Slovenija

Kdo grozi Jankoviću in njegovi družini?

Ljubljana, 31. 12. 2011 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./STA/M.M.
Komentarji
1734

Generalni direktor policije Goršek je potrdil, da je policija v zadnjih dneh prejela več prijav zaradi ogrožanja varnosti v povezavi z družino Janković. Policija je zato že začela varovati Jankovića. Natančnejših podatkov, na kakšen način se izvaja varovanje, Goršek ni razkril.

Dnevnik poroča, da je Zoran Janković v zadnjih dneh dobil več groženj s smrtjo, tako v pisemski kot v elektronski obliki. Grožnje naj bi dobili tudi člani Jankovićeve družine, prvak Pozitivne Slovenije pa je vse skupaj prijavil policiji. V Jankovićevi stranki so potrdili, da navedbe medijev držijo, dodatnih informacij pa niso dajali.

Informacijo smo preverili na policiji, z generalne policijske uprave pa so nam sporočili, da bo policija "na podlagi ocene ogroženosti in v skladu z uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, pričela varovati poslanca državnega zbora Zorana Jankovića". Na policiji sicer zaradi operativnega dela policije niso želeli razlagati, za kakšno vrsto varovanja gre. Dnevnik sicer poroča, da naj bi policijo skrbela predvsem varnost Jankovića na silvestrovo, saj se namerava tudi letos sprehoditi po ljubljanskih ulicah.

Pri Dnevniku dodajajo, da grožnje Jankoviću in njegovi družini niso edini primer tovrstne oblike pritiska na posameznike v zadnjem času. Predvsem po aferi s pismom Tomaža Majerja naj bi bili groženj deležni tudi drugi posamezniki, ki so se javno medijsko izpostavili proti načinu šikaniranja, izraženem v pismu.

Goršek komentiral primer

Policiste naj bi skrbelo predvsem silvestrovo, saj se bo Janković tako kot prejšnja leta sprehodil po ljubljanskih ulicah.
Policiste naj bi skrbelo predvsem silvestrovo, saj se bo Janković tako kot prejšnja leta sprehodil po ljubljanskih ulicah. FOTO: Aljoša Kravanja

Generalni direktor policije Janko Goršek je danes potrdil, da je policija v zadnjih dneh prejela več prijav zaradi ogrožanja varnosti v povezavi z družino Janković in da policija izvaja naloge varovanja na podlagi uredbe varovanja oseb in objektov ter na podlagi ocene ogroženosti.

Natančnejših podatkov, na kakšen način se izvaja varovanje, Goršek ni razkril. Tudi ocena ogroženosti je po njegovih besedah določena v strokovnih krogih in javnosti teh ugotovitev ne morejo posredovati. Poudaril je še, da gre v tem primeru za poslanca, da pa v preteklosti tovrstnih primerov varovanja ni bilo veliko, poleg tega policija običajno takih ukrepov javnosti ne posreduje. Pristojne službe jih obravnavajo s kriminalistično policijo ter centrom za varnost in zaščito, na podlagi vseh ocen pa sprejmejo odločitve za izvedbo potrebnih ukrepov.

Na vprašanje, ali drži podatek, da so v zadnjih dneh tudi nekateri drugi posamezniki prejemali grožnje, povezane, denimo, z afero pisanja Tomaža Majerja, pa Goršek odgovarja z besedami, da se policija v določenih časovnih obdobjih srečuje s povečanim številom prijavljenih groženj, ki jih obravnava, kadar je podan predlog kot kaznivo dejanje ogrožanja varnosti. Tudi v tem času so zaznali povečano število kaznivih dejanj.