Slovenija

Papič: Nadaljevanje stavke v visokem šolstvu je neupravičeno

Ljubljana, 15. 05. 2023 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Visokošolski sindikat je napovedal nadaljevanje stavke v visokem šolstvu. Kot poudarjajo, se pogajanja o razrešitvi lanskih stavkovnih zahtev od sredine marca ne premaknejo nikamor. Prvi stavkovni dan bo 30. maja, nadaljnja dva pa 13. in 14. junija, so sporočili. Pristojni minister Papič pravi, da je nadaljevanje stavke neupravičeno.

Med stavkovnimi zahtevami v visokošolskem sindikatu navajajo redno usklajevanje plač v javnem sektorju z inflacijo ter skladnost plač visokošolskih učiteljev in zdravnikov specialistov, ki izhaja iz preteklih dogovorov in mora glede na novo resničnost v sistemu zdravniških plač biti na novo definirana, in sicer tako, da se kot orientacija za docenta upošteva povprečje vseh zdravnikov specialistov in višjih specialistov.

Ob tem zahtevajo še temu ustrezen dvig plač pri vseh zaposlenih v visokem šolstvu, v vseh plačnih skupinah, pri čemer naj se dosledno upošteva višja raven zahtevnosti dela v visokem šolstvu. V sindikatu zahtevajo tudi odpravo starih plačnih krivic, zlasti pri visokošolskih sodelavcih, lektorjih, bibliotekarjih in informatikih, ter ustrezno vrednotenje vseh delovnih mest v visokem šolstvu.

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani FOTO: Shutterstock

Zahtevajo še sklenitev stavkovnega dogovora za izboljšanje pogojev za delo, pri čemer naj bodo izhodišče rešitve, že dogovorjene v dosedanjih pogajanjih. Ob tem so ministrstvo pozvali k umiku predloga črtanja določb o članicah in volitvah dekanov in rektorjev v zakonu o visokem šolstvu. "Splošne in neposredne volitve dekanov in rektorjev, na katerih lahko sodelujejo tudi strokovni delavci in študentje, so za naš sindikat nedotakljive in jih bomo branili z vsemi sredstvi," napovedujejo.

Igor Papič
Igor Papič FOTO: POP TV

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je v odzivu na napovedano stavko ocenil, da je napoved visokošolskega sindikata o nadaljevanju stavke neupravičena. Poudaril je, da bodo zahteve, povezane s plačami, reševali v okviru krovnih pogajanj ter zavrnil očitek sindikata, da se zavzema za ukinitev splošnih in neposrednih volitev dekanov in rektorjev. Dejal je, da pogajanja z Visokošolskim sindikatom Slovenije potekajo že dlje časa. Sindikat je imel po njegovih besedah sprva 19 zahtev, večino so jih razrešili.

Odprte so ostale še plačne zahteve, kjer sindikat v današnji napovedi nadaljevanja stavke izpostavlja štiri - redno usklajevanje plač v javnem sektorju z inflacijo, skladnost plač visokošolskih učiteljev in zdravnikov specialistov, ustrezen plačni dvig pri vseh zaposlenih v visokem šolstvu v vseh plačnih skupinah ter odpravo starih plačnih krivic.

"Vsa odprta vprašanja, povezana s plačnimi razredi, se rešujejo na krovnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja," je poudaril Papič in dodal, da se mu zato zdi nekorektno govoriti o neuresničenih stavkovnih zahtevah, saj pogajanja še potekajo. Stališče vlade pa je, da do sprejema novih izhodišč o odpravi plačnih nesorazmerij kot resorno ministrstvo na svojem področju ne morejo "narediti napredka," je spomnil.

S peto stavkovno zahtevo visokošolskega sindikata - sklenitvijo stavkovnega dogovora o izboljšanju pogojev za delo, pri čemer bodo izhodišče rešitve, že dogovorjene v dosedanjih pogajanjih - pa se Papič strinja.

Zavrnil pa je očitek, da je lansiral idejo o ukinitvi splošnih in neposrednih volitev. Po njegovih besedah je na pobudo rektorjev o ideji večje organizacijske avtonomije univerz sicer res razpravljala delovna skupina, ki pripravlja novi zakon o visokem šolstvu, a ni šlo za idejo ministra ali ministrstva. Ideja prav tako ne omenja ukinjanja rektorskih volitev, je poudaril.

