Slovenija

Zaradi konverzije ob 23 evrov. Bodite pozorni, ko dvigujete denar v tujini

Ljubljana, 23. 07. 2018 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsako leto pred začetkom turistične sezone ponavljamo opozorila, da se je potrebno pred plačilom s kartico in dvigom gotovine v tujini pri svoji banki pozanimati, kakšna je morebitna provizija in kako se ji izogniti. To se vam lahko konkretno pozna v denarnici. Bralec, ki je dvignil 1600 kun na Hrvaškem in ni izbral brez konverzije, je z dvigom 'izgubil' kar 23 evrov.

Veliko Slovenk in Slovencev se te dni mudi v tujini, saj je turistična sezona na vrhuncu. Če ste v državah, kjer imajo za plačilno sredstvo evro, potem težav z menjavo gotovine in plačevanjem nimate. Nekoliko bolj zapleteno je na primer na Hrvaškem, kjer je uradna plačilna valuta hrvaška kuna, zato morate še vedno imeti s seboj nekaj hrvaških kun. Če niste ljubitelj menjalnic, potem lahko kune dvignete kar na bankomatu na Hrvaškem. To je za komitente večine bank sicer brezplačno, če na bankomatu dvigujete z 'navadno' plačilno kartico, v primeru, da plačujete s kreditno kartico, pa boste morali plačati provizijo.

Banka lahko komitentu poleg provizije za dvig na bankomatih drugih bank zaračuna tudi nadomestilo za dvig gotovine, ki ni v evrih. Zato preverite, ali vaša banka zaračuna dvig neevrskih valut in kolikšni so ti stroški. Dejstvo je, da nekatere banke tega nadomestila ne zaračunavajo, nekatere pa imajo določen fiksen znesek ne glede na višino dviga.

Prav zato banke vsako leto pred začetkom turistične sezone svoje komitente pozovejo, da preverijo, kakšne so možnosti plačevanja in dvigovanja gotovine v tujini. Bodo morali plačati provizijo za dvig na bankomatu in kolikšna je ta?

Več o tem, kakšne so provizije v bankah, si preberite v članku novinarke Špele Zupan na spletni strani Cekin.si z naslovom Greste na dopust? Preverite, koliko vas lahko stane dvig na bankomatu!

V Združenju bank Slovenije so v napotkih komitentom slovenskih bank glede dvigovanja kun na bankomatu na Hrvaškem zapisali: "Bankomat v tujini pred dvigom gotovine vedno ponudi dve možnosti, in sicer dvig s konverzijo ali dvig gotovine v lokalni valuti. V primeru, da izberete dvig s konverzijo, bo pri preračunu v evre uporabljen tečaj lokalne banke, ki je lastnica bankomata. V primeru, da izberete dvig v lokalni valuti, bo preračun v evre izveden po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov, ki so ugodnejši kot tečaji lokalnih bank. Zato imetnikom kartic svetujemo, da izberete dvig v lokalni valuti brez konverzije."

Izberite brez konverzije

Bralec Dejan nam je poslal fotografijo izpiska na bankomatu na Hrvaškem, kjer je nekdo opravil dvig 1600 hrvaških kun prejšnjo sredo. Zraven je bralec zapisal: "Opozorilo glede kraje, ki ste je lahko deležni na Hrvaškem."

Izpisek z bankomata, ki je razburil marsikoga. Najbolj pa zagotovo lastnika, ki bi lahko s pravilno izbiro 'brez konverzije' prihranil kar 23 evrov.
Izpisek z bankomata, ki je razburil marsikoga. Najbolj pa zagotovo lastnika, ki bi lahko s pravilno izbiro 'brez konverzije' prihranil kar 23 evrov. FOTO: Bralec

Dvig je bil opravljen na bankomatu družbe Euronet. Za dvignjenih 1600 hrvaških kun je uporabnik plačal 245,68 evra, saj je bila menjava izvedena po tečaju za en evro 6,6697 kune, zraven pa je plačal še 22 hrvaških kun provizije, kar je okoli tri evre. Če pogledamo tečaj naše največje banke NLB na dan dviga, potem je bil takrat en evro vreden 7,2821 hrvaške kune. Če bi torej dal brez konverzije, potem bi za 1600 hrvaških kun plačal zgolj 220 evrov, kar je 23 evrov manj.

