Slovenija

Turizem cveti, zaposleni v gostinstvu pregorevajo, kadrovske luknje pa krpamo s tujci

Bled, 27. 06. 2019 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
157

Iz leta v leto pride k nam vse več turistov, ki so očarani nad lepotami naše države. Toda tisti, ki skrbijo za to, da se gostje pri nas počutijo udobno in zadovoljno, razcveta panoge ne občutijo v pozitivnem smislu. Opozarjajo, da so pogoji dela neživljenjski. Primanjkuje več kot 5000 turističnih delavcev, zato v lokalih strežejo tudi natakarji, ki slovensko sploh ne znajo. Domače delovne sile slabi pogoji dela in nizke plače odvračajo, zato vse več tudi zelo izkušenega kadra delo išče v sosednjih državah.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na Hrvaškem primanjkuje turističnih delavcev
    02:45
    Iz SVETA: Na Hrvaškem primanjkuje turističnih delavcev
  • Iz 24UR: Slabi pogoji dela
    02:22
    Iz 24UR: Slabi pogoji dela
  • Iz SVETA: Obremenjeni delavci
    03:03
    Iz SVETA: Obremenjeni delavci
  • Iz SVETA: V gostinstvu več kot pet tisoč tujih državljanov
    02:44
    Iz SVETA: V gostinstvu več kot pet tisoč tujih državljanov

Ena od stvari, ki na obiskovalca nekega turističnega kraja – poleg naravnih lepot ali zgodovinskih znamenitosti – naredi velik vtis, so ljudje. In prvi stik z ljudmi v nekem kraju so ponavadi zaposleni v lokalih, hotelih, restavracijah. Skratka, zaposleni v gostinstvu. Nasmeh in prijazna beseda, morda celo kakšen nasvet, kaj si lahko v bližini ogledamo, na goste pustijo velik vtis. A kako naj smo nasmejani, prijazni in se ukvarjamo še z gosti, če pa smo v mislih že pri naslednjem opravilu, ki nas čaka, ker smo preobremenjeni, so danes na Bledu opozorili gostinski delavci.

"Z gosti ne znamo več delati. Z njimi nismo več prijazne, smo odrezave ... Gostje to opazijo, mi jih slišimo, ko se pogovarjajo med seboj, da ne bodo nikoli več prišli, kaj vse manjka, da ne dobijo nobenih informacij ..." Tako pripoveduje sobarica, ki se javno ne želi izpostavljati, zato jo bomo v tem članku poimenovali Maja. Že 25 let dela kot sobarica v hotelih na Gorenjskem.

Pravi, da se je stanje v gostinstvu in turizmu začelo vztrajno slabšati zadnjih pet do deset let. Namesto da bi se delodajalci v gostinstvu prilagodili spremenjenim turističnim trendom in zaposlili več ljudi, je zaposlenih premalo, še tisti, ki so, pa so preobremenjeni.

Število turistov raste, zaposlovanje v sektorju pa ne sledi tempu

Generalna sekretarka sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT) Breda Črnčec je na današnji novinarski konferenci na Bledu pojasnila, da se z omenjenimi težavami srečujejo že vrsto let. Medtem ko po podatkih Zavoda za zaposlovanje v panogi primanjkuje več kot 5000 delavcev, od tega je največ povpraševanja po natakarjih (2289) in kuharjih (1315), je po ocenah sindikata ta številka vsaj še enkrat višja. Veliko delodajalcev namreč delovno silo išče tudi preko agencij, oglasov in posebnih straneh na družbenem omrežju Facebook.

Državo je lani obiskalo več kot 5,9 milijona turistov, ki so ustvarili skoraj 15,7 milijona prenočitev. Tuji turisti so ustvarili 11,2 milijona prenočitev, kar je 15 odstotkov več, domači pa 4,5 milijona prenočitev ali približno enako kot leto prej. Rasti turistov oziroma obiskovalcev pa ne sledi rast zaposlovanja. Število delavcev v panogi se je namreč povečalo le za 6,9 odstotka (z 19.359 v letu 2017 na 20.694 v letu 2018), kar po besedah Črnčečeve kaže na preobremenjenost zaposlenih.

Čeprav se radi pohvalimo z rekordnimi številkami, ki jih iz leta v leto beležimo v turizmu, pa ima rast prihodov in prenočitev tudi ceno. Plačujejo jo predvsem delavci, ki so ključni steber panoge.  

