Slovenija

'Zaposlovanje tujcev ureja pet med seboj neusklajenih ministrstev'

Postojna, 21. 05. 2023 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 15 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
182

Slovenija se sooča z izjemno resno kadrovsko težavo. Na Zavodu za zaposlovanje je prijavljenih rekordno malo oziroma 50.000 brezposelnih, delodajalci pa iščejo več kot 60.000 delavcev. Smo tik pred začetkom poletne turistične sezone, a pomanjkanje kadra lahko za podjetja pomeni tudi katastrofo. Brez tujih delavcev ne bomo zmogli izpeljati sezone, opozarjajo turistični delavci. Vlada je sicer še pravočasno sprejela nov zakon o tujcih, ki naj bi poenostavil pridobivanje delovnih dovoljenj. Pa jih res?

O izzivih slovenskega turizma, predvsem pa o kadrovski problematiki, smo govorili z Marjanom Batageljem, predsednikom uprave Postojnske jame, podjetnikom, enim izmed najglasnejših promotorjev slovenskega turizma in zadnje obdobje tudi človeka, ki se bolj kot s turizmom ukvarja s kadrovskimi problemi. Kje se začne in konča integracija, kako bi uredil delovna dovoljenja in predvsem, ali nova zakonodaja o tujcih izpolnjuje, kar obljublja, ter o delu kot izgubljeni vrednoti. "Enostavno je zgraditi petzvezdični  hotel, a si ga ne upam, ker ga je v teh časih nemogoče res kvalitetno kadrovsko pokriti," pravi poslovnež.

V Nemčiji za vse tujce, ki se želijo naseliti, tam študirati, delati ali živeti, velja pravilo, da se morajo naučiti nemško oziroma vsaj osnov nemškega jezika. Pravilo se dosledno spoštuje. Zakaj je med našimi delodajalci ali v naši družbi to drugotnega pomena, potem pa bentimo čez tujce, kako ne razumejo slovenščine?

Nemčija ima tuje delavce ali "gastarbajterje" že 70 let. V tem času so izpopolnili sistem integracije. Če primerjamo Nemčijo in Slovenijo, primerjamo dva popolnoma neprimerljiva sistema. Ko greš v Nemčijo, veš, da boš moral sprejeti njihove pogoje, saj je Nemčija tako močna blagovna znamka. Žal Slovenija to ni, je prej nekakšna tampon cona, vmesna postaja, kjer se ljudje nekaj naučijo, dobijo izkušnje, ki jim odprejo pot na zahod. To ne velja za neevropske tujce.

Čeprav delodajalci že vsaj desetletje opozarjate na kadrovske težave, je po covidni krizi, vsaj tako se zdi, ta problem zares eksplodiral. Kako ga občutite v vašem podjetju?

Še bolj kot sama kadrovska podhranjenost, o kateri se letos veliko govori, je bila težava, da smo se po covidu prebudili v veliko negotovost. Lansko leto je bilo izjemno stresno, ker je bil odboj od covidne krize v turistično sezono nepričakovano močan in hiter. Kar naenkrat smo preskočili z letnega obiska Postojnske jame 200.000 na 600.000 gostov. Dejstvo je, da smo izjemno uspešno sezono oddelali kadrovsko podhranjeni.   

Ste uspeli zadržati zaposlene med covidom?

