Slovenija

Grozilna pisma: primer prevzela delovna skupina pod vodstvom Uprave kriminalistične policije

Ljubljana, 26. 10. 2021 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, T.V., Š.B.
Komentarji
568

Potem ko je več državnikov prejelo pisemske pošiljke z grozilnimi vsebinami, se kriminalisti danes mudijo v Državnem zboru. Oglasili so se pri poslanskih skupinah SNS in Desus. Po zadnjih informacijah je, na podlagi naročila generalnega direktorja policije Antona Olaja, preiskavo primera od PU Ljubljana prevzela delovna skupina, ki jo vodi Uprava kriminalistične policije. Medtem ostaja vprašanje, kako je sumljiva pošta prispela do državnikov. Notranji minister Aleš Hojs vztraja, da je kuverto z nabojem prejel na svoj domači naslov. Vse pošiljke, naslovljene na varovane osebe, morajo sicer čez rentgenski pregled. Kaj je šlo torej narobe?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo je pisal grožnje?
    03:18
    Iz 24UR: Kdo je pisal grožnje?
  • Iz 24UR: Grozilna pisma
    02:36
    Iz 24UR: Grozilna pisma
  • Iz SVETA: Kriminalisti v državnem zboru
    01:44
    Iz SVETA: Kriminalisti v državnem zboru

 

Poslanski skupini SNS in Desus, na katere sta bili naslovljeni pošiljki z naboji, so danes v Državnem zboru obiskali kriminalisti. Pošiljki so sicer prestregle pristojne službe DZ, predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič pa je že včeraj potrdil, da je tudi sam prejel grozilno pismo na domači naslov. Z ljubljanske policijske uprave so medtem sporočili, da so bili včeraj popoldne in danes obveščeni še o treh pisemskih ovojnicah, ki so jih prejeli politični predstavniki. Skupno tako trenutno preverjajo osem pošiljk. Tudi v zadnjih treh primerih so bile pošiljke zasežene in zavarovane, Policija pa nadaljuje z intenzivnim zbiranjem obvestil in dokazov glede suma kaznivih dejanj grožnje. Komu so bile namenjene zadnje tri ovojnice, ni jasno.  

Do zdaj je znano, da so pisemske pošiljke s strelnimi naboji poleg Jelinčiča in dveh poslanskih skupin prejeli tudi predsednik vlade Janez Janša, obrambni minister Matej Tonin in notranji minister Aleš Hojs. Kot smo poročali včeraj, naj bi po naših informacijah preverjali tudi pošiljko, naslovljeno na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška

Zaradi grozilnih pisem kriminalisti v DZ, policisti preverjajo osem pošiljk
Zaradi grozilnih pisem kriminalisti v DZ, policisti preverjajo osem pošiljk FOTO: Shutterstock

Pismo je prejel tudi Robert Polnar iz poslanske skupine DeSUS. "V petek ob 22. uri je bila zadeva v nabiralniku. Iz nabiralnika jo je ob približno 17. uri vzela žena in jo dala na delovno mizo v mojem delovnem prostoru. Jaz sem domov prišel okoli 18.30 ure, odprl pošiljko in videl vsebino." Polnar je še dodal, da pregona ne bo sprožil.

Vodenje kriminalistične preiskave 

Pozno popoldne so iz Generalne policijske uprave sporočili, da bodo po naročilu Olaja, vodenje kriminalistične preiskave prevzela delovna skupina, ki jo vodi Uprava kriminalistične policije na Generalni policijski upravo (GPU). V delovni skupini sodelujejo kriminalisti iz PU Ljubljana in Uprave kriminalistične policije. 

Delovna skupina intenzivno preiskuje sume kaznivih dejanj grožnje, zbira obvestila in izvaja druge kriminalistične postopke. "Vzporedno s tem se na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju izvajajo forenzične preiskave zaseženih predmetov."

Prevzem vodenja kriminalistične preiskave je posledica zahtevnosti preiskovanja večjega števila istovrstnih kaznivih dejanj, ki so bila izvršena v krajšem časovnem obdobju, pri čemer so grožnje sporočene na specifičen način, s pošiljanjem nabojev na naslove oškodovancev, v tem primeru visokih političnih predstavnikov, so dodali pri GPU. 

Toda kako je mogoče, da je pošta do državnikov sploh prišla? 