Sobarica v hotelu
Sobarica v hotelu FOTO: Dreamstime

'Za delavko je ena sekunda ena ura'

Že zdavnaj presegamo vse norme, pravi Maja. "Norma za sobarico je od 15 do 18 sob v osmih urah. Zdaj moramo v istem času narediti 25 sob," pripoveduje. "Pritiski so vsak dan, delo se nalaga," še našteva. Zaposlenih je občutno premalo, a nadrejeni nočejo zaposlovati novih oziroma jim ne nudijo dobrih pogojev za delo. 

Če ne bo šlo drugače, če jim delodajalci ne bodo prisluhnili, bodo sami začeli primere prijavljati inšpektorjem, pravi. "Naj se zamislijo nadrejeni, ki sedijo v pisarnah, koliko stvari prikrivamo gostom. Nam je počilo in nobene stvari več ne bomo skrivali," je dejala. 

S kolegico, ki dela v drugem hotelu, sta pojasnili tudi, kako delo poteka. Nekoč so bile čistilke in sobarice ločene, zdaj pa so ti dve zaposlitvi v marsikaterih naših hotelih kar združili. Sobarica je zdaj hkrati tudi čistilka. S tem pa pada kakovost za goste, opozarjata sogovornici. Goste s tem odganjamo, pravita. "Ni več pomembna kakovost, ki jo nudimo, ampak kvantiteta. Toda kvantiteta traja samo en čas. Če boste zadovoljni s hotelom, boste tja pripeljali še deset gostov, če ne boste zadovoljni, boste odgnali še 30 gostov," je vidno vznemirjena Maja.  

Zaradi neustrezne organizacije dela in pomanjkanja kadra pa se dogajajo tudi nepravilnosti, pravita sobarici. Trpita higiena in vsesplošna storitev. "Recimo, posteljnino moramo menjati na tri dni. Posteljnino menjamo na sedem dni. To vodja napiše, ne vpraša pa, če si tega zmožen. Časovno ti ne znese. Za delavko v sobi je ena sekunda ena ura," pravita. Prav zaposleni pa so tisti, na katere se gosti prvo obrnejo s pripombami. "Delavci se moramo sami znajti, nadrejeni so skriti zadaj," pravi sobarica.

Včasih smo imeli goste, ki so se vračali, ali goste, ki so jim naš hotel priporočili drugi gostje. Danes se struktura gostov menja iz leta v leto, iz dneva v dan, še pripovedujejo delavci, ki so zaposleni v različnih hotelih. 

Strežejo tudi natakarji, ki ne govorijo slovensko

Razlogi za pomanjkanje kadra so večplastni, od neugodnega delovnega časa, težkih pogojev dela, slabih plač in to, da poklic ni cenjen. Črnčeceva je pri tem izpostavila prepričanje, da poklic natakarja lahko opravlja vsak, tudi če nima ustrezen izobrazbe. Kriteriji pa očitno še bolj padajo, saj je v panogi že zdaj prisotnih veliko tujih delavcev, ki slabo govorijo ali sploh ne govorijo slovensko in ki k nam prihajajo od zelo daleč. "Iz Rusije, iz Filipinov, drugih evropskih držav, in tukaj je zagotovo največji problem obvladovanje slovenskega jezika," je pojasnila.

Zaradi pomanjkanja kadra pa se delavci soočajo s presežki ur, ki jih zaradi premalo delavcev ne morejo koristiti, so izčrpani in iztrošeni.

"Včasih so se gostje pripravili za večerjo in se tudi temu primerno oblekli. Danes tudi oni niso več to, kar so bili. Pridejo, se zapodijo tja v bifejsko mizo, si nabašejo krožnike. Natakar pa ni več natakar, ampak je odnašalec in prinašalec," opaža vodja strežbe. 

V samem gostinstvu smo naredili veliko korakov naprej, pravi vodja strežbe v znani hotelski verigi na Bledu, ki ima okoli 40 let delovnih izkušenj. "Kar pa se tiče same vrhunske, kvalitetne postrežbe, pa mislim, da smo zelo nazadovali. Ker enostavno kadra ni, kader se v bistvu pridobiva zdaj samo še s tujci. Naše, ki smo jih mi izučili, v katere smo vlagali, pa enostavno ne znamo obdržati in gredo čez. In Avstrijci samo ploskajo. Ker Avstrijci in Italijani dobivajo zelo dober, izučen kader, ki smo ga mi pripravili, a ga zaradi par sto evrov nismo znali obdržati," pravi. 

