Slovenija

Vrt družine postal vodno zajetje, garaža pa 'struga hudournika'

Ljubljana, 29. 05. 2019 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
/ A.K., Rok Nosan / M.S.
Komentarji
52

Reke, ki so marsikje po Sloveniji prestopile bregove, so povzročile veliko nevšečnosti. V Slovenski Bistrici je vrt družine Gradišnik postal vodno zajetje. Njihova garaža pa se je spremenila v strugo hudourniškega potoka. Meteorna voda je zalila telovadnico Šolskega centra Slovenj Gradec, hujšo škodo pa so preprečili gasilci.

Več videovsebin
  • Animacija: Še bo deževalo
    00:25
    Animacija: Še bo deževalo
  • Iz SVETA: Narasle reke
    02:43
    Iz SVETA: Narasle reke
  • Iz SVETA: Najnižja majska temperatura po letu 1991
    00:47
    Iz SVETA: Najnižja majska temperatura po letu 1991

Že včeraj so poplavile nekatere reke na območju dolenjskega Krasa in na območju Grosuplja. Razlivale so se tudi Gradaščica, Ljubljanica in nekateri njeni južni pritoki na Ljubljanskem barju in Vipava. 

Kot opozarjajo hidrologi pri Agenciji za okolje, bo vodnatost rek v večjem delu države jutri še vedno velika
Kot opozarjajo hidrologi pri Agenciji za okolje, bo vodnatost rek v večjem delu države jutri še vedno velika FOTO: Shutterstock

Vreme bo na zahodu suho, tudi z nekaj sonca, drugod bo oblačno. Občasno bo še deževalo, pogosteje na Štajerskem in v Prekmurju. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1600 metrov.

V Slovenski Bistrici je včeraj popoldne vrt družine Gradišnik postal vodno zajetje. Njihova garaža pa pa se je spremenila v strugo hudourniškega potoka.
V Slovenski Bistrici je včeraj popoldne vrt družine Gradišnik postal vodno zajetje. Njihova garaža pa pa se je spremenila v strugo hudourniškega potoka. FOTO: Kanal A

Kot opozarjajo hidrologi pri Agenciji za okolje, bo vodnatost rek v večjem delu države še vedno velika. Razlivale se bodo posamezne reke v južni, vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Kraške reke bodo čez dan še naraščale, hkrati se bodo povečevale ojezerjene površine kraških polj na Notranjskem. 

Kot napovedujejo na Agenciji za okolje, bo reka Krka čez dan poplavila v spodnjem toku. Večina poplavnih opozoril se širi na vzhod. Tam se lahko razlijejo tudi nekatere reke, kot so Dravinja, Ščavnica, Pesnica, pa tudi nekatere reke v Pomurju.

Za ta čas bo precej hladno, občutek svežine pa bo še dodatno stopnjeval severni veter, na Primorskem zmerna burja. V večjem delu države najvišje dnevne temperature ne bodo presegle 15 stopinj Celzija.

Na ljubljanskem barju pa ni šlo brez znakov za popolno zaporo. Cesto na Igu so morali zapreti zaradi potoka Draščica, ki se kasneje izteka v Ižico.
Na ljubljanskem barju pa ni šlo brez znakov za popolno zaporo. Cesto na Igu so morali zapreti zaradi potoka Draščica, ki se kasneje izteka v Ižico. FOTO: Kanal A

Največ dežja padlo na večjem delu zahodne in južne Slovenije

Največ dežja, med 50 in 100 litri na kvadratni meter, je v zadnjih dneh  padlo v večjem delu zahodne in južne Slovenije. V vzhodni Sloveniji je bilo dežja nekoliko manj, med 20 in 50 litri na kvadratni meter.

Na območju občin Brda, Kobarid, Gorenja vas - Poljane, Majšperk, Poljčane, Maribor, Pivka, Ljubljana, Hoče - Slivnica, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Zagorje ob Savi, Slovenj Gradec in Zavrč je ponoči zaradi obilnega deževja meteorna voda zalivala kletne prostore poslovnih in stanovanjskih objektov. Podrtih je tudi nekaj dreves, sprožila pa sta se dva zemeljska plazova. V naselju Suhorje v občini Pivka je potrebno prekuhavanje pitne vode. 

Aktiviranih je bilo 17 prostovoljnih gasilskih društev ter dve poklicni enoti, skupno 193 gasilcev. 

