Slovenija

Ogorčeni vozniki: Dars ni poskrbel za obveščanje in ustrezno signalizacijo

Ljubljana, 13. 10. 2018 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sobota mineva v znamenju nevšečnosti in nejevolje na slovenskih cestah. Na nas so se obrnili ogročeni bralci, ki so obtičali v desetkilometrskem zastoju na štajerski avtocesti: "Kljub temu, da gre za načrtovana dela, na dveh izvozih pred zastojem ni bilo nobenega obveščanja oziroma preusmerjanja prometa na lokalno cesto."

Konec tedna se obeta lepo vreme, zato bo povečan promet predvsem proti turističnim krajem, zaključujejo se tudi počitnice v delu Nemčije in Švice, je na možnost zastojev in neprijetnosti na cestah ta konec tedna opozoril Prometno-informacijski center. 

Njihove napovedi so se uresničile, a najdaljši zastoj je nastal  zaradi sicer napovedanih del na štajerski avtocesti. Na izvozu Blagovica proti Celju je zaradi izvajanja del s strani vzdrževalca avtoceste zaprt predor Trojane, nastal približno desetkilometrski zastoj.  

Na štajerski avtocesti je zaradi del na izvozu Blagovica proti Celju nastal približno desetkilometrski zastoj.
Na štajerski avtocesti je zaradi del na izvozu Blagovica proti Celju nastal približno desetkilometrski zastoj. FOTO: POP TV

Ogorčeni bralci: Nobenih opozoril in ustrezne signalizacije o zastojih

Vozniki lahko avtocesto zapustijo vsaj na Lukovici ali Krtini, so zapisali na strani Prometni-informacijskega centra.

Na nas se je obrnilo več bralcev in bralk, ki so obtičali v omenjenem zastoju, o katerem so opozorila prejeli šele, ko so bili na cesti ujeti že več kot dve uri. Bralka Valerija nam je sporočila, da kljub temu, da gre za načrtovana dela, na dveh izvozih pred zastojem ni bilo nobenega obveščanja oziroma preusmerjanja prometa na lokalno cesto, na avtocesti pa ni bilo, razen patrulje pri vključevanju na lokalno cesto, prisotne policije. Kot je opisala, "se je okoli 9.45 naredil zastoj, v katerem smo čakali skoraj dve uri, preden smo bili na naslednjem izvozu preusmerjeni na lokalno cesto."  

Na pomanjkljivo obveščanje in odstotnost ustrezne signalizacije nas je opozorila tudi bralka Manuela, ki je povedala, da so prvo obvestilo o zastoju na avtocesti videli po tem, ko praktično že dve uri stojijo v zastoju. Kot je opisala bralka, so se ta čas Darsova vozila ves čas vozila mimo njih po odstavnem pasu. Sprašuje se, kdo bo nadomestil njihov dragocen izgubljen čas in dodala, da so bili v vozilih z otroki in živalmi brez vode in hrane povsem nepripravljeni na zastoj. 

Policija apelira na strpnost voznikov

Na PU Ljubljana so pojasnili, da je na kraju več policijskih patrulj, ki so tam zato, da, kolikor je to možno, urejajo promet. Pojasnili so, da policisti usmerjajo promet v križišču v Blagovici, prisotni pa so tudi na širši relaciji avtoceste in regionalne ceste, kjer urejajo in pospešujejo promet, vendar cestna infrastruktura večjega pretoka ne omogoča, zato se zastojem ni mogoče izogniti. Na relacijo je za spremljanje prometa aktiviran tudi policijski helikopter.

"Ker je predvidena zapora še do jutri do 16. ure, apeliramo na strpnost voznikov in njihovo spoštovanje cestno prometnih predpisov. V kolikor je le mogoče pred potovanjem preverite prometne razmere oz. se od doma odpravite pravočasno," so dodali.

