Slovenija

Zaradi kaznivih dejanj NPU ovadil Roka Snežiča in Dijano Đuđić

Ljubljana, 19. 08. 2022 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
980

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so po naših informacijah zaradi več različnih kaznivih dejanj oz. pomoči pri le-teh ovadili razvpitega davčnega svetovalca Roka Snežiča in nič manj razvpito bosansko državljanko Dijano Đuđić, znano iz afere glede posojila 450 tisoč evrov stranki SDS. Čeprav kriminalistična preiskava zaradi domnevnega milijonskega pranja denarja še ni zaključena, so Snežiča in Đuđićevo neuradno že doletele prve ovadbe. V dveh zadevah so preiskovalci zaradi sumov zlorabe položaja, pranja denarja in ponarejanja poslovnih listin ovadili po štiri ljudi, v igri pa naj bi bilo skoraj 400 tisoč evrov nezakonite premoženjske koristi.

Preiskovalci NPU so v prvi zadevi ovadili štiri osumljence zaradi suma zlorabe položaja in ponarejanja oz. uničenja poslovnih listin. Zaradi plačevanja fiktivnih računov naj bi več oseb pridobilo 230 tisoč evrov nezakonite premoženjske koristi. V drugi zadevi so prav tako ovadili štiri osumljence zaradi suma zlorabe položaja ter pranja denarja. Zaradi plačila fiktivnega računa nezakonita premoženjska korist v tem primeru znaša 150 tisoč evrov. V obeh zadevah je tako skupaj v igri 380 tisoč evrov domnevno nezakonitih zaslužkov.

Po neuradnih podatkih naj bi bil glavni organizator domnevno spornih in nezakonitih poslov prav Rok Snežič, ki se rad postavlja s tem, da prijateljuje z Janezom Janšo. Skupaj sta bila tudi na prestajanju kazni v zaporu na Dobu.
Po neuradnih podatkih naj bi bil glavni organizator domnevno spornih in nezakonitih poslov prav Rok Snežič, ki se rad postavlja s tem, da prijateljuje z Janezom Janšo. Skupaj sta bila tudi na prestajanju kazni v zaporu na Dobu. FOTO: Aljoša Kravanja

Hišne preiskave zaradi spornih poslov, v katere naj bi bili vpleteni slovenski in tuji državljani, ter sumov milijonskega pranja denarja so preiskovalci NPU opravili marca lani. Takrat smo poročali, da naj bi bil glavni organizator poslov prav Rok Snežič. Sumijo ga, da naj bi bil vodja slamnatih oseb, številnih državljanov BiH, ki so v Sloveniji, Avstriji in na Madžarskem odpirali bančne račune, kamor so prejemali fiktivna nakazila slovenskih družb, nato pa so ta denar dvigovali v gotovini. Pri pranju denarja naj bi pomagala tudi Đuđićeva, pri spornih bančnih transakcijah pa naj bi sodelovalo več slovenskih gospodarskih družb.



Bilo je 40 hišnih preiskav, tudi na Hrvaškem ter v BiH. Vseh vpletenih oseb v tej zadevi je 20, s kaznivimi dejanji pa naj bi osumljenci pridobili za skoraj 7 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Preiskavo usmerja Specializirano državno tožilstvo, ki je prvo ovadbo iz te preiskave na mizo dobilo že nekaj mesecev nazaj, drugo pa po naših podatkih junija. Sicer pa je to šele začetek, pravijo naši viri, saj morajo kriminalisti pregledati in analizirati še veliko zasežene dokumentacije ter bančnih transakcij.
 
Kot je znano, je Snežiča in ostale osumljence pod drobnogled vzela Specializirana preiskovalna skupina, v kateri poleg preiskovalcev NPU sodelujejo še Finančna uprava, Urad za preprečevanje pranja denarja in Specializirano državno tožilstvo, ki tudi vodi in usmerja preiskavo. Na dan hišnih preiskav v treh državah se je pojavil sum, da je bil Snežič vnaprej obveščen, da ga bodo obiskali kriminalisti, saj ga ni bilo na nobenem od naslovov, ki jih sicer uporablja. Da naj bi bili tudi drugi osumljenci pripravljeni na prihod preiskovalcev, je po naših informacijah kazalo še več različnih okoliščin. Zato so se glede uhajanja informacij pojavili očitki tudi na račun takratne vodje NPU Petre Grah Lazar, ki naj bi se pred leti, ko je bila še kriminalistka na NPU, družila z Rokom Snežičem. Kaj so pokazali notranje varnostni postopki, nam ni znano.

Kriminalistična preiskava na NPU, ki še ni končana, se nanaša na 20 osumljenih oseb, med katerimi je tudi Rok Snežič. Pridobili naj bi za skoraj 7 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.
Kriminalistična preiskava na NPU, ki še ni končana, se nanaša na 20 osumljenih oseb, med katerimi je tudi Rok Snežič. Pridobili naj bi za skoraj 7 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. FOTO:

Osumljenci dvignili več kot 20 milijonov evrov gotovine?

Urad za preprečevanje pranja denarja je pred časom ugotovil, kot smo že razkrili, da so bančne transakcije Đuđićeve povezane z več kot 10 državljani BiH, ki so v Sloveniji, Avstriji in na Madžarskem že od leta 2016 odpirali transakcijske račune, kamor so prejemali različna nakazila pravnih in fizičnih oseb. Ta denar naj bi si potem nakazovali med povezanimi računi in ga na koncu vedno dvignili v gotovini. Po neuradnih podatkih naj bi državljani BiH z različnih bančnih računov dvignili več kot 20 milijonov evrov gotovine. Đijana Đuđić naj bi na račun prejemala zelo visoke zneske, tudi po več kot milijon evrov, kar je nato vedno dvignila v gotovini.

Tudi pri njej so kriminalisti opravili hišno preiskavo in še pri sedmih drugih osumljencih, odredbe pa je izdalo sodišče v Banjaluki in Prijedoru. Snežič naj bi bil po mnenju Policije organizator verige finančnih transakcij, v sistem pa naj bi bile vpletene slamnate osebe, ki so izstavljale fiktivne račune. Nadziral naj bi tudi dvige gotovine. Snežič naj bi Đuđićevo neuradno večkrat osebno peljal iz BiH v Slovenijo, da je pri nas dvignila gotovino. Snežič vse očitke o domnevno spornih poslih že ves čas zanika.

Pranje denarja za 5-odstotno provizijo?

Poznavalci zgodb o organiziranem pranju denarja v Sloveniji so razlagali, da naj bi Snežič podjetjem ali fizičnim osebam, ki želijo oprati denar, v povprečju za to "storitev" zaračunal pet odstotkov provizije. Stranke naj bi mu prinesle gotovino, ki naj bi si jo potem v BiH na račun položila Dijana Đuđić, nato pa prenakazala na svoje račune v drugih državah. Z osebo, ki je dala denar, pa pri notarju sklenejo posojilno pogodbo in prikažejo, kot da je Đuđićeva nekomu posodila večjo vsoto denarja, pogodbo pa zavarujejo še z vpisom zastavne pravice na nepremičnini. Tako naj bi strankam pomagali oprati denar.

Potem ko je v javnost prišla afera z SDS in se je razkrilo, da naj bi Đuđićeva denar posodila tudi tej stranki, pa naj bi Snežič za takšne manevre začel uporabljati druge državljane BiH. Kot smo že poročali, naj bi več kazenskih ovadb zaradi izstavljanja fiktivnih računov, ponarejanja listin in spornega poslovanja v različnih slovenskih podjetjih zoper Dijano Đuđić in druge vpletene vložila tudi Finančna uprava RS oz. različni finančni uradi, ki so v inšpekcijskih postopkih odkrili nepravilnosti.

Sporna nakazila naj bi prihajala na bančne račune na Cipru, Slovaškem, Madžarskem, v Švici in Avstriji ter pri nas. Na enem od bančnih računov v Avstriji naj bi bila po neuradnih podatkih pooblaščena tako Đuđićeva kot tudi Rok Snežič, na računu pa naj bi bili kar trije milijoni evrov. Njuno poslovno sodelovanje je bilo pred leti omenjeno tudi v poročilu preiskovalne komisije državnega zbora, ki se je ukvarjala s sumi pranja denarja. A Snežič je takrat za oddajo 24UR povedal, da z Đuđićevo ni sodeloval, da gre samo za umazano predvolilno kampanjo in nabiranje točk na škodo drugih ljudi.

Kaj vse bo še razkrila kriminalistična preiskava na NPU, kateri sumi se bodo potrdili in kdo vse bo še ovaden, bo znano, ko bodo preiskovalci končali z delom.

Na Generalni policijski upravi medtem pravijo, da "je bilo v kriminalistični preiskavi zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic pri gospodarski dejavnosti ter kaznivih dejanj goljufije v marcu 2021 opravljenih preko 40 hišnih preiskav na območju Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Storitve kaznivih dejanj je trenutno osumljenih 20 oseb iz več slovenskih gospodarskih družb, ki so si ob pomoči slovenskih in tujih državljanov na škodo teh družb pridobile za skoraj sedem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi".

Kriminalistična preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, še ni zaključena in intenzivno poteka, poudarjajo. Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada poleg zbiranja obvestil pregledujejo obsežno listinsko dokumentacijo in elektronske podatke.

"Preiskovalci NPU so marca 2022 zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in ponareditve ali uničenja poslovnih listin kazensko ovadili štiri osebe zaradi pridobitve protipravne premoženjske koristi 230.000 evrov več osebam na podlagi plačila prejetih fiktivnih računov. Prav tako so junija 2022 podali kazensko ovadbo zoper štiri osebe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja zaradi plačila prejetega fiktivnega računa v višini 150.000 evrov in pridobitve protipravne premoženjske koristi," pravijo na GPU. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (980)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

revolucijakorupcijafasizem
20. 08. 2022 13.39
-4
Zakaj ta NPU sploh obstaja kartel,ki je kazensko ovadil človeka ki je opral 7 miljonov evrov paraziti v hramu demmokracije so pokradl 6 miljard pa nič...od 2010 odkar obstajajo samo usluge delajo prijateljem ter so politično orodje levega ali desnega krila ptice roparice..
pravičnež
20. 08. 2022 13.14
-2
Kdaj bodo pa kaj preizkali tajkuna in moža Musarjave.Pa tudi njo.
zlo?o
25. 02. 2023 08.06
+3
a ni ta isti snežić ivanov janšin svetovalec
tutabo
20. 08. 2022 10.54
-7
kdaj pa boste vse rdecke ,ki so imeli prste v skledi tes-a?..isodnike ,tozilce..?pfuj
20. 08. 2022 10.40
+11
Ko bo navrsti JJ in njegovi pajdasi bo korupcije konec
Lepinja
20. 08. 2022 10.26
-3
Dokler je Npu vodil g. Štefanec v Sloveniji ni bilo korupcije. No zdaj pa jo spet imamo
Julijann
20. 08. 2022 10.18
-8
In Lindav umaknil kriminalista, ki je v nulo preiskal barabije TEŠ6. Saj, če bi bili vpleteni le iz SDS, se to ne bi zgodilo, a kaj ko so še drugi zraven. In epilog podkupnin in predragega projekta, bo potihnil! A ne levi? Ko ste vi zraven je treba zadevo utišati, ko je le SDS pa 100x napihniti.
zavetnik
20. 08. 2022 10.45
+5
Kako ga je umaknil če je odsoten na bolniški
zibertmi
20. 08. 2022 10.08
+6
iste ptice skupaj letijo
nivampomo?i
20. 08. 2022 10.08
+6
A reklamo mu še delate?"Odprite podjetje v BIH".Bruh.
zibertmi
20. 08. 2022 10.08
+5
epiloga tako ne bo,kot je pri nas navada.tudi če začnejo odvijat klopčič bodo zadeli ob pošto in bo vse šlo pod preprogo.mislim ,da bi tole demokracijo pri nas morali nadgradit v smeri amerike
Da se mene pita..
20. 08. 2022 10.07
+9
Temu pametnjakoviču bi prov privoščil kakšno leto aresta.
oježeš
20. 08. 2022 09.53
+8
Še kadarkoli se je tako na široko in dolgo pisalo o kriminalu, je bil končni izplen organov pregona več manj piškav sadež. Veliko pisanja, malo efekta v korist poštenja. Meni se bolj zdi, da dajo možnost kršilcem zakonov na koncu vseh obravnav pridobijo še nekaj državnega denarja. Žal odvetniki podpirajo kriminal, ker od njih kapne saj nekaj denarja, ker naloga odvetnikov ni na vse načine osvoboditi prekrškarje in kriminalce njihovih protizakonitih dejanj, ampak samo, da sojenje poteka zakonito.
