Slovenija

Poslanci podprli predlog nedeljskega zaprtja trgovin

Ljubljana, 27. 05. 2020 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, U.Z.
Komentarji
639

DZ je s 65 glasovi za in 12 proti presodil, da je predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva nedeljsko zaprtje trgovin in ga je v DZ na podlagi poziva sindikata vložila Levica, primeren za nadaljnjo obravnavo. Slišati je bilo mnoge pozive k socialnemu dialogu, zato je v nadaljevanju obravnave pričakovati usklajevanje med socialnimi partnerji.

V Levici so v predlogu novele povzeli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije (SDTS) v poslanici pred praznikom dela, naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in se nahajajo na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Cilj je vsem delavcem v trgovinah in v nekaterih povezanih dejavnostih zagotoviti proste nedelje in proste dneve, ki so po zakonu določeni kot dela prosti dnevi, poleg tega naj bi uresničili voljo volivcev, ki so se na referendumu enkrat že večinsko izrekli za to, da se trgovine ob nedeljah zaprejo.

Predlagatelji dodajajo, da se s predlogom zasleduje tudi cilje osvoboditve od nepotrebnega dela, opuščanja spodbujanja nenehnega trošenja ter zagotavljanja priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, razvijanje lastnih potencialov in kakovostno socialno življenje.

 Ob izbruhu epidemije so bile trgovine zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb ob nedeljah (in na dela proste dni) zaprte. Ali bo vlada odlok spremenila, bo morda znano že v četrtek, ko bo o tem razpravljala na seji.
Ob izbruhu epidemije so bile trgovine zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb ob nedeljah (in na dela proste dni) zaprte. Ali bo vlada odlok spremenila, bo morda znano že v četrtek, ko bo o tem razpravljala na seji. FOTO: Shutterstock

98 odstotkov vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah

Tudi Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) se je na današnji novinarski konferenci zavzel za zaprtje trgovin ob nedeljah. Povedali so, da je ključno storiti korak naprej v fazi sprejetja predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini. "Vprašanje obratovalnega časa trgovin, dela ob nedeljah in dela prostih dnevih že leta buri mnenje slovenske javnosti, a spremembe se nikoli niso zgodile, navkljub rezultatom referenduma iz leta 2003," so sporočili. 

Izvedli so tudi raziskavo pri ključnih akterjih – delavkah in delavcih v trgovinah. V sodelovanju s Centrom za družbene raziskave (CEDRA) so v maju izvedeli spletno anketo o mnenju delavk in delavcev v maloprodaji, ki razkriva, da kar 98 odstotkov vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah. "Če na vprašanje o ukinitvi nedeljskega dela pogledamo z delavskega vidika, torej s stališča tistih, ki jih to vprašanje najbolj zadeva, je odgovor povsem nedvoumen in jasno v prid zaprtju trgovin ob nedeljah. Četudi je takšna odločitev s strani delavk in delavcev pričakovana, so prejeti rezultati celo presegli pričakovanja," ocenjujejo v sindikatu.

Še bolj presenetljivo je, da se odgovor delavk in delavcev na vprašanje glede podpore prostim nedeljam ni skoraj nič spremenil tudi ob opozorilu, da v tem primeru ne bodo več prejemali nedeljskega dodatka, izpostavljajo. Na vprašanje, ali podpirajo zaprtje trgovin ob nedeljah, četudi to pomeni manjši mesečni zaslužek, je 95 odstotkov vprašanih odgovorilo pritrdilno.

Generalni sekretar SDTS Ladi Rožič je izrazil upanje, da bo politika držala besedo, dano v zadnjih tednih, in podprla predlog novele zakona o trgovini. Po njegovem prepričanju to "ne bi smelo biti politično vprašanje, temveč vprašanje zdravega razuma". Poudaril je tudi, da so vse grožnje TZS glede izgube delovnih mest v primeru nedeljskega zaprtja trgovin absurdne in pomenijo zavajanje. 