Podobno je tudi s plačilom s kartico na prodajnem mestu. "Če na POS terminalu za plačilo blaga ali storitev izberete možnost plačila v lokalni valuti, se bo preračun v evre izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov. V primeru, da boste izbrali možnost plačila s konverzijo, bo preračun izveden po tečaju lokalne banke - lastnice prodajnega mesta. Svetujemo torej enako kot pri dvigu gotovine na bankomatu in sicer, izbiro plačila v lokalni valuti (brez konverzije)," še svetujejo v združenju.

Še en primer, koliko vas lahko stane dvig na bankomatu, so predstavili na portalu Cekin.si. Preverite!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dartford
23. 07. 2018 13.27
+26
Pazite tudi na naših poštah ! Kljub zakonu, da se provizije pri plačilu s kartico ne smejo več zaračunavati, so mi na pošti v BTC Ljubljana aprila letos za plačilo 1,26€ zaračunali 14€ provizije.
Pikabalonca
23. 07. 2018 13.23
+12
Narod mora zahtevati izplačila plače v gotovine in Bančno knjigo. VSE Ostalo je KRIMINAL, Lopovščina in golo odiranje in izkoriščanje z nasiljem države v ozadju..To je norčevanje iz zdrave pameti, razuma in poštenih ljudi..
grumf
23. 07. 2018 14.30
+8
Res je malo smešno, da ti delodajalec ne more plačati brez posredovanja banke (in provizije). Je to sploh ustavno?
AlenkinaBratovš?ina
23. 07. 2018 16.56
-1
poslovanje z gotovino je nehiginenično in v skandinavskim državah precej verjetno kaj kmalu nezakonito
Kjegavidissss
23. 07. 2018 17.17
-4
Aja z kartico pa je??? Ko si đankiji črtice delajo potem pa ti za njimi v bankomat, pos terminal tlačiš? Pa kljuke, in vozički v trgovini in še lahko naštevam...ne seri.
User416781
23. 07. 2018 17.39
+4
@kjegahebeš...pa kakšen pacient si pa ti...beseda higienično je bila mišljena v prenesenem pomenu, ne pa da je umazano...svašta..
Viggen
23. 07. 2018 20.49
+1
Big brother is watching you. In potem se zameriš državi in lahko crkneš od lakote, ko tvoje kartice nikjer ne bojo sprejeli? Puran si, ki navija za Zahvalni dan.
brusilec
23. 07. 2018 13.07
+15
deležni na Hrvaškem? to pa je en neotesanec .. prvič gre v tujino , je nepismen in finančno neizobražen pa potem kar takole pljuva? Brez konverzije izbereš tudi če greš na bankomat v Srbiji, Bosni, Češki .. v celi ne € coni .. najbrž bi tudi piskal kot nor če bi šel enkrat z mobilcem po balkanu. Ne me razumet narobe, članek je OK, takšne info ne škodujejo, mi gre pa na živce da ljudje pljuvajo po neki državi, v resnici so pa sami neuki .. pa drugače, tudi z VISA ali pa Mastercard se ne dviguje na bankomatih .. kratko in jedernato
mucek4
23. 07. 2018 13.49
-10
Jaz edino kartico, ki jo imam je mastercard in z njo delam vse brez provozije. Plačujem, dvigujem na bankomatih, ...
