Slovenija

Cerar o hišnih preiskavah zaradi makete: Prav je, da se ugotovi odgovornost

Ljubljana, 12. 02. 2019 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š. / N.K.
Komentarji
166

Zaradi zloglasne makete drugega tira, ki je lani razburila slovensko javnost, so Direkcijo za infrastrukturo obiskali kriminalisti. Nekdanji premier Cerar je v odzivu dejal, da je prav, da se ugotovi odgovornost za nepravilnosti glede makete. Kot so sporočili iz PU Ljubljana, so osumljene štiri fizične osebe, nihče pa ni pridržan.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kriminalistična preiskava
    03:33
    Iz 24UR: Kriminalistična preiskava
  • Iz 24UR: Odziv ministra Lebna
    00:58
    Iz 24UR: Odziv ministra Lebna
  • Iz SVETA: Hišne preiskave zaradi makete drugega tira
    04:19
    Iz SVETA: Hišne preiskave zaradi makete drugega tira
  • Iz SVETA: Kaj politiki menijo o novi maketi drugega tira?
    02:03
    Iz SVETA: Kaj politiki menijo o novi maketi drugega tira?
  • Alenka Bratušek o hišnih preiskavah zaradi makete
    01:05
    Alenka Bratušek o hišnih preiskavah zaradi makete
  • Iz 24UR: Kriminalisti niso obiskali Cerarja, Gašperiča in Lebna
    02:54
    Iz 24UR: Kriminalisti niso obiskali Cerarja, Gašperiča in Lebna

Tiskovna predstavnica Policijske uprave (PU) Ljubljana Nataša Pučko je potrdila, da so izvedli več hišnih preiskav: "Ljubljanski kriminalisti so danes na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Ljubljani izvedli več hišnih preiskav v prostorih državnega organa ter prostorih fizične in pravne osebe na območju PU Ljubljane in PU Maribor, in sicer zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic."

Kot so dodali, "so osumljene štiri fizične osebe, nihče ni pridržan. Hišne preiskave se izvajajo zaradi zagotavljanja dokazov za nadaljnji kazenski postopek in potekajo v zvezi s postopkom javnega naročila. Pri preiskovalnih aktivnostih sodeluje 25 kriminalistov. V okviru predkazenskega postopka, ki poteka od maja lani,  se zbirajo obvestila in dokumentacija povezana z navedenim projektom. O vseh ugotovitvah bomo obveščali Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki vodi in usmerja predkazenski postopek."

Stavba Direkcije za infrastrukturo v Mariboru
Stavba Direkcije za infrastrukturo v Mariboru FOTO: 24ur.com

Kot so uspeli neuradno izvedeti novinarski kolegi oddaje 24UR, sta med osumljenimi tudi direktor direkcije  Damir Topolko in takratna podsekretarka.

Kriminalisti obiskali tudi podjetje, ki je izdelalo maketo

Tudi na Direkciji za infrastrukturo so nam potrdili, da so jih zjutraj obiskali kriminalisti.

"V prostorih Direkcije RS za infrastrukturo poteka hišna preiskava, v okviru katere zaposleni sodelujejo in podajajo dodatne informacije oziroma predajajo dodatna gradiva v zvezi z izvedbo javnega naročila za izdelavo makete drugega tira Divača–Koper," so sporočili iz službe za odnose z javnostmi pri direkciji. 

Poleg prostorov Direkcije za infrastrukturo so kriminalisti obiskali tudi podjetje ART Rebel 9, ki je izdelalo 133 tisoč evrov vredno maketo. 

Leben: Ko so bili razkriti sumi, smo odredili interno preiskavo

Prek Twitterja se je na hišne preiskave dopoldne odzval tudi nekdanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in vodja projekta drugi tir Jure Leben. Zapisal je, da so na infrastrukturnem ministrstvu tako, ko so se pojavili sumi, odredili interno preiskavo, ki je odkrila nepravilnosti in zato makete niso plačali.

"Prav je, da organi pregona še dodatno preiščejo primer. Pri meni hišnih preiskav ni," je še zagotovil. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A elektronska pošta, ki so jo dobili novinarski kolegi oddaje 24UR, razkriva, da je vse niti v ozadju pravzaprav vlekel aktualni minister za okolje Jure Leben, sicer takratni državni sekretar ministrstva za infrastrukturo. Policija je sicer z informacijami zelo skopa, enako tudi vodstvo direkcije.

Minister se je v večernih urah odzval tudi na to, in sicer da zavrača vsakršno odgovornost, čeprav je iz elektronske pošte, kot smo že omenili, razvidno ravno nasprotno. 

Cerar: Nekdanja vlada se je makete lotila po primerljivih evropskih standardih

Makete drugega tira med Divačo in Koprom se je nekdanja vlada lotila po primerljivih evropskih standardih, pri čemer pa je žal prišlo do napak ali nepravilnosti na uradniški ravni, ki so zadevo spravile v slabo luč, pa pravi nekdanji premier Miro Cerar. Zdi se mu prav, da se ugotovi odgovornost za napake in uvede ustrezne sankcije, piše STA.

Zunanji minister Miro Cerar
Zunanji minister Miro Cerar FOTO: AP

Kot je poudaril, je takrat nemudoma zahteval, da se zaustavi kakršnokoli izplačevanje davkoplačevalskega denarja, kar se je tudi zgodilo.

"Kot predsednik vlade sem takrat tudi zahteval, da se zadeva nemudoma razišče in ugotovi, kdo je za to odgovoren. Mislim, da je prav, da gredo ti postopki naprej. Treba je ugotoviti, kdo je za nepravilnost, ki so bile storjene, odgovoren in potem zagotoviti ustrezne sankcije," je v DZ povedal Cerar.

Alenka Bratušek: Ne poznam podrobnosti preiskav

Da ne pozna podrobnosti preiskav, je novinarjem v državnem zboru povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Policija je o njih ni obvestila, niti pa to ni naloga policistov, je dodala.

"Lahko zatrdim, da odkar naša stranka in sama vodim to ministrstvo, stvari peljemo maksimalno transparentno, tudi projekt Divača–Koper smo popolnoma odprli za javnost in razkrili vse podatke, ki so bili pred tem zakriti," je dejala Bratuškova. Zagotovila je, da so kriminalistom na voljo vsi podatki, s katerimi razpolagajo v njenem kabinetu, če bi jih želeli, in tudi ona sama.

Maketa drugega tira
Maketa drugega tira FOTO: Gregor Ravnik

Na koga je preiskava usmerjena, Bratuškova ne ve. Zato tudi še noče napovedovati, ali bo moral oditi direktor direkcije Damir Topolko. Doslej je, kot je povedala, naredila "vse zamenjave, o katerih sem razmišljala". Zamenjala je namreč direktorja Direktorata za letalstvo in pomorstvo. "Ostalo pa, ko bo čas," je dodala.

Sama sicer o izdelavi makete ne razmišlja, ne ve pa niti, kje je stara sporna maketa. "Nisem je niti videla niti spraševala, kje je in kako je. Mi je bilo pa zagotovljeno, da zanjo ni bil porabljen niti evro davkoplačevalskega denarja," je še povedala.

Maketa vredna več od referendumske kampanje

Spomnimo, vlada Mira Cerarja je za maketo milijardnega projekta drugi tir odštela kar 133 tisoč evrov. Za maketo so tako namenili bistveno več kot za referendumsko kampanjo v zvezi z drugim tirom. Vlada je sicer lahko izbirala med dvema ponudnikoma, a se je odločila za dražjega. 

Prvi mož Direkcije za infrastrukturo Topolko je takrat pojasnil, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete drugega tira Divača–Koper prišlo do napake. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule "niso bile ustrezno korigirane". Zaradi zapleta Topolko ni odstopil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirjiam90
13. 02. 2019 08.25
+11
Miro je to kar je povedala njegova mama LDS - ovka velika svinjarija, z neznajem ustavnega prava in potrdilom, kako prideš po vezah do korita in koliko škode lahka naredi taka oseba na nepravem mestu. Človek kateri ima večjo izobrazbo kot pamet ..
anakondabox
13. 02. 2019 07.26
+1
Prav je, da se odkrije odgovornost...Ni zgolj to. Prav je (Ustava, KZ), da se odgovorne osebe, ki so si prilastile enormni znesek, ustrezno sankcionira in jih objavi s polnimi imeni in priimki. Preiskava pa bo tekla, tekla in tekla, a ko ljudstvo pozabi, bo pozabljena tudi odgovornost in sankcioniranje odgovornih. #spomin
JohnsonJohnson
12. 02. 2019 19.37
+24
je rekla danes Bratušek, da davkoplačevalce ni nič stala ta maketa. Seveda, ko so vas spet razkrinkali s prsti v marmeladi. Če vas ne bi, bi mirno šlo teh 100 jurjev nekam pod streho. Tale Miro pa tud nabija, kriv je tisti, ki mu je z zadnjo možgansko celico prišlo na pamet to naročit in fertig.
krtofl
12. 02. 2019 21.11
+1
Kolko je koštal din don pa ne omeniš...tudi din don je oškodovanje
User1538643
12. 02. 2019 19.25
+10
Maketa, tako kot monolit iz enega zf filma 2001, Pandorina skrinjica na obali.
User1538643
12. 02. 2019 19.16
+3
Tako kot monolit iz filma "2001 Odiseja v vesolju", Pandorina skrinjica na obali...
glava2
12. 02. 2019 19.13
+36
hahaha, kaj so čakali, da vse dokaze počistijo.....standard
nebel
12. 02. 2019 19.12
+28
Vrhovni odgovoren glede na njegovo takratno angažiranost in položaj je bil kar sam Cerar. V zelo blagi obliki pa recimo da Leben, a je zopet zanj odgovarjal Cerar. Ki je v vnemi naredil kar nekaj prekrškov, na primer vozil je vlak brez izpita, to so posnele kamere in nihče še ni ukrepal.
tinitoni
12. 02. 2019 19.10
+27
Epilog preiskave nihce ni za nic odgovoren...Ne vem komu so namen te preiskave ker se po tem nic ne zgodi...
šumar
12. 02. 2019 19.08
+22
zakaj sploh preiskujejo ce se tem ki so marca tako ponosno stali pred to maketo nebo zgodili nič ševedno bojo na svojih polozajih na katerih pač so
zajebant2
12. 02. 2019 19.07
+13
levaki zaščiteni ko severni medvedi, žrtev bo pa navadni uslužbenec
Daniel Franc Ocvirk
12. 02. 2019 19.06
+21
Ne smem realno pisat o Ceraju, da ne bom zbrisan. Zanima me kje je bil tale Cerar, ko so postavljali to vehementno meketo. Skromno sprašujem...
redtraktor
12. 02. 2019 18.55
+30
Fak, jaz pa preberem na hitro naslov in sem vesel. Sem najprej prebral, da je pri Cerarju hišna preiskava! Zdaj pa nisem več tako vesel.
Frigo
12. 02. 2019 18.54
+13
Kr neki pa nič nebo
intel1
12. 02. 2019 18.48
+26
ka mors bit en zahojen, da kot nekdanji sef vlade tko vehamentno glefas v kamero in nakladas. ogabno
helter skelter
12. 02. 2019 18.44
+26
... malo ste od zadaj. Požar vas je že spet prehitel..... Objavil je nekaj mailov, ki dokazujejo vpletenost Jureta Lebna v korupcijo z maketo. Dopisovanja, navodila ....
proofreader
12. 02. 2019 18.38
+10
Upam, da najdejo navodila komisiji, da morajo uprizoriti napako in nagajati vladi.
matej1111
12. 02. 2019 18.23
+8
Saj pa veste, da so največji problem v tej državi twiti, ki jih JJ objavlja. To, da pa vsak mesec pride lopovščina strank, ki so že 28 let na oblasti, to pa gre mimo, kot da se sploh nič ni zgodilo. Banana republic.
dante
12. 02. 2019 18.20
+22
če ne bi TV naredla šmorna v zvezi zmaketo, bi se Mirč letos vozil z novo jahto
User1538643
12. 02. 2019 18.19
-3
Cerar ni slab fant, le daje v slabem večinskem okolju.
FC Chelsea2
12. 02. 2019 18.08
+39
Da niste popolnoma nič plačali za maketo je ena velika laž, ker so dobro prišli kar kmalu po aferi podatki, da ste en del že kar v naprej plačali tako, da gospod minister lepo bi bilo, če ne bi lagal. In če se bo izkazalo, da je bilo kaj narobe bo treba kar lepo prevzeti odgovornost veš, ker si bil sekretar in prvi, ki je bdel nad tem projektom.