Slovenija

Ministrstvo: zaradi dviga minimalne plače oskrba dražja za največ 1,5 odstotka

Ljubljana, 05. 12. 2019 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Skupnost socialnih zavodov Slovenije napoveduje, da stanovalce v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih po novem letu čaka nova podražitev cen oskrbe. Podražitve bodo posledica spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020, zaradi česar se bodo stroški dela v domovih za starejše in posebnih zavodih povečali za od pet do osem odstotkov.

Izvajalci institucionalnega varstva bodo zato primorani izvesti novo uskladitev višine oskrbnin s stroški dela. Tokratni dvig stroškov dela bo omejen na zaposlene, ki v domovih zagotavljajo storitve oskrbe, te pa prek oskrbnin plačujejo stanovalci sami, njihovi svojci ali občine, so sporočili s Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

''Zaradi dviga stroškov dela vsak izvajalec skladno s Pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev izračunal potreben dvig. Ocenjujemo, da se bo ta dvig minimalne plače poznal tako, da se bodo oskrbnine povečale za 2–3 %,'' ocenjujejo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

"Zaposleni v domovih za starejše in posebnih zavodih si zaslužijo primerno plačilo, saj opravljajo zahtevno in odgovorno delo. Njihova delovna mesta so del sistema plač v javnem sektorju, ki je izrazito nestimulativen za delavce s srednješolsko ali nižjo stopnjo izobrazbe, zato se raje odločajo za delo v drugih panogah, v domovih pa se veča kadrovska luknja," je povedal Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. 

Prve ocene: Oskrbnine se bodo povečale za dva do tri odstotke

 ''Zaradi dviga stroškov dela vsak izvajalec skladno s Pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev izračunal potreben dvig. Ocenjujemo, da se bo ta dvig minimalne plače poznal tako, da se bodo oskrbnine povečale za 2–3 odstotke,'' ocenjujejo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

''Problematiko bi lahko ublažil težko pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi, a se javna razgrnitev novega osnutka zakona vztrajno prelaga v prihodnost.'' 
''Problematiko bi lahko ublažil težko pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi, a se javna razgrnitev novega osnutka zakona vztrajno prelaga v prihodnost.''  FOTO: Shutterstock

Ministrstvo: Povečanje za največ 1,5 odstotka

Kot so sprva pojasnili na Ministrstvu za  delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: ''Ocenjujemo, da se bodo cene storitve institucionalnega varstva v letu 2020 zaradi sprememb na področju plač v javnem sektorju ter višje minimalne plače v povprečju povečale za dva odstotka. Cene se bodo spreminjale v okviru izredne uskladitve s 1. 1. 2020 oziroma ob redni letni uskladitvi s 1. 3. 2020.''

Dodatno so sporočili, da predvidena podražitev cen oskrbe, ki jo je v javnost posredovala Skupnost socialno varstvenih zavodov (torej med dva in tremi odstotki), ne drži: ''Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ocenjujemo, da se bodo cene storitve institucionalnega varstva v letu 2020 zaradi povečanja dodatkov za delo v manj ugodnem času, dviga plačnih razredov na posameznih delovnih mestih konec leta 2019 in višje minimalne plače s 1. 1. 2020 v povprečju lahko v posameznih domovih povečala za največ 1,5 odstotka.''

Kot so dodali: ''Dodatno izpostavljamo, da je ministrstvo izvajalce pozvalo, da k uskladitvi cen s 1. 1. 2020 pristopijo le, če prihodki storitve institucionalnega varstva zaradi dviga stroškov dela ne omogočajo pokritja odhodkov, hkrati pa naj dvig cen zaradi spremenjenih stroškov dela pri posameznem izvajalcu ne preseže 1,5% povečanja glede na veljavne cene. V kolikor bo posamezni dom za starejše torej ugotovil, da dviga stroškov dela ni mogoče pokriti v okviru veljavne cene, ima možnost uskladitve cen od 1. 1. 2020 dalje oziroma ob redni letni uskladitvi s 1. 3. 2020.''