Tudi na gorenjski avtocesti pred Kranjem zahod proti Jesenicam je bil zaradi prometne nesreče zaprt prehitevalni pas in je nastal zastoj. Prometno nesrečo pri Kranju je zaradi neprilagojene hitrosti vožnje povzročil voznik tovornega vozila, ki je trčil v dva osebna avtomobila pred seboj, so sporočili iz PU Kranj. Poškodovan ni bil nihče. Policisti so na avtocesti pri Naklem proti Jesenicam obravnavali še trčenje dveh vozil, so dodali in opozorili na močno povečan promet in pozvali k upoštevanju prometnih pravil.

Več o stanju na cestah preverite tukaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik458403
14. 10. 2018 10.14
+2
Ze na forumu se vidi, kako veliki nestrpnezi ste slovenski vozniki. Ena zastoj pa delate celo dramo, ceprav ste porabili le 1 do 2 uri casa....... Ste kdaj pomislili, kaj se v takih primerih dogaja na tahografu kamionarjev... Ste se kdaj vprasali koliko kamionarjem je v tem zastoju se prekoracil cas voznje, predvsem prekoracitev delovnega casa.............. Ste se kdaj vprasali, koliko tisocakov je dobil kazni sofer in njegov delodajalec za to prekoracitev delovnega casa......... Pa pri kamionih se kaznuje za 28dni nazaj......pa si preracunajte kolikokrat so v tem casu bili v zastoju.............Kaj bi vi nestrpnezi delali v osebnih vozilih, ce bi imeli vgrajene tahografe!!! Kaj bi delali, ce bi vam delovni ca potekel v Slovenski Bistrici in bi morali tam delati pavzo in se nebi mogli vrniti domov..........................
huperz
14. 10. 2018 09.57
+3
kar se tiče avstrije in nemčije vam povem da cestarjji ali policaji stojijo pred izvozom s svetlobno signalno tablo za izvoz/obvoz da se ne nabijajo naprej in tako rešujejo da ne pride do dolge kolone če se le da.
PIKAPOLONICA1994
14. 10. 2018 08.36
+2
Dars=prisesane pijavke.
Uporabnik1385495
13. 10. 2018 22.38
+21
Mene pa zanima v katero smer se da peljat iz lj do vsaj 100 km oddaljenega cilja brez del na cesti.Pretekli PETEK!!!!! Ob 15.00!!!!!! Uri- asfaltiranje na dolenjki med ibema izvizoma za Trebnje in glj ga vrags-pri Otoccu spet.Ali so bolani????
Frigo
14. 10. 2018 07.14
+6
100 km je ok pojdi v nemcijo pa bos vidu 20 km ni na nobeni cesti da nebi stal slo je ok
oježeš
13. 10. 2018 21.37
+35
Dajte si zatakniti tiste mobilne telefone ke nekam. Date zanje po jurja EUR in niti toliko nimate smisla za sebe, da bi prečekirali ceste glede zastojev in si zagotovili obvoze. Sam sem šel okoli 13 ure od doma do Celja, pa nisem niti 5 minut stal nikjer. Še najdalj 1 minuto sem stal v križišču ki pripelje iz Tuhinjske doline na staro štajersko cesto pri Vranskem, nato pa je šlo spet dokaj tekoče naprej. Pa imam GSM za 50 EUR. Sem pa doma pogledal na promet si, videl zastoj in se peljal po obvoznih poteh. V eni uri do Vranskega, kar je 10 minut dalj kot običajno. Se pa strinjam, v kolikor je promet zaradi popravil cest (te je pač treba enkrat popraviti) ne bi smela imeti vinjeta polno ceno. Zato še vedno trdim, da je letna vinjeta vredna največ 90 če ne celo 80 EUR. Pa si bodo na DARS-u še vedno delili dobiček. Voznikom pa, na razpolago so učinkovite aplikacije, ki realno kažejo zastoje na cestah. Ampak, večina ima mobitel je za prazno govorjenje ali poslušanje glasbe. Kaj dosti koristnega pa ne zna potegniti iz njega, bolj učinkovito je jamranje.