Predsednica TZS: Kakšne bodo posledice, bomo videli vsi

Predsednica  Trgovinske  zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah je opozorila, da mora predlog novele zakona o trgovini, če ta prestane prvo stopničko v parlamentarni obravnavi, v nadaljevanju obvezno v obravnavo na Ekonomsko-socialni svet (ESS). Spomnila je, da so argumente, zakaj zakona ne podpirajo, politiki jasno predstavili. Opozorili so na posledično zmanjšanje prihodkov v panogi za okoli 10 odstotkov, na izgubo med 12.000 in 13.000 delovnih mest in tudi na nevarnost odliva dela kupne moči v sosednje države, kjer so trgovine ob nedeljah odprte.

Septembra leta 2003 je o vprašanju zaprtja trgovin potekal referendum. Za zaprtje trgovin je glasovalo 57,5 odstotka udeležencev referenduma. Volja volivcev je bila upoštevana eno leto, nato pa so se sindikati in trgovci odločili drugače in trgovine ob nedeljah odprli. Zaposlenim so za nedeljsko delo obljubili boljše plačilo. 

Poleg tega je bilo mnenje zbornice tudi, da bi se morali vsi deležniki "v tem trenutku z vsemi idejami usmeriti v oživljanje gospodarstva, ne pa v njegovo ubijanje". "Z vsemi temi stališči smo jih seznanili. Če se je politika odločila drugače, je pač to njihova suverena pravica. Kakšne bodo posledice, bomo pa videli vsi," je dejala. 

Spomnila je, da so v zbornici večkrat poudarjali, da izvajajo aktiven dialog s sindikati, to pa nameravajo početi še naprej, ne glede na odločitev politike. "Do nekega soglasja moramo priti." Je pa opozorila, da v zahtevah, ki so jih pred nekaj več kot mesecem dni dobili od SDTS, vprašanja nedeljskega delovnega časa trgovin ni bilo in da se je to vprašanje naknadno pojavilo v javnosti.

Naknadno so iz TZS sporočili, da so nad rezultati glasovanja v DZ zaskrbljeni. Skrbi jih predvsem dejstvo, da se pomembne odločitve očitno sprejemajo v politični razpravi s pomanjkanjem socialnega dialoga deležnikov. Kljub temu pa odločitev sprejemajo, zato je zbornica Rožiča že pozvala k socialnem dialogu kot edini poti k razumni rešitvi. V vodstvu zbornice verjamejo, da si bodo tudi ostali socialni partnerji v skladu z utečeno in uveljavljeno prakso prizadevali za socialni dialog, ki ga vidijo kot osnovo dogovarjanja v demokratični družbi.

Izjava, da 98 odstotkov vprašanih podpira zaprtje trgovin ob nedeljah, je po mnenju TZS zavajajoča, saj je metoda opravljanja ankete, t. i. metoda snežne kepe, nereprezentativna, kar da vodi v njeno pristranskost. Zbornica takšno komuniciranje, katerega namen je po njenem mnenju zavajanje javnosti, zavrača.

Poslanci večinoma izrazili podporo predlogu

Željo po zaprtju trgovin ob nedeljah so državljani že pred leti izrazili na referendumu, zaposleni v panogi pa že leta opozarjajo, da bi morala biti nedelja tudi zanje prost dan, sta v predstavitvi stališč poslanskih skupin poudarila Luka Mesec in Željko Cigler iz Levice. Ponovno sta izrazila prepričanje, da je mogoče vse nakupe opraviti v prvih šestih dneh tedna, ustreznost takšne rešitve pa po njunih besedah dokazujejo tudi izkušnje iz mnogih drugih držav. 

Robert Pavšič (LMŠ) se je strinjal, da je dovolj možnosti za nakupe od ponedeljka do sobote, zaprtje trgovin ob nedeljah pa bi zaposlenim v panogi prineslo več prostega časa. Če se zaposleni z zaprtjem strinjajo, ovir za potrditev zakona po njegovih besedah ni. Je pa spomnil, da bodo delavci s prostimi nedeljami ostali brez pomembnega dodatka k plači, zato je sindikate vprašal, ali so podporo zaposlenih res dovolj dobro preverili. Poudaril je tudi, da zaprtje trgovin ob nedeljah ne sme postati izgovor za odpuščanja. 