Ne gre za to, koga nam je uspelo zadržati. 306 dni smo bili zaprti, to je praktično eno leto. Ljudje so hoteli delati, a v turizmu nis(m)o smeli. V tem obdobju so turistično panogo začeli zapuščati ljudje, ki so v njej delali vse življenje, predvsem tam, kjer so bili delovni pogoji slabi. Ti ljudje so spoznali druge priložnosti, druge oblike dela, na primer delo na domu in drugačne urnike s prostimi vikendi, zato se v turizem niso želeli vrniti.  Nekako velja, da slabše, kot so plače, slabši je kader. Slabši, kot je kader, večja je njegova fluktuacija. Tega pri nas ni bilo. Upam si trditi, da smo dober delodajalec, z dobrimi plačami in pogoji dela, zato smo letos ekipo sestavili hitro in kar je najpomembnejše, ta je kakovostna. Neprestano opozarjamo na nevarnosti prekarnega dela. Res je turizem sezonska dejavnost, vendar prekarstvo pomeni tudi to, da ljudje prihajajo in odhajajo vsako leto na novo. Mi pa težimo k stabilni ekipi. Nemogoče je vsako leto  zamenjati, uvajati in kulturno izobraževati 120 ljudi, zato je za nas najboljša oblika dela zaposlitev, bodisi za določen ali nedoločen čas, kjer ima zaposleni vse socialne ugodnosti, regres, prevoz na delo, malico, nagrado za delovno uspešnost. Vsega tega prekarni delavec nima, v primeru bolezni ga ne ščiti niti bolniška odsotnost.

Marjan Batagelj
Marjan Batagelj FOTO: Damjan Žibert

Toda to pomeni, da ste v turizmu nekonkurenčni, saj mnogi sezonski delavci "na roko" prejemajo višja plačila, ki so manj obdavčena od tistih v rednih delovnih razmerjih.

Kot urejen delodajalec smo še kako zaželeni, res pa je, da so od nekdaj največja konkurenca ponudniki z neurejenimi delovnimi razmerami. Siva ekonomija, plače na roko, delo na črno. Ljudje, ki prihajajo k nam na razgovore, sploh ne razumejo pojmov, kot so regres, povračilo stroškov prevoza, delovna uspešnost. Taki delavci so hitro predmet manipulacije in praznih obljub izkoriščevalskega delodajalca. Ljudje so bili tudi v turizmu prevečkrat izigrani. Kje so spali, kako so se prehranjevali? Ko pri nas zaposlimo tujca, mu zagotovimo tudi ustrezne bivalne razmere. V centru Postojne smo turistične apartmaje z eno ali dvoposteljnimi sobami namenili zaposlenim iz tujine. Opažamo, da so delavci na srečo vedno bolj ozaveščeni in zato cenijo socialno varnost, ki smo jo mi sposobni zagotoviti.  

Ko skušamo dopovedati, da so milijonske pogodbe danes lahko skenirane, uslužbenka vseeno vztraja pri papirnatem originalu. 

Zaposlujete vse, ki se ponudijo, imate kakšne preference pri tujcih?

Ocenjujemo, kdo je sposoben izpolniti naša pričakovanja, ne glede na to, od kje prihaja, čeprav tudi to ni nepomembno. Prevelike kulturne razlike lahko postanejo jedro konfliktov. Imamo nekaj ljudi iz Srednje Amerike, s katerimi smo zadovoljni. Znajti smo se morali sami, saj vlada na področju zaposlovanja tujcev, kljub obljubam o odprtju filipinskega in bog ve katerih drugih kanalov, ni naredila konkretnega preboja. Iz Gvatemale smo pripeljali tri zaposlene, če bi bili upravni postopki enostavnejši in krajši, bi jih imeli že sedem. 

Zakaj pa ste izbrali Gvatemalce, ne Filipincev, kot to počno denimo na Hrvaškem?

Kulturno okolje, iz katerega prihajajo, je zelo skladno z našim. Če širše kulturno okolje preveč pomešaš, pride do kulturnih konfliktov, lahko že med državljani nekdanje Jugoslavije. Najslabši pa so primeri, ko je Slovenija zgolj odskočna deska za vstop v ostale evropske države. O tem premalo govorimo. Danes je stabilen kadrovski sistem v turizmu ključen. Ni mogoče načrtovati milijona gostov brez stabilnega kadra, si govoriti, bomo že nekako uspeli, sploh, ker je balkanski kadrovski bazen prazen.

Se kulturna trenja dogajajo tudi pri vas?

