Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Slovenija se lahko od Norveške marsikaj nauči'

Ljubljani, 09. 05. 2011 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Norveški kralj je po srečanju s predsednikom Türkom ocenil, da sta oba naroda velika prijatelja. Prijateljstvo bodo še okrepili sporazum o izvajanju norveškega finančnega mehanizma ter morebitni gospodarski projekti, je menil kralj.

Norveški kralj Harald V. in kraljica Sonja sta prispela na prvi državniški obisk v Slovenijo. Obisk je namenjen predvsem krepitvi odnosov in vezi med Slovenijo in Norveško, tako političnih kot tudi gospodarskih in kulturnih, pa tudi povsem osebnih, je napovedal norveški kralj.

Za norveški kraljevi par je to prvi uradni obisk v Sloveniji.
Za norveški kraljevi par je to prvi uradni obisk v Sloveniji. FOTO: Miro Majcen

Kraljevi par je na Brdu pri Kranju z vojaškimi častmi sprejel predsednik Danilo Türk z ženo Barbaro Miklič Türk. Kraljevi in predsedniški par si je nato po kratkih pogovorih na štiri oči izmenjal tudi darila in odlikovanja.

Norveški kralj Harald V. je po srečanju ocenil, da sta oba naroda velika prijatelja. To prijateljstvo bodo še okrepili nov sporazum o izvajanju norveškega finančnega mehanizma ter morebitni gospodarski projekti, o katerih bo govora na poslovni konferenci v torek, je menil kralj.

Predsednik Türk je norveškega kralja Haralda V. in njegovo ženo Sonjo odlikoval z redom za izredne zasluge, norveški kralj pa je predsednika Türka odlikoval z velikim križem kraljevega norveškega reda Sv. Olava in Barbaro Miklič Türk z Velikim križem kraljevega norveškega reda za zasluge.

Tako norveški kralj kot slovenski predsednik sta izpostavila pomen, da do visokega obiska prihaja na 9. maj, praznik združene Evrope in zmage nad nacifašizmom. Kralj je izpostavil, da prijateljstvo med narodoma izvira še iz časa druge svetovne vojne, ko je bilo na Norveškem veliko vojnih zapornikov iz tedanje Jugoslavije.

S Türkom sta izpostavila tudi sodelovanje v okviru zveze Nato in Evropskega gospodarskega prostora (EGP). Čeprav Norveška ni članica Evropske unije, pa oba naroda delita skupno evropsko identiteto, je menil Türk.

Državi sta v zadnjih 20 letih, kar je Slovenija samostojna, razvili "široko sodelovanje in številne skupne poglede, ki jih zastopata v okviru mednarodnih organizacij, zlasti Združenih narodov in Sveta Evrope", je dejal Türk.

"Sodelujemo na področjih, kot je skrb za mednarodni mir in varnost, skrb za reševanje humanitarnih problemov, reševanje vprašanj človekovih pravic, mednarodno ekonomsko sodelovanje in na številnih drugih področjih," je še menil Türk.

Govoril je tudi o slovenskem projektu pomoči otrokom iz Gaze, ki si ga bo v torek v Rehabilitacijskem centru Soča ogledal tudi norveški kralj. Kot je dejal Türk, ima Slovenija izkušnje z zdravljenjem hudih poškodb, kar želi ponuditi travmatiziranim otrokom. Izpostavil je še, da je Soča visoko usposobljen center za rehabilitacijo, kar potrjuje tudi mednarodni certifikat, ki ga bo v torek podelilo norveško podjetje Det Norske Veritas (DNV).

Slovenski predsednik je dodal še, da se Slovenija od Norveške lahko marsikaj nauči, na mnogih področjih, predvsem pa v boju proti podnebnim spremembam. Kralj pa je menil, da bo torkova slovensko-norveška poslovna konferenca postregla z novimi priložnostmi za sodelovanje, saj je z njim v Slovenijo prispelo tudi okoli 60 norveških poslovnežev.

Obisk norveškega kraljevega para - 24
Obisk norveškega kraljevega para - 24 FOTO: Miro Majcen

Sodelovanje med državama naj bi sicer okrepila tudi memoranduma o izvajanju norveškega finančnega mehanizma in finančnega mehanizma evropskega gospodarskega prostora (EGP) za obdobje od leta 2009 do leta 2014, ki sta ju v okviru kraljevega državniškega obiska podpisala državni sekretar na norveškem zunanjem ministrstvu Erik Lahnstein in slovenski minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Boštjan Žekš.

