Dejstva

Zaradi kaosa in preračunljivosti namesto 8 kar 32 milijonov evrov za osebno asistenco invalidov

Ljubljana, 26. 11. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
124

Namnoženi samostojni podjetniki (s. p.-ji), "družinska podjetja" na račun polnoletnega invalidnega otroka oziroma sorodnika, tudi nekompetentni ocenjevalci, zmeda in preračunljivost, nadzora praktično ni, to so ključne in najbolj alarmantne kršitve oziroma anomalije Zakona o osebni asistenci, ki so si ga invalidi izbojevali po četrt stoletja. Ministrica Ksenija Klampfer pa je že dvakrat klecnila pod pritiski zaradi predlaganih sprememb. Bo v tretje šlo?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Osebna asistenca
    03:59
    Iz 24UR: Osebna asistenca
  • Iz 24UR: Zlorabe
    03:55
    Iz 24UR: Zlorabe
Osebna asistenca – priložnost za zaslužek?
Osebna asistenca – priložnost za zaslužek? FOTO: POP TV

Invalidi so Zakon o osebni asistenci dočakali po četrt stoletja, po pol leta se je že finančno zrušil

Četrt stoletja so sprejemali Zakon o osebni asistenci (ZOA), glavna akterka pa je bila aktivistka, filozofinja, sociologinja Elena Pečarič, predsednica društva YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa. Zakon je bil sprejet na pobudo Nove Slovenije leta 2017, veljati pa je začel januarja letos. Že po treh mesecih se je vedelo, da dopušča zlorabe, število izvajalcev osebne asistence je iz dneva v dan naraščalo, množilo se je ustanavljanje s.p.-jev: iz januarskih sedem, oktobra že na 41. Že maja pa so krepko presegli načrtovanih osem milijonov evrov za osebno asistenco na letni ravni. Čas, da se prižgejo vsi alarmi. So se?

Pečaričeva, ki ima odobreno 24-urno asistenco, je jasna: "Na ministrstvu niso reagirali, ne dovolj hitro, ne dovolj odločno. Praktično ni nobene strokovne kontrole, tudi ur imajo nekateri veliko preveč, ocenjevalci so slabo strokovno usposobljeni, vse je bolj tako na "hojladri". Nekateri so takoj "zavohali biznis". Zdaj je "celo super, da imaš invalida v družini, je to dodana vrednost." So pa primeri, da trije, štirje člani družine od tega živijo, pa mislim, da tukaj ni dvoma, da ne gre več za neodvisnost."

poraba-proracunskega-denarja-za-osebno-asistenco

 

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer je že junija v javno obravnavo poslala spremembe ZOA, a jih je po 14 dneh umaknila. Razlog? "V javni obravnavi smo prejeli veliko pripomb, področje je treba sistemsko urediti v treh zakonih, zato smo novelo zakona in pravilnik do nadaljnjega umaknili."

Ob tem pa odločno pravi, da ni "podlegla pritiskom staršev, ampak je le vsem prisluhnila", časovnice, kdaj bodo zakonodajo spremenili, ne upa napovedati. Kje in kakšne rešitve predvideva ministrica, kje imajo težave, si podrobneje oglejte na tej povezavi.

Izjemno burni so bili namreč odzivi staršev, glavna protagonistka pa Marjana Pavliha iz društva Črtovje, mama invalidnega otroka, ki je bila ostro proti spremembi zakonodaje z jasnim stališčem na spletu: "Sprememb ne bomo dovolili in pika."

pozivanje

Pavliha je bila tudi pobudnica peticije proti predlogu sprememb ZOA. Zapisala je: "Sprememba je bistvena v tistem delu zakona, kjer so staršem invalidnih otrok in njihovim družinskim članom prepovedali opravljati osebno asistenco. To pomeni, da bo k invalidnemu otroku domov prihajala tuja oseba in opravljala delo osebnega asistenta, ne glede na dejstvo, da v istem stanovanju biva vsa družina."

Zelo aktivna je bila tudi pri še enem poskusu spremembe ministrice Klampfer v okviru Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) oziroma Zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije (ZIPro), kjer je s pozivi na Facebooku nasprotovala znižanju urne postavke, ki znaša 14,99 evra. Cena ure osebne asistence je sestavljena iz stroškov dela in stroškov materiala. Stroški dela vključujejo delež za plačilo dela tako osebnih asistentov kot strokovnega vodje in usklajevalcev osebne asistence. Strokovnega vodjo s strokovnim izpitom iz socialnega varstva potrebuje izvajalec, ki ima več kot pet uporabnikov, usklajevalca pa tisti, ki jih ima več kot 20. Manjši izvajalci, torej predvsem družine, tega ne potrebujejo.