Seveda, ljudje so cel dan skupaj, v službi, nato pa še sobivajo. Lahko gre za versko, nacionalno, spolno nestrpnost, zato je še kako pomembno, da vsi zaposleni multikulturnost obravnavajo spoštljivo. Ko začutiš, da se pojavljajo trenja, moraš pravočasno reagirati, še boljša pa je preventiva, heterogena politika. Zaposlovanje tujcev je občutljiv proces, saj marsikdo pride k nam z enim samim kovčkom. Ni jim enostavno, zato moramo do njih pristopiti z empatijo.

Marjan Batagelj
Marjan Batagelj FOTO: Damjan Žibert

Kako se tujci odzovejo na vaše zaposlovalne metode?

V prvi vrsti jim predstavljamo ekonomsko eksistenco. Pa ne samo njim samim, tudi njihovim družinam. Od tega, kar delavec zasluži, lahko v Gvatemali živi 10 ljudi. Ko je letos marca eden izmed kuharjev, ki se nam je pridružil decembra, dobil 2.000 evrov regresa, me je vprašal, kaj je to. Predstavljajte si njegovo hvaležnost, ko je izvedel, da mu to pripada, čeprav na dodaten prihodek sploh ni računal. Ko govoriš o zaposlovanju tujcev, nikoli ne smeš govoriti o ljudeh brez imena in priimka. Ne predstavljam si, da bi se moral kot ekonomski migrant zaradi denarja odpovedati vsemu, kar mi je blizu, predvsem pa družini. Zato me žalosti, da na tuje delavce marsikdo gleda s prezirom.

Veliko delodajalcev, ki v podjetja vabijo tujce, pa ne govorim več o tistih z Balkana, ampak iz Azije, računajo na to, da bodo dobili popolnoma predane delavce, ki jih bodo povrh lahko še manj plačali. Se takšna miselnost lahko izide?

Ne. Če se izrazim v prispodobi, ima pri nas tujec enak status kot nekdo iz Ljubljane. Pravice tujcev so enake kot pravice domačih, kvečjemu je z njimi še več dela, saj jim moramo najti tudi bivališče. Na srečo jih mi imamo in jih lahko ponudimo po simbolični ceni, včasih celo brezplačno, dokler se ne ustalijo. Morda je ključna razlika ta, da si ti delavci sami želijo veliko, tudi preveč delati, saj so tu zaradi dela in zaslužka. Vendar nočem, da se ljudje iztrošijo, zato se morajo tudi oni držati pravil.

Vplivneži na družbenih omrežjih ustvarjajo sliko neresničnega sveta, a pravo delo bo imelo vedno višjo ceno. 

Zanimiva je tudi politično obarvana debata okoli zaposlovanja tujcev in glavno vprašanje, kdo komu dela uslugo. Torej, tujci, ki pridejo v Slovenijo in pomagajo gospodarstvu, ali mi, ki tujcem dajemo priložnost, da izboljšajo svoj ekonomski položaj. Na kateri strani ste vi?

Ne ena, ne druga trditev ni dobra. Samo, ko sva oba zadovoljna, je to nekaj simbiotičnega, sicer gre za izkoriščanje, ali tujec izrablja mene, ali jaz njega.

Ob sprejetju novele zakona o tujcih so na vladi sporočili, da odpravljajo administrativne ovire in omogočajo hitrejše vodenje postopkov pri zaposlovanju tujcev. Ti so doslej trajali tudi pol leta in več. Kaj kažejo vaše izkušnje?

Ustvarili so velika pričakovanja, a hitrejšega zaposlovanja ni. Nekateri deli postopka so za tujce res ugodnejši, denimo integracija, učenje jezika, toda vse to pride v poštev šele, ko je nekdo že zaposlen. Ključen pa je postopek do trenutka, ko nekdo pridobi vsa potrebna dovoljenja in lahko prične delati. Nedopustno je, kako se zavod za zaposlovanje in upravna enota venomer sklicujejo en na drugega, češ da drugi še ni obdelal dokumentov. Vedno nov problem, vedno se najde še ena manjkajoča vejica. Na koncu ugotoviš, da smo pri zaposlovanju odvisni od petih različnih ministrstev. In še medresorsko so neuskaljeni.

