Slovenija

Koalicija: Tonin pričakuje, da se bo Janša opravičil, Počivalšek izjav 'ne razume'

Ljubljana, 15. 10. 2021 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
1162

Potem ko je koalicija sprva večinoma molčala ob komentarjih premierja Janeza Janše, ki so leteli na delegacijo EP, ki se mudi v Sloveniji, zdaj prvak NSi Matej Tonin Pravi, da bi se moral predsednik vlade za svoje besede opravičiti. Prvak SMC Zdravko Počivalšek prav tako "ne razume" določenih Janševih izjav. Še bolj kritična je zaradi dogajanja opozicija, kjer s prstom kažejo na Janševe podpornike v DZ.

"Tvit, namenjen evropskim poslancem, je bil neprimeren in nepotreben. Pričakujem, da se bo predsednik vlade prizadetim za svoje besede opravičil. Če želimo ohraniti EU, mora ta temeljiti na medsebojnem spoštovanju in kulturi dialoga. Škoda bi bilo na tak način zapraviti ugled Slovenije," je zapisal. 

Matej Tonin

Kot še poudarja, predsedovanje prehaja v sklepno fazo: "Pred nami je zahtevna končnica. Zato moramo z državami in institucijami graditi zavezništva in spoštljive odnose. Nedavni dogodki nas od tega oddaljujejo, kar za zunanjepolitični položaj ni dobro."

Opozicija nad koalicijo, oglasil se je Pahor

Na nogah pa je opozicija. Janševa sporočila ocenjujejo kot zelo škodljiva in uničevanje mednarodnega ugleda Slovenije, kar da bi morali sprevideti tudi v koaliciji. V LMŠ terjajo ukrepanje predsednika Boruta Pahorja.

Ta je v izjavi danes zapisal, da je "osebno prepričan, da je mogoče vsako mnenje izraziti tudi na vljuden, strpen in spoštljiv način in da je to edini način, s katerim lahko mirno in zrelo razrešimo vse probleme in ne povzročamo novih". 

Skrbi ga, ker se poglablja vtis, da je mogoče biti danes slišan le, če nasloviš javnost z nevljudnimi ali nestrpnimi izjavami. "Tej nevarni skušnjavi se moramo najbolj disciplinirano upirati najvišji državni predstavniki. Še zlasti moramo biti na to pazljivi, ko je mogoče naše stališča razumeti tudi kot stališča države, ki jo predstavljamo," je zapisal predsednik republike. 

Slovenija si je po njegovi oceni v 30 letih samostojnosti v Evropi in svetu pridobila sloves ugledne, konstruktivne in neprepirljive države, njeni predstavniki pa bi se morali truditi, da tega slovesa ne omajejo. 

SAB bi SMC izključila iz Alde

Ogorčenje po četrtkovih dogajanjih v povezavi z obiskom skupine EP je v imenu stranke SAB izrazil generalni sekretar stranke Jernej Pavlič ter obenem napovedal, da bo SAB predlagala začetek postopkov za izključitev stranke SMC iz stranke evropskih liberalcev (Alde).

SAB je bila kot članica Alde ena tistih, ki je stranki SMC pomagala v družino Alde, po vseh dogodkih v zadnjem letu in pol, po rušenju STA, neimenovanju delegiranih tožilcev, po četrtkovem napadu na vse predstavnike vodstvenih struktur stranke Alde, med njimi tudi na pokojnega predsednika Alde Hansa van Baalna, so se v SAB odločili, da do ponedeljka v Alde predložijo dokumentacijo za začetek postopka za izključitev SMC, je dejal.

"Njihove vrednote, njihovo delo, njihova trdna podpora ekstremno desni vladi, ki trenutno v Sloveniji je, neodzivanje, nedistanciranje od izjav, ki jih daje predsednik vlade, ko neposredno blati poslance Alde, pokojnega predsednika Alde in predsednike vlad iz vrst Alde v Evropi (...), tega v SAB ne moremo več nemo opazovati," je Pavlič nanizal očitke na račun SMC.

Kot je dodal, je bil četrtkov izpad in napad predsednika vlade kaplja čez rob. "Takega načina vladanja in odzivanja smo od Janše navajeni," vendar se stvari stopnjujejo, za to nista kriva samo stranka SDS ali predsednik vlade, ampak tudi koalicijski SMC in NSi ter vsi podporniki koalicije v DZ, je poudaril.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je danes na Twitterju sicer glede Janševih tvitov zapisal, da "določenih izjav enostavno ne razumem, zanje ne vidim potrebe, jih ne podpiram in se mi zdijo škodljive za ugled naše države".

