Slovenija

Med ovadenimi v Muri tudi Huber in Podlesnik

Murska Sobota, 25. 02. 2011 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Murskosoboški policisti so končali preiskavo v Muri in njenih povezanih družbah, pri tem pa zoper pet ljudi podali dve kazenski ovadbi. Ovadeni naj bi bili Franc Huber in njegov sin Niko, Podlesnik, Ambrož in Horvat.

Protest Murinih delavcev-6
Protest Murinih delavcev-6 FOTO: POP TV

Policijska uprava Murska Sobota je sporočila, da so kriminalisti in policisti končali preiskavo v Muri in v družbah, povezanih z njo. Podali so dve kazenski ovadbi, ki se nanašata na dvanajst kaznivih dejanj, storilo pa naj bi jih pet oseb. Štirim očitajo zlorabo položaja, ponareditev ali uničevanje poslovnih listin in 9 kaznivih dejanj poslovne goljufije na škodo pogodbenih izvajalcev.

Eni odgovorni osebi hčerinske družbe pa očitajo storitev kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin. To se nanaša na poslovno poročilo, za potrebe konsolidacijo letnih bilanc in pripravo načrtov za poslovno leto 2009.

Policisti so tožilstvu podali tudi štiri poročila, ker elementov kaznivih dejanj niso ugotovili. Tako niso potrdili prijave o ponareditvi ali uničenju poslovnih listin, ki so jo prejeli septembra 2009. Prav tako ni bil potrjen sum zlorabe položaja pri porabi državnih pomoči, namenjeni prestrukturiranju družbe, in pri najemu svetovalnih družb. Kaznivega dejanja prijavljene zlorabe položaja niso odkrili, potrjen pa ni bil niti sum kršenja pravic iz delovnega razmerja pri prestrukturiranju družbe.

Kdo so ovadeni?

Glede na kvalifikacijo kaznivih dejanj so po neuradnih, a zanesljivih podatkih ovadeni nekdanji predsednik uprave Mure Franc Huber, nekdanji prokurist Zdenko Podlesnik, nekdanji predsednik nadzornega sveta Roman Ambrož, nekdanji direktor Murine družbe Trendline v Nemčiji Mitja Horvat in Hubrov sin Niko Huber, lastnik družbe Huber. O domnevnih nepravilnostih je bila javnost že seznanjena, saj so na okrožnem državnem tožilstvu avgusta lani potrdili, da so zahtevali preiskavo na podlagi kazenske ovadbe odvetniške družbe Matoz in kazenske ovadbe kriminalistov s Policijske uprave Murska Sobota.

So Hubru plačali preostanek odpravnine?

Ovadbe naj bi bile povezane z odhodom Hubra z mesta predsednika uprave Mure aprila 2009, ki ob tem ni dobil celotne odpravnine, njegov naslednik Zdenko Podlesnik pa je pogodbo o svetovanju v Muri podpisal s podjetjem Huber. Dva od treh obrokov v višini po 5000 evrov je Mura plačala, tretjega pa Podlesnik ni izplačal, je pa trdil, da je vse zakonito. Ob tem so krožila namigovanja, da naj bi šlo za fiktivno pogodbo in da je bil prek nje v resnici plačan preostanek Hubrove odpravnine.

Franc Huber
Franc Huber FOTO: POP TV

Pogodba se je nanašala na svetovanje Hubrove žene Zdenke Huber, ki je izvajala notranjo revizijo v Murini hčerinski družbi Trendline v Nemčiji. V tej je bil eden od dveh članov uprave Mitja Horvat, zaradi suma kaznivega dejanja pa je bil z mesta krivdno razrešen. Roman Ambrož je bil v tem času predsednik nadzornega sveta Mure.

Podlesnik je danes o domnevni ovadbi povedal, da ni nikoli zanikal podpisa pogodbe z družbo Huber, podpisal pa jo je, ker ni želel podpisati nobene pogodbe s fizično osebo. "Iz nje je jasno razvidno, kdo mora delo opraviti in delo je bilo kljub kratkemu času opravljeno dovolj kakovostno, da smo sprejeli sklepe, ki so bili Muri v korist. Dogodki so nas prehiteli, vse ni bilo narejeno, najpomembnejše pa je bilo," je dejal Podlesnik.

Poudaril je še, da je bila Zdenka Huber njegova edina kontaktna oseba, izvajalka in sestavni del neodvisne revizijske ekipe, ki je opravila pregled v Nemčiji, saj je tudi on sumil, da je tam nekaj narobe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentiranje prepovedano
28. 02. 2011 09.53
+1
Je tu govora o tistem Horvatu, ki je trenutno direktor BTC Murska Sobota? Lepa kariera.
franz1988
27. 02. 2011 14.39
-1
Franc, daj dve pive!
bingo 1
25. 02. 2011 15.45
+1
Začnite kaznovati a ne samo ovadbe še vse al vse take požeruhe uzemite v svoje roke enako kot voznike po lepoj Sloveniji na cesti takoj če so pijani odzvem vozniške in vozila če narede vožnjo v napačno smer tole bo pravičen zakon za vse ker so enaki samo delajo škodo v deželi-- ps to pa bilo še bravo in velike čestitke policija--bingo x Ljubljana---
volk55
25. 02. 2011 15.30
-1
SAME BLEFERSKE OVADBA, CE BI BLO TO VSE BOLJ RESNO, BI TAKI ZE MOGLI BIT NEKAJ CASA NA DOBU.
n1nny
25. 02. 2011 12.21
+1
hitri so, ni kaj. po vsem tem času so prišli samo do ovadb.. se človek začne spraševat kje je zdaj tu korupcija..
pbx
25. 02. 2011 12.14
Objavite pol ko bodo kaznovani.... ovadbe niso nič! policija in sodstvo so itak skorumpirani in takšnim ne bodo nič ;)
du122
25. 02. 2011 11.54
Ovadbe so še daleč od pravnomočno zaključenih sodb ...
_i_love_you_
25. 02. 2011 11.37
je beš ti to da so ovadeni.....nikol ne bojo kaznovani....
Triera
25. 02. 2011 11.32
Kdaj bomo dočakali ovadbe za SCT in Vegrad?