SLOVENIJA

Zaradi dolgotrajne suše listje že dobiva jesenske barve, vse bolj suhe tudi struge

Ljubljana, 30.07.2022, 13:57 | Posodobljeno pred 15 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Današnje padavine so premalo za bistveno izboljšanje suše, napadle količine se med kraji zelo razlikujejo. Zaradi dolgotrajne suše listje na nekaterih drevesih že dobiva jesenske barve in odpada, rečne in potočne struge pa postajajo vse bolj suhe. Na južnem Primorskem je bilo kar nekaj padavin, nekoliko bolj severneje, na kraških požariščih, pa bolj za vzorec, je povedala meteorologinja na Arsu Katja Kozjek Mihelec. Rižanski vodovod tako v Istro vodo še vedno dovaža s cisternami.

Naš hišni prognostik Rok Nosan opozarja, da zaradi dolgotrajne suše listje na nekaterih drevesih že dobiva jesenske barve in odpada. Prav tako rečne in potočne struge postajajo vse bolj suhe. "Razmere so trenutno najslabše na Primorskem, kjer se z velikim padavinskim primanjkljajem soočajo že več kot eno leto. Po podatkih Arsa vodotoki na tem območju julija tako nizkih vodostajev niso imeli že vsaj 30 let in tudi drugod po Sloveniji stanje ni veliko boljše," pravi. Ob tem napoveduje, da se bo suša avgusta najverjetneje še stopnjevala.

Tokratne padavine so bile po pojasnilih dežurne meteorologinje na Agenciji RS za okolje (Arso) premalo za bistveno izboljšanje suše. "Vsekakor so bile to premajhne količine. Samo ena padavinska epizoda vsekakor ni dovolj, da bi prinesla tako bistveno izboljšanje teh sušnih razmer, ki jih imamo trenutno. Sploh pa so sedaj znova pred nami suhi dnevi, kaže, da se bo v prihodnjem dnevu stopnjevala tudi vročina. Vsekakor se bodo sušne razmere še naprej zaostrovale," je poudarila meteorologinja Katja Kozjek Mihelec. Sušne razmere so namreč posledica že večmesečnega primanjkljaja padavin.

Suša
SušaFOTO: Rok Nosan

Tokrat se je na Primorskem po njenih besedah zgodil podoben scenarij kot ob torkovi fronti. Na južnem Primorskem je padlo kar nekaj padavin, na Obali okoli 15 litrov na kvadratni meter, medtem ko je bilo le nekaj deset kilometrov severno, bolj na požariščih oz. na tem območju Krasa, na goriškem koncu, padavin res znova bolj za vzorec, je navedla.

Merilna postaja v Biljah pri Novi Gorici je denimo zabeležila le dober liter padavin. "Na tem območju se je vsaj malo osvežilo, lahko bi rekli ovlažilo, ampak količine vsekakor niso pač tiste, ki bi lahko pripomogle k kakršnemu koli izboljšanju situacije," je ocenila. Sicer je celotna padavinska epizoda, ki se zdaj počasi zaključuje, splošno gledano, prinesla med pet do 15 litrov dežja na kvadratni meter po celi Sloveniji. A so bile količine krajevno zelo različne.

Severovzhod Slovenije, ki je izpadel ob torkovi vremenski fronti, ko tam v bistvu skoraj ni bilo padavin, je danes prejel od 10 do 20 litrov padavin na kvadratni meter, morda lokalno več. Osrednja Slovenija in jugovzhod ter severni del Primorske in Gorenjska pa so prejeli od nekaj do 10 litrov padavin na kvadratni meter. Tudi po besedah dežurnega hidrologa Janeza Polajnarja zadnje padavine niso vplivale na vodnatost rek, ki je še vedno nizka.

Vodo v Istro še vedno dovažajo s cisternami

Kot so pojasnili v Rižanskem vodovodu, drastičnih sprememb namreč še vedno ni, dež pa se prav veliko ne pozna ne v strugi Rižane ne v zaledju, v podtalnici. Tako še vedno dovažajo vodo iz reke Unice v vodarno Rižana v Cepkih.

Poleg gasilcev in vojske vodo z avtocisternami po besedah direktorja Rižanskega vodovoda Martina Preglja od petka dovažajo tudi zasebniki s cisternami s priklopniki, ki lahko prevažajo večje količine, in sicer več kot 20 kubičnih metrov vode, medtem ko imajo cisterne gasilcev in vojske zmogljivost 10 kubičnih metrov. Zasebniki, ki bodo vozili do nadaljnjega, imajo dnevno predvidenih 25 voženj.

PREBERI ŠE
Dež že drugič zatajil, za gasilce nov dan 'gašenja, straženja in negotovosti'

S cisternami avtoprevoznikov dnevno v vodarno Rižana pripeljejo okoli 625 kubičnih metrov vode, s cisternami gasilcev in vojske pa približno 1000 kubičnih metrov. Kot je še povedal Pregelj, bodo vodo dovažali, dokler bo treba, boji pa se, da to lahko traja še cel avgust in tudi še septembra. Zaradi suše so namreč vodonosniki prazni.

Do nadaljnjega sta sicer zaradi slabe kakovosti surove vode izven uporabe vodnjaka v Bužinih in Gabrijelih, izpad nadomeščajo iz podtalnice reke Rižane. Koristijo pa tudi vodo iz Kraškega vodovoda Sežana in Istrskega vodovoda Buzet.

Prihaja nov vročinski val

Temperature bodo v nedeljo in ponedeljek ob sončnem vremenu še vedno segale proti 30 stopinjam Celzija. Sredi prihodnjega tedna pa se bo vročina stopnjevala in v najbolj vročih krajih bomo spet izmerili malo nad 35 stopinj Celzija, medtem ko novih padavin po jutrišnjem prehodu fronte vsaj do konca naslednjega tedna ni na vidiku.

Po podatkih Arsa vodotoki na Primorskem in Notranjskem v zadnjih 30 letih julija še niso imeli tako nizkih vodostajev kot letos. Izrazito sušo podzemnih in površinskih voda bi končalo le dolgotrajnejše deževje, ki pa ga še ni na vidiku.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.