Slovenija

Po požaru v predoru: pokriti vkop Malečnik bo do nadaljnjega zaprt

Maribor, 26. 06. 2023 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, M.P.
Komentarji
136

Zaradi odstranjevanja posledic gorečih vozil je bila štajerska avtocesta med priključkom Zrkovska in razcepom Dragučova, proti Dragučovi, dlje časa zaprta. Popoldan so uspeli promet urediti skozi drugo cev predora Malečnik. Promet tako zdaj poteka v vsako smer po enem pasu. Bo pa predor, v katerem je dopoldan prišlo do prometne nesreče, do nadaljnjega ostal zaprt. Po prvem pregledu namreč ugotavljajo, da je uničena elektroinštalacijska oprema, poškodovan je betonski obok pa tudi prometna oprema. Promet bo v času zaprtja preusmerjen na drugo polovico avtoceste in bo potekal dvosmerno. Nesreča se je dopoldan zgodila zaradi naleta, ob tem pa je nastal tudi večji požar.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nalet štirih vozil, nato je zagorelo
    02:24
    Iz 24UR: Nalet štirih vozil, nato je zagorelo
  • Iz SVETA: Hud požar v predoru
    02:41
    Iz SVETA: Hud požar v predoru

 

Popoldan so z Darsa sporočili, da na območju prometne nesreče še vedno poteka čiščenje cestišča in odvoz poškodovanih vozil. "Po prvem pregledu ugotavljamo, da je uničena elektroinštalacijska oprema, poškodbe so tudi na betonskem oboku in na prometni opremi," so zapisali na spletu. 

"Zaradi zagotovitve varnosti uporabnikov bo pokriti vkop Malečnik v smeri Avstrije do nadaljnjega zaprt. Promet bo preusmerjen na drugo polovico avtoceste in bo potekal dvosmerno. Uporabnike prosimo za strpnost in razumevanje," so dodali.

Ne vedo, koliko časa bo zapora vkopa trajala: "Po intervencijskem komisijskem pregledu ter analizi betona in ostalih potrebnih preiskavah bo znanih več informacij glede predvidenega datuma odstranitve zapore in nadaljnjem poteku prometa." Slednje bo, kot so dejali, predvidoma znano konec tedna.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj po 17. uri so sicer na štajerski avtocesti uspeli urediti promet skozi drugo cev predora. Promet tako zdaj poteka preko drugega voznega pasa, kjer je promet urejen v vsako smer po enem pasu. "Tako bo do sanacije cevi proti Šentilju, kjer je danes gorelo," sporočajo s Prometno-informacijskega centra.

Smrtnih žrtev ni bilo, ena oseba je bila lažje poškodovana

Mariborski operativno-komunikacijski center je bil okoli 7. ure obveščen, da je na avtocesti v prekritem vkopu Malečnik prišlo do prometne nesreče. "Šlo je za nalet tovornih vozil, v katerem so bila udeležena štiri tovorna vozila," je uvodoma povedal poveljnik Javne gasilske službe Maribor Aleš Ciringer. "Posledica prometne nesreče je bila večji požar, kar je pomenilo ogromno dela za gasilce in ostale službe," je dodal. 

Kot je pojasnil poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik, so med vožnjo na kraj intervencije prejeli dodatne informacije, da je ob prometni nesreči prišlo do požara in da je v 185 metrov dolgem predoru več ujetih oseb. "Po prvih informacijah so nam sporočili, da obstaja možnost, da gre za ujete osebe," je povedal vodja gasilske intervencije Drago Žibek.

"Praktično nismo imeli nobenih podatkov glede tega, kaj se dogaja v predoru," je povedal vodja gasilske intervencije Drago Žibek. Osojnik pa, da so imeli na kraju težave z ugotavljanjem, kdo je prišel iz katerega vozila. "Do konca nismo vedeli, koliko oseb iščemo," je dejal, a dodal, da so na koncu le ugotovili, da so se vsi vozniki rešili.