Kdaj boste rekli, da je zaposlovanje tujcev enostavno?

Ko bo administrativni postopek zapisan, predvsem pa se bo izvajal zelo jasno, enostavno, hitro in, najpomembneje, življenjsko. Ne pa, da je zahtevano celo morje dokumentov, ki se pridobivajo in potrjujejo na popolnoma neživljenjski način, tako da mora dokument ali, še slabše, kandidat prepotovati tisoče kilometrov. Roki za odločanje za organe niso zavezujoči, še huje pa je, ko v dobri veri oddamo vso zahtevano dokumentacijo, mesece kasneje pa vedno isti odgovor: premalo je, še nekaj manjka, iz Gvatemale naj pošljejo še ta dokument. Seveda že zgolj to podaljša postopek za nekaj mesecev. Če se Slovenija strateško usmerja v razvoj turizma, mora prednostno obravnavati tudi vloge za zaposlovanje tujcev, saj je pravočasna odobritev vloge zlasti pri sezonskih delavcih ključna. Če je prepozna, je skoraj enako, kot če je ni. 

Lahko navedete kak konkreten primer?

Upravna enota mi reče, da moram prinesti izvirnik zavarovalne police za tujega delavca. Izvirnik pomeni, da mora dokument prepotovati tisoče kilometrov s točke A na točko B, kjer ga mora nekdo podpisati in ponovno poslati nazaj. Ko skušamo dopovedati, da so milijonske pogodbe danes skenirane, uslužbenka vztraja pri papirnatem originalu. 

V Postojnski jami danes zaposlujejo šest odstotkov tujcev
V Postojnski jami danes zaposlujejo šest odstotkov tujcev FOTO: Damjan Žibert

To pomeni, da je dokument v vašem primeru samo zaradi podpisa potoval v tujino in nazaj, pri tem pa ste po nepotrebnem izgubljali čas?

Točno tako, pa absurdnim primerom s tem še ni konca. Prstni odtisi so zadnje dejanje pred pridobitvijo delovnega dovoljenja. K nam so prišli kuharji iz Gvatemale s turistično vizo, popolno dokumentacijo, bivali so pri nas, vendar jih nismo smeli zaposliti. Morali so namreč opraviti še identifikacijo s prstnimi odtisi, za kar bi jih morali poslati v Brazilijo na ambasado. Le po sreči se je izšlo tako, da so lahko prstne odtise oddali v Sloveniji. Sicer ne vem, kaj bi naredili. Na koncu gre za ljudi, ki ne razumejo, zakaj jih pošiljamo okoli, povzročamo dodatne stroške in ne spustimo k delu, čeprav to želijo. 

Ampak v novi zakonodaji je to poenostavljeno. 

Bomo videli, upajmo, izkazalo se bo šele v konkretnih primerih. Za dve azijski kandidatki, ki zaključujeta študij v Avstriji, je zahtevana oddaja prstnih odtisov na Dunaju. Ob tem se očitno nihče ne zaveda, da so to ekonomsko zelo odvisni ljudje, ki jim vsak evro veliko pomeni. Zato jim te stroške krijemo mi, a bodimo iskreni, veliko delodajalcev ekonomsko breme zapletenih in dolgih postopkov naprti kar na tujce same, saj vedo, da so, ko enkrat zapustijo domovino, v popolnoma odvisnem položaju. Časovno smo tam, kjer smo bili, kakšen prihranjen dan je kaplja v morje. Priložnost, ki bi jo lahko imeli to sezono, je zamujena. Sosednje države nas prehitevajo po levi in desni. Danes moraš začeti delati, če hočeš čez šest mesecev zaposliti tujca. No, takrat bo že konec sezone.

Kako pogosto se to dogaja?

Vsako minuto. Avtomatično so postavljeni v podrejen položaj. Še posebej, ker prihajajo iz oddaljenih okolij in jim je naš sistem tuj. Ne vedo, kaj je sistematizacija, ne poznajo zakonodaje, ne razumejo strukture plače, kaj pomeni bruto, neto znesek, regres, prevoz. Povedano plastično, ne vedo, koliko bodo konec meseca dobili na račun pri določeni plači. Te stvari jim skušamo razložiti, preden jih zaposlimo. To nikakor niso neumni ljudje, so le nerazgledani, kar pa marsikdo začne hitro izkoriščati. Sprevrženo je, da jim delodajalci dajejo pogodbe, ki jih delavci sploh ne razumejo, cilj je le, da pravno in ekonomsko pokrijejo sebe. Še hujši so primeri, ko pogodb sploh ni, taki ljudje uradno ne obstajajo in nobena inšpekcija ne more preveriti, v kakšnih pogojih delajo. 

Sosednje države nas prehitevajo po levi in desni. Danes moraš začeti delati, če hočeš čez šest mesecev zaposliti tujca. No, takrat bo že konec sezone.

Kaj je za vas dobra integracija tujcev? Kaj mora vsak tujec, ki pride v Slovenijo razumeti, znati? Zdaj bodo denimo tudi pridruženi družinski člani morali opraviti izpit iz osnovne ravni slovenskega jezika.

Razumeti mora, da se bo moral začeti učiti slovenskega jezika. To je del naše kulture, identitete in od tega ne odstopamo. Pa čeprav je to nekaterim čisto odveč in se slovenščine učijo z odporom. Seveda ne morem kar zahtevati, da nekdo po pol leta tekoče govori slovensko. Razumeti moramo, da delajo po 8 ali 9 ur in potem ne ostane veliko energije za učenje. Mi jih skušamo učiti na delovnem mestu, postopoma, prek besed, ki jih uporabljajo ob delu. V kuhinji in pri sobaricah smo bolj popustljivi, kjer pa imajo neposreden stik z gosti, morajo znati slovensko.

Težko je za nekoga, ki mu Slovenija ni končna destinacija. Mnogi vztrajajo dve leti, da prejmejo vsa dovoljenja in se potem hitro napotijo naprej proti boljšim delovnim pogojem, višjim plačam. 

No, tudi v Nemčiji se ne cedita med in mleko. V Nemčiji se bo delavec ob prihodu isti večer začel učiti nemško, tudi zato, ker je nemščina svetovni jezik. A v Sloveniji prevečkrat iščejo samo pravice, izkoriščajo ugodnosti, ki jih ponuja integracija, brez želje, da bi se zares integrirali. Če smo določili integracijo za vso družino in brezplačne tečaje, moramo biti dosledni pri implementaciji. Ne pa, da mamica hodi v šolo, kjer potrebuje prevajalca, da se sploh lahko sporazumeva z učiteljem. To ne gre, ker bomo s tem slovensko osnovno šolo in slovenski jezik razvrednotili, načeli temeljno substanco identitete slovenskega naroda.

Koliko časa vam vzame iskanje delavcev na tujih trgih in ukvarjanje z administrativnimi postopki, namesto z vašo osrednjo dejavnostjo turizmom?

Tujcev pri nas ni veliko. Morda okrog pet, šest odstotkov, kar je za turizem malo. Sami postopki za tujce in kadrovske zadeve so res naporni. Mi se res veliko pogovarjamo o tem, ali bomo imeli dovolj ljudi. Kje je čas za seminarje in izobraževanje, kje je čas za raziskave, razvoj, pridobivanje znanja, ki ga moraš v turizmu neprestano nadgrajevati. Vendar, če se ne bi toliko posvečali kadrovski problematiki, bi trpela storitev pri gostu. Enostavno je zgraditi petzvezdični hotel, a si ga ne upam, ker ga je v teh časih nemogoče res kvalitetno kadrovsko pokriti. 

Enostavno je zgraditi petzvezdični hotel, a si ga ne upam, ker ga je v teh časih nemogoče res kvalitetno kadrovsko pokriti. 

Kje se je po vašem zalomilo, da ljudje niso več pripravljeni poprijeti za delo, kot so včasih? Turistični delavci, gostinci ponujajo tudi po 2000 evrov plačila za delo natakarja, pa ni odziva.

