Slovenija

Pester dan v DZ: prekinitev, obstrukcija, nesklepčnost in hude obtožbe

Ljubljana, 17. 04. 2024 13.50 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Izredno sejo DZ so zaznamovali postopkovni zapleti in prekinitve. Opozicija je najprej želela umik predloga za posvetovalni referendum o uporabi konoplje v medicinske namene z dnevnega reda, zatem pa, da se umakne še predlog za posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Seja je bila zato večkrat prekinjena, tudi zaradi nesklepčnosti. V SDS so kritični do ravnanj koalicije in predsednice DZ, ki da opoziciji omejujeta vzvode, ki jih ima na voljo. Jelka Godec je ocenila, da je v DZ umrla pravna država, Janša pa, da se v DZ posnemajo prakse ljubljanskega mestnega sveta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Spor tudi ob robu zasedanja
    04:21
    Iz 24UR: Spor tudi ob robu zasedanja
  • Iz 24UR: Spor zaradi referendumov
    03:22
    Iz 24UR: Spor zaradi referendumov
  • Iz SVETA: Poslanci DZ o pravni državi
    03:15
    Iz SVETA: Poslanci DZ o pravni državi

Dogajanje na današnji izredni seji DZ so zaznamovali proceduralni zapleti. V SDS in NSi so namreč izrazili nestrinjanje z razliko v postopkih, po katerih sta bila na matičnih odborih obravnavana predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi in uporabi konoplje v medicinske namene ter predlog za posvetovalni referendum glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Pri prvem je koalicija na odboru z dopolnili bistveno spremenila predlagano referendumsko vprašanje, pri drugem pa predsednica odbora dopolnil ni dovolila.

Stranki sta želeli s postopkovnimi predlogi doseči umik ali preložitev glasovanja o predlogih. Seja je bila zato večkrat prekinjena, tudi zaradi nesklepčnosti. Ob 14. uri so vendarle potrdili dnevni red izredne seje DZ, SDS in NSi pa sta napovedali obstrukcijo ob obravnavi predlogov omenjenih posvetovalnih referendumov.

Državni zbor.
Državni zbor. FOTO: Aljoša Kravanja

Kje se je zapletlo?

Odbor DZ za zdravstvo je v preteklem tednu obravnaval dva predloga za razpis posvetovalnega referenduma. V torek, 9. aprila, so člani odbora obravnavali predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki ga je v zakonodajni postopek vložila koalicija. Sejo je vodila predsednica odbora Tamara Kozlovič (Svoboda), ki je prisotne obvestila, da dopolnjevanje predloga v tej fazi postopka ni mogoče. Dopolnila k predlogu tako niso bila vložena.

Čez manj kot teden dni, v ponedeljek, pa so člani odbora za zdravstvo obravnavali predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene, ki ga je v parlamentarni postopek vložila Svoboda. Sejo je vodil podpredsednik odbora za zdravstvo Dean Premik (Svoboda).

K predlogu za razpis posvetovalnega referenduma sta poslanski skupini Svoboda in Levica vložili dopolnila, ki osnovno vsebino in namen predloga za razpis posvetovalnega referenduma po mnenju NSi močno spreminjata. Z dopolnili sta namreč predlog preimenovali v predlog za razpis posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje za medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo. Prvotno vprašanje, ki se je glasilo "Ali ste za to, da bi bila v RS pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena?" pa so z dopolnili spremenili v dve vprašanji, in sicer "Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?" in "Ali naj RS na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?" Kot je na seji odbora pojasnil poslanec Svobode Darko Krajnc, so z dopolnili sledili mnenju zakonodajno-pravne službe DZ.