"Največji pomislek smo imeli glede informacij, da je en voznik prišel na drugo stran predora, do izstopne točke, drugi voznik pa naj bi ostal v tovornem vozilu in to tistem tretjem, ki je bil najglobje v predoru. Tako je seveda stekla naloga ene ekipe za tehnično reševanje in dveh ekip podpore z gasilnim sredstvom, da so začeli čim hitreje prodirati proti tretjem vozilu, če bi še imel tretji voznik kakšno možnost, da bi mu lahko pomagali. Hvala bogu v vozilih ni bilo nobene osebe," je povedal Žibek.

Tudi Ciringer je dejal, da na srečo ni bilo smrtnih žrtev, prav tako ni bilo težje poškodovanih. Eno osebo so odpeljali v UKC Maribor, a je šlo za lažje poškodbe. 

Na kraj je prihitelo 120 gasilcev s 33 gasilskimi vozili

"Aktivirali smo dodatne ekipe Gasilske brigade Maribor," je povedal Osojnik in razložil, da so aktivirali vse tri sektorje brigade, nato pa še 11 gasilskih društev. 120 gasilcev je na kraj prihitelo s 33 vozili. Poleg tega so bili aktivirani še nujna medicinska pomoč in ekološki mobilni laboratorij, ki je vzel vzorce snovi, ki so se prevažale v vozilih.

Eno od tovornih vozil je prevažalo blago, drugo avtomobile, tretje pa je bilo cisterna s kalcijevim karbonatom. Za zdaj ugotavljajo, da nevarnih snovi ni bilo, nafto iz rezervoarjev pa so prečrpali s pomočjo koncesionarja. 

Temperatura na višini pol metra je bila približno 800 stopinj

"Celotna odprtina v vkop je bila v plamenih," je povedal Žibek, ki je pojasnil, da je gorelo vse od vozil in približno 100 metrov v predor. Dim so sicer gasilci lahko videli že z razdalje 12 kilometrov. 

Pojasnil je, da je bila akcija izjemno zahtevna, toplotna obremenitev je bila zelo velika. "Začeti smo morali z velikimi količinami vode, da smo lahko plamene, temperaturo, vse te gorljive elemente toliko omejili in jih sproti uničevali, da smo lahko napredovali," je povedal. 

"Bilo je izjemno nevarno, mislim, da ena najslabših kombinacij, kar jih gasilec lahko doživi. Velika toplotna obremenitev s temperaturo, ogromno produktov gorenja, veliko vnetljivih materialom. Od plastike do gum," je povedal in izpostavil, da se je zaradi vročine intenzivno začel rušiti strop na vkopu. 

"Beton je bil obremenjen z izjemno visokimi temperaturami, po našem mnenju več kot 1000 stopinj. Fantje, so poročali, da je temperatura spodaj, na višini približno pol metra, 800 stopinj v termoviziji. Lahko si le predstavljate, kakšna je bila temperatura ob stropu," razlaga. "V moji skoraj 30-letni karieri je bila to ena izmed zelo zahtevnih intervencij," je sklenil. 

Kaj pa vzrok nesreče?

"V predoru je prišlo do naleta štirih tovornih vozil. V prometni nesreči je bila ena oseba lažje poškodovana, nastala pa je ogromna materialna škoda. O vzroku še ne moremo govoriti, ogled se še vedno opravlja," je pojasnil pomočnik načelnika Postaje prometne policije Maribor Janko Zrnko.

Sicer je to že tretja prometna nesreče večjega obsega na tem območju v zadnjih dveh mesecih. "Prva nesreča je bila brez smrtnih žrtev, a z večjo gmotno škodo, druga je terjala eno smrtno žrtev, zadnja, tretja, pa prav tako z večjo gmotno škodo."

"Promet bomo skušali čim prej preusmeriti na drugo polovico ceste"

Po besedah predstavnika Darsa Mitje Stojnška so o dogodku takoj, ko so bili obveščeni, obvestili regijski center za obveščanje. Dokler so lahko, so pristojne oskrbovali z dodatnimi informacijami, a je požar po nekaj minutah povzročil, da je dim zakril pogled videonadzornim kameram, pozneje pa je vsa oprema v požaru tudi zgorela.

