Slovenija

Zaradi napovedanih odpuščanj na brniškem letališču protest

Brnik, 02. 07. 2020 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se je zbralo okoli 50 delavcev in sindikalistov, ki so s protestnim shodom izrazili nasprotovanje napovedanemu odpuščanju četrtine zaposlenih v Fraportu Slovenija. Poslovodstvo podjetja so znova pozvali, naj izkoristi državno pomoč in s tako drastičnim ukrepom počaka vsaj do konca leta.

S protestnim shodom, na katerem so upoštevali epidemiološke omejitve pri zbiranju ljudi, so pokazali, da se ne strinjajo z načrtovanim načinom reševanja krize. "Ne strinjamo se, da se v prvih momentih neke krize, ko poslovni rezultati ne tečejo več po načrtih lastnikov in poslovodstva, znesejo nad delavci," je dejal predstavnik Sindikata poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc.

"Zavrnili smo njihov način reševanja te krize, ki ni pravi, ki gre v breme delavcev in prav nič v breme kapitala, lastnikov in poslovodstva, ki že več let kujejo visoke dobičke," je poudaril Švarc. Sekretar v gorenjski območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Matej Jemec pa je poudaril, da je treba spoštovati delavce in pogledati na to, koliko so doprinesli družbi, ter jih postaviti pred kapital.

Sindikati so upravo in lastnike pozvali, naj z odpuščanji počakajo najmanj do konca leta, ko se bo izkazalo, kako bo s ponovnim vzpostavljanjem prometa, do tedaj pa skušajo izkoristiti državno pomoč, torej čakanje na delo in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. V sindikatih so ob tem prepričani, da se bo promet znova začel povečevati, in da bi se odpuščanje izkazalo za nepotrebno.

"To podjetje zmore preiti to krizo brez odpuščanja," je prepričan Švarc. Spomnil je, da je bilo v preteklosti v podjetju premalo ljudi, in da so mnogokrat delali prekomerno. Kot je ocenil, bi z upoštevanjem njihovih pozivov pokazali pravi odnos do delavcev, za katere poslovodstvo ves čas trdi, da so največje bogastvo podjetja.

Predsednik Svobodnega sindikata Slovenije Mirsad Begić je izpostavil "ignoranco in nepripravljenost poslovodstva za iskanje za delavce bolj sprejemljivih rešitev", pa čeprav velja Fraport Slovenija za družbeno odgovorno podjetje, ki ima poleg drugih tudi certifikat družini prijaznega podjetja.

Sindikalisti so spomnili, da je podjetje v zadnjih dveh letih ustvarilo več kot 20 milijonov evrov dobička, letošnja izguba pa naj bi znašala 10 milijonov evrov. Če bi z odpuščanji počakali do konca leta, bi bila ta izguba višja le za dva milijona evrov, je povedal Begić. Delavce pa boli tudi to, da družba vsako mesec najde 1,5 milijona evrov za nadaljevanje gradnje terminala, ne pa 250.000 do 300.000 evrov za plače 120 presežnih delavcev.

Promet na brniškem letališču je zaradi epidemije covid-19 močno upadel.
Promet na brniškem letališču je zaradi epidemije covid-19 močno upadel. FOTO: Miro Majcen

Naslednji korak zaposlenih v boju proti odpuščanjem bi bila lahko stavka. "V takšnih primerih, ko se uprava poslužuje takih najbolj neugodnih, neprijetnih in krivičnih ukrepov, je edini pravi odgovor dejansko stavka," je ocenil Švarc in dodal, da jih bodo v sindikatu, če se bodo odločili za to potezo, vsekakor podprli.

Iz poslovodstva Fraporta Slovenije se je na današnji protest odzval pravnik Boštjan Šijanec, ki je izpostavil, da mora družba storiti vse, da zagotovi vzdržno poslovanje. "Možnosti, da bi z odpuščanji čakali do konca leta, dejansko ni," je povedal in dodal, da ima Fraport Slovenija trenutno ogromne stroške ter izjemno nizke prihodke ter si ne more privoščiti čakanja.

Kar se tiče koriščenja ukrepov države, kakršno je nadomestilo za čakanje na delo, pa v tem trenutku za podjetje ne pride več v poštev, saj je ukrep namenjen začasnemu zmanjšanju obsega dela, Fraport Slovenija pa doživlja trajno nezmožnost zagotavljanja dela za večje število zaposlenih, je pojasnil.