'Nepravičnost slovenskega sistema'

"A tudi tokratni dvig minimalne plače razkriva nepravičnost slovenskega sistema, saj se bodo stroški višjih plač oskrbnega osebja preprosto prevalili na pleča naših stanovalcev, njihovih svojcev in občin. Problematiko bi lahko ublažil težko pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi, a kot lahko vidimo, se javna razgrnitev novega osnutka zakona kljub zatrjevanju, da gre za prednostno nalogo celotne vlade, vztrajno prelaga v prihodnost," poudarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

"V prazničnih dneh se bodo po domovih za starejše in posebnih zavodih po Sloveniji zvrstili številni dogodki, na katerih bomo s stanovalci pričakali decembrske dobre može in si zaželeli čim več zdravja in lepega v prihajajočem letu. Hkrati jim bomo žal morali povedati, da jim novo leto prinaša tudi višje cene oskrbe," je še dodal Bizjak.

Metodologija za določanje cen socialnovarstvenih storitev

Oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev določa Pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev. Ta v 40. členu določa, da ob redni uskladitvi, ki se izvede vsako leto 1. marca, lahko izvajalec uskladi ceno tudi, če se stroški dela iz prve alineje prvega odstavka istega člena spremenijo za več kot 1,5 odstotka od zadnje uskladitve. Kot posledica spremembe minimalne plače v januarju 2020 se bodo stroški dela v domovih za starejše in posebnih zavodih povečali za od pet do osem odstotkov. Izvajalci institucionalnega varstva bodo zato primorani izvesti novo uskladitev višine oskrbnin s stroški dela, so pojasnili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Micka223
06. 12. 2019 16.08
Pri vsem tem napredku, bo počasi blagoslov imeti rodovitno zemljico in lepo živeti iz rok v usta. Revež bo itak umrl revež, razlika bo le ta, da ga vmes ne bo teroriziran znotraj hierarhičnih, kapitalističnih organizacij. Pa tisti z malo boljšo letino, bomo pomagali ta lačnim - tako kot se gremo dobrodelnost in socialno državo že sedaj.
aerton
06. 12. 2019 10.57
+1
Dvig plače pomeni višje cene ?? To pomeni, da v primeru, če dvignemo minimalno plačo na 3000€, bo kilogram črnega kruha vsaj 30€. Dejansko pa se višja plača izniči z podražitvami ergo so tisti na minimalcu dobili prst tja kjer nikoli ne posije sonce.
janez653
05. 12. 2019 17.23
+4
jao. ok folk. gremo še enkrat čez osnove, ker vidim da tukaj 99.5% ljudi ne ve kako sistem deluje. Se pravi... Plače delavcev so zajete v stroških storitve, kar pomeni da če dvignemo plače delavcem se dvigne cena storitve. Drugič: Če niste zadovoljni s svojo plačo ni kriva vlada, ampak delodajalec in v veliki meri vi sami, saj ste se s plačo strinjali s podpisom pogodbe. Torej, pritožite se svojemu delodajalcu. Tretjič: Sami ste krivi za podražitve, ker ste od vlade zahtevali dvig plač, čeprav niso vaš delodajalec. Vlada je z veseljem ugodila, pač poceni nakup glasov in več davka se bo nabralo v blagajni. Četrtič: Da boste vedeli kaj in kako vnaprej... Drugič pritiskajte na vlado za znižanje prispekov in ne za dvig plač. Plačo vam dvigne delodajalec.
Cath
05. 12. 2019 17.22
+5
Država služi na starejših, sramota.
Blond James
05. 12. 2019 16.52
+4
V grosupljub gradijo zraven doma starejših občanov varovan elitni dom za preprodajo mamil
Blond James
05. 12. 2019 16.51
+0
Sramota res ta SDS lokalne skupnosti
številka89432
05. 12. 2019 15.40
+7
spet en kartelni dogovor med domovi, kako čim bol oskubit uporabnike.
Karfjola
05. 12. 2019 15.36
+7
Vi zaposlenim dvignite plače saj zaslužijo ne vem pa kaj ima tukaj cena storitev saj ste že dovolj pokradli
janez653
05. 12. 2019 17.12
a se sploh poslušaš? Če zaposlenim dvigneš plačo s tem dvigneš ceno storitve, ker je strošek storitve višji
Gregi82