Vendar pa v SAB ocenjujejo, da bi moral Počivalšek najmanj pozvati Janšo, da se za zapisano opraviči. "Pričakujemo, da se ali od tega distancirajo in opravičijo ali izstopijo iz vlade," je dejal Pavlič.

Han: O vložitvi nezaupnice ne razmišljamo

"Dejansko mi je zelo nerodno, da imam predsednika vlade SDS, ki je uničil mednarodni ugled Slovenije, ki se je gradil 30 let. In če po tem dogodku NSi, SMC, Jelinčič, poslanci stranke DeSUS, predsednik Pahor ne vidijo, da je vrag odnesel šalo, da imamo za predsednika vlade nekoga, ki misli, da je predsednik vlade, države, SDS in NSi, potem jim ni več pomoči in so obsojeni na propad," je bil medtem v izjavi za medije oster Brane Golubović iz LMŠ.

Obenem je kritiziral "poslance, ki si želijo dokončati mandat za vsako ceno, ne glede na to, ali bo potem ostalo samo še pogorišče". Posebej NSi je očital izgovarjanje v slogu "mi s tem nimamo nič" in spomnil, da so tudi ministri NSi kolektivni organ vlade in so enako krivi za vsak Janšev tvit.

Kot je napovedal, se bodo v opoziciji štirih pogovorili in videli, "kako to ugrabljeno državo znova rešiti in jo vpeti v demokratične procese". Matjaž Han iz SD, ki sicer deli Golubovićevo ogorčenje, je medtem ocenil, da o vložitvi nezaupnice ali ustavne obtožbe zaradi tvitanja in podobnih "bedarij" ne razmišljajo. "To si posameznik zasluži zaradi drugih zadev. Tviti pa so zgolj odraz posameznika in tega, da ima težave," je dejal.

"Žal mi je, da se moramo danes vsa politika in država in vsa Evropa odzivati na zadeve, na tvite predsednika vlade, ki v bistvu škodujejo naši državi. To sodi v rubriko 'saj ni res, pa je' (...) To je zame nesprejemljivo, teh vrednot, poniževanja in cinizma ne podpiram in jih obsojam," je premierjevo četrtkovo in siceršnje čivkanje pokomentiral Han.

Kot je ocenil prvak Levice Luka Mesec, je Janša v četrtek s svojimi tviti na račun evropskih poslancev "potrdil sume, ki so jih imeli glede njegovega načina vladanja, mendranja pravne države in rušenja svobodnega medijskega prostora ter odprte družbe".

