Slovenija

Prestavili nekaj koncertov, NIJZ: odloča naj se od primera do primera

Ljubljana, 27. 02. 2020 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / Ti.Š. / STA
Komentarji
21

Medtem ko pristojni zagotavljajo, da zaradi novega koronavirusa ni potrebe po paniki in po odpovedovanju javnih prireditev, nekateri v želji po bolj sproščujočem vzdušju in udeležbi prireditev brez stresa odpovedujejo koncerte.

"S strokovnega vidika ni razloga za odpovedovanje javnih prireditev. Življenje se ne sme ustaviti. Maske nisi potrebne. Inštitucije morajo poskrbeti, da so zaščiteni zdravstveni delavci, organi na mejah, za ravnanje z zdravimi pa ni posebnih navodil," je pred dvema dnevoma zatrdila Repar Bornškova z Ministrstva RS za zdravje.

Kljub temu so denimo v Sititeatru "zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa" prestavili koncert 1na1: Gušti in Tomi M., napovedan za 26. februar v Kulturnem domu Nova Gorica. Koncert bo 26. marca. Kot so pojasnili, kupcem ni treba menjati vstopnic, ponujajo pa jim tudi vračilo kupnine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Eventim, ki posreduje vstopnice za koncerte, je preko družbenega omrežja Facebook sporočil, da je organizator "zaradi trenutnih okoliščin za koncert, ki je bil napovedan za nedeljo, 1. marca 2020, v Ajdovščini, poiskal nadomestni termin. Manca Špik, Erosi in Marko Škugor bodo koncert izvedli v petek, 19. junija 2020". Kot so dodali, so prepričani, da bo koncert z novim datumom, lokacijo in vsemi nastopajočimi "še lepše in resnično nepozabno doživetje na pragu poletja, predvsem pa manj stresno in bolj sproščujoče glede na vse objave, ki smo jih deležni v teh dneh". Tudi oni kupcem omogočajo vrnitev kupljenih vstopnic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"V podjetju Eventim budno spremljamo dogajanje v povezavi s koronavirusom in sledimo priporočilom ter ukrepom pristojnih institucij. V vsakem primeru pa se o morebitnih odpovedih dogodkov odločajo posamezni organizatorji in izvajalci, s katerimi smo prav tako ves čas v stiku. V kolikor se bo kdo od organizatorjev ali izvajalcev v prihodnje odločil za odpoved dogodka zaradi koronavirusa, vas bomo o tem nemudoma obvestili," so sporočili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so medtem glede odpovedi množičnih dogodkov za 24ur.com pojasnili, da so ministri za zdravje na srečanju v Rimu sklenili, da se mora odločati od primera do primera. "Javne prireditve v osnovi predstavljajo tveganje za prenos okužb. Zato vsem obolelim, starejšim osebam, kroničnim bolnikom, ki so dovzetni za nalezljive bolezni, v tem trenutku odsvetujemo obiskovanje množičnih prireditev," pravijo na NIJZ. Dodajajo, da organizatorje tako še posebej pozivajo, da morajo na prireditvah zagotoviti ustrezne higienske razmere – od mila do prezračevanja prostorov. Splošno odpovedovanje dogodkov v trenutni epidemiološki situaciji ni potrebno, so še zatrdili.

MIZŠ športnim organizacijam poslalo nova priporočila v zvezi s koronavirusom

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je Olimpijskemu komiteju Slovenije - Združenju športnih zvez, Slovenskemu paralimpijskemu komiteju, nacionalnim športnim zvezam in javnemu zavodu za šport Planica poslalo nova priporočila za ravnanje ob pojavu koronavirusa. Med drugim MIZŠ poziva k lastni presoji stopnje tveganja.

NIJZ vsem obolelim, starejšim osebam in kroničnim bolnikom, ki so dovzetni za nalezljive bolezni odsvetuje obiskovanje množičnih dogodkov.
NIJZ vsem obolelim, starejšim osebam in kroničnim bolnikom, ki so dovzetni za nalezljive bolezni odsvetuje obiskovanje množičnih dogodkov. FOTO: AP

Ministrstvo je v sredo sprva sicer priporočilo skrajno previdnost, med drugim celo začasno zaustavitev vseh tekmovanj na državni ravni, a naknadno to preklicalo. Danes pa je omenjenim zvezam in organizacijam sporočilo, da naj se seznanjajo z objavljenimi informacijami in priporočili NIJZ in drugih ustreznih ministrstev in organizacij.