AlenkinaBratovš?ina
23. 07. 2018 16.57
+2
2xSALAMANDER
23. 07. 2018 12.50
+6
Na Češkem je ista figa - Čehi so v EU, imajo pa svoje kronice. A če na ATM izbereš - prav, kot so nas poučile naše banke - dvig BREZ konverzije, te pred dokončno potrditvijo avtomat opozori, da ti bo obračunana provizija avtomata v višini 2,30€ :-(
SAKITUMI
23. 07. 2018 12.15
-25
...TA VAŠ BRALEC...JE ZGLEDA 3DNI NAZAJ DOBIL KARTICO, IN SE PRVIČ SREČAL Z BANKOMATOM???? TE STVARI SE DOGAJAJO ŽE OHOHOHOHOH LET, SAM ZGLEDA POZIM TO NI TEMA ZA NASLOVNICE, HEHEHE.... MIMGREDE, ČE DVIGNE 220EUR V TUJINI, KAJ SE MA ZA SEKIRAT ZA 23€??? ČE BI BIL REVEŽ, BI SI ŽE PRED DOPUSTOM PRISKRBEL TUJO VALUTO....ZANIMIVO JE ŠE TO, KAKO SPOŠTUJEJO HRVATI SVOJO VALUTO, NE SPREJEMAJO EURE, ČEPRAV SO V EU... TO JE DELO ZA KAKO EVROPSKO KOMISIJO....
brusilec
23. 07. 2018 12.43
+19
če bi se to ali pa kaj podobnega zgodilo tebi bi pa piskal da kako da to nikjer ne piše, pa bi šel najbrž v kakšno tožbo da bi dobil denar nazaj .. kot drugo.. Hrvati še ne morejo dobiti evra, bi ga pa radi imeli, ker vedo da to jezi turiste, menjevanje, provizije, kune potem doma, pa drugo leto ko greš na morje jih s5 pozabiš doma. Sej najbrž tudi sprejemajo €, tako kot tudi na češkem pa poljskem, ampak ne vsepovsod. pa četudi bi, bi uporabljali kakšen kurz.. Kot tretje, 23€ od 220 je več kot 10%, in lahko obračaš kolkr češ, je veliko denerja. In kot zadnje, kot izkošen svetovljan in računalničar in finančni ekspert in ne vem kaj še vse, bi pa lahko vedel da SE NE KRIČI TUKAJ KAR TAKO NEKAJ V PRAZNO ...
ThePikzibner .
23. 07. 2018 12.45
-1
EU in valuta nimata nič skupnega. Ker Hrvaška ni članica euroobmočja je plačilno sredstvo Kuna in nič drugega. Euri se morajo menjati v menjalnicah. Tak da ne gnajavi Europske komisije brezveze.
User416781
23. 07. 2018 13.14
+2
Evropska komisija je sicer te konverzije na že obravnavala, saj gre za elegantno goljufijo...ne vem pa kakšen je bil rezultat.
SAKITUMI
23. 07. 2018 13.22
-12
HEHEH... BRUSILEC, ENI IMAMO ŠIROKO OBZORJE, PA KAKO IZKUŠNJO VEČ IZ TUJINE, TKO DA NI PANIKE, DA BI KAKE PROVIZIJE PO NEPOTREBNEM PLAČEVAL, TKO DA SKRB ZAME S TVOJE STRANI JE ODVEČ, AMPAK VSEENO-HVALA. NE GRE SE, ALI LAHKO DOBIJO EURO, AMPAK SPREJEMANJE EURA KOT PLAČILNO SREDSTVO-MOGOČE NEKATERI POZABLJATE KAKO JE BILO PRI NAS, KO SMO VSTOPILI V EU(DVOJNO OZNAČEVANJE...ITD...). JOKANJE ZA TEH 10% PROVIZIJE, SE MI ZDI SMEŠNO IZ DVEH RAZLOGOV-PRVO, DVIGUJEŠ NA BANKOMATU TAKE VELIKE ZNESKE, NAJBRŽ NISI REVEŽ, A JE TKO? DRUGO, ČE ŽE IMA KARTICO ZA DVIGOVANJE-JE NAJBRŽ TUDI ZA PLAČEVANJE, IN MNOGI RAJE PLAČUJEJO Z NJO, KOT DA BI DVIGOVALI, A JE TKO? RECIMO, JAZ SEM BIL V JANUARJU NA ROKOMETU V ZAGREBU, PARKRAT, DVIGOVAL NA BANKOMATU NA HRV, PA NI BILO NOBENEGA PRISPEVKA O TEM-IN NAJBRŽ NISEM BIL EDINI, A JE TKO? GLEDE TISKANIH ČRK-ČE JIH ZNAŠ PREBRAT JE OK, TE TVOJE RAČUNALNIŠKE GOVORICE PA UPROABLJAJ PRI KAKEM NAJSTNIKU...
