Slovenija

Zaposleni v vzgojnih zavodih opozorili na visoke normative in nizko plačilo

Ljubljana, 14. 02. 2022 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki zaposlenih v vzgojnih zavodih oziroma strokovnih centrih za celostno obravnavo otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami so opozorili na visoke normative in nizko plačilo za delo. Ob tem zahtevajo enako obravnavo in plačilo za delo z mladostniki, okuženimi s koronavirusom, kot ga dobivajo v zdravstvu.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj je poudaril, da so zaposleni v vzgojnih zavodih del sistema, ki je "stalno v senci večjih podsistemov". Devet zavodov v Sloveniji obravnava otroke in mladostnike, ki nimajo ustreznih družinskih razmer in oskrbe oziroma prihajajo iz nasilnih družin in družin, v katerih so prisotni kriminal, revščina ali droge. Štrukelj je dejal, da gre za skrajno občutljivo skupino otrok in mladostnikov.

Po njegovih besedah pa so zaposleni v teh zavodih tako obremenjeni, da "ne gre več". Zato si želijo, da bi se ministrstvo na dostojen način soočilo s problemi, poslušalo zaposlene in da bi takoj začeli izboljševati razmere, "sicer bomo stvari v naslednjih tednih dodatno zaostrovali".

Vzgojiteljica Andreja Logar iz Mladinskega doma Malči Beličeve Ljubljana je opozorila na razliko med vzgojitelji v vzgojnih zavodih in vzgojitelji v vrtcih, šolah in dijaških domovih. Vzgojitelji v vzgojnih zavodih namreč počno vse, kar počnejo vzgojitelji, poleg tega pa otroke učijo tudi osebne higiene in pravilne prehrane ter gojencem dajejo ustrezna zdravila. Poleg tega otroke in mlade spremljajo na sodišče, jih ob čustvenih in vedenjskih motnjah umirjajo in izolirajo od ostalih, jih motivirajo za šolo in so njihova podpora.

S tem se je strinjala tudi Zala Erčulj Šavli iz Vzgojnega zavoda Smlednik in dodala, da v zadnjih desetih letih opaža, da ima vse več otrok več motenj hkrati, ne le vedenjskih in čustvenih, ampak tudi različne psihiatrične diagnoze in odvisnosti. Vse več je tudi otrok, ki jim zavod predstavlja dom, zaposleni pa delajo vse dni, tako podnevi kot ponoči. Ker zaradi vseh motenj večina otrok potrebuje individualno obravnavo, v skupini pa je deset otrok ali mladostnikov, poudarja, da so normativi občutno previsoki. Problem je tudi velika fluktuacija zaposlenih, nizko vrednoteno delo in oteženo napredovanje.

Branimir Štrukelj je poudaril, da so zaposleni v vzgojnih zavodih del sistema, ki je "stalno v senci večjih podsistemov".
Branimir Štrukelj je poudaril, da so zaposleni v vzgojnih zavodih del sistema, ki je "stalno v senci večjih podsistemov". FOTO: Damjan Žibert

Tatjana Klančar iz Mladinskega doma Maribor pa je predstavila delo stanovanjskih skupin. Z eno skupino delajo štirje strokovni delavci – brez tehničnega kadra. V skupinah z osnovnošolci sicer pri osnovnih opravilih v hiši pomaga še gospodinja, tam, kjer so le srednješolci, pa te pomoči ni. V času epidemije so delali še intenzivneje.

V zavodih poteka izobraževanje, pa tudi vzgoja. "In medtem ko lahko izobraževanje poteka na daljavo, vzgoja nikakor ne more. Za vzgojo je vedno potreben odnos," je opozoril Peter Stenišnik iz Mladinskega doma Jarše. Poudaril je, da je to specifika njihovega dela. "Želimo si posluha, da bi ministrstvo vzpostavilo ustrezen dialog," je dejal. Dodal je, da že nekaj časa opozarjajo na težave in ministrstvu poročajo, kje potrebujejo pomoč.

Med epidemijo se je problematika njihovega dela povečala tako po obsegu kot po raznovrstnosti težav, ki jih imajo otroci in mladi. Stenišnik je opozoril tudi na nadomeščanje zaposlenih. "Medtem ko lahko v izobraževanju en pedagog nadomesti drugega, ker je ta na bolniški, v stanovanjskih skupinah izredno težko nadomeščamo drug drugega. Otroci so navezani na vzgojitelje in predstavljamo jim nek nadomestni lik staršev," je povedal. Zato od ministrstva pričakuje, da bodo razumeli te specifike dela in jim omogočili izplačilo dodatkov.

Ker v zavodih v času pandemije covida-19 beležijo tudi okužbe in imajo organizirane sive in rdeče cone, po Štrukljevih besedah zahtevajo tudi enake koronske dodatke, kot so jih deležni v zdravstvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdečaKapica
15. 02. 2022 14.04
Se strinjam, da delo v teh centrih ni niti približno enostavno in prijetno. Ampak tile njihovi predstavniki jim pa tudi ne delajo neke usluge, če dajejo take izjave: Stenišnik je opozoril tudi na nadomeščanje zaposlenih. "Medtem ko lahko v izobraževanju en pedagog nadomesti drugega, ker je ta na bolniški, v stanovanjskih skupinah izredno težko nadomeščamo drug drugega. Otroci so navezani na vzgojitelje in predstavljamo jim nek nadomestni lik staršev," je povedal. Zato od ministrstva pričakuje, da bodo razumeli te specifike dela in jim omogočili izplačilo dodatkov." Torej - v čem je problem, v nadomeščanju ali v denarju, ker oboje skupaj v istem stavku nekako ne gre - da bi bilo lažje nadomeščati, če bi dobili dodatke?
silvo.uzmah
15. 02. 2022 13.54
Vprašajte gradbince, delavce v proizvodnji, kakšne imajo oni delovne pogoje, kakšne so njihove plače in zakaj NE upajo stavkat, zakaj NE upajo na ulice, vprašajte jih.
periot22
14. 02. 2022 21.00
+0
Gospodarstvo vabi za minimalno plačo!
Holy50
14. 02. 2022 19.15
+2
Stavkovne zahteve so jasne, žalostno je, če si vzgojiteljica in imaš manjšo plačo od čistilke ali hišnika. VIŠJE PLAČE.
Blond James
14. 02. 2022 18.50
+0
Vedno pred volitvami protesti da se ustvari kaos in zakriva druge stvari
ni_mi_vse_eno
14. 02. 2022 17.59
+0
So se zmenili za datum, kdaj bo stavka, vendar o stavkovnih zahtevah se bodo še nekaj časa pogajali. Potem bodo pa že počitnice.
Tylers
14. 02. 2022 17.28
+4
Ni problema, častimo reveži iz gospodarstva, z malo nad minimalcem...
MiViOniOnitamkijihni
14. 02. 2022 17.05
+3
če vam ni prav za trakom iščejo vedno ljudi
lupito
14. 02. 2022 17.03
-4
Seveda si zaslužijo... Delavcu vzamite...
bronco60
14. 02. 2022 20.01
+2
Potem pa mej otroke doma, če jih sploh imaš.
Dovolj je
14. 02. 2022 16.23
+0
Edino pravilno in pošteno, da se jim izplača dodatke. Normativi pa se morajo spremeniti v celotnem socialnem varstvu