novinarji, ker v medijih se pa morajo pojaviti. Daj ne me basat no ha ha ha .
bojer
24. 05. 2023 20.54
Kako, ali jim ne izplačujejo razlike? Za začetek bi si morali to plačo, ki jo prejemajo, zaslužiti.
okinse
24. 05. 2023 20.40
+1
To je težava, ko si navajen živeti z veliko večjimi prihodki zadnja leta. Ko so neupravičeno prejemali dodatke zaradi krize in bili zaklenjeni v pisarnah. Sedaj pa ne morejo preživeti. V gospodarstvu, ki pa je gonilo vsega sistema pa se znajdi kakor se kdo more. Tri leta smo hujšali do skrajnosti in sedaj ko se je pa vse podražilo, pa naj čaramo da bomo preživeli? Narobe svet!!! In pol se čudimo zakaj so vojne. Enostavno svet in zabiti ljudje potrebujemo "reset".
vicente
24. 05. 2023 19.28
+2
ne razumem kako lahko država daje minimalca,sicer za omenjene gospe in gospode v gospodarstvu ste dobrodošli,ni problema za službo
KREN49
24. 05. 2023 18.38
+3
kakšen dvig plače......a za to, da se boste še bolj po riti čohalj....
kekec9999
24. 05. 2023 19.17
-1
Ne čohljajo se po riti zaposleni v JU, čohlja se pa STRANKA Svoboda, ki ni sposobna drugega, kot da posluša ekstremno levico Slovenije. Folk..., če vam po enem letu ni jasno, da imamo totalno nesposobno vlado, vam nebo nikoli jasno. Da je pa v zadnjem letu nastala ena velika ŠTALA na vseh ministrstvih je pa jasno vsem tam zaposlenim.
Boris Kavčič
24. 05. 2023 19.30
-1
jezenslovenec
24. 05. 2023 18.21
+5
Delat začnite, ne pa da so vrste ljudi pred vrati upravne enote. Pri nam je v sprejemni pisarni 5 šalterjev, dela pa samo eden. Kje so druge štiri zaposlene, ki bi morale biti za šalterjem??? V šopingu, tržnici, frizerju ali pa pri ljubimcu?????
proofreader
24. 05. 2023 18.01
+1
Pa res mislijo, da si zaslužijo več?
son?ek11
24. 05. 2023 17.26
-1
Neki galen nas vseskozi pita s Švico in sedaj trdi, da,so tam prepovedane stavke. Prav,ampak oni večino odločajo z referendumi,,ki se jih tudi držijo!! Ne tako,,kot pri nas, ko US ne upošteva volje ljudstva!°
krneki_123
24. 05. 2023 18.54
-1
Volje katerega ljudstva? V Švici nimajo takšnih poturic, kot si ti, da bi glasovali proti svoji državi. Državljanstvo je privilegij, tisti iz tujine nimajo kaj glasovati. Pol Ljubljane odpade.
txoxnxy
24. 05. 2023 16.30
+8
Bi prej pričakoval obratno , da štrajkajo zato ker so preveč plačani za svoje nedelo . Pa 3/4 jih je preveč tako da se komaj endrugemu umikajo , ko pa koga rabiš pa nikjer nikogar
smuuki
24. 05. 2023 16.29
+1
Ne bit nestrpni. Časovnica je nastavljena na naslednjo vlado. Samo še 3 leta potrpite no. Ne delat štale še vi. 😀😀😀😀
prince of persia
24. 05. 2023 16.26
+2
VLADA R. Goloba je vse vzela nonšalantno, preveč obljubljala in zašla v SLEPO ULICO iz katere ni povratka.
pekoči paradižnik
24. 05. 2023 16.02
+0
Smrt janšizmu in akcijskemu načrtu VSO,.... svoboda narodu in uporabnikom storitev UE. Vse to je del načrt vnašanja slabe volje in protestov.
Groucho Marx
24. 05. 2023 16.09
+0
Frenki boy, a boš tajkunkin ali šerifov piškotek? 🥯🥯🥯
smuuki
24. 05. 2023 16.30
+3
A vi doživite orgazem ko omenjate prejšnjega premjeja. Saj se samo o njemu menite. Tudi če je tema bučna pita ne pozabite nanj. 😀😀😀
son?ek11
24. 05. 2023 17.28
+0
Če se tvoj ljubljeni vodja ne bi v vse vtikal, bi ga mi že zdavnaj pustili v preteklosti
kritika1
24. 05. 2023 16.01
+2
Da je dvig minimalne plače naredil ogromen problem se je vedelo takoj ampak reagiral ni nihče od odgovornih, tudi ministrica za javno upravo ne, pa bi morala. Jasno je, da bodo zaposlene potolažili z "reformo" plačnega sistema, ki pa je še lep čas ne bomo videli. Pozabljamo, da so UE izjemno pomembne, da je to naš servis, ki mora dobro delovati in vladi očitno ni pretirano mar , kaj se dogaja? N gre samo za izdajanje dokumentov, tu so delovna dovoljenja, tujci, prebivanje ..., skratka zelo širok spektor nalog in ja, potreben je strokovno usposobljen kader , ki pa ga ne boste obdržali z minimalno plačo! Če vlade ne deluje uslajeno, če jim ni jasno kaj pomeni en ukrep, kaj lahko povzroči imamo to kar vidimo danes. Mesec je žarel od veselja, ko je iztržil dvig minimalne plače, rezultati pa so vidni sedaj in še mnogo huje bo! Pa da ne bo pomote, dvig minimalne plače je sicer OK, če sledijo dvigi po lestvici, to pa se ni zgodilo! In tisti, ki so nad minimalnio plačo na koncu adejo na minimačno, ko jim država izstavi vse račune? In ko se bomo enkrat začeli pogovarjati o razpoložljivih sredstvih, bo slika malo bolj realna.
Kozorog123
24. 05. 2023 15.35
-1
Vidim, da je ponovno folk na socialni podpori najbolj pameten :) ... Samo takšni lahko zadeve komentirajo ob enih popoldan ali pa so bolj delomrzne narave...
visoki
24. 05. 2023 15.27
+2
nikjer na sliki ne vidim bivše od jelinčića
Mekenzi
24. 05. 2023 15.05
+13
Sami ne delavci strajkajo, tisti ki morali strajkat, pa delajo za to da imajo denar. 🤣😂
daiči
24. 05. 2023 15.12
+4
omega _v6
24. 05. 2023 14.56
+8
Ksako to,da javni uslužbenci stavkajo,ko pa gplob trdi,da nam vsem gre veliko bolje kot je vlada pričakovala!? Po teh dejanjih žal moram slepati,da nam Golob in njegovi zopet lažejo!! Le kako jih ni sram ko odprejo usta in spregovorijo iz njih prihajajo same laži?!
Antena
24. 05. 2023 14.49
+15
Zopet iz javne uprave....naj gredo v tujino in bodo hitro nazaj
sapphireitaly
24. 05. 2023 14.46
+8
Zal smo pri nas cepljeni proti digitalizaciji.