Z zaprtjem trgovin ob nedeljah se strinjajo tudi v SD, pri čemer pravico do nedeljskega počitka po besedah Meire Hot izpostavljajo kot eno ključnih pravic delavcev. Strinjala se je, da v nekaterih sektorjih brez nedeljskega dela ne gre, zato si v SD prizadevajo, da bi tudi tem delavcem omogočili dva zaporedna prosta dneva in ustrezno dodatno plačilo za delo v neugodnih terminih. Je pa Levici očitala, da predlog zakona ni bil deležen socialnega dialoga. 

Na to je opozoril tudi Janez Moškrič (SDS), ki je poudaril, da takšnega zakona brez obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu ne bi smeli sprejeti. V SDS predlog sicer podpirajo. Podobno je tudi stališče NSi, kjer socialni dialog po besedah Mihaela Prevca vidijo kot pomemben element obravnave predloga takšnega zakona. 

Predlogu prav tako niso nasprotovali v SAB, kjer so po besedah Marka Bandellija sicer prepričani, da bi se morali potrošniki sami vzdržati nakupovanja ob nedeljah. Zavedajo se, da gre pri tem vprašanju za več vidikov - med drugim je pod vprašajem preživetje manjših trgovin - vendar pretehta dobrobit zaposlenih, je poudaril. 

Manj enotni so v DeSUS, kjer so predlog po besedah Roberta Polnarja podprli trije poslanci, dva pa sta mu podporo že odrekla. Polnar je poudaril, da izkušnje iz preteklih tednov kažejo, da se je nedeljski promet porazdelil na druge dni. "Videli smo, da se lahko tako kupci kot trgovci novim razmeram hitro prilagodijo," je dejal. 

V SMC predloga niso podprli. Kot je pojasnila Janja Sluga, se zavzemajo za svobodno gospodarsko pobudo, sploh pa ne bi smeli takšnih sprememb po njihovem mnenju uvajati v takšnih razmerah, kot so zaradi koronavirusne krize sedaj. "Predlog zakona prihaja v napačnem času in se odmika od vseh smiselnih ukrepov, sprejetih v zadnjem času za omilitev posledic krize," je poudarila. Če se bo vendarle izkazalo, da se noveli obeta zadostna podpora, bi bilo smiselno razmisliti vsaj o razširitvi izjem, ki jim bo še naprej dovoljeno odprtje, je dodala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da država ne bi smela posegati v svobodno gospodarsko pobudo, je poudaril tudi Jani Ivanuša (SNS). "Če bomo danes začeli s trgovinami, ali bomo jutri nadaljevali z gostilnami in pojutrišnjem z zdravstvenimi delavci," se je vprašal. Predloga tako v SNS niso podprli. 

Da je treba biti pri poseganju v svobodno gospodarsko pobudo previden, so se večinoma strinjali tudi v drugih poslanskih skupinah. Vendar pa so ocenili, da takšen ukrep ne predstavlja nedopustnega posega v ustavno pravico. 

Predlogu je nenaklonjena tudi vlada. Meni, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, ni primeren za nadaljnjo obravnavo v državnem zboru. Opozorila je tudi, da takšnih sprememb ne bi smeli uvajati brez predhodnega socialnega dialoga.