MIZŠ športne organizacije in zveze sicer poziva, da začnejo postopke priprave načrtov za kontinuirano delovanje in izvajanje aktivnosti na področju športa. Odgovorne osebe teh organizacij poziva, "da z lastno presojo konkretnih primerov ocenijo stopnjo tveganja in v primeru nenujnih dejavnosti prilagodijo svoje aktivnosti".

Obenem MIZŠ poziva tudi k pripravi načrta in vzpostavitve sistema za komuniciranje s svojimi ciljnimi javnostmi ter tudi k seznanitvi s preventivnimi ukrepi vseh vključenih v športne procese.

Pristojni zagotavljajo, da zaradi novega koronavirusa ni potrebe po paniki in po odpovedovanju javnih prireditev.
Pristojni zagotavljajo, da zaradi novega koronavirusa ni potrebe po paniki in po odpovedovanju javnih prireditev. FOTO: AP

So se pa - v nasprotju s Slovenijo - Italijani v večini dežel na severu Italije odločili, da bodo zaradi izbruha odpovedali vse javne prireditve, vključno s športnimi tekmovanji.

V Sloveniji za zdaj ni uradne informacije o okužbi z novim virusom. V zadnjih dneh je žarišče novega koronavirusa v Evropi postala Italija. Skupno so v minulih dneh tam na okužbo z virusom sarc-cov-2 testirali približno 10.000 ljudi.

Med prestavljenimi tekmovanji pa ne bo tekem svetovnega pokala alpskih smučark v La Thuilu to soboto in nedeljo. Mednarodna smučarska zveza (Fis) je namreč v sredo sporočila, da bosta tekmi v superveleslalomu in alpski kombinaciji potekali v skladu s prvotnim načrtom. Bodo pa na obeh tekmah za zajezitev širjenja nevarne okužbe s koronavirusom omejili obisk.