Po doslej zbranih informacijah je močno poškodovan betonski obok predora, pa tudi praktično vsa prometna signalizacija, kamere in razsvetljava. Preiskava bo pokazala natančne poškodbe, ki so nastale na objektu, za zdaj pa bo predor izločen iz prometa in bo vsaj do zagotovitve minimalnih pogojev za zasilno odvijanje prometa ostal zaprt, je dodal Stojnšek.

Kot je zagotovil, se bodo trudili promet čim prej preusmeriti na drugo polovico avtoceste, kjer bo nato potekal skozi en predor v obe smeri. S tem bodo vsaj nekoliko razbremenili mestno središče Maribora, zagotovo pa bo še prihajalo do zastojev. Kako dolgo bo trajala sanacija, je po njegovem mnenju za zdaj težko napovedati.

Voznike, ki jih bo na tem odseku tudi zaradi počitniških potovanj veliko, bodo skušali čim bolj obveščati, naj uporabijo alternativne povezave. Ob tem se je zahvalil policistom, ki so po današnjem dogodku v razmeroma kratkem času z organiziranim obračanjem rešila vsa vozila, ki so ostala ujeta pred predorom.

Možni obvozi

Promet na avtocesti je bil dalj časa zaprt, nastali so zastoji. Trenutno je štajerska avtocesta med Dragučovo in Zrkovsko cesto odprta iz smeri Šentilja proti Ljubljani. V obratni smeri še vedno ostaja zaprta med priključkom Zrkovska in razcepom Dragučova, proti Dragučovi.

