Slovenija

Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana bodo v sredo stavkali

Ljubljana, 22. 05. 2023 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaposleni na upravni enoti v Ljubljani bodo v sredo izvedli protestno enourno prekinitev dela. Kot so pojasnili, so se za stavko odločili zaradi "že desetletja poznanega in nikoli rešenega materialnega in kadrovskega stanja upravnih enot". Zahtevajo dvig plač zaposlenih za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov na upravni enoti z nazivi na ministrstvih.

V sredo, 24. maja, bo delo na Upravni enoti na Tobačni in Linhartovi v Ljubljani za eno uro obstalo. Razlog je stavka, ki bo potekala v obliki popolne prekinitve dela in z zborom zaposlenih pred obema stavbama, je razvidno iz dopisa, ki so ga pridobili pri Večeru. Za prekinitev dela so se odločili zaradi "že desetletja znanega in nikoli rešenega materialnega in kadrovskega stanja upravnih enot".

Zaposleni na upravnih enotah prejemajo osnovne plače, ki se začnejo v 25. plačnem razredu. To pomeni, da jim mora država do polne minimalne plače doplačati, zato se na večjih upravnih enotah poleg preobremenitev soočajo s kadrovskim pomanjkanjem. Ob tem stavkajoči zahtevajo še dodatek na blagajniško poslovanje.

V sindikatu zato zahtevajo, da se vsem zaposlenim na upravni enoti plače dvignejo za sedem plačnih razredov oz. 28 odstotkov in da se nazivi izenačijo z nazivi na ministrstvih, kar pomeni, da se ne smejo končati pri nazivu višji svetovalec, je navedbe za STA potrdil predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk.

Na upravni enoti Ljubljana bodo stavkali.
Na upravni enoti Ljubljana bodo stavkali. FOTO: Miro Majcen

Podpora sindikata Glosa

Iz Sindikata kulture in narave Slovenije GLOSA so ob tem v javnost poslali odprto pismo, v katerem izrekajo podporo stavkajočim. Kot so zapisali, so veseli njihove bitke. "Vseskozi terjate odpravo plačnih krivic, dostojno vrednotenje dela in normalne delovne pogoje. Kaj se je uredilo do sedaj? Nič ali manj kot nič ... Pogajanja ne prinesejo rešitev, vlada zavrača odpravo dokazanih krivic, vas neenakopravno obravnava ter ustvarja nova plačna nesorazmerja in druge krivice," so našteli in poudarili, da se jim zdijo zahteve zaposlenih pravilne in pravične.

"Ker se stvari ne premaknejo, jih boste premaknili vi. Javnost ima pravico izvedeti, kako mačehovsko se vêde oblast do tega izjemno pomembnega področja, ki opravlja dela in naloge državne uprave ter zagotavlja servis vsem nam, prebivalcem Republike Slovenije! Članstvo Sindikata Glosa izreka priznanje vašim naporom za pošteno nagrajevanje delavstva za njegovo prizadevno delo. Kajti tudi to je pomemben del varnega, zdravega in spoštljivega delovnega okolja!" so še dodali.

Odgovor ministrstva: Pogajanja o pravici le ene od upravnih enot niso možna

Iz omenjenega dopisa, ki ga je pridobil Večer, je razviden tudi odgovor ministrstva za javno upravo, češ da sicer pozdravljajo sindikalne aktivnosti, katerih namen je opozarjati na šibke točke v uslužbenskem sistemu in predlagati izboljšave, vendar pa "glede na postavljene zahteve in čas, v katerem so posredovane, objektivno ni možno sporazumno rešiti konkretnega spora ne pred in ne med stavko".  

Državni sekretar Urban Kodrič je spomnil, da že nekaj časa potekajo intenzivna pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah, kamor bodo zajeti tudi zaposleni v državni upravi. Izpostavil je, da kljub temu, da gre za največjo in najbolj obremenjeno upravno enoto, niso možna pogajanja le glede pravic ene od upravnih enot. Zaposleni na upravnih enotah z izjemo načelnika po njegovih besedah tudi ne opravljajo tako zahtevnih nalog, da bi lahko dobili nazive, višje od višjega svetovalca.

Spomnimo

O težavah na UE Ljubljana smo sicer že poročali avgusta lani, ko je ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik z mesta načelnika Upravne enote Ljubljana razrešila Bojana Babiča. Kot je poudarila, njegova razrešitev ni bila politično motivirana, prav tako mu ni očitala "nič takšnega, kar bi izpostavila". Je pa omenila, da je bilo v zvezi z ljubljansko upravno enoto večkrat izpostavljeno vprašanje dovoljenj za tujce in vlog za zaščito državljanov Ukrajine, kjer so veliki zaostanki.

Babič je takrat opozoril na pomanjkanje kadra – med razlogi pa dejstvo, da so zaposleni na upravnih enotah slabše plačani kot na primerljivih delovnih mestih drugje v javni upravi, zato jih je težko zadržati. Izpostavil je tudi, da ljubljanska upravna enota pokriva delovno področje 14 ministrstev, kar pomeni zelo široko paleto opravil, storitev in nalog. Glede zaostankov na oddelku za tujce je med drugim poudaril, da se ti povečujejo že sedem let. 