Glede morebitnih rezerv iz preteklega dobička je povedal, da se je dobiček porabljal za nove zaposlitve, šolanje zaposlenih in izboljšanje pogojev dela. Glede na nastale razmere ga porabljajo tudi za trenutno poslovanje in ga bo do konca leta zmanjkalo. "Da bomo zagotovili nadaljnje dolgoročno normalno poslovanje, bo morala družba vzeti kredit," je dejal Šijanec.

Letalski prevozniki se večinoma na ljubljansko letališče, z izjemo za letošnje poletje izgubljenih povezav z Madridom, Helsinki, Zürichom in Münchnom, sicer počasi vračajo, vendar pa je potnikov precej manj. Polnitve letal so mnogo slabše kot pred pandemijo, pa tudi prevozniki, ki so utrpeli izdatne izgube, zmanjšujejo flote.

Največji vpliv na obsežen upad števila potnikov imajo omejitve na mejah in obvezne karantene, zato je turistov malo. Letos na brniškem letališču po optimističnem scenariju pričakujejo le pol milijona potnikov, kar je približno 30 odstotkov lanskega prometa. Prihodnje leto pa pričakujejo 1,1 milijona potnikov.

Poimenski seznam presežka delavcev še ni pripravljen, trenutno namreč še potekajo pogovori z zaposlenimi, ki so blizu izpolnitve pogojev za upokojitev, da bi bilo zmanjšanje števila zaposlenih čim manj boleče. Ko bo seznam pripravljen, kar naj bi bilo v roku dveh tednov, bo steklo vročanje odpovedi pogodb o zaposlitvi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
02. 07. 2020 20.33
+1
V Severni Ameriki, to je Kanadi in Ameriki, je navada da se pošlje delavce na podporo za brezposelnost, po $400 na teden, po koncu krize jih pa podjetje spet najame. V ta sklad pa tako prispeva vsak delavec in delodajalec. V krizi leta 2008, so bili lahko delavci na tej podpori do 99 tednov, znani so bili kot "ninetyniners".
jutri_pa_res
02. 07. 2020 18.44
+7
Sindikati naj poskrbijo, da bodo spoštovane zakonske pravice odpuščenih in naj neha z večnimi grožnjami in protesti. Treba bo razumeti in sprejeti, da je v normalnem svetu v zasebnem sektorju zaposlovanje in odpuščanje delavcev glede na potrebe popolnoma običajno. Drugače je v javnem sektorju, kjer praviloma ni odpuščanj. Zaradi manjše zaposlitvene stalnosti pa so zato v normalnem svetu plače v zasebnem sektorju za 20 % višje. Pri nas je pa glede plač žal ravno obratno, tako da delavci v zasebnem sektorju dvakrat nasrkajo. Vsi v javni sektor! Idealno pa bo, ko bodo sindikati s pomočjo levice začeli ustanavljati zavode, v njih masovno zaposlovali delavce, vse dohodke prelili v bogate plače, kjer ne bo tudi nobenih odpuščanj... ne vem, kaj čakajo s tem, pri vsej neznanski pameti, ki jo premorejo.
pravisprehajalec
02. 07. 2020 18.19
+4
spodaj Kaoslovenska širi neke neresnice, kot je pri levičarjih v navadi. Nekaj je nekje slišala, pa malo dodala, pa sedaj kot največji ekspert to širi. Služba družbenega knjigovodstva (oziroma nekdanja Davčna služba) ni bila ukinjena v jugoslaviji leta 1989, ampak v Sloveniji leta 1994. nadomestila jo je neposredno DURS in pa FURS.
toxicox
02. 07. 2020 17.54
+5
to sploh ni hudo dobiš odpravnino dobivaš socialno dokler si ne najdeš službe moraš to sprejetiu kot neki normalnega vsi bodo kdaj na zavodu
janez653
02. 07. 2020 17.44
+19
Kaj hočejo sploh? Če ni prometa, a naj delodajalec čara denar? Naj grejo na svoje če so pametni, pa naj zaposlijo ljudi pa plačujejo ko ni prometa.
Antropozofija
02. 07. 2020 17.29