Kot je po podpisu ocenil kralj, gre za "pomemben steber dvostranskih odnosov od leta 2004", ko je Slovenija postala članica EU. V prvem sporazumu, ki je veljal za obdobje od leta 2004 do leta 2009, je bilo v Sloveniji preko teh mehanizmov s skupno 18,6 milijona evrov financiranih 25 projektov.

Zdaj bo Slovenija s podaljšanjem sporazumov za financiranje različnih projektov lahko prejela 26,9 milijona evrov. Šlo naj bi predvsem za projekte na področjih javnega zdravstva in spodbujanja enakopravnosti spolov. Prav tako naj bi bili projekti usmerjeni v ohranjanje kulturne dediščine in v okoljske projekte. Pomemben delež naj bi nosile tudi štipendije.

Harald V. ne razmišlja o upokojitvi

Norveški kralj Harald V. je na Brdu zatrdil še, da še ne razmišlja o upokojitvi. Po eni strani zato, ker rad opravlja delo kralja, po drugi pa, ker ima njegov sin, prestolonaslednik Haakon še majhne otroke, ki naj najprej malo zrastejo, je smeje dejal kralj.

Norveški monarh je na ta način odgovoril na vprašanje, ali v luči razprav o nujnosti pokojninske reforme v vse več evropskih držav in dejstvu, da je star že 74 let, tudi on kaj razmišlja o upokojitvi.

"Ne, dokler bom sposoben opravljati svoje delo, si ga bom prizadeval opravljati še naprej. Razlogov imam kar nekaj. Najprej, lepo je, če imaš kaj delati, ne samo posedati v naslonjaču. Po drugi strani pa imata moj sin in snaha še majhne otroke. In mislim, da bi jima morali dovoliti, da sta starša še nekaj časa, vsaj dokler otroka ne bosta starejša. Tako ali tako že imata določene obveznosti," je dejal.

"Poleg tega sem se dogovoril z otroki, da mi bodo – ko bodo mislili, da se mi je že povsem zmešalo – povedali, da je čas, da se umaknem," je še smeje dejal norveški kralj.

Kraljica Sonja in žena predsednika Türka
Kraljica Sonja in žena predsednika Türka FOTO: Miro Majcen

Najprej ogled Ljubljane, nato slavnostna večerja

Kralj Harald V. se je popoldne v Ljubljani srečal s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem, v Vili Podrožnik pa s premierjem Borutom Pahorjem. Slovenska predstavnika sta obisk označila kot prispevek k okrepitvi že tako dobrih odnosov med državama.

Gantar se je norveškemu kralju zahvalil za norveško priznanje in podporo Sloveniji kot neodvisni državi, kar je za slovenski narod izrednega pomena, še posebej letos, ko praznujemo 20. obletnico samostojnosti. Kralj pa je izrazil zadovoljstvo nad napredkom in razvojem Slovenije v zadnjih dvajsetih letih. Spomnil je, da je Slovenija postala članica vseh ključnih mednarodnih povezav in organizacij ter je uspešno predsedovala tako Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi leta 2005, Svetu EU 2008 in Odboru ministrov Sveta Evrope 2009.

Prav v okviru Sveta Evrope, kjer državi tudi poglobljeno sodelujeta, si Norveška želi, da bi Slovenija, kot tudi ostale članice Sveta Evrope, podpisale in ratificirale Konvencijo o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasiljem v družini, ki bo odprta za podpis 11. maja. Kralj je v tem okviru še pohvalil uspešno mednarodno konferenco o enakosti žensk in moških v nacionalni zakonodaji, ki jo je maja lani gostil državni zbor, pripravila pa zunanje ministrstvo in norveško veleposlaništvo v Ljubljani.

Glavna tema pogovorov med kraljem in premierjem Pahorjem, ki sta odnose med državama označila kot dobre in prijateljske, pa so bile aktualne zunanjepolitične teme, predvsem vprašanje južnega Sredozemlja in Bližnjega vzhoda. Pahor je pri tem še posebej izpostavil uspešno sodelovanje, ki poteka v okviru norveškega finančnega mehanizma, pa tudi pomembnost danes podpisanih memorandumov.