oježeš
13. 10. 2018 21.44
-9
Sem pozabil napisat, da sem moral vmes še menjati kolo, ker se je ob vožnji spraznila guma. K sreči sem pred kakim mesecem na črpalki preveril tlak v rezervnem kolesu, se pa ne bi sekiral, tudi če bi bila rezerva prazna, ker vozim s seboj mini kompresor s priključkom na 12 V, tak katerega lahko kupiš za 15 EUR. 15 minut dela in smo šli dalje. Pogruntal sem le, da je treba zamenjati originalen ključ za odvitje vijakov na kolesih, ker v tovarni naredijo klump. Ampak je kljub temu šlo, pa ne šimfam tovarne, ker so priložili klumpast ključ, ampak sebe, ker ga nisem že prej zamenjal, čeprav ga še nisem uporabljal.
PIKAPOLONICA1994
14. 10. 2018 08.37
+2
..pol pa imaš celo delavnico s seboj, kaj za ene gare pa voziš prijatelj?
PIKAPOLONICA1994
14. 10. 2018 08.39
+0
...ko naslednjič potuješ iz Šentilja do Kopra....pol mi povej kako si to enostavno uredil, da nisi čakal v kolonah...ok?
bise2x
14. 10. 2018 17.15
-2
Po AC, enostavno in brez razburjanja na DARS, za zastoje bodo lahko krivi samo pri ASFINAG in Autostrade per l'Italia : Šentilj-Gradec-Celovec-Beljak-Videm-Koper
kaoslovenac
13. 10. 2018 21.10
+16
A kdo ve si je dars tam upal vinjete gledat...prosim čei mi uradniki na darsu podajo ustrezen odgovor, čim prej...
sandi101
13. 10. 2018 20.51
+8
Dars. Slovenija ima talent. Pogovarjajo se o drugem tiru medtem ko avtocesta se duši v plehu... Narobe svet.
Slovenec007
13. 10. 2018 20.17
+22
Nč bat ... kar lepo naprej vinjete plačevat....
Bi-bip
13. 10. 2018 20.05
+9
So lohk vsaj v miru badminton igral na AC
MKII
13. 10. 2018 19.25
+30
Kaj se sekirate? Uvest šotor kot obvezno opremo, pa kampirajte, dokler se ne razčisti.
nebel
13. 10. 2018 22.20
+8
Saj ne smeš stopiti iz avta, pa če crkneš po kaki uri ali dveh sedenja.
Uporabnik960530
13. 10. 2018 19.23
+9
Sam bi želel povedati... da, ko smo v mladih letih šli na morje, 4 ure do Kopra, z Yugo 45, ni bilo problema nikoli....nekateri tudi z Bolho.....smo vedeli kam gremo...so bile priprave kot npr...menjat olje, filter, pregledat cel avto, a bo zdržal do Kopra pa nazaj za dopust.... danes... dam pet prstov, da noben ne pogleda nivo olja, ne naredi nič...vsede se v avto, pa se pelje....pol ljudi neve kaj pomeni rumena, zelena, rdeča luč na armaturi....lahko mate Maserattija...lep avto...res...ali kaj ko ne veste kaj z njim počet....da se opravičim, vem kaj moj avto zmore in poznam vsako funkcijo....res.... nekateri si pa kupujete ….POMEMBNOST...kako vas drugi vidijo... pa žal drugi o vas nikoli ne mislijo tako, ko vi mislite...žal niste pomembni....
kaoslovenac
13. 10. 2018 21.05
+3
Teško prevajam, kaj si s tem mislil, ali pač...
jerry75
14. 10. 2018 08.22
-1
@kaoslovenac to pa zato, ker si, kot sam praviš ''Kao Slovenac''. Teško? Kaj to pomeni? Si mogoče mislil težko?
flatearth