Ker gre za dodatni oz. nov namen predloga za razpis posvetovalnega referenduma, bi moral predlagatelj vložiti novo besedilo predloga, pa opozarjajo v NSi. Zastavlja se vprašanje, kako lahko kar vložena dopolnila štejejo kot sprememba referendumskega vprašanja. Menijo, da se v opisanem ravnanju Premika kaže zloraba zakonodajnega postopka, ki meče veliko senco dvoma na legalnost in veljavnost morebitnega posvetovalnega referenduma, ki bi bil izpeljan na podlagi neobstoječega predloga, torej na podlagi neobstoječe pravne podlage.

Predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič so pozvali, da skupaj s zakonodajno-pravno službo DZ in predsedniki odborov razjasni, v kateri fazi postopka je v primeru predloga za razpis posvetovalnega referenduma možno vlaganje dopolnil, "saj gre za preveč pomemben postopek, da bi bil prepuščen tolmačenju vsakokratnega predsedujočega". Odbor DZ za zdravstvo pa so pozvali k ponovni obravnavi predloga. Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o konoplji zaradi teh zapletov po mnenju NSi ne more biti obravnavan na današnji seji DZ, zato so predlagali umik te točke.

Urška Klakočar Zupančič
Urška Klakočar Zupančič FOTO: Damjan Žibert

SDS: V DZ je umrla pravna država

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je ocenila, da je v DZ umrla pravna država. "Nemi, gluhi in slepi valjar tepta pravno državo v DZ že nekaj časa," je dejala in dodala, da želi Svoboda "tudi s kršitvami poslovnika" svoje referendumske postopke spraviti na en referendumski dan, to je skupaj z evropskimi volitvami.

Po besedah Janeza Janše so v SDS predlagali, da bi na volilni dan izpeljali tudi referendum o 2. bloku krške nuklearke, pa so jih v koaliciji prepričali, da tako pomembno odločanje zasluži svoj referendumski dan. "Malo poniglavo je, da najprej nekoga prepričaš, da nimamo referenduma o nečem, o čemer obstaja velika politična enotnost, hkrati z volitvami, potem pa sam predlagaš take referendume, za katere misliš, da bodo povečali udeležbo na volitvah in koristili tudi pri zbiranju glasov za kandidate za evropski parlament za vladne stranke," je dejal Janša. Dodal je še, da bo referendum o zakonu o pomoči pri končanju življenja zavajanje volivcev, saj tega z zakonom ni mogoče urediti, ker bi bilo v nasprotju z ustavo, v kateri piše, da je človekovo življenje nedotakljivo.

Godčeva je dodala, da so že prej opozarjali na kršenja poslovnika in da "do tega prihaja zlasti, ko gre za predloge SDS", na enem od odborov so celo omejili razpravo o njihovem predlogu. "Ko sklicujemo nujne seje odborov, predsedniki ne želijo povabiti k razpravi tistih, ki jih mi želimo, ampak sami odločijo o povabljenih," je še naštela.

DZ po Janševem mnenju še tako posnema razprave v ljubljanskem mestnem svetu, kje da župan Zoran Janković s koalicijsko večino omejuje razpravo. "Očitno so redna srečanja med premierjem in Jankovićem pripeljala do vse več posnemanj," je ocenil.

Godčeva in Janša sta opozorila tudi na predlog državnega sveta o parlamentarni preiskavi o poslovanju podjetij Gen-I in Star solar in financiranju Gibanja Svoboda. "DZ mora po poslovniku brez glasovanja ustanoviti preiskavo," je opozorila Godčeva, Klakočar Zupančičeva pa točke ni dala na sejo, čeprav bi po rokih že morala. Janša v tem vidi "eklatantno opustitev dolžnega ravnanja" po kazenski zakonodaji. A ker je v tem primeru prizadet DS, morajo oni odločiti, kako bodo ukrepali, je dejal. "Sprašujemo, koliko ima dejanje koalicije legitimnost, ker gre za eklatantno kršenje pravil," je še pristavil Janša. 

