Slovenija

Zaposleni v zdravstvu zahtevajo boljše delovne pogoje, razmišljajo o stavki

Ljubljana, 30. 09. 2020 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije pristojne pozivajo k reševanju kadrovske problematike in primernemu vrednotenju vseh poklicev zdravstvene nege. Za reševanje pomanjkanja kadra predvsem na najtežjih deloviščih v bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih v sindikatu predlagajo začasni dodatek. Tudi oni opozarjajo na možnost stavke.

"Dokler ne bo ustreznega plačila in zadovoljivih delovnih pogojev, ne bo zanimanja za nekoč zelo cenjen in zaželen poklic," so zapisali v sindikatu.
"Dokler ne bo ustreznega plačila in zadovoljivih delovnih pogojev, ne bo zanimanja za nekoč zelo cenjen in zaželen poklic," so zapisali v sindikatu. FOTO: Dreamstime

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je v dopisu, ki ga je naslovil na predsednika vlade Janeza Janšo ter ministra za zdravje Tomaža Gantarja in ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, izpostavil, da kljub številnim razpisom zdravstveno-negovalnega kadra za najbolj kritična delovišča ni mogoče zagotoviti. Na to po navedbah sindikata opozarjajo tudi številni direktorji zdravstvenih in socialnih zavodov, ki z razpoložljivim kadrom ne zmorejo organizirati normalnega delovnega procesa.

"Zanimanja enostavno ni. Obremenitve in odgovornost, ki izhajajo iz samega delovnega procesa so prevelike za mizerno plačilo," so navedli.

Ob tem zaposleni v zdravstveni negi pričakujejo, da se bodo pristojno z njimi – tako kot z zdravniki – začeli pogovarjati ločeno, rešitev pa da je treba najti čim prej. "Dokler ne bo ustreznega plačila in zadovoljivih delovnih pogojev, ne bo zanimanja za nekoč zelo cenjen in zaželen poklic. Kot še nikoli doslej zaposleni razmišljajo in v posameznih sredinah zahtevajo, da se lotimo organizacije stavke. To kaže na izgorelost zaposlenih, ki enostavno izmučeni in obupani ne zmorejo več," opozarjajo v sindikatu.

Za takojšnje reševanje predlagajo začasno rešitev – dodatek za deficitarnost. Zavedajo se, da je to kratkoročna rešitev, ki pa bi trenutno ublažila problem odhajanja kadra na manj obremenjena delovišča, v tujino ali celo iz poklica.

Medtem pa pričakujejo začetek pogovorov o dolgoročno ustreznem vrednotenju zaposlenih v zdravstveni negi, da bodo za svoje delo dostojno plačani in bodo svoj poklic lahko opravljali v ustreznih delovnih pogojih. Eden izmed pogojev za to je tudi sprejem kadrovskih standardov in normativov na področju zdravstvene nege, kar je jasno zapisano v stavkovnem sporazumu iz decembra 2018 in aneksu h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, so spomnili.

Že v torek so se s podobnimi zahtevami na ministra Gantarja obrnili tudi zdravstveni sindikati konfederacije Pergam, ki so ga pozvali k enakopravni obravnavi vseh sindikatov, ne le zdravniškega, in k socialnemu dialogu. Podobno so izrazili pričakovanje po ustreznem nagrajevanju najbolj izpostavljenih zaposlenih v zdravstvu. Ministru pa so tudi zažugali z možnostjo stavke in tudi kolektivne odpovedi pogodb o zaposlitvi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

94001
19. 10. 2020 16.30
Podpiram stavko. Poznam nekaj medicinskih sester in se jim čudim, da sploh še želijo delati. Ven se ne vidijo iz dela, celodnevne, praznike, vikende za minimalca. Upam, da začne ves zdravstveni sistem stavkati, da pokažejo koko zelo jih država potrebuje. BRAVO!!!
crazymoto
30. 09. 2020 19.20
+1
Stavkati??? zakaj??? ZATO KER ŽE POL LETA NE DELATE NIČ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hophopferdo
30. 09. 2020 18.05
+2
Plemenito, ni kaj.
94001
19. 10. 2020 16.31
antilevi?ar
30. 09. 2020 17.52
+2
NIMATE razloga zakaj stavkat. Od februarja NE delate NIČ. Pregledi so zamaknjeni v neznano prihodnost, na telefon, majl )nedovoljena beseda) vas se NE da priklicat. Bolnim ljudem odrekate pomoč,.mnogi bodo umrli zaradi vašega aroga.ntnega obnašanja-a to je ta hipokr.atova prisega? Vse nas poneumljate s tem corona nategom, to se vam bo mašče.valo.
94001
19. 10. 2020 16.30
kapljač1
30. 09. 2020 17.32
-1
Čas je za sindikate . Vsi na ceste!