Viggen
23. 07. 2018 20.51
+3
Dobr da mod dovoli CAPS LOCK. NE VEM ČE SI ŽE SLIŠAL - CAPS LOCK POMENI VPITJE IN JE NEHIGIENSKO.
krnekilojz
23. 07. 2018 12.11
-1
Ce dvigujes z bancno kartico dobis denar po srednjem tecaju banke slovenije, kjer ni evra
krnekilojz
23. 07. 2018 12.10
+11
Ce z mastercardom ali viso dvigujete v sloveniji vam tut pobere 15 eur tko da ne vem o cem pisete 24ur. To je znano in pac s kreditnimi karticami ne dvigujes denarja
brusilec
23. 07. 2018 12.50
+5
em, z VISO se pač ne dviguje na bankomatu .. z maestro kartico se ... jst sem imel provizije 2,5€ pri 200€
brusilec
23. 07. 2018 13.03
+4
pa ni bilo govora o kreditnih karticah, ampak o navadnih.. tam so provizije manjše oziroma jih ni.. 1€ po € coni , .. pa 2,5 po ne EU coni,.. ampak zato pač tudi ti članki so. ker ljudje ne vedo.. in niti ne vedo da banke včasih kar spremenijo pogoje.. oziroma niso pozorni
Sončnizahod
23. 07. 2018 12.08
+6
Nimam denarja in nimam skrbi....vse kar zaslužim je na črno ha ha ha.
Sončnizahod
23. 07. 2018 12.10
+5
detect
23. 07. 2018 12.18
+14
BrainDance
23. 07. 2018 12.04
+11
Ko sem izbral opcijo brez konverzije mi je bankomat na Braču izvrgel kartico :D
Pikabalonca
23. 07. 2018 12.02
+15
Vse BANKE so navadne kriminalne družbe prvo jih je motilo plačilo penzije in plače v gotovini, nakar so vsem pobrali bančne knjižice nazadnje penzjonistom jim nabili stroške ni dovolj da imajo njihov denar zato zahtevajo plačilo narod pa nima izbire ker zadaj stojijo kriminalne državne javno sektorske JEGULJE..Naj bo plača izplačana v gptovini in knjižica nazaj če so pošteni in niso lopovi..( LB ) ( NLB ) je pa šolski primer Lopovščine, Kriminala, korupcIje in javne KRAJE..
nebel
23. 07. 2018 11.57
+6
Razlike so res precejšnje. Dvig s konverzijo je tečaj cca 6,8 kun za E brez konverzije pa cca 7,4.
upornik19
23. 07. 2018 11.50
-6
jst imam 5 eur na mesec nadomestila pa lahk denar dvignem kjer koli ni provizije
pozzo
23. 07. 2018 11.56
+3
Ne gre za prvizijo za dvig ampak provizijo ob menjavi valute. Si to mislil da plačuješ 5eur, ker pol je to stran cržen denar. Treba je samo zbrat pravo opcijo pa je.
severnik
23. 07. 2018 11.58
+6
brez provizije imaš na bankomatih, kjer je evro domača valuta...
brusilec
23. 07. 2018 12.51
+2
User416781
23. 07. 2018 13.10
+3
Če si komitent UniCredit in dviguješ denar na Hrvaškem na bankomatu Zagrebačke banke, nimaš nikakršne provizije.
upornik19
23. 07. 2018 14.40
-1