Sindikat: Vlada zavrača odpravo dokazanih plačnih krivic

V visokošolskem sindikatu so ob tem še spomnili, da so marca lani izvedli prvo samostojno stavko v visokem šolstvu ter zahtevali ustrezno vrednotenje dela, odpravo plačnih krivic in normalne pogoje za delo. "Od lanske jeseni so tekla stavkovna pogajanja, ki pa niso prinesla rešitev, saj vlada zavrača odpravo dokazanih plačnih krivic in je med pogajanji celo preklicala že dogovorjene rešitve," opozarjajo v sindikatu.

Tako napovedujejo nadaljevanje stavke, ki so jo v začetku meseca napovedali tudi vladni strani ter predlagali še "en poskus zbližanja stališč in predstavili minimalna pričakovanja". Ker vsebinskega odgovora do danes niso prejeli, bodo konec meseca nadaljevali stavko.

Ob tem vladi sicer očitajo še, da je "neverjetno ustrežljiva do zdravnikov in učiteljev v osnovnih in srednjih šolah", minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič pa da se je bolj kot za dostojne plače za vse angažiral za dvojne oziroma trojne plače, ki jih bo prejemala peščica. "V Visokošolskem sindikatu Slovenije privoščimo ostalim javnim uslužbencem kar največ, zahtevamo pa enakopravno obravnavo in pravično vrednotenje našega dela glede na njegovo zahtevnost in družbeni pomen univerze," so še zapisali ob napovedi nadaljevanja stavke.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
15. 05. 2023 13.51
-5
Od Golobnjaka ne moremo pričakovati prav ničesar pozitivnega. Najmanj škode naredijo, če čisto nič ne delajo.
tiger200
15. 05. 2023 13.42
+6
Zanima me ali bi lahko nekdo objavil število šolnikov na učence za celo Evropo. Koliko ur dejansko delajo in kakšne plače imajo, ali imajo plačane večmesečne počitnice. Ali tudi v tujini nosijo polne kanglice hrane po ceni okoli 3 EUR za domov, da se nahrani cela družina.
lokson
15. 05. 2023 12.39
+4
Ne vem če je to prav, ker za to nisem pristojen, ampak se spomnim ko je Janša hotel omejiti vpis na nekaj fakultet, ki proizvajajo v glavnem neproduktiven in nezaposljiv kader. Kakšen halo je takrat naredil KUL in podporniki.
dule100
15. 05. 2023 12.36
-2
Zanimivo, vedno so podpirali levake! Bo Pejovnik zrihtal višje plače! 🆘
proofreader
15. 05. 2023 12.32
+12
Nekatere fakultete so postale tovarne nezaposljivega kadra.
Jani.
15. 05. 2023 12.30
+12
Že zdaj imajo prevelike plače. Procesirajo pa velikokrat nezaposljiv kader. Premalo je tudi prakse, ker jo menda zelo težko pridobijo za študente oz. si jo študentje sami. Naj se izobražuje deficitne kadre ne pa neke kadre, ki se jih izobražujejo samo za to, da imajo sami profesorji zelo dobro plačano delo a študent po končanem študiju ostane brez zaposlitve. Davkoplačevalci pa to in še želene višje plače financiramo. Ukiniti neperspektivne izobraževalne programe.
Prokleta Zima
15. 05. 2023 12.17
+6
Tisti, ki se imajo za najpametnejše (družboslovje v kompletu) bodo zavozili še drugo državo.
Stane Adami?
15. 05. 2023 12.11
-3
Niti z svojimi se ne morejo zmenit.
Stane Adami?
15. 05. 2023 12.10
-7
Zato ker ni nobeneih rezultatov te vlade se gredo tak kulturni boj z temi spomeniki. Tito sem, Tito tja. Vsi vemo, da je bil Tito morilec in diktator.
jank
15. 05. 2023 12.10
+2
24.4.2022 je na srečo okoli tri četrtine volivcev glasovalo proti grobarjem revnejših. Več kot polovica ljudi bi po njihovem dobila manj kot 20 € na mesec. Uboga bogata srenja, ki jim je vedno preveč davka pa po nekaj 100 €. Škoda, da tega mnogi ljudje ne razumejo. Razumeli bi očitno šele, ko bi jim izstavili velik račun za zdravljenje, ali ko si ne bi upali k zdravniku.