Plača osebnega asistenta ne sme biti nižja od 95 odstotkov 23. plačnega razreda (1.040 evrov bruto oz. 730 evrov neto), kar je brez dodatkov in povračila stroškov najmanj 700 evrov neto. Plače ministrstvo navzgor ni omejilo. Medtem ko plača strokovnega vodje zakonsko ni določena.

Z Marjano Pavliha smo večkrat govorili, sama se javno ne želi izpostaviti.

Kaj je osebna asistenca?

Namenjena je invalidom med 18 in 65 letom starosti, ki vsaj 30 ur na teden potrebujejo pomoč drugega, da jim z različnimi storitvami glede na njihove potrebe in želje, omogoča neodvisno in bolj kakovostno življenje. Komunikacijski dodatek pa dobijo gluhi, slepi in gluhoslepi, če od storitev osebne asistence potrebujejo samo pomoč pri komunikaciji in spremstvu. Tako lahko dobijo osebno asistenco v obsegu 30 ur na mesec, ali denarno nadomestilo v višini dodatka za pomoč in postrežbo, ki znaša 150 evrov. 

V slabem letu število uporabnikov naraslo za 320 odstotkov, s.p.-jev pa za 580 odstotkov

Podatki so izjemno zgovorni. Število invalidov oziroma uporabnikov osebne asistence je iz meseca v mesec strmo naraščalo. Če jih je bilo januarja 300, jih je zdaj tisoč – to je 320 odstotkov več. Inštitut Republike Slovenije za socialno varstvo (IRSSV) je v lanski analizi spremljanja izvajanja programov osebne asistence, ki je bila pripravljena kot osnova za možne projekcije ZOA, točno ocenilo začetno število uporabnikov, niso pa opozorili na takšen, trikraten skok. "Ocenjujemo, da jih bo na začetku izvajanja zakona okrog 300 do 350."

uporabniki-osebne-asistence

Enako je tudi z izvajalci osebne asistence. Osebno asistenco lahko izvajajo tisti, ki so vpisani v register izvajalcev osebne asistence, kjer število skoraj dnevno narašča, trenutno jih je 149, aktivnih pa je zaenkrat 80. Med njimi potem uporabnik tudi izbere izvajalca.

Osebno asistenco lahko izvajajo nevladne organizacije, zavodi in samostojni podjetniki na podlagi odločbe ministrstva.

izvajalci-osebne-asistence

In tukaj se zgodba lomi. Množiti so se začeli s.p.-ji, od vseh aktivnih izvajalcev je več kot polovica s.p.-jev, 41.

samostojni-podjetniki-kot-izvajalci-osebne-asistence

Taksisti, mizarji, vrtnarji, računovodje ... po novem tudi izvajalci osebne asistence

Taksisti, mizarji, vrtnarji, računovodje ... so postali tudi strokovnjaki za osebno asistenco in razširili svojo dejavnost, starši, prej družinski pomočniki svojim odraslim otrokom, so kar naenkrat postali samostojni podjetniki. Po podatkih ministrstva, ki so jih zbirali le do maja, se je za osebno asistenco odločilo 100 družinskih pomočnikov, danes je ta številka zanesljivo višja.

Kje je razlika? Pri plačilu. Družinski pomočnik, v večini primerov so to mame težkih invalidov, mesečno prejmejo 752 evrov bruto kot delno plačilo za izgubljeni dohodek. Če ima odrasel otrok 24-urno asistenco, torej cel dan, plačilo na uro pa znaša 14,99 evra, bi mama, če bi za otroka še naprej skrbela sama, na mesec prejela okoli 11 tisočakov. Načeloma pa imajo tisti s 24-urno asistenco štiri osebne asistente. Danes se mama torej lahko razbremeni. Ob sebi ima lahko še tri osebne asistente. Kaj to pomeni? Konkretno, če skupaj z mamo za otroka skrbijo štirje, vsakemu pripada okoli 2700 evrov bruto. Torej, mama v primerjavi z družinskim pomočnikom prejme tri in polkrat več denarja, ob tem pa je lahko še razbremenjena, namesto 24 ur na dan,  zdaj za polnoletnega otroka skrbi "le" osem ur.

druzinski-pomocnik-osebni-asistent

Tako so se ustanavljala "družinska podjetja", ko na račun skrbi za polnoletnega otroka živijo denimo mama, oče, stric, babica in si – primer – družinski proračun opolnomočijo z 11 tisoč evri, če ima njihov polnoletni otrok dodeljenih 24 ur osebne asistence.