Obvoza sta mogoča po cesti Ljubljana–Šentilj v obe smeri, in sicer po nekdanji hitri cesti skozi Maribor, ter po cesti Murska Sobota–Ljubljana za osebna vozila prek Ptuja in priključka Sveta Trojica.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Malo_sutra
26. 06. 2023 21.53
+2
Spet nina nana, snema se tiktok v tovornjaku…
Patriot79
26. 06. 2023 21.47
-2
Nesposoben DARS , tudi edenod krivcev za nastalo nesrečo, dve leti obnavljajo razcep, katastrofa od DARSa,,,
duhccc
26. 06. 2023 20.46
+4
v tunelu je ze vse stalo k je se tovrnjak naletel na stojoco cisterno zakaj niso zaprli tunel ... so logistiki zatejili itak bi mogli v tunel namestiti protipozarni sistem sam dokler se kej ne zgodi si nekateri sam polnijo premozenje pa da radarje postavlajo na vhode in izhode na avtocesto kjer je 40km je samo polnenje racunov ne zanima jih varnost k ce jih bi nebi blo mozno sploh na uvozu priti na avtocesto v napacno smer....tko da tu so logisitiki od darsa krivi ki hodijo v sluzbo zato da bobijo placo ... in se za zastoje pa zmeraj krivijo kako nesrece ... zato so lgisitiki da hitro ukrepajo ...
niktalop
26. 06. 2023 20.41
+8
Vozniku tovornjaka ki je povzročil prometno nesrečo morajo izreči prepoved gledanja filmov med vožnjo. Glede na posnetek nadzorne kamere je jasno da voznik ni gledal na cesto, ampak nekam drugam. Pa še račun za sanacijo tunela naj mu prilepijo poleg kazni.
Nace Štremljasti
26. 06. 2023 20.04
+7
upam da ga sanirajo saj v dveh letih,kjer prej nimajo šans
Banion
26. 06. 2023 19.57
+2
tunel zaprt in sedaj se bodo začele procedure, javni razpis pa pritožba neizbranega itd,. ta čas pa promet po stari obvoznici skozi maribor, si kdo zna predstavljat. Bolje da zapro kar avtocesto od goč naprej, saj se v avstrijo pride tudi prek madžarske
imt600
26. 06. 2023 19.56
+7
Bravo avtocesta zaprta do primorske pa do prekmurja vinjeta pa drazja bravo nasi
Tone 12345
26. 06. 2023 19.49
+2
Bedno dol skrajnosti!če bi držali 300 m varnostno razdaljo in bili prespani se to ne bi zgodilo!!!
mijavci
26. 06. 2023 19.47
+7
Črni dan za zavarovalnice.
Maribor?an 1
26. 06. 2023 19.46
+11
Ko je v igri tak tunel se dela 24/7 in ne od 8 zjutraj do 13 ure 2 delavca in še ta neznata slovensko
Banion
26. 06. 2023 19.52
+3
saj je bolje da me zmata ker bi sicer razumela vse psovke
sprint
26. 06. 2023 21.10
Maribor?an 1
26. 06. 2023 19.43
+4
Da se v 4 mesecih ne more naredit odseka 2 km pa smo za na svetovno burlesko. 3x v enem letu kopajo isti asfalt pa kaj se komu sveti kaj se dela. Kje je policija kje so nadzorni in strpat te ljudi pisarniške ki ne rabijo vsaki dan stat 1 z več na AC Šentilj Maribor v zapor
Vegeta
26. 06. 2023 19.38
-3
Je pa situacija bila slaba ker se je glih na začetku tunela nabrala kolona. V tem primeru se res slabo vidi stoječi kamion zaradi svetlobe, če nisi pozoren. Z avtom se da marsikaj rešit s kamionom žal ne.
Slavko BabIč
26. 06. 2023 19.10
+5
ta tunel bodo obnavljal 3 mesece. nesposobni NSI-SDS Hajdinjak!
Tone 12345
26. 06. 2023 19.50
+0
Sds in janša je povsod tud tam kjer ga ni treba že 30 let!!!in nej gre v penzijo človek da ne bo škodo delal!!!
Dragica Cegler
26. 06. 2023 19.53
-6
Pa o čem ti to ?A SDS je na vladi ali vodi Dars? Malo zamenjaj drogo.
štrekeljc
26. 06. 2023 20.27
+7
Dragica, DARS vodi njegova uprava in Hajdinjak je njen predsednik. Je pa ta isti Hajdinjak bil podpredsednik NSi, satelitske stranke SDS.
štrekeljc
26. 06. 2023 21.06
+6
Aja, in na položaj je b il imenovan 10.07.2020. Kdo torej v resnici vodi DARS?
24bata
26. 06. 2023 19.08
-5
Voznik kateri se zaleti v stoječo kolono naj toži dars za nastalo škodo namreč na posnetku je zelena luč na stropu tunela ne pa rdeča.
mackon08
26. 06. 2023 19.14
+0
24bata če nimaš blahge veze o prometnih predpisih se ne oglašaj.
MESE?AR
26. 06. 2023 20.08
+1
štrekeljc
26. 06. 2023 20.29
+5
batek, kaj pa utripajoča oranžna luč na semaforju? Koliko si dal za izit?
motorist_mb
26. 06. 2023 18.54
+6
Samo da ni žrtev,pleh se zrihtal!
Slavko BabIč
26. 06. 2023 18.53
+0
Ko bodo policaji nadzirali vsak dan vse te tovornjake, na štajerki, primorki, gorenjki, dolenjki in prekmurki in dajali kazni po par tisoč evrov, potem se bo malce, malce vzpostavil red....
Slavko BabIč
26. 06. 2023 18.52
-6
Ta kamion je imel najmanj 100 km/h, ko je priletel v tunel!
punkracij
26. 06. 2023 18.47
+3
Veliko je tujih in neprespanih vozn ikov,celo noč vozi osebni avto ,potem pa v kamion in gas dalje.
wsharky
26. 06. 2023 18.28
+6
naš tovariš Hajdinjak bo ob sodelovanju naše ex mag. Alenke v najkrajšem možnem času ponovno vzpostavil tekoči promet na tem delu avtoceste
TimTom
26. 06. 2023 18.25
+7
Išče se oseba, ki bi kamionarjem na njim razumljiv način razložil kaj je to varnostna razdalja, ter da se med vožnjo vozila gleda naprej in ne okrog in okrog po kabini 😆😆😆
txoxnxy
26. 06. 2023 18.48
+2
Poglej si posnetek , ta je imel več kot preveč varnostne razdalje saj ga na kamerah še nikjer ni bilo ko se je cisterna pred njim že praktično zaustavila . To vse je prej posledica monotone vožnje v koloni ko po uri avta pred sabo sploh ne registriraš več.