05. 12. 2019 15.34
+4
Ne razumem zakaj drzavljani ( tisti ki niso nikakor zadovoljni) ne gredo pred parlament oz vlado, pa nekatere politike spraviti na polikliniko, zakaj samo v nasi drzavi poudarjam samo pri nas, so ljudje tiho?! Pa koga se bojite, a je taksen problem narediti kolaps v drzavi? Ni!! Dalec od tega! Iskreno upam da bom dozivel nekega dne demonstracije, v mislih imam demonstracije kot so v Parizu, Madridu( nasi mediji niso porocali nic) Lizboni( mediji nasi tiho ).. do takrat pa... kregajte in razpravljajte preko FB-ja ter ostalih soc.om. Pa Lp
Moj?ica123
05. 12. 2019 15.29
+6
Slovenija je na vso našo žalost zaffurana. Pokradena, zadolžena, revežev pa toliko, da če bi resnično šel od doma do doma, bi lahko rekel da je vsak drugi reven. Tako je bilo, tako je in tako bo vedno.Na žalost.
Volga Malek
05. 12. 2019 15.56
+3
@Mojcica123 socialisti vpijejo moc ljudstvu in visoko dvignejo stisnjeno pest kot pravijo ampak se ne gre za ljudi, gre se za oblast nad ljudmi in moc nad drzavo. Socialisti zelijo imet reven pohleven narod ki se ga lahko kontrolira, tu so se na splosno visoki davki. Ni cudno da je pol Slovenije na minimalni placi in vec kot polovica Slovenije na mizernih pokojninah. Kar volite socialiste Marjana & Co.
Malinha
05. 12. 2019 19.21
Supervillain
05. 12. 2019 14.59
+11
To niso normalni.Lp
dartford
05. 12. 2019 14.34
+14
Nehajmo se slepiti, vse je logično. Delavci smo v podjetjih strošek, tako kot repromaterijal, energija, itd. In če se nekaj od tega podraži, se mora podražiti tudi končni izdelek. In če bodo plače rasle, bodo rasle tudi cene
crazy but true
05. 12. 2019 14.43
+2
V soli tega ocitno ne naucijo. Uciti bi morali "socutje do zivali", da bodo drzavljani koncno razumeli, mar ne?
AlternativeFacts
05. 12. 2019 15.23
+2
Ma vidva sta en repromaterial, kaj šele da bi kaj razumela 😂 ..... Da vama podam definicijo, ki jo uporabljajo na zahodu, kjer po crazy@ niso hodili v šole, soutja tudi zgleda nima kaj dosti: "Plače in stroški dela - Delo ima pomembno vlogo pri delovanju gospodarstva. Z vidika podjetij pomeni stroške (stroške dela), ki poleg plač zaposlenih vključujejo tudi stroške dela, ki ne spadajo v plačo...."....
AlternativeFacts
05. 12. 2019 15.26
+2
Stroški dela - Stroške sestavljajo stroški plač in osebnih dohodkov ter stroški dela, ki ne spadajo v plačo, kot so socialni prispevki delodajalcev. Delež stroškov dela, ki ne spadajo v plačo....Tako pravi eurostat, ki zgleda ne razumejo, ker niso hodili v šole, kjer bi namesto "socutje do zivali", učili partijsko ekonomijo....
An ban pet podgan
05. 12. 2019 14.34
+9
Bravo levica!!! Namesto da bi popustila država ste rajši še bolj podražili celotno gospodarstvo.
Karantanija
05. 12. 2019 14.28
+27
Resnično lahko rečemo, da si ljudje, zaposleni v domovih, zaslužijo za svoje delo dolično plačo. To so dela, ki jih ne zmore vsak opravljati. Vendar se sprašujem, kdo si bo sploh še lahko plačeval oskrbo v domovih? Pokojnine so premale. Žalostno je, da človek, ki je delal trideset, petintrideset, štirideset ali več let, ne dobi toliko, da bi si na starost, ko je bolan in obnemogel, lahko privoščil dostojno preživeto jesen življenja v domovih! Ali ostajajo doma ali pa morajo zanje doplačevati otroci z že tako malimi plačami! Kdo nas je, za vraga, poštene in delovne Slovence, do sem pripeljal?!
crazy but true
05. 12. 2019 14.33
-6
JJ je kriv, itak.. (ce vrjames levicarjem seveda)
Transformerji
05. 12. 2019 14.34
+16
Za to sramoto je poskrbel večni parlamentarni inventar : Erjavec! Je dvigoval pokojninsko maso po procentih, boljša pokojnina, več procentov - čeprav ti bogatejši upokojenci niso od upokojitve naprej prav nič prispevali za rast BTP! Najbolj žalostno pa je, da so najbogatejši upokojenci iz državnega, javnega sektorja....