Dragica Bac, generalna direktorica Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja, pove, da je po majskih podatkih, od takrat naprej zaradi groženj s tožbami ne zbirajo več teh podatkov, takšnih družin, ki v celoti živijo na račun invalidnega otroka 10, kar je 12 odstotkov od vseh, in to ni zanemarljiv delež. Kdo so, ne izdajo, ker da ne vedo. Zahtevo smo naslovili na informacijsko pooblaščenko, saj menimo, da so to informacije javnega značaja, ker so vsi po vrsti plačani iz javnega denarja.

Kdo kuje dobičke, kdo izkorišča sistem brez nadzora?

Namnožilo se je veliko malih izvajalcev, ki so družinski člani in izvajajo osebno asistenco le za svojega odraslega otroka na domu, kar pomeni, da nimajo ne potnih stroškov, ne potrebujejo niti prostorov, ki so povezani z organizacijo osebne asistence, niti jim ni treba zaposliti strokovnega vodje z izpitom iz socialnega varstva. To torej pomeni, da je cena ure storitve osebne asistence za njih bajna in se jim to zelo izplača. 

Nadaljujemo jutri, s konkretnima zgodbama, s.p.-ja mizarja in mame, ki bo namesto družinske pomočnice, zdaj postala osebna asistentka.

Ugotovitve s terena naj bi bile alarmantne, IRSSV je že pripravil vmesno poročilo Evalvacije uvajanja Zakona o osebni asistenci. Na MDDSZ evalvacijo skrivajo, ker da imajo le vmesno poročilo na katerega imajo številne pripombe. 

Narašča tudi število osebnih asistentov. Na ministrstvu so nam posredovali podatke za dva meseca, junij in september. Čeprav sta vmes bila le dva poletna meseca, se je enormno povečalo število osebnih asistentov in uporabnikov, za tretjino.

osebni-asistenti

Kdo je dopustil s. p.-je, ki so v osnovi pridobitni, izvajanje osebne asistence pa ni pridobivanje dobička?

Kaj imajo s.p.-ji z osebno asistenco? S.p. opravlja pridobitno dejavnost, bistvo izvajanja osebne asistence pa ni pridobivanje dobička. Kdo je torej sploh dopustil, da so lahko izvajalci osebne asistence tudi s.p.-ji? Odgovor na ministrstvu: "To je poslanski zakon Nove Slovenije." 

Dejstva pa so, s.p.-ji niso le izvajalci osebne asistence, temveč imajo tudi izvajalci pod seboj osebne asistente, ki so s.p.-ji, slaba desetina jih je. 

osebni-asistenti (1)

Bodo najkrajšo potegnili uporabniki – invalidi?

Je ogrožen težko pridobljen privilegij za invalide? Zakaj ne smemo dopustiti, da bi invalidi ostali brez tega privilegija, si preberite in oglejte na spodnji povezavi.

Največji skok je bržkone zaznati pri opravljenih urah osebne asistence, ki so občutno naraščale prav vsak mesec, oktobra jih je bilo v primerjavi z januarjem kar 200.000 več, skupaj že skoraj 1,8 milijona ur. 

opravljene-ure-osebne-asistence

Invalidi so imeli septembra v povprečju priznanih 125 ur osebne asistence na teden, ob urni postavki 14,99 evra je povprečen znesek na uporabnika 4200 evrov. 

povprecni-znesek-za-storitve-osebne-asistence

Je število ur uporabnikom primerno dodeljeno? O pravici do osebne asistence, torej tudi o številu ur odloči center za socialno delo na podlagi mnenja dvočlanske strokovne komisije, ki je imenovana z liste 111 izvedencev s področja socialnega varstva, zdravstva ali predstavnikov po vrsti invalidnosti. O kompetentnosti komisije, pomanjkljivem izobraževanju, brez nadzora, bomo pisali v prihodnjih dneh. 