Dragica Cegler
15. 05. 2023 12.36
+0
Mnogo
15. 05. 2023 12.06
+1
To bo zacetek konca te vlade, neglede kdo bi sedaj prevzel oblast nebo lahko, sprememb ni mogoce napravit na hitro, sedanja vlada je v zacetku mandata dobesedno razstavla Slovenino, z sloganom, kar ni po njihovem ne more biti, pa ni bilo tako slabo nastavljeno, vendar ima vsak svoje zelje, sedaj se se z petjem Klakucerjeva smesi, oni Jansa taksne z temi tviti, Golob ni dorasel z svojo vlado, kje je sploh resitev???
Darko32
15. 05. 2023 12.31
-3
Jan ša je naredil ogromno napak in škode Slovenskemu narodu. Namreč leta 1991 je bila predlagana lustracija in JANŠA je bil proti lustraciji. SDS je kriminal terala in tako zavedni Slvonski narod sramotila z svojimi kriminalnimi raobtami. To pa so videli korist levičarji in te postopači v špolah, javni upravi, šolstvu, Policiji, zdravstvu pa se je zgodilo, da vsi bi radi imeli večjo plačo in nihče nebi za nič odgovrajal. Zato pravim,da je zlom neizbežen ali pa odvisnost od tuje pomoči. Janša z svojo ideologijo hoče JOSIPA zamenjati. KUČAN se gre trmo in hoče še naprej, da komunizem delujej v SLveoniji, kateri je z svojim početjem v bistvu sam zrušil komunizem, saj so komunsti videli v tej ideologiji osebne koristi. Tudi v šolah imamo še ogromno kadra, ki se slini v politiko samo zato, da si naprej osebne koristi zagotavlja ali pa svojim kameradom. Potem pa dobivamo paradoksalne situacije, kjer delo določenih institucij je enakovredno kriminalnim združbam.
Darko32
15. 05. 2023 11.58
+7
Štrajkov v šolstvu sploh ne podpriam in še vedno zagovarjam, da je potrebno narediti čistko v šolstvu in to od najnižjega do najvišjega kadra. Namreč kaj vidimo sedaj. ŠOLNIKI zlorabljajo sistem z 900 na uro. >Koristi od njih pa ni nobene. Določeni kadri se pasejo samo zato, da šolski sistem obrnehjo v svoj prid in odpriajo programe, kateri so na tržišču čista izguba in samo za mešanje megle. Posledično si na ta način opravičujjeo obstoj svojih delovnih mest. Pri tem pa delajo z svojim nepremišljenim početjem ogromno škodo celotnim generacijam otrok. Ko zaključijo šolanja so ali breme staršev ali pa breme skupnosti ti otroci. Veliko otrok mora nato narediti preusmeritev v druge poklice in pridobivati ponovno drugo znanje, kar posledično izgubijo del življenja, kjer bi lahko uživali. Zato je potrebno narediti red in te barabine razhajkati in ukiniti smeri, aktere niso pomembne za državo. Tehnične vede tako hitro napredujejo, da nek administrator mora že biti dober računalniški mehanik, da lahko delo opravlja. Ti v šolah pa učijo kako mešati meglo. Potem apse čudimo, če je med mladino veliko psihičnih težav, ker vidijo, da so del življenja zavozili. ENi se rešijo drugi pa zaglavijo.
jank
15. 05. 2023 12.12
+0
To je odlična analiza nekoga, ki je bil samo učenec, verjetno manj uspešen.
zmerni pesimist
15. 05. 2023 11.57
+13
Problem je samo da ni denarja mi v proizvodni pač ne moremo zadovoljiti vseh vaših zahtev pa še slabše bo
Prokleta Zima
15. 05. 2023 11.54
+5
Obstaja kakšen mehanizem s katerim bi se dalo ovrednotiti delo teh zajemalcev proračuna z veliko žlico?
brabusednet
15. 05. 2023 12.12
+1
Ziher se da,ampak javni sektor je leva volilna baza.To je treba zaščitit.Vedno več jih je tam,kljub računalnikom in digitelizaciji.Nova ministerstva,kvazi skupine se kar naprej ustanavljajo.To je pogubno za državo ne koristno,kot golobarji trdijo.Nekaterim plače,kar za 5 tisočakov višje.