Jelka Godec in Janez Janša
Jelka Godec in Janez Janša FOTO: Bobo

Klakočar Zupančičeva očitke zanika

Klakočar Zupančičeva vse očitke na račun DZ zavrača. "Pavšalno sklicevanje na to, da je umrla pravna država zato, ker pač nekomu politično nekaj ne ustreza, je neprimerno," je ocenila. Poudarila je, da si predsednik DZ ne sme drzniti posegati v odločitve matičnega delovnega telesa. Po njenih besedah bi sicer veljalo pogledati tudi, kakšna je bila glede tega praksa v preteklih sklicih DZ, morda tudi v minulem. "Dejstvo pa je, da na matičnih delovnih telesih poslovnik razlaga predsedujoči, kot predsednica državnega zbora nimam pristojnosti posegati v razlago predsedujočega. Če je do tega prišlo, sta očitno predsedujoča na sejo matičnega delovnega telesa tako razlagala poslovnik," je poudarila.

Tudi umik točke z dnevnega reda seje DZ po besedah Klakočar Zupančičeve ni v njenih rokah. Predlagatelja lahko vpraša le, ali predlaga umik oz. preložitev točke. Kot je spomnila, lahko namreč skladno s poslovnikom DZ umik točke z dnevnega reda pride v poštev zgolj, če se s tem strinja predlagatelj, torej poslanska skupina, ki je uvrstitev na dnevni red predlagala.

Predsednik DZ je na zahtevo tudi dolžan v 15 dneh sklicati izredno sejo DZ in tudi sam ne določa vsebine, je opozorila. Slednjo namreč predlagatelj navede v zahtevi za sklic izredne seje.

Svoboda: Dogaja se politizacija poslovnika DZ

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je dogajanje v DZ glede referendumskih predlogov koalicije pospremil z besedami, da se dogaja politizacija poslovnika DZ. "Osrednje vprašanje današnjega dne je, kdo se boji tega, da ljudje povedo, kaj jim je pri urejanju pomembnih družbenih vprašanj prav in samo za to gre," je prepričan.

Spomnil je, da je bil enak postopek leta 2020 pri investicijah v Slovensko vojsko "in takrat jim današnji predlagatelji niso niti z besedo nasprotovali". Noben poslovnik po njegovih besedah ne predvideva vseh situacij do potankosti in takrat se morajo predsedujoči odločiti sami. "In tako so ravnali tudi tisti, ki so vodili delovna telesa, kajti oni so tisti, ki na sejah tolmačijo in razlagajo poslovnik," je dejal.

Na očitke, da se s preoblikovanjem referendumskega vprašanja pri predlogu glede konoplje širi tudi vsebina, je Sajovic odgovoril, da je "konoplja ena sama". "Ima medicinsko in osebno uporabo in o čem odločamo, o eni sami rastlini, o njenih učinkovinah in različnih možnostih uporabe," je dejal. Po njegovi oceni tako ne gre za širitev vsebine, ampak le za podrobnejše določanje.

"Ravno današnje razprave, napad teh tem, ne po vsebini, po proceduri, kažejo, da so odgovori na ta vprašanja pomembna za vse," pa je odgovoril na Janševe očitke. Odgovori na referendumih pa bodo pokazali, kako naj v družbi ta vprašanja uredimo, je dodal.