Veliko uporabnikom naj bi bilo dodeljenih preveč ur osebne asistence. Na eni strani pritisk izvajalcev in uporabnikov na komisije, po drugi namesto, da se ocenjuje njihova aktivnost, se ocenjuje pasivnost, kar pa ni filozofija osebne asistence.

Omenimo zgolj en primer, ki ga navede članica komisije Katarina Modic: "Sva s kolegico prišli na oceno vlagatelja in se je izkazalo, da vlagatelj izvaja osebno asistenco za več kot 10 uporabnikov, zaposlenih ima več kot 20 osebnih asistentov, sam pa ni poznal, kaj je osebna asistenca, po kakšnih načelih deluje. Ministrstvo bi moralo preverjati izvajalca, to pomeni, da mora nekdo te kompetence dokazati, tega zdaj ni, kot vidite lahko vsak odpre s. p. in opravlja to storitev. To je posel, jaz ne vidim tega drugače."

Ni revizije, ni nadzora?

nadzor_osebna_asistenca

 

Elena Pečarič odločno poudari: "Treba se je zavedati, da je tega denarja ogromno, revizija je nujna, ker so bile ogromne napake narejene. Tudi te odločbe ne predvidevajo ponovne ocene, ampak ta bi morala biti, v vseh državah to obstaja. Na Švedskem imajo dve leti, povsod, povsod obstaja."

Na MDDSZ dodajajo: "Na ministrstvo nismo prejeli nobenih pritožb uporabnikov, vendar pa nekateri izvajalci osebne asistence menijo, da ni najbolj primerno, da so izvajalci osebne asistence samostojni podjetniki posamezniki in družinski člani, vendar to omogoča zakon in ne gre za zlorabe."

Navkljub temu pa bi zaradi očitnih anomalij pričakovali, da je MDDSZ že naročilo revizijo. Pa je ni, zatrdi Baceva: "Ministrstvo ni naročilo nobene zunanje revizije pri izvajalcih osebne asistence. Na ministrstvu pa imamo Službo za notranjo revizijo, ki v skladu s svojimi pristojnostmi revidira različne programe, ki jih izvaja in financira ministrstvo."

Kdo je podcenil finančne posledice zakona – NSi, Inštitut za socialno varstvo, ali ministrstvo za delo?

Stroški so se primerjalno od januarja do oktobra zvišali za dobrih trikrat, ob koncu leta bodo znašali 32 milijonov evrov, torej so štirikrat presegli finančne posledice iz zakona Nove Slovenije. Kje se je zataknilo, vprašamo prvo odgovorno za izvajanje zakona Dragico Bac, ki pa tako ali drugače dela po navodilih ministrice Klampferjeve: "Zakon o osebni asistenci se je na ministrstvu pripravljal več kot 10 let in takrat smo finančne posledice ocenjevali na 30 do 35 milijonov evrov. Ne morem reči, da se je kje zataknilo, so bile pa finančne posledice absolutno prenizko ocenjene." Več o tem, ali imajo na ministrstvu zadosten nadzor nad porabo sredstev, ali so ugotovitve iz evalvacije alarmantne, si lahko preberete na tej povezavi.

Ko smo vprašanje naslovili tudi na Novo Slovenijo, pa je njihov odgovor presenetljiv:

"Finančne posledice so pripravljene na podlagi analiz Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo ter analiz, ki jih je predhodno pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti."

Kdo torej ni znal pravilno oceniti stroškov predlagatelj zakona NSi, IRSSV ali MDDSZ? Dejstvo je, da so se izdatki zvišali za približno dva in pol milijona evrov letno zaradi naknadno izglasovanega amandmaja o komunikacijskem dodatku za gluhe, slepe in gluhoslepe, kar je še vedno daleč, daleč od dejanske porabe.

Že preprost izračun pa pove, da so bile finančne posledice povsem neosnovane.

Konkretno, če 1.000 uporabnikom v povprečju prištejemo zgolj 80 ur tedensko asistence (zgornja meja je polnih 168 ur, povprečje v septembru pa je 125 ur), ura pa torej znaša 14,99 evra, je znesek na teden 1,2 milijona evrov, kar pomeni na mesec 4,8 mio, na leto pa 57,6 milijona evrov.

Ključno vprašanje pa je: bi danes invalidi sploh imeli zakon, če bi bile finančne posledice ocenjene realno? 

podcenjeni-financni-ucinki-zakona-o-osebni-asistenci

Ne glede na pingpong dejstvo ostaja: stroške bo treba zajeziti, rebalans proračuna na 10 milijonov evrov praktično ni rešil nič. Na ministrstvu za finance državna sekretarka Saša Jazbec opozarja: "Če bi prihodnje leto stroški naraščali z dinamiko letošnjega decembra, bi bila poraba blizu 60 milijonov evrov na letni ravni."