Delo v gostinstvu je razvrednoteno in delavci so razčlovečeni, opozarjajo v sindikatu. "Na te probleme opozarjamo iz leta v leto, a se nič ne spremeni," pravijo v sindikatu. Razmere pa so se še poslabšale, saj vse več usposobljenega kadra, predvsem mladega, odhaja. "Delodajalci bi morali poskrbeti za svoje zaposlene, jih spoštovati, pa tudi pošteno plačati," je izpostavila.

Delavcem v gostinstvu in turizmu je dovolj

V Avstriji je po podatkih, ki so jih pridobili v sindikatu, najnižja povprečna plača v gostinstvu 1500 evrov bruto, natakar pa dobi najmanj 1700 evrov bruto. Pri nas pa je v tej panogi še vedno veliko delavcev na minimalni plači. To je marca v gostinstvu prejelo 2250 zaposlenih, v gostinsko nastanitveni dejavnosti 626 in v strežbi pijače in jedi 1624 zaposlenih. "To pomeni, da smo še vedno na repu najmanj plačanih storitvenih dejavnosti," pravi Črnčečeva.

Vodja strežbe v verigi hotelov je opozoril, da izgubljamo vrhunski in izkušen kader.
Vodja strežbe v verigi hotelov je opozoril, da izgubljamo vrhunski in izkušen kader. FOTO: Dreamstime

Če je povprečna slovenska plača okoli 1723 evrov bruto, je povprečna plača v gostinstvu približno 1195 evrov bruto oziroma 69 odstotkov povprečne plače. Ob tem je sindikat znova opozoril na njuno spremembo plačnega modela, najnižje osnovne plače namreč ne odražajo realnega stanja, po njihovem mnenju je treba določiti najnižje plače po poklicih, ki se opravljajo v tej dejavnosti, a delodajalci nimajo posluha za to. Septembra bodo sicer stekla pogajanja za višje plače, želijo si, da bi se začeli hkrati pogovarjati o prenovi plačnega modela.

"Zaposleni v panogi, lastniki in država, ki ima v neposredni lasti 43 odstotkov slovenskega turizma, so tisti, ki bi morali reševati pomanjkanja kadrov bolj sistematično in načrtovano, motivirati mlade, ki se zdaj po končanem študiji raje prekvalificirajo v druge bolje plačane poklice ali priložnost iščejo v tujini," je poudarila generalna sekretarka.

Kot je dodala, so po mnenju sindikata potrebni ukrepi tako na področju izobraževanja kot zakonodaje, za kar pa so odgovorna pristojna ministrstva, direktorat za turizem, Slovenski državni holding in drugi pristojni organi.

"Delavcem v gostinstvu in turizmu je dovolj! Dovolj je bilo obljub, dovolj je bilo čakanja na boljše plače, dovolj je revščine delavcev, ki delajo in jim plače na zagotavljajo dostojnega življenja," je poudarila. Nekateri zaposleni so zato že na robu protesta. "Opozarjamo, da bomo mi hotele ustavili in zaprli. Če ne bo za nas kruha, če ne bo za nas zdravja, ne bo niti za nadrejene," je opozorila ena od zaposlenih v hotelirstvu.