Kot je za 24ur.com pojasnil strokovnjak za policijska pooblastila Miroslav Žaberl, Janša, Tonin in Hojs zaradi svojih funkcij spadajo med varovane osebe, kar pomeni, da je vsa pošta, naslovljena na njihove domače in službene naslove ustrezno pregledana. Pošta ima namreč z ministrstvom za notranje zadeve sklenjeno pogodbo, na podlagi katere Pošta vse pošiljke, naslovljene na varovane osebe, rentgensko pregleda. V primeru odkritja sumljive pošiljke o tem obvestijo center za varovanje in zaščito, ki spada pod okrilje Generalne policijske uprave. 

V stranki NSi so včeraj za STA potrdili, da minister Tonin pošte z grozilno vsebino ni prejel na svoj domači naslov, ampak so pismo prestregli na pošti. Notranji minister Aleš Hojs medtem še vedno zatrjuje, da je pošto prejel v nabiralnik. V pošiljki, ki jo je prejel, je bil zgolj naboj, brez dodanega besedila, fotografijo pa je objavil na družbenem omrežju Twitter. Kasneje je objavo izbrisal. Kot je pojasnil za 24UR, je bil za vikend odsoten, zato je kuverto odprl šele v ponedeljek. Hojs je prepričan, da tovrstna pošiljka v primeru rentgenskega pregleda ne bi smela priti do nabiralnika, tako da očitno nekdo ni opravil svojega dela. 

Da je minister pošiljko prejel na dom, so potrdili tudi na notranjem ministrstvu. Žaberl poudarja, da bi morala Pošta med rentgenskim pregledom odkriti naboj, sam tudi ocenjuje, da je malo verjetno, da je pošiljka prispela v ministrov nabiralnik brez predhodnega pregleda. V primeru, da ministrove izjave držijo, pa gre po oceni Žaberla za večji varnostni zdrs tako Pošte kot pristojnih za ministrovo varovanje. 

Aleš Hojs trdi, da je grozilno pismo z nabojem prejel na dom.
Aleš Hojs trdi, da je grozilno pismo z nabojem prejel na dom. FOTO: Luka Kotnik

Na Pošti Slovenije podrobnih okoliščin omenjenih pošiljk niso pojasnili, prav tako niso odgovorili, koliko pošiljk z nevarno, prepovedano ali sumljivo vsebino za državnike so odkrili. Poudarili so, da so v skladu za zakonom zavezani, da vse pošiljke, ki vsebujejo snovi ali predmete, katerih ni dovoljeno pošiljati, izročijo pristojnim državnim organom, nosilcem javnih pooblastil ali izvajalcem javnih služb. Poudarili so še, da je Pošta ravnala v skladu z veljavnimi postopki in protokoli ter v sodelovanju s pristojnimi organi. 

Marjan Miklavčič nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo je prepričan, da je strelivo lahko ključni del preiskave. "Ker gre za vojaške naboje, ki jih je storilec nekje moral dobiti, saj niso v prosti prodaji. Če jih je dobil, jih je zagotovo dobil nekje na črnem trgu. Torej je že vključena neka kriminalna združba, organizacija, črna trgovina."

In kdo so storilci, pošiljatelji nabojev? Lahko je neuravnovešen posameznik ali pa organizirana skupina, še pravi Miklavčič, ne glede na to, pa je tovrstne grožnje treba čim prej zatreti. Storilci so prejemnike streliva skrbno izbrali, pa je prepričan detektiv Dušan Poslek. Ocenjuje, da pošiljke niso stvar afekta, temveč načrtovane akcije. Pri detektivskem delu, pravi, anonimke preiskuje na dnevnem redu, storilce uspešno ujame, največkrat na račun površnosti.