Hkrati dodaja, če se v praksi izkaže "da je dejanski znesek petkrat, šestkrat, sedemkrat presežen, bi se o takšnem zakonu bilo treba v državnem zboru še enkrat pomeniti."

Ključno bi bilo torej odpraviti anomalije, ki so v pristojnosti ministrice za delo poudari in dodaja: "Vsi skupaj že več kot pol leta spremljamo trud ministrice za delo, pa vidite, kaj se dogaja v državnem zboru. Dokler ni politične volje in pripravljenosti, da se spremembe zgodijo, potem imajo ministrstva tukaj zvezane roke in se zgodi, da predlogi ostanejo pod mizo."

Pred Zakonom o osebni asistenci za projektno izvajanje osebne asistence 3,2 milijona evrov letno

Pred ZOA se je osebna asistenca izvajala programsko. Izvajalci – invalidske organizacije in društva – so bili izbrani na javnem razpisu. Ministrstvo je v obdobju med leti 2015 in 2018 v povprečju mesečno sofinanciralo stroške dela za 322 osebnih asistentov v višini 760 evrov mesečno na zaposlenega osebnega asistenta, če je šlo za polno 40-urno zaposlitev na teden. V štirih letih je namenilo 12,8 milijona evrov oziroma povprečno 3,2 milijona letno. V programe je bilo vključenih okvirno 1.300 invalidov, vsi niso prejemali storitve osebne asistence v potrebnem obsegu, ampak znatno manj. Prav tako tudi vsi uporabniki, ki bi osebno asistenco dejansko potrebovali, niso bili do nje upravičeni.

Preberite še:

'Jaz sem izbrala njih, one pa so izbrale mene. So moja družina'

'Nisem podlegla pritiskom, vsem sem prisluhnila'