Karantanija
05. 12. 2019 14.35
+4
Mungos2
05. 12. 2019 15.01
+0
Karantanija, bravo, zadela si bistvo !!!+++++++++++
Roosterno1
05. 12. 2019 14.16
+12
Kakšni stroški dela v domovih se bodo povečali?... a takšni, da bodo starostniki še bolj zanemanrjeni kot so?. Prosim vas ene in druge ne lažite in ne mečite peska v oči širši javnosti in ne obremenjujte svojcev z lažmi v domovih, ko zahtevajo pojasnila, zakaj njihov človek ni urejen tako kot je to dogovorjeno v individualnem načrtu ipd. Ni vsa poanta v pomanjkanju kadra... največja poanta je v pomankanju empatije zaposlenih do starostnikov v domovih. Sam osebno sem dal vse to kar naštevam skozi. Verjemite mi ne govorim na pamet!
Karantanija
05. 12. 2019 14.32
+6
O zanemarjenosti starostnikov ne moremo govoriti kar vse povprek! Obstajajo domovi, kjer je zgledna oskrba, kjer se s stanovalci zelo trudijo, neprenehoma čistijo, jim nudijo razne krožke, prireditve ... Iščite, povprašujte, in našli boste dom, kjer boste z oskrbo zadovoljni. Če je pa kaj slabega ali nedopustnega, se pritožite!
Karantanija
05. 12. 2019 14.36
+10
Pa še nekaj! Vse je odvisno od vodstva, direktorja doma. Kakšen direktor, takšen zavod, takšni zaposlni!
Domendo
05. 12. 2019 14.11
+6
Socialno varstveni zavodi, ki so nič drugo kot profitna organizacija, ki se financira na račun starostnikov in davkoplačevalcev. Ko pa nebo profita jim bodo pa napačne tablete dal. Še prej pa tistim, ki nimajo istega političnega prepričanja. Na vseh teh zavodih bi moralo pisati ali so levo socialni ali desno socialni, da bodo ljudje vsaj imeli možnost preživet.
jolanka
05. 12. 2019 13.57
+37
ko pride čas za dom, najboljš neko neumnost naredit, pa greš na Dob, v brezplačno oskrbo. petkrat obrok na dan, na toplem si, računov ni...
crazy but true
05. 12. 2019 14.05
+10
Wau.. a imajo sedaj 5x na dan obroke.. evo, upokojenci, resitev..
Bananistanec
05. 12. 2019 13.44
+12
Ni blo drugega za pričakovat, smešno je da se omejuje zgornjo mejo minimalne plače, večji učinek bi bil če bi omejili zgornjo mejo plače na splošno
crazy but true
05. 12. 2019 14.07
+12
Kaj pa ce bi se raje ukvarjali s tem kako zmanjsati birokracijo, papirologijo, taksne in drugacne prisklednike, javno upravo, denar za "zrtve" in podobne stvari, ki bi dejansko povecalo produktivnost celotne drzave?
Transformerji
05. 12. 2019 13.33
+27
Zakaj taka neumna vprašanja: dvigi minimalnih plač so sramota, dvigi pokojnin so še večja sramota! Samo poglej Korlna, ki se sekira, da bi tudi tisti z minimalnimi plačamo dobili enak znesek, kot po zaslugi njega in vlade, bogati upokojenci. Predstavljajte si, da tistih 1% povečanja mase za upokojence, po Korlnu razdelimo po procentih na vse upokojence..... jaz bi mislil, da sem končno dobil pozitivne obresti od denarja, ki ga na banki vsak mesec ob dvigu pokojnine pustim za plačilo položnica. Bom nehal, gre mi na bruhanje......
Transformerji
05. 12. 2019 13.37
+8
Pa se gre samo za 6,5 evra na upokojenca - sedaj pa razmišljajte o vseh ostalih svinjarijah, ki ga naša vlada dela po naročilu NWO! Zato pa Vardo s plastičnimi igračkami pustijo za sedaj na miru.... saj že iščejo nove krivce za to stanje. Le kdo bo sedaj na tapeti??
BeGood
05. 12. 2019 13.32
+26
To je vse posledica kalkulacij, da je plača strošek. In dokler bo govora o minimalnih plačah, bo tako. Ko bo pa vsak delavec plačan glede na dobiček, ki ga soustvarja skupaj z vsemi zaposlenimi, bo drugače. Naša država zna bolje poskrbeti za ilegalne prebežnike, kosovarje, zapornike ..., kot za pomoči potrebne ostarele, ki so gradili in ustvarjali to, kar se danes krade. Sramotno za našo vlado. In hkrati sramotno za nas Slovence, da smo tiho, da vse mirno prenašamo in se ne znamo upreti.