Babiča je kot v. d. načelnice ljubljanske upravne enote nadomestila generalna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Nataša Trček, ki jo je januarja letos zamenjala uradnica Andreja Erjavec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

budala1
28. 01. 2024 17.35
+1
Vsem dat odpoved.
roten
23. 05. 2023 16.29
So pa brihtni
kr en 123
22. 05. 2023 19.31
+0
Itak.. ni panike.. dajmo še malo po spjih vsekat, da bo denar.. če ne plačajo jim pa itak rubimo.. važno da je javna uprava bolje plačana, pa če vse gospodarstvo zadušimo... barabe
smuuki
22. 05. 2023 18.57
-2
Seznam nezadovoljnih se vsak dan veča. Upokojenci, kmetje, veterani, zdravniki, cariniki, delavci upravnih enot. Vlada pa kar pleše. Ko se združimo bo tudi odplesala.
flojdi
22. 05. 2023 18.09
+0
..a se bo kje kej poznalo mrbit
kokicas
22. 05. 2023 16.30
+4
Vsi v javni upravi štrajkajo ampak odpovedi pa neda nihče in si išče boljšo službo če bo vsi na robu zmogljivosti. Pa tisti ki štrajka naj pokažejo plače pred stavko vsem v javnost.
rogla
22. 05. 2023 16.21
+0
Najprej delo v pravem pomenu besede, nato šele pogovori o zasluženi (!) plači. Jamrajo tisti z dobrimi plačami. Janša je z ZUJFom marsikomu zmanjšal pokojnino!
grikos
22. 05. 2023 16.07
+7
Če je pa tako hudo pa dajte odpoved,nihče vas ne sili da delate na UE
MesOjediPinGvin
22. 05. 2023 16.04
+5
UE Ljubljana nima kaj stavkati. Njihovo delo porazdeljujejo po ostalih upravnih enotah!
zibertmi
22. 05. 2023 15.58
+10
denarja ni ,zaslušte si ga pa tud ne
Darko32
22. 05. 2023 15.48
+1
Tukaj je glavni problem, da tisti na šalterjih imajo dela vrh glave. Sočasno pa imajo najmnaj dva ali tri nadrejene ali pša celo 5 nadrejenih, k imešajo meglo in študirajo kako bodo terali še naprej korupcijo in kriminal. Zato pravim,da je potrebno prvo ugotoviti delovna mesta, katera se ukinejo in zmanjša število zaposlenih. Sočasno pa zakonodajo na področju kazenskega psotopka zoper javne uslužbence, zaploslene po sodiščih in drugje spremeni tako,d azadeva ne more zastarati, če uradnik skrije ali priredi dokaze v škodo določen stranke. Če se ugotovi, da je skril dokaze ali pa ponaredil ali uničil se mu dosmrtno prepove delo na navedenih delovnih mestih v javni upravi.
aligator14
22. 05. 2023 15.39
+7
Bolje, kod da strajkate, fajte odpovedi, pa hitro delat v gospodarstvo. Mislim, da ne zdrzite niti 8 ur...
aligator14
22. 05. 2023 15.40
+2
daiči
22. 05. 2023 15.48
-2
apage
22. 05. 2023 15.10
+9
Oni stavkajo celo leto! Najslabši javni servis, ki ga plačujemo. Ne bom nikoli pozabil ko sem nujno potreboval osebni dokument zaradi tujine, letam ko bedak po Kranju za fotografiranje, končno zrihtam vse in pridem 14:45 in notri 3 ženske klepetajo in me zavrne češ, da bodo kmalu zaključil in da naj pridem jutri!? Jaz sem bil dobesedno ogorčen!! Delam pa samo dopoldne se pravi, če me šef ne izpusti naj si extra vzamem dopust zato da grem na UE? Katastrofa, malo naj se zamislijo nad stavko. Kufe pijejo na refuzu okol printerja na skoraj vse UE kar sem bil
smajser1
22. 05. 2023 15.06
+9
To mi delaj....ljubljancani jokajo, da v javni upravi primanjkuje kadra in dnarja v njihovih denarnicah...pocasi bo razmerje plac in kadra: javna uprava vs gospodarstvo 3:1. .......razumi, ce moras
geminismo
22. 05. 2023 15.03
+10
Ko se bodo plače javnih uslužbencev pogojevale z minimalno normo opravljenega dela in nagrajevale za delo opravljeno nad normo, bom jaz že štirikrat na britofu pristal.
CenterDesno
22. 05. 2023 14.45
+20
Vsakič ko grem na upravno urejat kak postopek dobim občutek, da so na štrajku. Se zdi tudi vam ali moram menjat tablete ?
zmerni pesimist
22. 05. 2023 14.30
+16
Vi samo stavkajte se ne bo nič poznalo
n0rc
22. 05. 2023 14.19
+18
Vsak ki bo stavkov, naj pokaže plačilno listo!!! Grem stavit da ni noben pod povprečno slovensko plačo.
Antena
22. 05. 2023 14.18
+13
In naj si pišejo dopust
borjac
22. 05. 2023 14.16
+23
Pošljite te "delavce" iz Upravne enote domov in zaposlite druge, Slovenija je postala praktično ujetnica BIROKRACIJE.