Objektivni razlog je ta, da digitalizacija prinaša nova delovna mesta in drugačno razumevanje pomena dela. Če je biti vplivnež poklic in če je plačan, potem to nekdo razume kot delo, ki ga lahko opraviš iz naslonjača. V resnici pa se prava vzgoja o delu začne že pri otrocih, ko jih navajamo na delovne vrednote. V izobraževalnem sistemu bi kljub popolni digitalizaciji morali pravilno razumeti in priučiti vrednoto fizičnega dela. Tako pa na fizično delo vse bolj gledamo kot na nekaj manj vrednega in prav zaradi tega bodo obrtniki v prihodnosti suho zlato. Če ti bo jutri zidar, ki zna postoriti še kaj na vodovodu, elektriki, rekel, da je njegova ura vredna 40 evrov, ga boš sprejel z veliko hvaležnostjo, saj pravih mojstrov skoraj ne dobiš več. Vplivneži na družbenih omrežjih ustvarjajo sliko neresničnega sveta, a pravo delo bo imelo vedno višjo ceno. Tudi delo od doma je nevarnost, saj odstranjuje socialni stik s sodelavci in strankami, zamegljuje mejo med delom in prostim časom. V šali rečeno, oči na ekranu, roka v hladilniku. Kljub temu se ga zaradi realnosti, v kateri delujemo, poslužujemo kot kompromis v določenih primerih.  

Kljub temu pa mimo digitalizacije ne moremo.

To že, problem je drugje. Eno je digitalizacija v delovnem procesu, kjer postaja del vsakdana in pomaga optimizirati procese, drugo v komunikaciji do gosta. Tu pa je lahko le pomagalo. Še vedno prisegamo na pristne medosebne stike z gosti in na našo prijaznost. To je pravi turizem, gostinstvo. Ker si vse manj ljudi za svojo dejavnost izbira gostinstvo in turizem, digitalizacija sama po sebi ne rešuje nič.

Marsikdo je že lani bil presenečen, ko so mu na letnem dopustu na hrvaški obali stregli Azijci, predvsem Filipinci. Letos bo presenečenih turistov še več in verjetno lahko to kmalu pričakujemo tudi nas?

Da. Hrvati so se osredotočili na Filipince in Nepalce. Toda nastal je drug problem. Hrvati so administrativne postopke zares učinkovito skrajšali, ozko grlo je nastalo na konzulatu, kamor morajo tujci po vize. Čeprav na Hrvaškem dokumente obdelajo v mesecu dni, postopki v (na primer) Indiji trajajo tudi do pet mesecev. Zapleta se tudi na upravnih enotah, od koder zaposleni množično odhajajo. Preveč vlog in premalo ljudi, ki jih rešujejo. Podobno je tudi pri nas, kjer so upravni postopki še vedno prezapleteni, ljudi, ki jih rešujejo, pa je premalo.

Kaj napovedujete slovenskemu turizmu?