Kraljevi par si je ogledal stari del Ljubljane.
Kraljevi par si je ogledal stari del Ljubljane. FOTO: Miro Majcen

Norveški kraljevi par si je nato popoldne v spremstvu slovenskih in norveških predstavnikov ter kopice fotografov in snemalcev ogledal del stare Ljubljane. Ob strokovnem vodstvu zgodovinarja Petra Krečiča in spremstvu ljubljanskega župana Zorana Jankovića se je norveški kraljevi par ustavil pred Robbovim vodnjakom, stolnico, Mesarskim mostom ter mimo Plečnikove kolonade prispel do Tromostovja in Prešernovega spomenika. Pred tem je kraljevi par pred mestno hišo pričakal župan Janković s soprogo in vnukinjo, nato pa se je kraljevi par vpisal v zlato knjigo gostov in si z županom izmenjal darila.

Kraljica, ljubiteljica umetnosti in arhitekture, si je pred tem v Trnovem ogledala tudi hišo slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

Zvečer se je kraljevi par vrnil na Brdo, kjer ju je Türk pogostil na slavnostni večerji, na katero je prišel tudi premier Pahor.

Daljših zapor prometa ne bo

Kot so pojasnili na operativnokomunikacijskem centru zaradi obiska norveškega kraljevega para promet ne bo moten. Lahko bodo nastajale le krajše, nekajminutne zapore križišč, medtem ko daljših zapor ni predvidenih. Ker bo šlo za vozila s spremstvom, se morajo udeleženci v prometu, ki bodo na svoji poti srečali kolono vozil (prvo vozilo v koloni je opremljeno z rdečo in modro utripajočo lučjo), takoj ustaviti ob robu vozišča ali zunaj vozišča, s čimer omogočijo celotni koloni prosto pot mimo. Vožnjo smete nadaljevati šele, ko mimo odpelje zadnje vozilo, ki je opremljeno z modro in zeleno utripajočo lučjo. Z vozišča se morajo takoj umakniti tudi drugi prometni udeleženci.

Kraljevi par bo tako danes med 12.30 in 13.15 na poti z letališča Jožeta Pučnika Ljubljana na Brdo pri Kranju. Med 15.00 in 15.30 bo delegacija na poti z Brda pri Kranju v Ljubljano, na Brdo pri Kranju pa se vračajo v večernih urah, saj bo kraljevi par na slovesni večerji ob 20. uri gostil predsednik Türk.

Kralj Harald V. bo v sredo odpotoval na Hrvaško.
Kralj Harald V. bo v sredo odpotoval na Hrvaško. FOTO: Miro Majcen

Po Sloveniji še obisk na Hrvaškem

Delovni del obiska v Sloveniji bosta norveški kralj in kraljica nadaljevala v torek s poslovno konferenco, obiskom Rehabilitacijskega centra Soča ter obiskom Radovljice in Bleda. Obisk Slovenije pa bosta končala v sredo z zasebnim kosilom na gradu Otočec, nato pa se bosta kar preko mejnega prehoda Obrežje podala na Hrvaško, kjer bosta ostala do petka.

Poglejte si galerijo slik pomembnih obiskov v Sloveniji!