"Tu imamo koalicijske stranke različna stališča. Naše je, da se trgovine zaprejo in mislim, da bomo takšno rešitev v DZ tudi sprejeli. Države v Evropi, ki imajo trgovine ob nedeljah zaprte, delujejo povsem normalno in so v glavnem bogatejše od Slovenije," je dejal premier Janez Janša in poudaril, da sicer ne gre za zavezo iz koalicijske pogodbe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (639)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aki1
28. 05. 2020 16.55
+7
Ne vem zakaj se vlada sploh ukvarja s tem ali trgovine delajo ob nedeljah ali ne to naj se odločijo trgovci sami... pa ne mi s tem trgovke imajo družine. A potem so družine zaposlenih na bencinskih črpalkah, policiji, zdravstvu, celotnem turizmu in gostinstvu manjvredne, ker o njihovih družinah nihče ne govori oz. se nihče ne ukvarja ali s tem ali delajo ali ne.
Lumpe?ka
28. 05. 2020 13.34
+6
Kvasa pa skret papirja ste si dost nakupl tko da ni treba ob nedeljah met odprto... Kako pa v tujini isti trgovci lidl hofer spar a majo odprto ob nedeljah in praznikih... Mislim da ne.... Če pa do sobote popoldne ne morte nabavit pol pa tut klinc
Paula
07. 06. 2020 20.02
Mislis narobe! V Italiji je Spar in Lidl odprt, poleg ostalih on to do 20.00. Ikea in Tiare tudi - tam je pa pol slovencev ob nedeljah...😉
mikpiki191
28. 05. 2020 13.10
+7
mogoče pa bo po 17 letih le obveljala volja ljudstva
namor0
28. 05. 2020 18.25
+2
ahim1225
28. 05. 2020 12.54
+3
V nedeljah naj bodo trgovine odprte ali zaprte, o tem naj se odloči trgovec, levaki nimajo nič pri tem. Referendum je bil čista bedarija in metanje denarja proč.
Uporabnik458403
28. 05. 2020 09.07
+3
Ste naivni do skrajnosti, ce mislite, da se bo z zaprtjem trgovin v nedeljo zaprlo vse uredilo....... Ze kmecka logika pove, da bodo ljudje vse ostalo prodali v ostalih dneh. Trgovci pa bodo imeli le en dan manj stroskov z placami trgovk in ostalih stroskov......... Ker bo pravgotovo odpuscascanje ker za 6 delovni teden ne otrebujes toliko trgovk kot za 7 delovni teden BO LE POMENILO, DA BO MANJ TRGOVK PRODALO ISTO KOLICINO ROBE V 6 DNEH IN NE VEC V 7, KAR BO POMENILO SE VECJI PSIHOLOSKI PRITISK NA TRGOVKE............
nako1
28. 05. 2020 12.19
+5
dela ogromno študentov tako da...naj bo pač teh manj... a ja, ne bo, ker so cenejši
ahim1225
28. 05. 2020 12.51
+3
Trgovci že napovedujejo odpuščanja, levičarji se naj ob tem zamislijo. Ga. Tomička je v parlamentu govorila take neumnosti, da te prime srat, žena mi je rekla, da ga je malo preveč srknila!
Paula
07. 06. 2020 20.05
Bi mogel videt danes kolicino slovencev po nakupih v Italiji, ko je pri nas zaprto. Bomo pa njim nosili € in ddv 🤘.
medeeaa
28. 05. 2020 08.33
+17
Kdor ima prodajalko ali prodajalca v krogu najbližjih bo razumel ... kaj pomeni delati do 12 ali tudi več dni neprekinjeno , velikokrat do 56 ur tedensko , kaj pomeni izgorelost na delovnem mestu vse za požrešni kapitalizem in njihove podpornike .
BETONSKI
28. 05. 2020 08.27
+20
Ljudje če ne želite ,da so trgovine odprte v nedeljah naredite tako kot jaz,v nedeljah in sobotah ne hodim v trgovine,ker pač sočustvujem s trgovkami,mene v nedeljo in soboto v trgovinah ne bo nikoli,če bi vsi naredili tako bi trgovska podjetja sama zaprla,ker ne bi bilo prometa in se jim odprtje ne bi izplačalo. Najlažje je samo obtoževat,oblast,a vam morajo prav vse prepovedat zakonsko ,da tega ne delate več.
Hulk Zalepi
28. 05. 2020 08.19
-3
Banion
28. 05. 2020 08.18
+1