Razmere v panogi z okoli 32.000 zaposlenimi bo sicer v dogovoru s sindikatom pod drobnogled vzela inšpekcija za delo. Inšpektorji – teh je za celotno Slovenijo le 40 – bodo pod lupo vzeli podjetja, kjer prihaja do kršitev, je pojasnila generalna sekretarka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MM....
28. 06. 2019 20.55
+1
Zakaj nebi sli v avstrijo? Sem natakar v ljubljani placa je 1100 z vsemi dodatki in imam brezplacni obrok ker smo dobri z kuhinjo (natakarji) ne ker nam to "pripada". Nepremicnine v ljubljani so zelo drage najdi stanovanje ali garsonjero z stroski vred za 500 eu z dobro lokacijo.. ce si brez vez je skoraj nemogoce razen ce gres v sobo in si delis stanovanje z drugimi.. v klagenfurtu (celovcu) kjer imam brata 55 minut stran ima placo 1700 neto dela 160 ur vikende frej stanovanje 38 kvadratov 450 z stroski vred.. hvala za regres
roten
28. 06. 2019 13.03
+2
ne sam gostinstvo samo po trgovinah poglejte in kako vam meso postrežejo moli pa alo bre ja ni kaj
zajcekmilan
28. 06. 2019 11.16
+12
Dela se vsak dan, brez vikendov, praznika, dopusta itd tudi po 3 tedne brez fraj dneva od 8 do 15 ur, na 45-50 stopinjah za plini, za 1,2k €.. Govorim za kuharje. Tu so potem se natakarji, pomivalci (para iz stroja,..) in ostali. Tempo pa je tak da se kdo tudi uleze sredi izdaje vecerjih ker te vrocina pokosi.. Direktor pa seveda uziva v novih hisah, avtih itd
13klu?
28. 06. 2019 11.03
+17
saj ni problem da pri nas ni kadra za to delo. Problem je plačilo za to delo. Mislim da gostinec ki ne more ali noče zagotovit dostojnega plačila za delavca naj takoj propade ker zaradi stiskaštva dela škodo turizmu in državi.
ErichPriebke88
28. 06. 2019 10.48
-4
Lani je v slo prisolo samo 3 mio tujih turistov. In mi se imamo za tirusticno drzavo!_ MUahahahah
vbostjan 1
28. 06. 2019 10.33
+5
za ene je lazje od sociale zivet kot pa od dela, kriva je drzava, naj znizajo socialno takim ki so dela sposobni
Robespierre
28. 06. 2019 12.58
+3
Dejmo ja. Potem bodo vsi sli delat. Samo v tujino. No pa saj to si ta drzava zasluzi.
roten
28. 06. 2019 13.08
+1
dok bo sociala večaja od plače bo tako sam delam za minimalca in verjemi da iščem pot da bi prišel do sociale ke pol ma še čas za fuš pa maš jurja pa pol v žepu sam mi ne rata
Robespierre
28. 06. 2019 13.19
+4
Ce te poti nisi nasel, potem ocitno sistem deluje. Ne vem, zakaj so vedno krivci ljudje na sociali. Malo naj pogledajo kaksne bancne racune odprte v zadnjih 28 let na kaksnih tropskih lokacijah, pa bo takoj denar.
Zbujen
28. 06. 2019 13.31
+0
Č nekdo 10 let sedi doma na sociali (ali zgolj izkorišča azilni sistem), pomeni, da ga tisti, ki redno dela, financira s svojimi prispevki. In te prispevke je potem zelo težko znižati na normalo, da bi bil NETO končno dostojen.
bundy crocodile
28. 06. 2019 15.24
+6
Pljuvaš v lastno skledo kolega. Nižji socialni prispevki, nižje plače. Nižje plače, večji davki itd. Če ti socialno znižajo na 200€, boš imel še več zaposlenih in plače 1000€ videl ne boš. Nisem socialni problem ampak ti kljub temu zagotavljam, da z revščino 390€ ne preživi nihče v najemu. Potrebno je znižat davke in dvignit plače. Sosednje države kot so Avstrija, Nemčija in Švica s katero se tako radi primerjamo, imajo sicialni prispevek tako visok, da nihče ne bi rabil delat pa so kljub temu vsi zaposleni. Sistem je propadel, ne sociala..
bundy crocodile
28. 06. 2019 15.29
+3