Za zdaj sicer nemoteno potekajo tudi priprave na tekme svetovnega pokala alpskih smučarjev v Kranjski Gori, predvidene za 14. in 15. marec. Organizatorji so ob tem dodali, da bodo sledili smernicam, ki jih je izdal NIJZ za množične prireditve in jih bodo v prihodnjih dneh posredovali vsem gostom tekmovanja ter ekipam in novinarjem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Podganjek
29. 02. 2020 12.26
Mislim, da imamo mi Slovenci tule v tem zmerjanju nad “panicarji” in ostalimi, ki imajo vprašanja opraviti z enim velikim nesporazumom. Saj tu noben ne dvomi, da bo virus kmalu pri nas, če verjetno že ni. Gre pa se zato, da če se ne bomo dovolj dobro in hitro organizirali, da se bo velika večina prebivalstva izognila do maja tej bolezni, potem bo slovenski zdravstveni sistem popolnoma razpadel in ljudje bodo od pljučnice umirali, kot muhe, ker ne bodo imeli dostopa do koncentratorjev kisika in ventilatorjev pljuč., ki jih potrebuje cca. 20% obolelih. Predvsem pri mlajših bodo veliko višje v žrtve, ki bi drugače ob priključitvijo na napravi zaradi moči imunskega sistema z lahkoto preživeli. Zato se gre. Ni vprašanje ali se kot država lahko izognemo, ker se seveda ne moremo, ampak kako upočasnit širjenje toliko, da bo naših kapacitet vedno dovolj, da bomo lahko zdravili resno obolele. Ne pa jih zaprli doma, kot so morali narediti Kitajci, ko jim je zmanjkalo vsega. V tem se skriva razlika med 10 odstotno in 2 odstotno smrtnostjo obolelih. In kaj dela naša oblast? 1-Uvede tako testiranje, ki bo zagotovo prepozno našlo okužbe, 2-skoraj vspodbuja Javne prireditve in v ničemer ne omejuje zbiranja, 3-zasmehuje skrbne državljane ki se pripravljajo na neizogiben izbruh in omejitve,4-propagira zgolj tiste oblike zaščite ki jo nič ne stanejo (maske so strošek zato ne pomagajo, sploh pa so zaloge poslali-prodali nekam ), 5-Ljudi se zavaja da je to zgolj nekaj podobnega gripi, kar seveda ne drži
VAREN
27. 02. 2020 20.58
+4
Boršnikovo iz MZ ne zanima preventiva. Tako kot nobenega od pristojnih. Je lepše počakati na kurativo. Pa da vidim ali boste potem zaprli meje in ceste ali ne. Panični so pa oni najbolj. V vsej svoji paniki postavljajo šotore pri bolnicah, sproščajo blagovne rezerve, kontrolirajo ljudi, ki vstopajo v bolnice. Le zakaj vse to. Ja zato ker paničarijo. In to veliko bolj kot tisti, ki gredo v trgovino in si naredijo zalogo. Ker ko bo nastopila vladna panika do konca, bodo tisti brez zalog največji reveži.
Mungos2
27. 02. 2020 19.50
+2
Pa ravno sedaj, ko prihajata Thomson in Severina. Sicer pa lahko pojeta v maskah, pa še lepša bi bila !
enakatalena
27. 02. 2020 18.38
+8
Pod ta priporočila, ki jih izdaja NIJZ, bi se morali avtorji podpisati z imenom in priimkom.. Da bi državljani vedeli, KDO je odgovoren.
ecnarf
27. 02. 2020 18.36
+7
odpovedat vse množične javne prireditve
robi1971
27. 02. 2020 18.17
+22
Nisem panik, vseeno pa se mi zdi pametna odločitev, da se zbiranje velikih skupin začasno omeji.
Melita Medved
27. 02. 2020 18.04
+0
Organizirate zdaj tisto zborovanje pod rdečo zvezdo ... Zdaj vam ne bo nihče nasprotoval ...
the kop
27. 02. 2020 18.00
-4
najbolje da se vse ustavi!! bolano!!
neverminder
27. 02. 2020 17.59
+15
Poročila na RTV ob 17:00. "Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je korona virus na kritični točki in bi lahko prešel v pandemijo." ... Naši: "Nimaš se nč bat! Nč ni hudga, tut masko dej dol!" ... V isti sapi pa sproščajo blagovne rezerve mask, AMPAK! samo za zdravstvene delavce. Če ne pomaga raji, tudi zdravstvenim delavcem ne bo. ... Pa kaj mislijo, da smo neumni?!
Marko Podganjek
27. 02. 2020 17.42
+18
Ojoj, ojoj kaj dela tale naša zmešana oblast. Javno govorijo, da je verjetno pri nas že bolezen, pol pa zraven se odsvetujejo varovanje tistim, ki bi radi bili previdni. Pa saj si bo kdo to pri beležil , pa bo potem tele ženske, če kakšen svojem umre tožil do kosti.
imunal
27. 02. 2020 17.38
+28
NIJZ dela teste samo na ljudeh, ki so prisli izkljucno iz cca 10-tih mest, ki so v karanteni. Ce si bil v Italiji na smucanju (kot Danec ki je zbolel) ali v Milanu (kot hrvat) NISI primeren za testiranje. Kera kogika. Tko da virusa se dolgo ne bo potrjenega pri nas..
kristinahopsasa
27. 02. 2020 17.37
+29
Upam, da bi ta Repar Bornškova kazensko odgovarjala za te svoje izjave, kot zdravniki v bolnišnici v Italiji, ker niso dovoljene hitro in strokovno testirali unga 38 letnika. Resno!
razgledan ?lovek
27. 02. 2020 17.26
+22
zdravo zanima me zakaj pa nič ne objavljate oz. informirate glede situacije v oš logatec saj bi bila možnost virusa?
kristinahopsasa
27. 02. 2020 17.40
+28
Saj še marsikaj ne. Recimo ena zgodba potencialno obolelega je v enem bolj resnem časopisu napisana. Sam za glavo de držiš, ko bereš kako se obnašajo naši pristojni, zdravniki in drugi medicinski delavci. Povsod iščejo ljudi, ki so bili v S.Italiji, jih testirajo, pri nas se jih pa izogibajo!!!
rožarica
27. 02. 2020 17.24
-6
Iva, čemu bi, dandanes, ko imamo vsi telefone, bi bilo nemogoče prikriti karkoli....verjemi !
divus
27. 02. 2020 17.24
+14
….če je tako,se mora prepovedat shod levičarjev v Ljubljani....
Iva Iva
27. 02. 2020 17.21
+46
Zakaj se ne morem znebit občutka, da nam MZ in NIJZ lažeta?
kristinahopsasa
27. 02. 2020 17.43
+23
Lej, itak da lažejo, kakopak. Če pogledaš sosednje države, iščejo obolele, ki so bili v S..Italiji, pri nas se jih ota izogibajo. Valda ni okuženih, če ni testiranj!? Da raje ne povem svoje zgodbe danes pri zdravo. Zdravnike je tako strah, da se te še dotaknejo ne več.
Marko Podganjek
27. 02. 2020 17.45
+7
Mah, oni bi naredili vse da jim čim dlje ne bi bilo treba nič delati. Ker itak ne znajo in nikoli niso delali. So stroj ki je 20 let čakal na podstrešju ,pol pa ko bi moral delat pa se ne zavrti. Pol pa se delajo tolk neumne da že prav neuk osjo zgleda.
plasticar
27. 02. 2020 17.17
+2
Fino pol je vse ok.
hersonissos
27. 02. 2020 17.16
+7