Dober turizem podpira naravno in kulturno dediščino, ne sme ju degradirati. Slovenija je v tem pogledu bogata, zato  gre razvoj lahko samo v smeri trajnosti. Ne začnimo delati turizma tam, kjer mora narava ostati neokrnjena in ne delajmo ga na načine, ki v naše okolje ne sodijo. V Benetkah so rekli, da imajo dovolj križark, zdaj se pa z njimi hvalimo v Kopru, kljub temu, da so prevelika obremenitev za Koper in našo celo obalo. Pod črto, slovenski turizem ima svetlo prihodnost. Kako močno bo žarel, pa je odvisno le od tega, ali bomo znali ustaviti neumnost posegov v prostor in preprečiti degradacijo tega, kar je ustvarila narava in mi sami in je del naše naravne in kulturne dediščine.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
23. 05. 2023 17.01
-13
Ne vem zakaj takšen problem pri zaposlovanju tujih delavcev. Tu v Kanadi vidim polno tujih delavcev zaposlenih v gostinstvu, poljedelstvu... Polno sezonskih delavcev, z avioni priletijo sem na delo vso zimo v toplih gredah, poleti pa domov v Mehiko, Guatemalo... Pa koliko chefov dela po resortih poleti, pozimi pa odletijo na Karibe, pa na delo na križarke. Pa to je že urejeno dolgoročno, malo se pogovoriš, pa vidiš kako dobro služijo tu in v Karibih, pa kako imajo urejeno zdravstvo in pokojnine.
borjac
21. 05. 2023 21.57
-3
Batagelj, če ne veš kako zrihtati stvari z tujimi delavci, moraš vprašati Grimsa, on ti bo vse strokovno pojasnil, pa tisto fotografijo izb Trsta bo potrebno pogledati z povečevalnem steklom, ker mislim da sta se tam zdaj , za zadnjo vrsto skrivala Mahnič in Hojvik.
Volja
21. 05. 2023 19.21
+7
Največja dobrobit za državljane se bo naredila, če se bo plačalo ustrezno domačega delavca. Ne more podjetje vse stroške potencialnih ostalih problemov na področju kvartarnih in terciarnih storit prevaliti na državo in to v imenu turistične sezone, ker gleda le lastno računico podjetja, kaj se bo pa izven tega kroga dogajalo pa ga nič ne briga. To ni in ne more biti dolgoročna ad hoc vizija podjetja, da po celem Svetu vsako novo sezono iščejo "nomade".
Volja
21. 05. 2023 19.24
+7
Kdor stavi na ad hoc zbobnane delavce za tri do štiri mesece na leto, je zame neresno podjetje.
devlon
21. 05. 2023 19.11
+0
Odlicno. Ne izpeljite sezone in zaprite vse. Sezona bo ravno tako ska mimi. Sam jamrate. Turistov smo pa ze presiti. Najboljs, da se vsi izselimo in napravimo plac turistom..
ivan z Doba
21. 05. 2023 18.34
+4
Batagelj je res revež. Upam, da mu bo vlada pomagala z nepovratnimi sredstvi, vsaj v višini izgube med covidom! Pljuc.
zibertmi
21. 05. 2023 18.17
+5
in našel se je modec ,ki je pred prevzemom postojnske jame zatrjeval,da bo obisk dostopen vsakomur.žal je daleč od resnice.kar se pa zaposlitev tiče.so pa plače res premajhne,samo ,da pa v trgovinah in gostinjsvu zaposluješ ljudi,ki niti osnov slovenščine ne znajo ,je pa poden od slovenstva.zatajili smo našo kulturo kot cankar mamo
flojdi
21. 05. 2023 17.06
+6
Poznam.iskanje dela.nekoc.magari sezonsko.na zavodu in nikjer nobenega razpisa...klicem direkt : ne rabmo..mamo ze tujce.hvala./po moje bi delo najprej morali dobit domorodci.ampak tujci so cenejsi.pokvarjeno do a
ivan z Doba
21. 05. 2023 18.36
+0
Ne bo držalo, ker slovenceljni dobijo preveč socialne podpore, da bi poprijeli za delo. Poleg tega imajo domorodci prednost. Očitno res nimaš pojma!
zibertmi
21. 05. 2023 18.36
+2
ne samo da so cenejši,dobavitelji le teh in zaposlovalci dvakrat zaslužijo na račun zaposlitve,pa še izkoriščajo potem mnoge
LocoCoco
21. 05. 2023 16.24
+2