Popravek: Še več nezaposlenih. Drugače pa po mojih informacijah in to iz prve roke, socialo izkoriščajo predvsem tujci in romi, ki vzamejo vsak euro kolikor zakon določa, od osnove do vseh dodatkov. Slovenec se sramuje biti socialni problem in znižanje prispevkov ne pomeni nič drugega, kot večja revščina. Potrebno je uredit razmere, zakon in sistem.
Robespierre
28. 06. 2019 15.54
+2
Končno en pameten komentar. Večina teh ljudi ni še nikoli slišala za naravno brezposelnost in zakaj je ta v kapitalizmu nujna.Totalno sem proti kapitalizmu, ampak, da bi država z 2 milijona ljudi tako anomalijo izvedla je noro in samomorilsko.
drobiž
28. 06. 2019 10.27
+4
podhranjenost z delavci je povsod po naši SLO. Malo naj razmislijo na vladi kam to pelje.??
Simona Pompe
28. 06. 2019 10.22
+17
Resnično sprenevedanje... vsi vemo, da so zaposleni za svoje delo v gastronomiji premalo plačani... mlad in izobražen kader s področja gastronomije pa nam vse pogosteje odhaja v tujino... UKREPI SO NUJNI... gastronomija za Slovenijo predstavlja velik izziv in upam, da prevladata pamet in razum...
HorstWiesel
28. 06. 2019 10.13
+20
Treba ponudit posteno placilo pa se bodo nasli delavci.
Franci Luzar
28. 06. 2019 10.05
+6
Očarani ? neverjamem,če se iz Medvod pripelješ v Ljubljano je vse prej kot očarljivo ! umazanija, ceste nikakršne,razpadajoče zgradbe in kaj je zu očarljivega? če greš na Bled podobno,plus da rabiš od Radovljice do bleda ein uro, ja res Očarljivo? nasploh pa cene te pa niso samo očarljive ampak osupljve. Bravo..👎👎
bundy crocodile
28. 06. 2019 09.33
-4
Lepo je gospod povedal v prispevku. Ko te turistični delavec ali gostinec postreže v angleškem jeziku je to cool, če te slučajno v srbohrvaškem, je to negativno in takšni smo slovenci roko na srce, obsojamo in obnašamo se kot da smo druga liga od ostalega sveta in dokler ne bomo spremenili razmišljanja in mentalitete, nam nikoli ne bo šlo boljše. Za stanje v državi smo krivi in odgovorni vsi, od navadnega delavca, politika do goljufa, eden manj drugi bolj, vsi pa se zavedamo, da priložnost dela tatu ali barabo in to je tisto, kar nas ne razlikuje dosti. Vsak bi kral in živel boljše od soseda pa naj si bo to pošteno ali nepošteno, odvisno je samo na kakšnem položaju stoji oseba in to je narobe in žalostno.
Morana7
28. 06. 2019 10.40
+9
Če delaš z ljudmi, se pa ja ne bi smel bit problem vsaj par osnovnih stavkov naučit. Kot da bi dialog v gostinstvu zajemal dolge tehnične razprave....Ne gre se za 5-10 stavkov...res nezališano, da bi to od koga pričakoval. Zakaj kadra v gostinstvu ni? Ker je delo na dolgi rok prenaporno, vem ker sem to nekaj let počela tudi sama in šef je imel najmanj organizacijskega dela, če nas je par delelo cele dneve, včasih še noči... potem te pa neka teleta za šankom vabijo še v svoj apartma...kot da si f supermanin nekdo, ki še komaj stoji na nogah.
bundy crocodile
28. 06. 2019 15.32
-3
Ko pridemo na Hrvaško, se čudimo in zgražamo zakaj nihče ne želi pozdravit v slovenskem jeziku. Ko se sami obnašamo podobno, je to vse tip top. Preberi članke za nazaj in primerjaj mnenja, boš presenečen.
Morana7
28. 06. 2019 15.42
Jaz tega ne delam hvala znam hrvaško in ko grem tja na dopust malo povadim.
Nimasmisla
28. 06. 2019 09.17
+17
vem nikjer se nič ne da sindikati so uspešni samo v javnem sektorju drugje bi jih lahko ukinili
Franci Luzar
28. 06. 2019 10.07
+1
če ima vsak zaposleni svoj sindikat potem ni nič čudnega,da je tako.
Kau?SelektorMojster
28. 06. 2019 09.07
+20
Kok ste usi pametni pejte delat v gostinstvo pa se probajte postavt zase
Franci Luzar
28. 06. 2019 10.15
+2