Hidrološke razmere ob 12. uri
Hidrološke razmere ob 12. uri FOTO: ARSO

Ponoči je zelo narasla tudi reka Sora. Takšno je bilo stanje okoli pol sedme ure zjutraj:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Fotografije naraslih voda nam lahko pošljete na vreme@pop-tv.si

V Slovenski Bistrici je včeraj popoldne vrt družine Gradišnik postal vodno zajetje. Njihova garaža pa pa se je spremenila v strugo hudourniškega potoka. Kot je povedal Darjan Gradišnik, prebivalec Slovenske Bistrice: "Voda je drla. Eno je voda, ki stoji. Eno je pa deroča, tako da je še kakšne predmete od sosedov prineslo." In za vse to je kriv majhen potoček, ki je že danes zjutraj izgledal povsem nedolžno.

V Slovenski Bistrici je včeraj popoldne vrt družine Gradišnik postal vodno zajetje. Njihova garaža pa pa se je spremenila v strugo hudourniškega potoka.
V Slovenski Bistrici je včeraj popoldne vrt družine Gradišnik postal vodno zajetje. Njihova garaža pa pa se je spremenila v strugo hudourniškega potoka. FOTO: Kanal A

Hudič je imel mlade tudi Koroškem. Meteorna voda je zalila telovadnico Šolskega centra Slovenj Gradec, hujšo škodo pa so preprečili gasilci. Še danes dopoldne pa so reke bregove prestopile tudi v Osrednji Sloveniji.

Reka Gradaščica se na večih mestih razliva na cestišče in zapuščat svojo strugo. Razmere pa naj bi se počasi že umirjale. Število vodnih preprek se je namreč zmanjševalo. Vincen Leben, prebivalec Dvora pri Polhovem Gradcu je opisal: "Se je znižala za 10, 15 centimetrov. Bila je že na cesti, sedaj pa ni več." 

Na ljubljanskem barju pa ni šlo brez znakov za popolno zaporo. Cesto na Igu so morali zapreti zaradi potoka Draščica, ki se kasneje izteka v Ižico.

Nevarnost zemeljskih plazov

Zaradi večjih količin padavin v preteklih dneh in napovedanih padavin Geološki zavod Slovenije prebivalstvo v osrednji, južni in vzhodni Sloveniji opozarja o povečani verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije

V četrtek se bodo razlivale reke v vzhodnem in južnem delu države.
V četrtek se bodo razlivale reke v vzhodnem in južnem delu države. FOTO: ARSO

V gorah sneg

Fronta je s seboj prinesla manjšo ohladitev, ki je bila najbolj izrazita na severozahodu države. Proti jutru se je meja sneženja v Julijskih Alpah spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov. Na Kredarici je do 8. ure zjutraj že zapadlo 65 centimetrov snega. Skupna višina snežne odeje znaša 270 cm, kar je največ letos. Dež je zgodaj zjutraj prešel v sneg tudi na Vršiču. 

Meja sneženja se je čez dan ponovno nekoliko dvignila. Popoldne je snežilo do nadmorske višine okoli 1800 metrov.

Zimske razmere na Kredarici.
Zimske razmere na Kredarici. FOTO: Arso

Jutri še oblačno in deževno, nato bo zadišalo po poletju

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: POP TV

Napoved za konec tedna je bolj optimistična. Padavine bodo povsod ponehale in dosegla nas bo razjasnitev. Ob popoldnevih bo nastalo le nekaj kratkotrajnih ploh ali neviht. Občutno topleje bo. Po nedelji bodo najvišje dnevne temperature marsikje presegale 25 stopinj Celzija.

