Zaradi 11 evrov na vinjete čakali v dolgih vrstah

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
V.Š.
KOMENTARJI
367
Začela se je prodaja novih rumenozelenih vinjet, prodajna akcija v enem od večjih trgovskih centrov pa je že decembra, ko sicer Dars proda le okrog 18 odstotkov letnih vinjet, poskrbela za dolge čakalne vrste. Cene in vrste vinjet ostajajo nespremenjene.

Zaradi 11 evrov bonusa, ki ga je v ponedeljek eden od trgovcev namenil 4000 kupcem slovenske letne vinjete za leto 2020 in ki ga lahko porabijo le v tej trgovini, so bili mnogi pripravljeni čakati v dolgih vrstah.

Cene sedmo leto zapored ostajajo enake

Nove vinjete so zelenorumene barve, cene pa ostajajo nespremenjene: letna vinjeta  še vedno stane 55 evrov za enosledna vozila, za osebna vozila 110 evrov in za kombije 220 evrov.

Dolge čakalne vrste zaradi ugodne vinjete.
Dolge čakalne vrste zaradi ugodne vinjete.FOTO: Bralec

Enake bodo ostale tudi vrste in ročnosti vinjet, ravno tako tudi cestninski razredi, v katere se uvrščajo vinjetna vozila. Na Darsu voznikom svetujejo, naj vinjete kupijo pri pooblaščenih prodajalcih. Rožnate letne vinjete sicer ostajajo v veljavi do konca januarja 2020.

Letos prodali za 6,5 milijona več kot leta 2018

Decembra sicer Slovenci ne kupimo veliko letnih vinjet. Dars je sporočil, da so jih lani prodali manj kot petino. "V decembru lani smo prodali 155.847 letnih vinjet ali 18 odstotkov vseh prodanih letnih vinjet z letnico 2019 za osebna vozila," so sporočili z Darsa.

Največ letnih vinjet sicer uporabniki kupijo v drugi polovici januarja in prvi polovici februarja, največ tedenskih in mesečnih pa v poletni turistični sezoni, od junija do vključno septembra.

Vinjeta 2020
Vinjeta 2020FOTO: Dars

"Največ tedenskih prodamo v tujini in ob vstopu v Slovenijo, predvsem na Darsovih lastnih prodajnih mestih in na prvih bencinskih servisih po vstopu v našo državo, največ letnih pa na prodajnih mestih po Sloveniji," pojasnjujejo na Darsu.

Vrednost prodanih vinjet v obdobju od 1. decembra 2018 do 31. oktobra 2019 je znašala 191,15 milijona evrov in je za 6,5 milijona višja kot v primerljivem obdobju predhodnega leta.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke