Slovenija

Meteorna voda zalivala kleti in ceste, veter podiral drevesa

Ljubljana, 05. 11. 2019 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Rok Nosan / M.S. / Ti.Š.
Komentarji
47

Zajelo nas je prvo obilnejše jesensko deževje, ki s seboj prinaša tudi nevihte z nalivi in sodro. Zaradi velike količine padavin reke naraščajo in se ponekod razlivajo. Tudi gladina Bohinjskega jezera je močno narasla, dvignila se je že za meter in pol. V zaledju jezera je namreč od sobote padlo že več kot 400 litrov dežja na kvadratni meter, nestanovitno vreme s pogostimi padavinami pa se bo nadaljevalo še vsaj en teden.

Nad Slovenijo se že od jutra vzpostavljajo pasovi intenzivnejšega dežja, pojavljale se tudi nevihte z nalivi. Padavine so se krepile na gorskih pregradah zahodne in južne Slovenije, višinski vetrovi pa so jih nato v pasovih nosili tudi nad osrednjo in vzhodno Slovenijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največ dežja je padlo v severozahodni Sloveniji. Na Voglu samo danes okoli 200, od začetka poslabšanja v soboto dopoldne pa že več kot 500 litrov na kvadratni meter. Izstopa še Osilnica, kjer je v silovitem nalivu s sodro zgodaj popoldne v le dveh urah padlo kar 80 litrov padavin na kvadratni meter. Vodotoki so močneje narasli, ponekod je prišlo tudi do razlivanj. Tako je že dopoldne močno deževalo na primorski avtocesti:

Močne padavine so povzročale težave gasilcem širom države. Meteorne vode so zalile 21 stanovanjskih in drugih objektov, zalitih pa je bilo tudi več cestišč. Zaradi močnega vetra in razmočenih tal se je podrlo večje število dreves, ki so ovirala promet, eno pa je padlo tudi na streho osebnega vozila. Sunek vetra v Prvačini v občini Nova Gorica je podrl večji šotor za spravilo sena in kmetijskih strojev, v Idriji pa streho bolnišnice.

V popoldanskih urah je v občini Sevnica meteorna voda ogrožala več objektov. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, Telče in Blanca, ki so vodo izčrpali in objekte zavarovali. 

V občini Krško je meteorna voda poplavila cestišče regionalne ceste pri Smedniku. V popoldanskih urah je v občini Brežice meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Mostec, ki so vodo izčrpali.

V občini Kočevje je zaradi močnejših padavin meteorna voda zalivala kleti in povzročala nevšečnosti na cestah.

Naraščanje vodotokov, povišano plimovanje morja

Po podatkih Agencije za okolje se reke v zgornjem Posočju postopno umirjajo, naraščajo pa reke na območju Bohinja. Glavnina padavin se je sedaj pomaknila v južno in vzhodno Slovenijo, kjer reke prav tako naraščajo, možna so tudi razlivanja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največje pretoke bodo reke dosegle v večernih urah in v noči na sredo. Ob tem se lahko posamezne reke v več delih države - zlasti v osrednji in južni Sloveniji - tudi razlivajo. Ob močnejših krajevnih nalivih lahko hitro narastejo tudi hudourniški vodotoki.

Zaradi znižanega zračnega tlaka in močnega juga je morje močneje vzvalovano. Ob jutranji plimi je doseglo višino 295 centimetrov in se tako ustavilo le malo pred obalno črto.

Zaradi obilnih padavin so možna manjša razlivanja vodotokov v večjem delu države.
Zaradi obilnih padavin so možna manjša razlivanja vodotokov v večjem delu države. FOTO: Arso

Padavine bodo postopno oslabele in ponehale, a ne za dolgo

Ponoči bo hladna fronta zapustila naše kraje, zato se bo vremensko dogajanje umirjalo. Žal se bomo še vsaj en teden nahajali pod vplivom potujočih ciklonov, zato bo izboljšanje le kratkotrajno. Do konca tedna nas bosta prešli še dve fronti, ki nam bosta poleg novih padavin prinesli tudi nekoliko nižje temperature.

Ponoči bodo padavine slabele in marsikje ponehale. V vzhodni Sloveniji in ob morju bo postopno vse več jasnine. Bolj oblačno bo ostalo v hribovitem svetu zahodne Slovenije, kjer lahko tudi zjutraj še rahlo dežuje. Od severa bo k nam v spodnjih plasteh ozračja dotekal nekoliko hladnejši zrak. V večjem delu Slovenije bomo tako zjutraj izmerili od 7 do 9 stopinj Celzija. V alpskih dolinah bo 5, na Primorskem, kjer bo marsikje še pihal jugo, pa bo precej topleje, od 12 do 15 stopinj Celzija.

Poplave v Osilnici.
Poplave v Osilnici. FOTO: Bralec

Sreda bo v vzhodni Sloveniji večinoma suha in deloma sončna, nekaj sonca bo tudi ob morju, drugod bo prevladovalo oblačno vreme. Na zahodu se bodo dopoldne spet začele pojavljati krajevne padavine, ki bodo popoldne postale nekoliko pogostejše in se bodo širile nad osrednjo in južno Slovenijo. Spet lahko nastane kakšna nevihta, kljub temu pa bo količina padavin občutno manjša kot danes. Tudi temperature bodo nekoliko nižje od današnjih. V večjem delu Slovenije bomo izmerili od 12 do 15 stopinj Celzija. V alpskih dolinah bo 8, ob morju pa 18 stopinj Celzija.

V visokogorju bo zapadla večja količina snega

Meja sneženja je bila danes visoko. Na Kredarici in višje je zapadlo veliko snega, nižje pa je večinoma deževalo. Na naši najvišji uradni meteorološki postaji so ob 19. uri izmerili 30 centimetrov debelo snežno odejo.

Ponoči in jutri čez dan bo snežilo tudi pod 2000 metrov nadmorske višine, ampak zaradi šibkejših padavin prav veliko novega snega ne bo zapadlo. Novo obilnejšo pošiljko snega v naših gorah pričakujemo ob koncu tedna, ko se bo snežna odeja v visokogorju Julijskih Alp lahko odebelila do enega metra.

Po najvišjih vrhovih je zapadlo veliko novega snega.
Po najvišjih vrhovih je zapadlo veliko novega snega. FOTO: ARSO

Nevarnost zemeljskih plazov

Zaradi napovedanih močnih nalivov in padavin je v zahodni in osrednji Sloveniji povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, so sporočili z Geološkega zavoda Slovenije. Plazovi se sicer lahko sprožijo tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, še svetujejo na zavodu.

Poplave v Osilnici.
Poplave v Osilnici. FOTO: Bralec

Vreme bo ostalo nestabilno

Tudi v nadaljevanju tedna bo v višinah pihal vlažen jugozahodni veter, zato bo vreme ostalo nestabilno. Četrtek bo najbolj sončen dan tega tedna. Zjutraj bo v večjem delu države okoli 5, čez dan pa se bo ogrelo do 15 stopinj Celzija.

Že v petek se vračajo padavine. Te bodo zajele predvsem zahodno Slovenijo, medtem ko bo na vzhodu večji del dneva še suho, tudi z nekaj sonca. V noči na soboto bo pas dežja prešel vso državo.

V soboto dopoldne bodo padavine ponehale, a se v nedeljo čez dan znova vrnile. Na območju Julijskih Alp bo snežilo do nadmorske višine okoli 1000 metrov. Nestanovitno vreme s pogostimi padavinami se bo zelo verjetno nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu. Temperature bodo letnemu času primerne, kar pomeni, da se bodo ob popoldnevih po nižinah gibale okoli 10 stopinj Celzija.

Več o vremenu v vašem kraju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
06. 11. 2019 19.01
+3
Kamion po voznem pasu prehiti snemalca po prehitevalnem pasu !!! Bravo 24ur !!
flojdi
06. 11. 2019 18.10
+0
.če se ne motim , bi zdaj moralo biti na vrsti zimsko sneženje ; ne jesenski dež
flojdi
06. 11. 2019 18.12
-1
. aja ..zdaj ni več tako kot je bilo nekoč
SkokecPokec
06. 11. 2019 14.25
-2
Tko je pač, ko mal več dežja pade. Še dobr da ga ni blo res preveč...
Apostol1
06. 11. 2019 10.42
+7
V ponedeljek sem bil v Ukancu v Bohinju in poslikal sem s telefon tri tako imenovane hudourniške slapove in z veseljem bi tule objavil fotografije,če bi bila možnost . Se pa ti slapovi pojavijo seveda samo ob večjem deževju in naj lepši in tudi najbolj dostopen je slap pri Logu pred Bohinjsko Bistrico. Res se ga splača takrat pogledati.
brabusednet
06. 11. 2019 08.32
+32
Obcestni odtoki in jaški so polni listja in dračja,kam naj potem voda odteče,kot po cesti.Premalo se skrbi za te zadave potem vse plava.Pri nas komunala kosi zelenice ob cesti in pokošena trava pada na cesto in potem zamaši odtoke in jaške.To travo bi moralo posesat v koš in jo odstranit.Tako pa trava frči na cesto in pločnike.
korintos23
06. 11. 2019 09.02
+11
Ta trava bi lahko šla tudi v bioelektrarne! Vsak pa mora počistiti na svojem zemljišču.
dark horse
06. 11. 2019 10.01
+19
Imamo dovolj tistih,ki vlečejo socialno,ker se jim ne ljubi delati. Pod marš bi jih mogli nagnat opravljati takšno delo da si vsaj zaslužijo socialno
1918
06. 11. 2019 17.21
-4
črni konj, a si že slišal, da je nemško ustavno sodišče prepovedalo pošiljati ljudi, ki so na sociali delat, naši ustavci se pripravljajo sprejeti enako odločitev
kolbek460
05. 11. 2019 21.14
+8
Zmeraj slabše !!!!!!!!!,,,prvo rkc,drugič sds tretjo poplave ,četrtič potres ,,same katastrofe,ki so med seboj povezane ,
akmt
05. 11. 2019 20.49
+67
Pameten gospodar spelje potok stran od hise ali pa hiso postavi stran od potoka
bodi
05. 11. 2019 19.57
+73
Pameten gospodar oziroma lastnik bo očistil odtoke umaknil zaščitil imetje ,če pa nekdo živi na nekem vznožju hriba bo pa šel pogledati kako se usmerjajo hudourniki in jih preusmeril po potrebi . In ja pravilno je obvestiti ljudi da se zaščitijo kateri se lahko in ne čakajo na nesrečo križem rok in kasneje jambrajo kako so doživeli uničenje imetja.
backdraft
05. 11. 2019 18.19
-14
joj joj joj, ka pa zj????
TistoPravo
05. 11. 2019 17.42
+32
Iz pomladi na poletje "meteorna voda pometa" pesek od posipanja z primesjo iz lanske jeseni razpadlega listja vključno z delci različnih oblik umazanih oblik ogrevananj...iz jeseni na zimo pa pometa sveže listje z že vsem naštetim...ker občinarji radi pozabijo ali čakajo z čiščenjem na jesen leta 20xy ...vmes pa beremo članke z testi zimski in letnih pnevmatik, ter kako je treba z energijo varčevat in spat na 16 stošinjah in zračni vlažnosti 80%in več ter naj se že enkrat naučimo vozit no...skratka vse je bp, spite na 16 stopinjah pa bo še boljš ;)
Karantanija
05. 11. 2019 17.39
+52
Skoraj vsako leto imamo na začetku novembra poplave.
Intimnanega3
05. 11. 2019 19.52
-22
Lisec7
06. 11. 2019 11.50
+2
Intimnanega3
05. 11. 2019 16.23
-27
Ljudje bjzte, cunami bo 🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊🌊
HowYesNo
05. 11. 2019 13.30
-15
sneg se napoveduje za 13. dec in to kar precej. po napovedih il metea
FolkloraS
06. 11. 2019 10.25
+1
Lisec7
06. 11. 2019 11.51
ti?2
05. 11. 2019 13.06
-33
Potres bo čez 3 dni. V Lj bo porušena stavba na streliški 1. Sneg bo 2 decembra, dež pa bo ponehal.
FolkloraS
05. 11. 2019 13.18
+56
Ni corone
05. 11. 2019 12.48
-5
Vse skup nič do zdaj
FolkloraS
05. 11. 2019 12.30
+23
Še dobro da nisem dal česna in čebule not. Bi šlo vse k vragu, tako močno lije pri nas že drugi dan.
brabusednet
05. 11. 2019 12.28
-14
Pri nas pod Pohorjem je do sedaj padlo 1 liter dežja na m2,pa takšna panika se zganja.
trollolll
05. 11. 2019 20.15
+12
zate zganjat paniko bi blo zman... ti nben bog ne more pomagat pr taki pameti
AlphaOmega
05. 11. 2019 12.05
-2
Hja, kar ste volili, to imate :D
ac ca
05. 11. 2019 12.12
+23
puspan
05. 11. 2019 11.42
+39
To, kar imamo sedaj, bi moralo biti v Avstraliji. Zaradi hude suše jim zmanjkuje hrane za govedino. Me prav zanima, kakšna bo zima. Narava je po divjala, najprej nobenih padavin, sedaj pa spet poplave.
lluckyss
05. 11. 2019 13.10
-21
oježeš
06. 11. 2019 09.54
+5
Narava divja že na milijone let, le ljudje niso bili v vsej zgodovini navajeni samo jamrat in kritizirat. Pa včasih si vedel le za nekaj vasi kaj bilo narobe, danes je več informacij s celega sveta, kot dobrih z domačih tleh.
Lisec7
06. 11. 2019 11.54
santamaura
05. 11. 2019 11.23
+111
Možna tudi razlivanja - Upam, da ne bo zalivalo - Tudi če imaš zavarovano, boš rabil kredit za obnovo - Tega pa banke ne dajo več , če nimaš mastne plače - Evo pa je pol Slovenije v stresu