"Korektna je bila tudi predsednica DZ, zadeve je pojasnila, razjasnila in vesel sem, da sejo nadaljujemo s pomembnimi temami, kot so zdravniška služba, poplavna varnost in seveda tudi referendumska vprašanja," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (592)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frenk707
18. 04. 2024 12.58
+1
janšizem je postal paničen, ker se boji velike volilne udeležbe na evropskih volitvah,.... gnojišče politične zgodovine kliče.
List.
17. 04. 2024 21.59
-2
Sam sem vesel ,da nisem več levičar
Traktor.
17. 04. 2024 21.55
+1
V Nemčiji spremljamo kaj se dogaja v Sloveniji.
Dark Knight
17. 04. 2024 21.54
+2
Levaki, kakšen je vaš politični program?
Arguss
17. 04. 2024 21.39
+2
Tole vlado vsak normalen delaven človek ne more več resno jemati.
Jožajoža
17. 04. 2024 21.27
-3
joža godec ima danes spet nek svoj dan.
Traktor.
17. 04. 2024 21.17
+3
Arguss
17. 04. 2024 21.45
+0
Baustelle Nemčija hehehehe .Brakedirt pol si le dvojni agent.
Traktor.
17. 04. 2024 21.54
-3
Brakedirt
17. 04. 2024 21.08
-3
poglejte sliko kaj si misli obsojenec ko ona cmoka: koga jaz to placujem hahahahahaha
piu
17. 04. 2024 21.01
+2
Lewac-bavarski........Povej koliko delavna dobe imaš in ti povem kdo si......
Brakedirt
17. 04. 2024 21.02
-9
se enkrat hvala ker ste tako nesposobno zab. iti
Traktor.
17. 04. 2024 21.17
-2
Jožajoža
17. 04. 2024 20.59
+4
sedaj vidite,kako velika je intelektualna razlika med slovenskimi poslanci in janšističnimi .tako, da primitivni sds nam res več ne smejo vodit države.2004-2008 in 2020-2022 so državo spravili v bankrot.
jank
17. 04. 2024 21.03
-3
Jožajoža
17. 04. 2024 20.56
+5
sds sekta je v krizi
TO-91
17. 04. 2024 21.04
+2
Če je kdo v krizi si ti kvadratni joža😜
RevenKapitalist
17. 04. 2024 20.55
-1
Kaksne pokajo v parlamentu lol. V drzavah kjer so legalizirali gonopljo se je delez uporabnikov zmanjsal 🤣 kot da bi legalizirali nosenje orozja in bi se deles takih ki bi ga kupovali zmanjsal. Ce bi v parlamentu sankcionirali vsako laz bi imeli drzavo kot se spodobi zdaj nam pa zakone sprejemajo patoloski laznivci. In se nekaj o Fajonovi. Spodite to zensko iz funkcije ker ta ni zdrava.
Omizje
17. 04. 2024 20.51
+3
če že bere ustavo naj prebira še kazenski zakonik kaj sledi če deluješ nepošteno
Tomvojo
17. 04. 2024 20.49
+2
Najslabši cirkus v zblojeni €U.
Protikomunist
17. 04. 2024 20.46
+5
Po pismenosti sodeč, tisti z dokončano osnovno šolo nočejo v kleti za sendvič in pingo delati.
RevenKapitalist
17. 04. 2024 20.45
+1
Kaj ste to izvolili v parlament je sramota.
Tomvojo
17. 04. 2024 20.50
+4
cefre
17. 04. 2024 21.59
+1
Kdo ste- a nisi volil potem si glavni krivec!
jank
17. 04. 2024 20.41
+4
Ko avtokrat Janša z vsemi lastnostmi govori o diktaturi. Ja, to je SDS demokracija za telebane.
Jožajoža
17. 04. 2024 20.40
+3
janšizmu je prišel kraj.boli jih,izgubljajo,cerkev,tuje službe,argentinski desidenti,ki so vlagali v janšo,sedaj zahtevajo denar nazaj,ker janša NI izpolnil danih obljub.
piu
17. 04. 2024 20.34
-2
Lewaci, skopajte luknjo in se skrite.......
Brakedirt
17. 04. 2024 21.05
-5
mr.poper
17. 04. 2024 20.31
+1
Godčeva pa o diktaturi kaj je ni sram kaj govori pardon mogoče pa ji jje zagrozil da mora tako reči.
Brakedirt
17. 04. 2024 20.33
+0
piu
17. 04. 2024 20.39
+1
Brakedirt
17. 04. 2024 20.46
-2
a mislis da si bolj pameten ce zamenjas nick?
piu
17. 04. 2024 20.48
+3
Brakedirt
17. 04. 2024 20.51
-5
piu
17. 04. 2024 20.57
+4
Brakedirt
17. 04. 2024 21.01
-5