Dragica Bac: Mi se nismo ustrašili nikogar

Osebna asistenca - priložnost za zaslužek?
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikitr
12. 12. 2019 21.18
+4
državni denar se razmetava.Nejbrž obstaja sistem v sosednjih državah,ki bi lahko zgled za nas.Tako pa se namenski denar troši nenamensko in to ne v parih procentih ampak v 50 in več.
Forex Svetovalec
27. 11. 2019 19.57
+4
Ta denar Oz. Pol manj naj dajo raje INVALIDOM in verjamete, da boste naredili za invalide NAJVEČ. VSE OSTALO JE ZA INVALIDA SAMEGA ZELO ZELO SLABO.
Vesna Komel
27. 11. 2019 11.09
+25
Upam, da boste kmalu spremenili ime tej rubriki, ker je ime DEJSTVA povsem neprimerno. Alenka Marovt je bolj pripravila prispevek, ki spominja, da jo je kdo podkupil, kot pa na DEJSTVA. Če bi Alenka Marovt obvladala znanje matematike 4.razreda iz osnovne šole, bi pač znala izračunati, da invalid, ki mu je strokovna komisija dodelila 30ur (minimalno možno), 125ur(povprečje) ali 168 ur (24urna oskrba) na teden, stane državo povsem enako, če je izvajalec družinski član ali pa Elena Pečarič in njeno YHD društvo. Dejstvo je, da ministrstvo ima povsem enako urno postavko za oba. Seveda nam je Alenka Marovt postregla z več grafi: kako je število uporabnikov, izvajalcev, s.p. OA strmo naraščalo. Je pa vsekakor pozabila povedati, da je večina uporabnikov z januarjem in še kasneje sploh vložilo vlogo za pravico do OA. Torej so januarja OA koristili večinoma tisti, ki so bili že vrsto let priviligirani, kot je to Elena Pečarič. Naj povem, da smo za sina vlogo poslali 7.decembra 2018, izvajat pa smo jo začeli šele 1.julija 2019. Zakaj? Ker se ministrstvo ne drži nobenih rokov in sodeluje s priviligiranimi izvajalci, kot so YHD in SONČEK. Pa če si odgovorimo, zakaj NAMESTO 8 KAR 32 MILJONOV EVROV. • Zato, ker bi morali imeti vsi invalidi v naši državi enake možnosti, ne samo Elena Pečarič in njim podobni • Zato, ker či bi se ministrstvo tega zavedalo in imelo podatke, koliko invalidov in kakšne potrebe ti imajo (mislim, da jih ima), bi nikoli ne izračunalo 8 milijonov Ne za večji znesek niso krivi s.p. in družinska podjetja, ampak sprenevedanja in neenake možnosti. IN ZAKAJ SE NEKATERA DRUŠTVA TAKO ZELO TRUDIJO, DA ODSTRANIJO DRUŽINSKE ČLANE IZ OSEBNE ASISTENCE? Zato ker Elena Pečarič in njej podobni: • Pokasirajo od države za vsakega asistenta 2700€ na mesec • Asistentu plačajo okrog 800€, nekaj je še prispevkov, ostalo si zadržijo zase • Nekateri izvajalci od asistentov od 1043€ bruto plače vzamejo še 5%, »ZA STROŠKE IZVAJALCA« KJE JE TU MINISTRSTVO, da to dopušča? • Asistentom povejo, da jim ne bodo plačali nedeljskih, prazničnih in nočnih • Od invalidov ali zakonitih zastopnikov zahtevajo, da podpišejo, da v primeru bolniške ali koriščenja letnega dopusta asistentov, ne bodo zahtevali nadomestnega asistenta • »STROKOVNI VODJE« kot se imenujejo pa ne delajo nič drugega kot, da pripravijo urnik in pošljejo računovodjem št. ur, za plačilno listo. Invalidi, starši in drugi sorodniki, pa sami usposabljajo asistente, da le-ti lahko opravljajo svoje delo. Torej tisti, ki obvladate matematiko 4.razreda osnovne šole, ali ste izračunali kdo v tej zgodbi pravzaprav služi in zakaj se v resnici borijo? Zakaj se Elena Pečarič pod pretvezo, da skrbi za invalide, dejansko pojavlja na vseh naših televizijah s temi prispevki? Ker so si ta »poštena društva oz. njihovi posamezniki« že lani izračunali, kako bodo bogateli na račun invalidov in asistentov, ki si z uporabniki dejansko lomijo hrbet. Ko pa so videli, da starši nismo več naivni, da bi si dovolili izkoriščanje, so začeli gonjo proti nam. In kam to vodi? Zaradi lakomnosti nekaterih, bodo res invalidi izgubili prepotrebno pomoč. Če se to zgodi naj si tudi Elena Pečarič in njej podobni uredijo družinskega pomočnika, če bo kdo sploh želel delati z njimi.
rovte
27. 11. 2019 10.31
+0
Upam, da se bo sedaj tudi kdo opravičil E.K.!!
Jogi
27. 11. 2019 09.56
+8
Zanima me, kje so ti ljudje študirali, da sprejemajo takšne zakone! Tam v parlamentu, naj bi sedeli pametni ljudje. Verjetno smo volilci pod nivojem!