če bi se organizirali bi šlo ,tako pa vsak vleče samo za sebe, značilno za Slovence, važno da imam jaz sosed me nezanima! razen če ima več kot Jaz? kaj bo jutri? tako daleč neznamo razmišljati,bomo pač videli. če gdo kaj kupi se takoj sprašujemo od kod mu denar? če pa gdo mene vpraša od kod,mi denar,je pa odgovor (kaj te pa briga)
Nimasmisla
28. 06. 2019 09.03
+18
tudi gospodarstvo cveti delavci pa na minimalcu
Zbujen
28. 06. 2019 13.37
Časi zaprtega trga SFRJ in pomanjkanja dobrin so na srečo mimo. Žal pa lahko danes odpre lokal vsak "fusbaler" in temu primeren je tudi management v gostinstvu. "Komaj čakam" radio Aktual sredi Kranjske gore ali Žužemberka ob domači krvavici in zelju. Ali se razumemo? :)
Eva Kozelj
28. 06. 2019 08.50
+7
če kdo išče zaposlitev tudi na facebooku (omenjeno v članku) poglejte stran in skupino inzaposlitev je kar dosti novih zaposlitev tam ..pa srečno :))
Ve?ni optimist
28. 06. 2019 08.41
+15
Vidim, da tukaj gori še kar ne razumete in se neumorno sprašujete zakaj je pri avstrijcih boljše, zakaj imajo višje plače, kako lahko lastniki plačujejo pri nas pa NE. Še enkrat, poglejte koliko plača delodajalec državi za neto plačo tukaj in koliko v avstriji. To je ključno vprašanje za državo, ...........
bundy crocodile
28. 06. 2019 09.39
+8
Tako je! Vsak podjetnik se zaveda, da je povsod v tujini lažje. Kot si omenil imamo davek, ki ti vzame vse in še več, druga težava pa je birokracija. V nekaterih ali večini tujih državah prideš z idejo in kapitalom in imaš papirje v roku tekočega dneva, drugi dan posluješ. Pri nas en kup birokracije, potem te vsak inšpektor vlači gor dol koliko mu paše dokler nisi primoran dejavnosti zapret, ne glede nato ali delaš dobro ali ne, na koncu pride pa še država z davkom, ki je nesprejemljiv.
DeBill
28. 06. 2019 08.33
+19
a delavci vedo, kaj je to STAVKA. postavi se pogoj višino plače pa je. novih NE BO DOBIL. torej naj bo malo manj pogolten in naj zniža apetite, pa bo imel vse.
Drzni17
28. 06. 2019 08.25
+32
Naj pošteno plačajo delavca, ki dela tudi po 14 ur. Če pa niso sposobni pošteno plačat, pa naj zaprejo.
Skunk Works
28. 06. 2019 08.30
-5
Maš prav,..in takšnih ki ne zmorejo plačati "pošteno" delavca, je vsaj polovico,...torej zapremo vsaj polovico firm, pa je problem rešen...Saj imamo gonilo razvoja, da nas živi...ane...
Drzni17
28. 06. 2019 09.10
+15
Kapitalizem je hudič... Omogoča moderno sužnjelastništvo, kjer so za vse krivi delavci, kateri bi morali svojemu gospodarju opravljati brezplačno delo in na koncu biti še hvaležni...
Zbujen
28. 06. 2019 13.42
+0
Kdo delavcu brani, da poda odpoved?! Zato mi postane slabo ob levajzarskem nabijanju o "sužnjelastnikih". V Slovenij se lažje ločiš od žene kot od delavca! /// Dejstvo je: Storitve bo na koncu izbrala stranka, zato se naj vsak vpraša, koliko je pripravljen plačati za kakovostno postrežbo v slovenskem jeziku in v kulturnem ambientu.
krnekilojz
28. 06. 2019 08.25
+24
to je isto, kot pri nas varnostnikoh. Premalo ljudi, probajte kakšnega pripeljati, če ga pripeljete 200€ nagrade itd... ne nobenga ti ne bom pripeljal začni plačevati, kot se zagre in bodo ljudje sami prišli. Verjamem, da bi vsaj 50% tistih, ki so odšli v tujino v boljše pogoje, ostali doma, če bi jim izboljšali pogoje za nekih 25 do 30%. Ampak ne, naši vrli kapitalisti so vse drugo, kot podjetniki.
matej1111
28. 06. 2019 08.22
+9
Pa kaj ste vi normalni. Če mu ne more več plačat, če mu država polovico pobere. Kupi pijačo po 9,5% DDV proda pa po 22%. Že tu država pokrade.
Dwalin
28. 06. 2019 09.46
+2
DDV nima nobene veze. DDV placa zgolj koncni uporabnik (9.5%), gostinec ga dobi povrnjenega od drzave...