13. 10. 2018 19.09
-3
Ogorčen voznik ni za volan, vozniki vozil morajo biti trezni, no kakšen deci dobrega vina lahko spijejo,
Uporabnik960530
13. 10. 2018 19.05
+5
Bralki Valerija pa Manuela sta čakali 2 uri v zastoju....nezaslišano....verjetno sta viseli na tlf., pa nista opazili prometnih info…. WTF.... tožba...takoj...Dars pa to.... 2 uri????? konec sveta bo, er sta Valerija pa Manuela čakali...res....hahahahahaha :)
roža03
13. 10. 2018 19.12
+6
Predno se gre kam treba preverit stanje na cestah!!!! Ne pa na dars valit krivdo
Tir1
13. 10. 2018 18.36
+0
Imate aplikacijo Dars Traffic, kjer so stalno prometne informacije informacije o potovalnih časih in o delih in zastojih. Ali vas morajo poklicati po telefonu, da vas obvestijo? Domen vam da se razburjajo tisti, ki so govorili, zakaj poleti obnavljajo ceste...
Tir1
13. 10. 2018 18.36
+1
Uporabnik960530
13. 10. 2018 18.47
+2
Bravo...sej to je uni pameten...deseti od devetih.... AMPAK NISEM JAZ TAK... samokritičnost in nestrpnost do drugih....do vseh... jaz pa tega ne počnem...oh seveda....seveda počnemo , mi vsi...a ste ljudje ali živali, ki se borijo za svoj plen... pa dajte malo strpnosti ljudje...(sem hotel napisat Božji)...ampak jih ni....tako rivalstvo, v politiki , v plačah, pri otrocih, v šoli, na cesti.... najboljš da grem v gmajno...
Samo?lovek
13. 10. 2018 19.05
+2
Načeloma se strinjam in priznam, da se eden tistih, ki se razburja o prenavljanu cest v poletnem času. Kakorkoli že, nazaj grede iz Celja proti Ljubljani smo tudi naleteli na slabo signalizacijo. Nikjer obvestila o delu na cesti tudi v nasprotno smer in storži postavljeni 100m pred delom!!!! Če ne bi uspešno opazil in vklopil takorekoč na prazni cesti štirih smernikov, bi imeli verižno trčenje! Verjamem, da bi tisti, ki so pripeljali za menoj lahko potrdili, da je dejansko to, da sem pravočasno zaznal in s smerniki nakazoval, da je prepreka, preprečilo precejšnji kaval. Dokaz temu je tudi to, da je nemalo voznikov moralo precej zavirati in celo zavijati, da ne bi prišlo do trčenja! Torej, deloma se strinjam z uvodno kritiko uporabnika TIR1, a vednar deloma tudi ne, saj DARS tokrat res ni dobro poskrbel.
Uporabnik960530
13. 10. 2018 19.32
+5
Sej ne da se ne razburjam...ja žal tako... iščem obvoz in najmanjšo gužvo… ni mi prav za vse stanje na cestah.....tudi imamo uv Kranju kaos zdaj...te čase.... ampak vem, se zavedam tega, pa ne grem ob 15h dalje na cesto....trgovine so odprte vsaj do 20h, grem pač po 19h, ali pa pred 13h....treba se je organizirat...marsikomu je pa to problem....ker vsi bi takrat in takoj...no...večina...
oježeš
13. 10. 2018 21.52
+1
ObjektivnaResnica, za volan bodi zbran, pozoren na dogajanje pred in za teboj. Če gledaš več sosedo kot na cesto pride lahko do krize ali težav. Prav to je pri nas narobe. Vsi bi nekaj počeli za volanom med vožnjo, le na cesto, ob cesto ne bi gledali, ko pa zaradi tega povzročijo nesrečo, pa iščejo krivdo povsod drugje le pri sebi ne. Si ne morem predstavljati, kaj bi ti vozniki počeli v Nemčiji ko je poleti cca 60 km ali daljša kolona. Enako v drugih državah.