zlo?o
25. 02. 2023 08.13
+2
treba je prositi hrvate za goli otok in take ljudi brez sodišča poslati tamin naj oni dokazujejo izvir premoženja in če je ok domov drugač tucaj kamen do smrti sigurno bi korupcijo spravili skoraj na nulo
kalinka
20. 08. 2022 09.51
-4
Upam da ta prispevek ostane kak teden na pirtalu,da se izpucate z komentarji
kalinka
20. 08. 2022 09.51
-4
Cervantes Saavedra
20. 08. 2022 10.29
+5
Se strinjamo!!! Da ne gre takoj v pozabo!!! In seveda naju zanima tudi nadaljevanje te zgodbe. Ali morda tebe slučajno ne!?
Brakedirt fafa očetu
20. 08. 2022 09.45
-6
Za nas ,ki smo volili sab šok.Ampsk tukaj radi vzamejo denar 💸 od njega ...
kalinka
20. 08. 2022 09.52
-2
kalinka
20. 08. 2022 09.38
-5
Bobiv......zilav je ta snezic 2 doktorata,,nic mu ne pride do zivega
oježeš
20. 08. 2022 09.55
+5
Bolj, nočejo nič konkretnega, ker taki imajo precej adutov v rokah in se nekateri bojijo, da jih spravijo na dan.
zavetnik
20. 08. 2022 09.30
+4
Saj te ovadbe nimajo nič z stvarnosstjo a je že odgovarjal za vse te rabote? Kako dolgo to traja v posmeh v pravni državi
kalinka
20. 08. 2022 09.33
+1
poper00
20. 08. 2022 09.39
+13
Bivši premier Twito je popolnoma ignoriral organe pravne države kot so sodišča,ustavno sodišče in delal kot,da je vse njegovo.Sedaj se pravna država zopet postavlja nazaj.
kalinka
20. 08. 2022 09.53
-7
oježeš
20. 08. 2022 09.57
+9
In kljub vsemu je bil predsednik vlade. Če bi imeli saj nekaj zavesti, bi enako kot Hrvati Sanaderja, tudi njega spravili za nekaj let na hladno, brez možnosti, da bi hodil v posmeh vseh državljanov, med zaporno kaznijo v službo v parlament.
Cervantes Saavedra
20. 08. 2022 10.35
+3
za kalinka: Skoraj tako peče kot tistega tvojega Vodjo, ki se je v 10 parlamentarnih poskusih le 2x prikopal do položaja premierja. Luzer brez primere v Evropi. Najbolj zaslužen, da levosredinci tako zlahka zmagujejo na volitvah. Naj še dolgo tako vodi svojo stranko! Upam, da se vsaj s slednjim strinjaš. A peče, kaj?
Diabloss
20. 08. 2022 09.27
+12
Ja nič bo treba še en referendum razpisat. Dovolj je teh podtikanj snezicu pravi jajo. On je vzor poštenosti v Sloveniji oni pa kar neke ovadbe vlagajo
kalinka
20. 08. 2022 09.22
-5
2 dni ze nabijate,a on se vedno hodi z majco nekega politika,ki lezi zraven bananinega olupka
bobiv
20. 08. 2022 09.13
+11
Dob je za te osebke preblag, za te bi morali zopet odpret Goli otok!
kalinka
20. 08. 2022 09.19
-7
Da ti povem da je goli otok na hrvaskem,odprt za turiste
bobiv
20. 08. 2022 09.22
+9
kalinka, kaj bi ti razlagal, tako ne razumeš, a 4 raredi OŠ!?
kalinka
20. 08. 2022 09.34
-7
kalinka
20. 08. 2022 09.12
-2
Novinar,se je kar vredu razpisal,a nic ne bo iz tega,vprasajte lublanskega serifa.
kalinka
20. 08. 2022 09.01
-11
Levi na okopih,snezic se vam smeji kaj na to pravi lublanski serif,ki mu stoji ob rami.
bobiv
20. 08. 2022 09.10
+12
kalinka, le kakšen človek moraš bit, da zagovarjaš lopova?
Voly
20. 08. 2022 09.13
+8
Snežić se kar naj smeji, vendar bo sedaj vedno čutil posledice te ovadbe. Tudi, če ostane v Bosni, nič hudega, samo da ne vzganja kriminala pri nas. Bosanci ga bodo že znali ukrotiti.
kalinka
20. 08. 2022 09.15
-11
Saj ni lopov,samo pameten je bolj .Ce ze pravis da je lopov, pac je ,a navadno , ti pomagajo institucijam pregona,ki nimajo pojma,kako priti do dokazov.