politično kupčkanje z nedeljskim delom trgovin kaže na umsko bedo, mar bi pogledali poprečen promet pred epidemijo ko so bile trgovine normalno odprte in med epidemijo ko so bile ob nedeljah zaprte. Bi se takoj vsaj približno videlo kaj pomeni nedelja, če bi bilo prometa več ali enako v času epidemije kot prej, potem ni treba da so odprte, če bilo prometa manj bi iblo treba malo pomisliti in izračunati še kaj
Paula
07. 06. 2020 20.10
Primerjava prodaje med epidemijo je neumna, ker so delali ljudje zaloge! Zaprite in potem primerjajte sep. 19 in sep.20, ce se zaprejo 🤣
tomazbodner
28. 05. 2020 08.16
-1
Dobro, da je bilo to sprejeto zdaj, konec meseca, da lahko delodajalci takoj zacnejo z znizevanjem plac in odpuscanjem.
extradeluxe
28. 05. 2020 08.14
-12
tisti ki ne utegnejo do nedelje v trgovino, bodo/mo pa šli v šoping čez mejo pa bo mir. Pri nas pa zoped odpuščanja. Koga briga.
Paula
07. 06. 2020 20.16
+1
Danes je Tiare in Ikea v Italiji pokal po sivih!! Delajo do 21ih. Vse polno slovencev, ne samo tam, ampak tudi v outletu Palmanova in Sparu v Gorici, ki dela ob nedeljah do 20ih. Seveda bomo pri njih nakupovali ob nedeljah!
magnetka
09. 06. 2020 20.09
Kako si butasta, pa hodi vsako nedeljo čez mejo, ali imaš toliko časa in denarja pa se šlepaj čez. Kaj kmalu ti bodo slovenske trgovine dale vse tisto med tednom
gulmor
28. 05. 2020 08.12
+12
Ne pomnim več kdaj sem šel nazadnje v nedeljo nakupovat...
caspera1
28. 05. 2020 08.07
+18
Večina stvari uspešno deluje, če ljudje to vzamemo enostavno kot dejstvo. Ni konec sveta, če se nakupuje na zalogo. Sploh meni, ki mi je škoda mojega prostega časa, da bi se zapravil z nakupi po trgovinah.
Lumpx
28. 05. 2020 08.06
+3
Ja kak te to ce pa ste na 24 ur porocali da je vlada proti. Spet ste "ustvarjali javno mnenje".... proti vladi seveda.
Moros
28. 05. 2020 08.03
-2
SRAMOTA! KAJ pa vsi ostali zaposleni v dejavnostih ki niso nujen pa nimajo družin? Če se trgovine zaprejo potem je potrebno zapreti vse gostilne, restavracije, hotele, podetja avtobusni prevoz, želežniški promet itd. Vse z izjemo zgolj bolnišnic, rešilcev, gasilcev, policije ter zaposlenih v domovih za starejše.
nako1
28. 05. 2020 12.21
+7
Uporabnik458403
28. 05. 2020 08.00
+3
Meni je to bolano, ko ze sindikat prodaja, da iz 7 v 6 dnevni tedenski delavnik ne bo zmanjsalo stevilo zaposlenih............ Bi se razumel trgovce, ce bi to govorili......
caspera1
28. 05. 2020 08.09
+12
Glavni problem vodilnih v trgovinah je zelo dober promet ravno z nakupi ob nedeljah. Potrošniki spodbujamo delovne nedelje, ne trgovci.
nako1
28. 05. 2020 12.22
+3
res je, bojkotirajmo nakup v nedeljo, pa bo. Tudi Avstrijci in še kdo preživijo. Pa da mi ne bi še kdaj, za bilo katero stvar referendum razpisali.
Paula
07. 06. 2020 20.18
resenik
27. 05. 2020 21.58
+13
Mariča Lah naj gre malo po evropi pogledat imajo ob nedeljah zaprte trgovine in glih tak živijo ona je pohlepnica stranke več kot imajo v žepu ne morejo potrošit
Paula
07. 06. 2020 20.19
Pacientka1
27. 05. 2020 21.57
+17
Delo v trgovini zdaleč ni več lepo. So pritiski iz vseh strani. Sploh, če delaš na blagajni. Te prodaje, ko moraš vsakemu kupcu ponujat stvar. In pol te vsak dan ocenjujejo kako uspešen si. Res ni več lahko. Me smo takoj za, da zaprejo ob nedeljah. Se pa bojimo, da bodo odpuščali. Se že šušlja... Prve gremo tiste, ki imamo otroke. Majhne... Zelo žalostno.
Mali medo
27. 05. 2020 21.53
+18
pol Ljubljane na psiheatriji k ne bodo vedeli kje se ob nedeljah sprehajati
caspera1
28. 05. 2020 08.03
-3
Ne gre brez sovraštva glede na kraj bivanja, kaj? Pa vsaj veš, kaj to pove o tebi?
aciviica
28. 05. 2020 08.20
+4
gapiwasted
27. 05. 2020 21.49
+25
Delam v trgovini in lahko samo to povem sem raj doma vse nedelje... kakor pa da jih delam in na koncu dobim pičlih 50 € več kakor pa če nebi delal nedelje