"Po včerajšnjem fiasku lahko zaključimo, da je slovenskega predsedovanja konec (...) To je znova vsej Sloveniji pokazalo, kdo je ta človek, kako se ne zna obnašati, kaj počne z ugledom te države v tujini," je nadaljeval in dodal, da bi se zdaj končno morale odpreti oči tudi koalicijskim partnerjem. "Edini način, da se rešimo, je, da ga nehajo podpirati, da izstopijo iz koalicije in da gremo na predčasne volitve," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drago štubljar
29. 10. 2021 13.10
totega lopova tonina tudi nagnat iz drzave mrs
jahta
18. 10. 2021 19.54
+1
In kaj zdaj ,ko se ni opravičil?Saj to je vedel vsak ,ki ve koliko je ena in ena,samo bogi Tonin tega noče znati..za bruhati od sprenevedanja!
RdečaKapica
18. 10. 2021 13.03
+0
Zdaj se delajo, kao "oooooo, kolk smo šokirani nad obnašanjem JJ-ja", ker vidjo, da bodo na volitvah pušnili tudi sami. Ko bodo pa volitve za nami, se bodo pa spet jovo na novo zlizali z njim in pobirali drobtinice, ki bodo letele od korita :( Bruhaš, bruhaš, bruhaš... En bolj preračunljiv kot drugi, ne verjamem več nič, ker je vse skup predstava za rajo.
graben
17. 10. 2021 08.22
-1
Enkrat je pa le Tonin spoznal, da nekaj v glavi JJ ne štima, ali pa je to že začetek predvolilnega pljuvanja.
Dante69
16. 10. 2021 20.12
+2
Volitve se bližajo in se bežijo od firerja.
Sushilover
16. 10. 2021 18.16
+0
Reši nas samo tehnična vlada
miha Sentvid
16. 10. 2021 17.30
+4
Saj veste podgane zapuščajo potapljajočjo se ladjo
Dante69
16. 10. 2021 20.12
+1
Samo v tem primeru je podgana puklavi iz ssds.
martin celin
16. 10. 2021 15.16
-3
Zakaj bi se moral za resnico opravičevati? A se je Janković zahvalil za odpisani dolg?
miha Sentvid
16. 10. 2021 17.35
+3
Ne moreš primerjati Jankoviča z Janšo . Jankovič je dejansko nekaj naredil za Ljubljano, Janša pa za slovenijo prav nič, razen tega da je skregal Slovenijo z EU, Slovemce pa razdvojil.
Sil Ka 1
22. 12. 2021 16.26
+1
Jankovič je naredil na kreditih, ki niso bili odplačani. To je pa res umetnost. Tudi mnogi delavci za svoje delo niso nikoli dobili cenka.
borjac
16. 10. 2021 11.00
+9
Tonin pravi da bi se moral PV Janša opravičiti za žaljive Twite, Tonin točno ve, da se Janša ne bo nikdar opravičil, zato so Toninove izjave hinavske, tako hinavske in lažnive, da se prav cedi iz njih, če bi bile Toninove izjave resnične, bi v DZ blokiral avtokratske zakone Janeza Janše, ampak tega enostavno ne more, kajti že nekaj časa je Tonin predsednik NSi samo na papirju, v resnici je predsednik NSi-ja Janez Janša, in izdajalski, ter lažnivi Horvat ga v tem podpira, AMEN. Dodatek : Interpol je izdal tiralico "Wanted President of Slovenija Borut Pahor", bodite pozorni na otroških peskovnikih, zelo rad gradi gradove iz peska, včasih pa tudi gradove v oblakih.
miha Sentvid
16. 10. 2021 17.38
+2
Zamenjati oba JJ z nekim bolj sposobnim in dostojnim, Tonina pa naj ponovno zamenja Novakova, sicer bo NSI doletela ista usoda kot SMC
User300173
16. 10. 2021 10.22
+13
Za pogovor s "PsihoPacientom" moraš biti bolj pokvarjen kot on. To je edini način komunikacije katerega pozna. Ga stisneš v kot da malo "zacvili", potem je kot polulani mačkon v kotu in čaka priložnost maščevanja. Tako se začne in konča komunikacija z zgoraj navedenim. Leto 1994 je dovolj zgovorno pokazalo iz kakšnega testa je...iz pokvarjenega.
Aerys Targaryen
16. 10. 2021 10.16
+11
Janša spada samo in edinole v mentalno ustanovo v zaprti oddelek po možnosti čim dlje...v avstralijo, kr v njegovo.
konan65
16. 10. 2021 10.12
+7
AR.GANTNI NACIS izjav ne razume,ker jih s PRAZNO GLAVO pač ne more!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tega kre.ena niti njegovim kravam za HL.PCA ne privoščim!!!!ŽIV.NA si ne more izbirati lastnika!!!!!!!!!!!!!
son?ek11
16. 10. 2021 09.56
+9
Tonincek in podkupovalnik tako "razgrajata" v dogovoru z janezom. Volitve so blizu, janez pa svoje podrepnike potrebuje v novi koaliciji, da jo znotraj uniči, tako kot je Šarcevo vlado!!! No Šarec ni več naiven!! Fajonka bi pa preračunljivo vzela toninčka ins tem uničila novo koalicijo
sinhron
16. 10. 2021 09.48
+11
Nekaj bi TONIN vendar moral že vedeti , saj vseskozi vleče voz z Janšo, da se Janša za svoja dejanja ne opravičuje , ker jih ne stori on ampak tisti , ki ga obsojamo in tisti njegov nezavedni ego zato je poziv vseh , ki pozivajo Janšo naj se opraviči strel v prazno ! Oba podpredsednika ( Tonin in Počivalšek ) te Janševe vlade bi morala pozvati Janšo k odstopu , kar pa se seveda tudi ne bo nikdar zgodilo , če pa Počivalšek še tvitov ne razume in še marsikaj drugega ne !
detect
16. 10. 2021 09.27
+11
tonin in janša sta se ziher zmenila kako govoriti za javnost.
son?ek11
16. 10. 2021 09.50
+9
To ves čas govorim; da je tonincek napadalen v dogovoru z janezom, ker ga le-ta hoče poriniti v novo koalicijo kot trojanskega konja!!! In fajonka bi ga takoj vzela; seveda v dogovoru
mužik
16. 10. 2021 09.26
-15
TONINA za mandatarja !!!
Sushilover
16. 10. 2021 18.14
+2
User300173
16. 10. 2021 09.24
+11
Se je opravičil? To in, izstopite iz tega vlaka psihotikov.
Japa Jade
16. 10. 2021 09.10
+8
Janša, poberi se že enkrat..... dost te mamo.
Odkritež
16. 10. 2021 09.00
+14
Tonin, če bi mislil resno, bi Janševo opravičilo vezal na zaupnico vladi, tako se pa samo sprenevedaš.... 👍 😊
avioo
16. 10. 2021 09.51
+9
šlogar
16. 10. 2021 08.58
+7
Ali so ti, ki podpirajo in so v vladi korona udarila na možgane?