Upokojenci protestirajo zaradi majhne penzije...torej jim dajmo možnost, da se tudi zaposlijo do 12 ur na teden...
flojdi
21. 05. 2023 17.07
+2
Komot./ampak stavim da majo rajsi tujce ker
tron3
21. 05. 2023 15.25
+2
Batagelj ima neki hudih problemov, nadutost, pozerstvo in požrešnost, preverjeno, v Platani v Lublan je mogu cel lokal pred neki cajta poslušat da je nov auto kupu, pa tak!!! Drgač pa bi usak od Vas na strani tej, ki pridno komentira ne glede na barvo in palitično pripadnost vodu Postonjsko jamo, saj jo pozna cel svet, torej za kej tazga ti ni treba bit kej preveč pameten, je tak????
vicente
22. 05. 2023 12.07
+1
pameten moraš biti da pokupiš parkirišča okrog jame
nur-amrabar
21. 05. 2023 15.08
+3
Saj ta bato je nor, karta za postojnsko jamo za odraslega 29,5, otroci od 6 do 17 let 17,70 evrov (kam je izginilo 1 leto do polnoletnosti! pa rajš si ogledam Taborsko jamo za 12 evrov!
Darko32
21. 05. 2023 15.15
+1
Hval, da si me dopolnil.Ta bizgec misli, da bo narod k njemu nosil denar, da s ebo iz njih norce delal.
nur-amrabar
21. 05. 2023 15.01
+8
Dobro plačajte delavce, pa jih boste imeli!
Rose505
21. 05. 2023 14.57
+9
V petek na nacionalki pri novicah o inflaciji v Italiji. Za koloko so se podražile testenine v zadnjem letu. In potem direktot družinskega podjetja ki proizvaja testenine, reče, da oni kljub višjim cenam pšenice ni podražil testenin, ker da se oni lažje odpovedo dobičku kot korporacije. Jim je mar za potrošnike delavce,... In pri nas? Da bi dobički ostali isti ali večji. Pa tudi če na račun nizkih plač in dragih izdelkov. Minimalna plača se dviguje, ljudi na njej je vsak dan več in vedno več je tistoh, ki jim doplačujejo do minimalne plače.
flojdi
21. 05. 2023 17.10
+2
Merkator in tus..nedavno metali preteceno" robo v smeti..pol je bla znizana za 50.po novem za 30./se vedno me zanima koliko imajo marze..30 kot nekoc ze dolgo ne
ArkaMast
21. 05. 2023 14.48
-1
Če nisi za delo za v SDS.
231koak
21. 05. 2023 14.43
+9
V soboto pa nedeljo naj sam dela
soxx
21. 05. 2023 14.11
+8
Ta je tudi model... Iz Postojnske jame je naredil Disneyland, sedaj pa bi rad v njem zaposloval še Indijce in Filipince. Seveda, ker želi pomagati slovenskemu gospodarstvu... Baraba!
soxx
21. 05. 2023 14.28
+5
Motiš se, zaposlen sem v privatnem sektorju. Batagelju bi pa svetoval, da je tiho kot miška in se ne kurchi preveč, ker že tako in tako je nategnil državo, da je sprivatiziral naravno znamenitost za svoj dobiček.
Makalunga
21. 05. 2023 14.10
+10
40 000 iz Maribora in okolice zaposlenih v Avstriji zakaj že ? Iz Italijanske meje pa še več. komunisti gradijo dodano vrednost na uvozu največjih umskih in socialnih revežev..To je to Kosovizacija...samo tem lohka rdeći prodajajo partizansko ekonomijo, socializem in z ukradenim denar jem gojijo propadlo družbo,.
nur-amrabar
21. 05. 2023 16.20
-1
kot, da se včasu jajota niso vozili, sfejčkar!
INAZ
21. 05. 2023 14.10
+6
Kaj pa je vlada v zavetju noči in vikenda ušpičila tokrat? Kako nas bodo spet oskubili?
Antena
21. 05. 2023 14.10
+5
V Sloveniji javna uprava itak ne bo nikoli usklajen
INAZ
21. 05. 2023 14.09
+16
Pošteno plačo, razumen delovni čas, pa bo ljudi dovolj.
punkracij
21. 05. 2023 13.57
+17
Nikoli se ni dalo poudarek na kadre,njihovo strokovnost in tudi na plačo.Sicer pa dober delavec je vedno podplačan,slab pa preplačan.Pet ministrstev, to pa je tisto ko nevladniki in ulica diktira koliko ministrstev bo in sploh ni tezava postati minister četudi brez nekih izkušenj vodenja.Je kar nekaj ministrov,ki jim nebi zaupal niti vodenja osnovnošolske menze.