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlaBlaGluposti
11. 05. 2011 16.59
Ali pa se je Norveška naučila, da ne bo sprejemala nevoščljive hinavske Slovenske gamadi! Druge ni
LXG
10. 05. 2011 14.05
Norveška pa od nas ,kako se ne sme vodit države.
SEBASTI
10. 05. 2011 13.49
"Slovenija se lahko od Norveške marsikaj nauči" Res je, ampak stare kozle, ki so pri nas na oblasti ne bo nihče ničesar naučil.
Brabus
10. 05. 2011 11.38
Ja, lahko bi se naučili 10 božjih zapovedi, če povem samo eno in glavno "NE KRADI"
snifff
10. 05. 2011 10.53
Imam občutek, da smo preveč zagledani v Nemške in Ameriške dežele, kjer se kuje krut kapitalizem in obstoj za oblast. Nihče pa res ne spregleda Skandinavskih držav, ki so dejansko lahko vzgled celotnemu svetu, kaj je človeka dostojno življenje. Če nam Amerika ni predaleč, nam bi morala biti Skandinavija še manj.
Tonček Balonček
10. 05. 2011 09.57
Seveda gre Norveški dobro, saj je sedma naftna država na svetu in izvoz nafte predstavlja glavnino prihodkov! Dokler pred 50 leti nisop odkrili tiste nafte je bila to revna dežela, življenej pa skromnop. Vsi pa seveda vemo, da norveška vlada denar plasira tudi v nečedne posle, predvsem orožarske...
letalo77
10. 05. 2011 09.47
s takšnimi LJUDMI V VLADI IN PRESDSEDSTVU SE NE MORE ...ONI NISO BILI V SOCIALIZMU IN SEDAJ V KAPITALIZMU TER JIM ŠE VEDNO VLADAJO ISTI KOT ZA ČASA SOCIALIZMA ...
Imam veliki
10. 05. 2011 08.10
flamengo 10.05.2011, 07:33 glede tega koga bi bilo treba gor peljat se s teboj strinjam.. a kaj ko bi jih jaz use gor pospravu.. žal bi rad verjel v kar verjameš ti.. a mi ne rata.. še vedno sem mnenja, da je današnji rezultat plod igre vseh vlad do sedaj..ne vidim nobene pametne opcije.. mi pa je všeč, da se danes dogajajo vsaj hišne preiskave..ostane pa mi le upati, da bodo tudi sodišča nekoč naredila svoje.. skratka nisem pristaš ne leve in ne desne.. ko bom videl učinke bom verjel..do sedaj jih ni bilo... ni mi všeč ko se ljudje delijo na te in one.. samo poglej kaj maš od vsega ti?!
resslovenka
10. 05. 2011 07.58
Ja res. Norveška je obljubljena dežela. Vsestransko. Tam še vrat ni potrebno zaklepati, da o socialni varnosti ne govorimo. Namesto, da se naši veljaki šlepajo po afriških državah bi bilo pametneje, da si natančneje ogledajo sisteme severnih držav kot so Norveška, Danska, Švedska, morda tudi Finska pa iz tega potegnejo kakšen pameten vzorec. Potem jim bo morda postalo jasno kje in kaj sploh smo.
lolipoly
10. 05. 2011 07.51
a niste vi tisti, ki ste izvolili to vlado? Niste bili zadovoljni z prejsnjo se manj ste pa s to, ne vem kaj hocete potem? Ce je tako slaba, se naredijo protesti in odstranitev vlade, ne pa po blogih jamrat in kritizirat.
flamengo
10. 05. 2011 07.33
natural, jasno da jim gre dobro in so patrioti. Naj si vzamejo gor turka in pahorja in tovariše, pol bomo pa videli. Ma nikakor se jih ne moremo znebiti.
Imam veliki
10. 05. 2011 07.24
na Norveškem živi moja teta in kar dobro poznam tamkajšnje razmere.. prijetalji Slovenija nikoli nikoli ne bo niti do pet Norveški... ljudje in politiki gor so patrioti in nikoli ne bi pahnili v pomanjkanje nobenega člana družbe... še tisti prišleki na Norveškem živijo dostojno.. težave imajo le z novimi prišleki iz novih evropskih držav, ki pa itak kradejo povsod.. Na norveškem na vsaki hiši pa tudi v hiši visi Norveška zastava. Ljudje namreč imajo biti na kaj ponosni.. je res da imajo nafto in je od takrat gospodarska rast ogromna.. a v Sloveniji bi bilo tudi vse bolje, če ne bi bilo barab.. Kaj imamo pa pri nas.. radi bi, da bi delali in delali, predstavljajo na televiziji cifre o višini pokojnin z in brez reforme.. nihče pa ne postreže s ciframi koliko je pokradenega in kaj bi bilo ko bi bilo nepokradeno.. kot da ne nameravajo odpreti kako novo delovno mesto, še manj pa zaseči kar nam je pokradenega.. sramota... na norveško pa bom še šel in še enkrat doživel kako je biti med ljudmi, ki jim država daje..oni pa dajejo državi. lep pozdrav
alterego
09. 05. 2011 23.04
tinetone, nam tud nafta ne bi pomagala! kar se da ukrast, naši tud pokradejo...
upornik007
09. 05. 2011 21.02
tinetone ja unim šejkom miljadrjem
tinetone
09. 05. 2011 21.00
@upornik007 zlobni jeziki bi pripomnili, da gre savski arabiji tudi kar dobro...
upornik007
09. 05. 2011 20.57
norvezani so pametni ker niso sli v EU jim gre cisto dobro zlo razvita drzava!
Nauders
09. 05. 2011 19.41
nauči.. in to je delati za plačo in ne provizije
tinetone
09. 05. 2011 19.24
lahko bi se naučili kako dobro vnovčiti nafto...
alterego
09. 05. 2011 19.12
sprašujem se, ali bi Zidar in Tovšakova, po vsem kar sta ušpičila, na Norveškem še prosto hodila naokoli?
vetrolov
09. 05. 2011 19.07
po zaskrbljenem izrazu je videti da turka najbolj skrbi kaj bo s slovenijo jutri. prav nič ne uživa. pa tako visok obisk je dočakal.