"Včeraj so se omenjale domnevne nepravilnosti na samih kuvertah in podobno. Tudi mi se soočamo oz. se posvetimo tem podrobnostim in najprej preiščemo, ali je prišlo do nekih odstopanj, ki bi nam lahko pokazale pravo smer." Še prej pa detektivi poiščejo motiv, ki sledi, najbolj očitne med njimi so denimo prstni odtisi, povežejo s pravimi storilci.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (568)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zdravko Lajh 1
27. 10. 2021 16.55
-1
menim, da je bil to prispevek KULajzarjev za boljšo opremljenost slovenske vojske, le da niso točno vedeli, na kateri naslov bi to municijo poslali.
tona Iteb
27. 10. 2021 14.41
+1
Polnar pravi, da je pošiljka bila okoli 22 ure v NABIRALNIKU!! Žena je pošilko iz nabiralnika dvignila okoli 17.00 ure in jo dala na njegovo delovno mizo Ko je prišel domov okoli18.30 je bila pošiljka na njegovi mizi!!!!! Pa razumu kdo more!!!!! Pošiljka je bila v NABIRALNIKU okoli 22 ure on jo je pa imel na mizi ob18.30!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
buda78
27. 10. 2021 14.41
+1
pa dejte ze nehat. To je janez poslal sam seb da se ga zdej obravnava kot zrtev. Drugace pa Janez, ce javno posiljas ljudi v umobolnico in zalis kjer se tebi zdi kaj pricakujes da bos po posti dobil kinder jajcek.
Robi333
27. 10. 2021 13.32
+5
Klasičen false flag
rogla
27. 10. 2021 12.47
+5
Politiki, bodite pošteni pa ne boste dobivali pozdravov z municijo. A ja, poštenost ni na vaši strani.
SLObunkeljn
27. 10. 2021 12.27
+7
... primer prevzela delovna skupina pod vodstvom SDS kriminalistične policije ...
sinhron
27. 10. 2021 13.45
+5
SAMI SEBE PREISKUJEJO IN REZULTAT , OSLOVA SENCA !
SEHE
27. 10. 2021 12.01
+5
Tle eno inscenirano zadevo terajo, to, da je danes čez 3000 okužb ne briga nikogar več? Vlada se ukvarja samo še z gospodarskim in političnim plenjenjem!
polikarbonatka
27. 10. 2021 11.38
+6
Izgleda da je namen dosežen.Dokler se je narod ukvarjal s pošiljkami,v DZ.so sprejeli sporne in škodljive zakone,s pomočjo Zorčiča.
Artechh
27. 10. 2021 11.38
+3
bu bu, najprej so vsi glasni pa javno dobesedno grozijo ljudstvu, zdej se pa za (lenimi) policaji skrivajo, bogice na kvadrat
STRELA-10
27. 10. 2021 11.36
+5
sej že vejo kdo je pošiljal
Kronanateg
27. 10. 2021 11.35
+5
Sami sds to delajo , vse zrezirano
gnoj222
27. 10. 2021 11.18
+3
Kako bo Slovenija zdrava družba, ko jo vodijo bolani ljudje?
gnoj222
27. 10. 2021 11.15
+4
Delovna komisija. Kaj ni čudno da so štampiljke na pismih ekskluzivno za tote šlampasto postrani, pa da jih malo preveč nese v robove, pa da niso šle pod rentgen kot grejo vedno. Pa oznaka t na kuverti pomeni da bi hojs lahko dobil v kaselc samo listek o pošiljki ki ga čaka na pošti za doplačilo, ker je gor premalo znamk? In to vodi Slovenijo?
bandit1
27. 10. 2021 11.21
+5
Spet ena slaba "Lepljenka" SDS. Ma jajo kako nesposobne tiskarje imaš, daj malo več jih plačaj
kantor
27. 10. 2021 11.03
+6
več državnikov prejelo pisma...halo? V sloveniji ni niti enega državnika. Vse sami oblastiželjni politikanti.
Jimi1
27. 10. 2021 10.58
+6
Če so vsi ti ,,naboji,, tako skorodirani kot ta na fotografiji bi se dalo njegovo ,,zgodovino,, tako ob razložiti... Verjetno konec leta 91 ga je med ostalimi prinesel domov polne žepe eden od mnogih vpoklicanih TO ,,zmagovalcev,,... Nekako 30 let je,ko je naboj nazadnje bil v embalaži z 15 enakimi... Odkar ga je ,,ata,, stresel iz žepa se je valjal po nekem predalu,sicer na suhem,ker zelenega volka na njem ni videti... Zaradi prisotnosti raznih plinov,maščob,soli,...je korodiral oz potemnel... Nazadnje ga je nekdo našel v delavnici med orodjem in poslal najljubši simpatiji med politiki... Takšnega naboja osebno ne bi vtaknil v ,,cev,, ,ker je uporaben zgolj se za obesek na ključe... Koliko denarja sem prihranil raziskovalcem???
Rde?a pesa in hren
27. 10. 2021 10.57
+3
Nekako težko je preiskovati samega sebe:=)
-un
27. 10. 2021 10.40
+3
Kaj pa če bi gradbenik Hojs kar sam prevzel preiskavo?
Rde?a pesa in hren
27. 10. 2021 10.39
+3
Jaz sem mislil, da zadevo preiskuje varovanka vlade iz NPU.....
sinhron
27. 10. 2021 10.37
+3
To je igra za naivne in sektaše !
Deseti_brat
27. 10. 2021 10.30
+8
V clanku pise, da so pisma dobili "drzavniki" - to je malce pretirano - nihce od njih ni nek velik drzavnik, so pa politiki, ni pa vsak politik ze drzavnik.