+7
Kje ste protestniki.. Biciklisti, praporščaki, borci NOB, kje so Jugoslovanske zastave, Antifa zastave in kje je Šarec?
omega _v6
02. 07. 2020 16.52
+24
Kaj je sedaj z sindikati?? Revčki bodo ostali brez članarin za delavce pa itak nič ne naredijo!! Svetoval bi vsem,ki plačujete članarine sindikatom nemudoma odstopite saj od teh bednih sindikatov ne boste imeli NIKOLi nič le na vaš rtačun si bodo prirejali zabave!!
BellaCiao
02. 07. 2020 16.34
-4
kapitalizem v vsej svoji lepoti....ko gre dobro so dobički za izbrance in figa za delavce, hej treba je gledati na stroške in ohranjati konkurenčnost...ko gre slabo brcneš delavca v zadnjo plat in naj se znajde....
Qwerty
02. 07. 2020 16.49
+23
In kaj bi ti naredil? Res konkretni odgovor.situacija je taka , posla ni , denarja ni. Imas 50 delavcev ki potrebujejo z davki 100.000€ mesečno. Torej ta mesec 100.000€, drugi še 100, tretji še 100 itd itd pol leta. Kaj konkretno bi naredil?
BellaCiao
02. 07. 2020 17.07
-9
ustavil investicije, ki so v teku....to bi naredil....potem pa ko je mimo in zadeve spilajo imam kader kot se šika...in nadaljujemo z izgradnjo....ampak meni so ljudje bolj važni od trenutnih številk....koliko milijonov pa so naredili profita??? naj sedaj delavce plačujejo iz tega fonda!
Lillija123
02. 07. 2020 18.21
+4
BellaCiao kapitalistov ne zanimajo delavci. Sam dobiček.
nikhrast
02. 07. 2020 16.27
+18
Povejte zdaj kje po svetu pa letališča in letalske družbe ne odpuščajo, pa ukinjajo letalske linije. Ej, če ni kapitala pa ne boš preživel.
BellaCiao
02. 07. 2020 16.35
-11
s tem da Nemčija svoja delovna mesta ščiti do zadnjega
Andree
02. 07. 2020 16.49
+21
to ti misliš,da jih ščiti do konca si pa optimist. BMW v Münchenu Bo odpustil 5000 ljudi. Kaufhof 35.000 Siemens 3000
Andree
02. 07. 2020 16.52
+19
letališče München 2800 in tako dalje. Do konca leta bo v nemčiji zaradi korone službo izgubilo skoraj 2 mio ljudi
Qwerty
02. 07. 2020 16.23
+16
Sedaj ko je problem povsod z delom bi še stavkali. A mislite da bo potem kaj boljše? Da se bo nekdo čudežno premislil? Dajte raje stopit skupaj, se odpovedat 10-15% plači, povedat podjetju da si želite zadevo rešit in bo mogoče šlo. V najslabšem primeru se ne bo nič spremenilo in dobite odpovedi. V najboljšem bi imeli kako leto nižjo plačo in bi imeli še vedno službo. Če se mora delodajalec odpovedat nekaj 100.000€ za vaše plače, lahko se tudi vi odpoveste del svojih plač.
travc
02. 07. 2020 16.12
+14
In kaj zdaj? A ni prodano tujcem.Med vojno in po njej so vse tovarne zaplenili in napodili lastnike sedaj pa so vse kar ni bilo njihovega prodali.Ni kaj jokcat ampak,ko boste sli na volitve pojdite z glavo in ne kar v tri dni.Malo si prej zgodovino poglejte.
TitCankar
02. 07. 2020 16.10
+15
Kdo protestira proti tajkunu Rigelnikuvki je pokradel pol Slovenije in njegovi pokvarjeni potomci, kaj Slovenci sploh vedo ćesa vsega je lastnik in kako kriminalno je prišel do bogastva. Zdaj poskuša kot lastnik term Topolščica katere lastnik je 52% na sprevržen način odkupiti ostali delež od lastnikov za mali denar!
Popcorn
02. 07. 2020 16.06
+23
Predcednik svobodnega sindikata Mirsad Begić, bolj nisko se ne da vec it slovenija zalost kaj smo s to državo nardili...
BellaCiao
02. 07. 2020 16.37
-6