OpaZokiStyle
27. 11. 2019 10.29
+5
"Tam v parlamentu, naj bi sedeli pametni ljudje." Bruahahahaha! Ne, ampak a ti to resno verjameš?
son?ece5
27. 11. 2019 09.53
+10
Po prebranih komentarjih goljufajo ni lastninijo tisti, ki odpirajo s.p., Še najbolj pri tem trpijo invalidi in tisti delavci , ki izvajajo osebno asistenco, Ti so potegnili ta kratko, saj jih s.p. držijo na minimalcu. Hendikepirani oz invalidi bodo pa v tej umazani igri države več kot očitno izgubili! Banana republika zapravlja za projekte, realnost invalida pa mu očitno ni mar. Vedno nastrada raja!!!!!!!!!!
jakec1575
27. 11. 2019 09.31
+3
In potem se čudite, da kradejo gospodarstveniki in politiki v gospodarstvu in javnem sektorju? Kot sem že pred časom napisal imamo vsi Slovenci romski gen.
pozzo
27. 11. 2019 09.27
+13
Na invalidih se na račun nekih napol javnih zavodov pase kar precej ljudi. Seveda lastniki teh podjetij mastno služijo.
Darja64
27. 11. 2019 08.35
+27
Študija o tem je bila narejena in plačana. Ker se je iskazala za napačno, ne smejo kratke potegniti invalidi. Nesposobnosti ministrstva, tako urejanja kot nadzora niso krivi invalidi!
Uporabnik1375217
27. 11. 2019 08.42
+16
Nespsobna ministrstva = nesposobni javni sektor z lepimi placami, dopustom in regresom. Cas je da desnica naredi red.
Brakedirt
27. 11. 2019 09.55
-2
Cervantes Saavedra
27. 11. 2019 10.08
+0
medvedJEkriv
27. 11. 2019 08.27
+15
Ni revizije ni nadzora......v Sloveniji vsepovsod, v politiki največ. Ljudje so iznajdljivi, tako kot naprimer kakšen župan, politik itd.
rožarica
27. 11. 2019 08.08
+21
Saj za ta kaos je nekdo kriv kajne?! Pa bo kaj odgovarjal za to???!!!!!
crazy but true
27. 11. 2019 08.18
+10
Uporabnik1375217
27. 11. 2019 08.43
+8
Vsaj davkoplacevalcem na volitvah, vendar kaj ko so to isti konji.
crazy but true
27. 11. 2019 07.55
+12
Drzavi ni problem razmetavat denarja davkoplacevalcev.. ce ga zmanjka pac dvignejo davke ali pa najamejo kredite. Itak ga pa jemljejo "samo ultra bogatim", mar ne. "Oni" imajo dovolj denarja, ker navadnim produktivnim delavcem ze ne bodo nabijali davkov, mar ne..
Smartbtm
27. 11. 2019 07.20
+12
ja res je, kot je en napisal spodaj, bog ne daj, da bi ta vlada delala kakšnih reform. Že tako padamo iz leto v leto, denar si sposojamo, dolg je katastrofalen, nobene pozitive ne vidim v tej državi.
crazy but true
27. 11. 2019 08.27
-2
Kako ne vidis? Aja, tocno, ti nimas privilegijev, zgolj drzavo ki jo zanima samo pobiranje davkov..
TistoPravo
26. 11. 2019 19.59
-2
Nekaj je skrb za poslovanje podjetja in drugo skrb za človeka. Prvo ureja Furs, in to za 10 let nazaj...skrb za človeka pa se vedno ureja za zdaj in prihodnost. Torej prva odgovornost kar nekaj let ne zastara, druga nikoli. Kdo gleda zdaj "v to posodo"
Zoran Banovi?
26. 11. 2019 19.46
+29
Spoštovani 24 ur in gospa Marovt. Prispevek, ki ste ga pripravili, je precej populističen, enostranski, predvsem pa površen. V osnovni šoli bi za takšno domačo nalogo dobili slabo dvojko. Pa še to le zaradi oblike in ne vsebine. Zakaj? Samo en primer: Primerjate družinskega pomočnika in osebnega asistenta, pri čemer pa ne upoštevate kopice podatkov, ki celotni stvari dajejo povsem drugo luč. Pišete, da družinski pomočnik prejme 750 € bruto oziroma okoli 580 € neto... kar je res, ampak… Od tega zneska je potrebno najprej odšteti vsaj 150 €, ki jih uporabnik/invalid dobi v obliki dodatka za tujo pomoč in postrežbo, a se v primeru družinskega pomočnika ne izplačuje uporabniku ampak občini. Ostane torej okoli 430 €. Sedaj pa praktičen primer (ki ga lahko dokumentiram). Štiričlanska družina - oče, mati, dva šoloobvezna otroka. Eden od staršev nenadoma postane invalid, drugi mora skrbeti zanj in ker ne gre drugače, pusti službo in postane njegov družinski pomočnik. In dobi teh 430 €, invalid pa 303 € invalidneks pokojnine. Štiričlanska družina torej živi s 733 € mesečno. In potem se eden od otrok zaposli. Ker njegova plača znaša 1000 € neto CSD izračuna, da mora otrok za družinskega pomočnika, torej svojega starša, mesečno prispevati oziroma plačati občini 403 € . In smo