Uporabnik960530
13. 10. 2018 18.26
+42
Pa dejmo malo samokritike... kdo spremlja promet? V vsakem avtu je samo ena oseba (90%)...vsem se mudi, pa 9 od desetih drka telefon med vožnjo.... sploh če ima Audi, BMW , Zwagna in Škodo Octavio...bolj ko je blond al pa frajer pomemben, bolj sigurno je na tlf...sploh ne spelje dokler ne osveži statusa.... poglejte se malo....vsem se pa mudi.... dnevno sem na relaciji KR-LJ...vsi bi šli v Mednem čez Stanežiče, pol me pa grdo gledajo ko jih ne spustim na Celovški....se pravi...jaz imam čas, ti ga nimaš, jaz naj na prednostni cesti čakam, kdaj se boš ti kokoš noter ubasala...dost tega...
deltex
13. 10. 2018 18.12
+44
Ves teden že po radiu poslušam, da bo avtocesta zaprta, informacija o tem je bila objavljena na vseh možnih prometnih kanalih, VSE radijske postaje vsakih 15 minut objavljajo prometne novice, vključno s to zaporo...vsak trenutek lahko klikneš na mobilno aplikacijo, pokličeš center....ampak ne, to še ni dovolj. Razvajenci bi želeli, da vsakega pokličejo....preden greš na pot, se o stanju na cestah lahko prepričaš na še in še načinov. To nenehno zgražanje in začudenje je že res smešno.
Uporabnik960530
13. 10. 2018 18.36
+17
Baje da sem že dal plus, pa nisem....tudi za par drugih komentarjev....me moderator ne mara, al pa imajo tak zanič program... U glavnem...dam 10 ++++deltex...je tako, žal....tud meni se kdaj mudi, pa grem pravi čas od doma in se dobro organiziram že prej+ še kaj predvidim... Na Štajerki so zastoji praktično vsak dan, isto Primorka...zato že ob kavici doma preverim vse....pa radio.... Če si na FB, Instagramu idr. ves čas, pa valjda ne slišiš nič....samo se buniš, ko bralka Manuela, kdo ji bo povrnil njen "DRAGOCENI ČAS"....ko ga pa sama zgublja vsak dan pa ni važno....res je šel svet u maloro…
flatearth
13. 10. 2018 18.11
-2
Vodstvu DRRS-a povišati plače pa bodo prišli dobri kadri v podjetje,
deltex
13. 10. 2018 18.22
+9
Brati in poslušati je treba znati, DARS je pravočasno objavil novice o zapori...
Uporabnik960530
13. 10. 2018 18.02
+5
Pa vikend je....kam se vam mudi....seveda se mudi v Shopping center....pa penzjonistom se mudi.... mitj999.... 100x ++++
Ate_ist
13. 10. 2018 17.58
+37
avtoceste so gradili z javnim denarjem, se pravi z denarjem nas davkoplačevalcev. pobirajo cestnino pri registraciji vozil in še za vinjete poberejo ne mali kupček denarja. na DARSu sedi kup nepotrebnih funkcionarjev po vseh partijskih linijah kot njihovih zaslužnih članov. slovenija je ogromna država z tisočimi in tisočimi kilometrov avtocest in milijoni izvozov. zato verjetno ni mogoče postaviti informativnih tabel pred vsakim izvozom, ki bi voznike opozarjalo na morebitne zastoje in predlagalo izvoz. in vsi tisti funkcionarji bi lahko preko monitorjev nadziralo promet in pravočasno reagiralo na vsako komplikacijo, namesto da morajo igrati igrice na fb in čakati kdaj lahko pobegnejo na tržnico.
mate08
13. 10. 2018 17.58
+1
ogorčeni???WTF, zakaj ogorčeni?? Ker ne znajo čitati opozoril??