A so važne njegove kompetence ali ime in priimek? če boš rabil vrhunskega kirurga, ki te lahko reši ti bo vseeno kako se piše in še manj od kod je ... samo da obvlada... res smo Poden, da imate nekateri tako miselnost
Malin3
02. 07. 2020 15.48
+7
ŽALOSTNO!!! To vas ne gane,bicikliranje je za vas levičarji.
Perivnik
02. 07. 2020 12.34
+38
Zakaj pa mislite, da je Fraport kupil slovensko letališče? Zato, da bo imel dobiček od tega. A kaj? A mislite, da nam ima napol komunajzarsko državo tako rad?!
TolstojV
02. 07. 2020 11.29
+21
Koga še sploh zanimajo protesti pa lajanje dobro plačanih zgagarjev sindikalistov ki itak samo grozijo potem pa se v hlače podelajo takratko pa kot vedno potegnejo delavci na katerih sindikalni krokarji lomijo kopja!
pa dobr no
02. 07. 2020 11.37
+43
Ja, a ni to zanimivo? Vodilni sindikalisti imajo toliko za povedat, pa vsak ima po 8000 eur plače, ki jo vzame revnim delavcem. Zgodovinsko dejstvo je, da je celo ustanovitelj komunizma Lenin kupoval luksuzne avte Rolls royce. Ravno ta, ki je zagovarjal enakost in podobno - se je vozil v boljšem avtu, kot tisti car, ki ga je vrgel dol zaradi luksuza? A se kdo spomni, kdo je imel luksuzne avte in jahte na Brionih in vile ter denarja kolikor hočeš? Spet tisti, ki so zagovarjali uboge delavce? Sprevrženo. Vedno znova in znova govorijo iste floskule, delajo pa popolnoma nasprotno. In vedno se najde dovolj preprostežev, ki jih tako prepričajo. Pri nas jih v javnem sektorju ne zmanjka. Eni so celo brez hlač.
Pikanajlonca
02. 07. 2020 11.09
+33
Večno so govorili management, management, managenent..Manager..zdej pa imajo sama polomija, sama svinjarija in sam rdeč kupleraj (( Če so jih pa učili razni Maxi, Kovači Menezingerji....Karkoli so komunisti prijeli v roke država, podjetje, narod drek rata. Pa še kar krolijo na FDV in Ekonomiji za propad kmetije je kriv Hlapec ne gospodar..Na celi Ekonomiji in FDV ni niti za eno kavno žličko, razuma, pameti in zdrave kmečke logike..in tam ne boste našli enega normalnega za katedrom..
Tobleron
02. 07. 2020 15.51
+4
BellaCiao
02. 07. 2020 16.38
+0
se strinjam...proti fašizmu in komunizmu...SDS in SD so pa iz istega gnezda
brezcasni
02. 07. 2020 16.40
+3
ha ha vrhunsko napisano,tako da vsak razume,razen tistih ki to nočejo......
pa dobr no
02. 07. 2020 10.48
+49
Komunistom ni nikoli jasno. Naj ustanovijo svoj s.p. Potem naj zaposlijo npr. 5 ljudi in jim plačujejo plačo tudi ko dela ni. Koliko jih bo imelo svoj s.p. še vedno odprt čez 6 mesecev? Noben, ker bo FURS prej zaprl tole. Imajo vse možnosti odpret svoje podjetje in lahko rešijo vse te delavce. Le zakaj tega nihče od levih mostrov ne stori? Saj je enostavno. Pozivam jih, da leve stranke stopijo skupaj in vsak vodilni član odpre svoj s.p. ter reši te delavce. Bo šlo?
pa dobr no
02. 07. 2020 10.50
+36
Lahko jih zaposli preko svojega s.p. tudi novinar in pripomore k rešitvi slovenskih delavcev. Saj ga bo stalo samo 4500 eur na mesec za nekaj delavcev na minimalcu. To pa res ni problem.
BellaCiao
02. 07. 2020 10.47
-9
Ko je promet rastel in se dobički kopičili, so delavci dobili v najboljšem primeru plačane nadure...če sploh? Sedaj, ko je pač kriza, ki jo je ravno tako sproducural KAPITALIZEM, dejmo delavce odslovit? Tako da Brnik me dolgo ne bo videl! Ali boste delali za vse ali pa.....
fortunas
02. 07. 2020 10.46
+34
Eni bi še kar hodili v službo in prejemali plačo, čeprav za njih ni dela.