iz 430 € nadomestila, kot ga imenujejo, prišli na 27 €. Se vam se vam ta znesek kot »dodatek« za to, da vam teče delovna doba, zdi visok? Pri tem ne gre pozabiti, da družinski pomočnik opravlja svoje delo 24 ur na dan 365 dni v letu brez malice, prevoza, dopusta, regresa, bolniške... Več zaslužijo vietnamski otroci, ki šivajo kavbojke... Zdaj pa k osebni asistenci. Zapisali ste, da osebni asistent dobi 2700 € bruto, kar seveda ni res. Ta znesek dobi ponudnik osebne asistence, ne pa osebni asistent. Slednji dobi tistih 700 € neto, kot ste izračunali. Se ponudnik s tem "bogati"? Ne, saj mora za vsak cent dokazovati, da ga je res porabil za stroške osebne asistence, sicer do denarja ni upravičen. In kaj so ti stroški? Če mislite, da mednje sodi recimo avtomobil, ki bi ga recimo zavod, društvo ali s.p., ki se ukvarja s ponujanjem osebne asistence, kupil za to, da bi recimo osebni asistenti lažje prevažal invalidne osebe, se motite. Prevozi niso del osebne asistence in jih mora plačati uporabnik sam. Kaj so potem stroški? So stroški koordinacije, organizacije dela, skrbi za kakovost dela, organizacija nadomeščanja v primeru bolniških, dopustov, torej stroški »organizacije dela«, stroški priprave dokumentacije, poročil… Ni ravno, da se ti ljudje praskajo po zadnjici… V »prispevku« se tudi sprašujete, kako to, da je tako naraslo število osebnih asistentov in ugotavljate, seveda napačno, da gre za lakomnost, željo po hitrem zaslužku z malo dela… In ker svoje domače naloge niste naredili tako, kot novinarju pritiče, tudi niste mogli priti do ugotovitve, da pa je med temi osebnimi asistenti mogoče veliko tistih, ki so pobegnili in »sužnjelastniškega« odnosa opisanega družinskega pomočnika in v osebni asistenci videli možnost vsaj približno dostojnega preživetja. A si tega ne zaslužijo? Če bi kdaj skrbeli za invalidno osebo bi vedeli kako in kaj. In zakaj vas motijo samostojni podjetniki kot izvajalci osebne asistence? Saj morajo glede osebne asistence delovati po povsem enakih pravilih kot društva in zavodi, ki pa menda niso sporni. Tudi za s.p.-je velja, da je osebna asistenca neprofitna dejavnost. Kaj je potem tu narobe? Seveda obstaja v zakonu o osebni asistenci nekaj lukenj, ki bi jih bilo treba zakrpati in na to je seveda potrebno opozoriti, toda ne na tako nekompetenten način, kot je bilo to zapisano v tem prispevku…
noire
27. 11. 2019 10.24
+5
Zoran tole boš pa težko odnesel kar si naložil.
Common_sense
26. 11. 2019 19.18
+23
Banda lopovska (narod) in banda nesposobna (drzava). Lepa kombinacija.
medo357
26. 11. 2019 18.06
+16
Državi je malo mar za naš denar, bolj se ukvarja s kvazi taborniki-skavti.
Vane Dolenc
26. 11. 2019 16.05
-24
Ja ja zdaj bomo skenslali asistenco in pometali invalide v fojbo, ker se je našlo 10 družin, ki živijo od skrbi za otroka. Strošek je 32 milijonov za 1000 najbolj ranljivih prebivalcev države, jejhata jejhata. Prejšnji mesec smo 5% najbogatejšim znižali davke za 170 milijonov, pa se Alenka Marovt ni nič oglašala. Mimogrede, strošek ne bo nič manjši, če se prepove "zlorabe". Urna postavka je ista pa če je zaposlena mama ali pa uvožen filipinec. Stroške lahko zmanjšaš samo tako, da invalidu ukineš asistenco. Big brain!
belajelka
26. 11. 2019 15.17
+13
Zakaj Društvo YHD Elene Pečarič ponuja osebnim asistentom zgolj 21. plačni razred?? Zakaj svoje OA ceni tako nizko? Kam ali komu gre ogromna razlika?? Po zakonu je 95 procentov 23. plačnega razreda minimalno, to je pa se manj sramotno!! Zakaj bi se OA zaposlili za tako majhno plačo? Nekateri ponujajo vsem osebnim asistentom, ki niso zadovoljni s svojim izvajalcem 27. placilni razred, to je 1270 eur bruto in neto 850 eur plus vsi dodatki, ki pripadajo po zakonu s 1.1.2020...
Transformerji
26. 11. 2019 14.25
+34
Neverjetno, sem prebral in dobil občutek, ne to ni občutek, to je resnica - kjer država vsaj za silo pripre eno pipico, se pa odpre druga - ni lepšega, kot krasti brez kazni zaradi zakonov, ki jih imamo. Pa brez nadzora - kot da to odgovarja vsem na vrhu, ki tako radi spreminjajo zakone, ki se tičejo kurjih tatov.