Več o vremenu v vašem kraju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
30. 05. 2019 10.17
+2
Čudno da niso hiše postavili 10 cm od potoka, po možnosti pa še malo vgreznjeno.
Klotilda H
30. 05. 2019 08.52
+1
KONČNO POPLAV OBJEKTOV NE BO VEČ: vlada obljublja zakon, ki bo dovoljeval gradnjo le na območjih brez poplavne nevarnosti!!!
lumpimonster
29. 05. 2019 21.21
-2
Ehhhh iskoriscajo zavarovalnice.....zloo zlooo zlooo dobr vejo da jim bo zalilo sej jih 10x prej opozorijo oni pa nc....pospraujo vredne stvari vrjetn :D
RamzesII
29. 05. 2019 21.09
+2
Hudourniški potok skozi garažo, ta pa odprta na stežaj, potem pa se še čudijo.
JoniBravo
29. 05. 2019 21.04
+1
Upam, da brisaca zdrzi.
JoniBravo
29. 05. 2019 21.04
-1
Upam da brisaca zdrzi.
borec91
29. 05. 2019 20.48
+3
v slo letos ce kaj ne bo ne bo suse kvecemu bo zopet vse premokro
borec91
29. 05. 2019 20.51
+8
in verjetno skozi bol dezevno kot ne tudi lani na notranskem prevec dezja komunalci slabe volje saj ni potrebno zalivat z njihovo predrago vodo ,ki jo crpajo free in z raznimi taksami drago prodajajo
Bott
29. 05. 2019 20.36
-2
Potem pa spet to sonce...katastrofa.
Tedy333
29. 05. 2019 20.35
+22
Eno in isto...sami prebivalci ogrozenih krajev ne smejo sami cistit struge, ko pa poplavi so pa izgovori...noro...banana republika...verjamem da tistim ki niso imeli nic pod vodo ni nic hudega in lahko mlatijo prazno slamo...
cool29
29. 05. 2019 20.21
+27
Pa smo spet pri ciscenju recnih strug ter potokov.... ko ni dezja so okoljevarstveniki proti potem se pa cudijo...
sakala1
29. 05. 2019 20.09
-5
To mašpa prou Borči vprašanje kdo je montirau okna
Manandi
29. 05. 2019 19.42
+61
Le zakaj so na Barju pred mnogo, mnogo leti imeli bajte na kolih..?? Morda bi povprašali Ljubljanskega župana, on tako ne ve zakaj Ljubljančanom pravijo mrenarji pardon žabarji ?? Je iz Srbije ??
luckysss
29. 05. 2019 19.53
+108
Bivališča so imeli na kolih, torej na suhem zato ker takrat še niso obstojale zavarovalnice... Pa tudi televizorjev ni bilo, da bi starega dal v klet in bi ti potem zavarovalnica vsako leto kupila novega... Še sto let nazaj so bile vse hiše v bregu, po dolinah pa polja...in to iz dveh razlogov...ker je bila obdelovalna zemlja cenjena in ker voda ni poplavljala po gričih....Se pravi, naši predniki so bili bistveno pametnejši od nas !!
oježeš
29. 05. 2019 20.16
-16
Že že, samo takrat so imeli lesene kolibe. Pa postavi zidano hišo na lesene kole.
luckysss
29. 05. 2019 20.41
+28
Zidano hišo pač postaviš na betonske nosilce, mar ne....Še bolje pa je, če ne zidaš "v strugi"...
Bofur
29. 05. 2019 21.10
+7
In še zdaj so na Barju mnoge hiše postavljene na BETONSKIH stebričih. Znan je primer trgovca, ki je na Rudniku zgradil supermarket, pa ni upošteval pravil gradnje in se je konstrukcija začela posedati oziroma je začela "plesati". Pa so zadevo morali še enkrat zgraditi, tokrat z upoštevanjem dejstva, da na Barju ni trdne zemljine za oporo ... torej mora imeti vsaka stavba stebriče.
zjolah
29. 05. 2019 21.12
sakala1
29. 05. 2019 19.42
+4
Okna niso od znanega dolenskega proizvajalca a ne🤔
borut_p
29. 05. 2019 19.50
+4
mnenje123
29. 05. 2019 17.21
-4
Ne morem verjet, kako nekateri povzamejo enomesečno dogajanje na določenem območju, v tem primeru Slovenije in trdijo, da GLOBALNEGA segrevanja ni... a vi dejansko razumete pomen besedne zveze GLOBALNO segrevanje? Zatiskat oči je najlažje, it na šiht kot zombi, plačat račune, enkrat smučar enkrat na morje pa mozak na pašu.
Manandi
29. 05. 2019 19.44
-3
Kredit, dva otroka poln kreditov, avto na slino pa razlagat da Globalno segrevanje je ?
borec91
29. 05. 2019 20.46
+9
ti kar bluzi o globalnrm ,ki ga ni zemlja se ohlajuje in pri nas so noci veliko bol hladne kot so bile vcasih kar pa je res je ,da je zascita proti sonca mocno naceta zato ko se sonce pojavi naravnost zge to a je velika zasluga nepotrebnega zracnega prometa ,ko skuri miljone kerozina a pac majo imuniteto in tako smo bol prirocni tisti ,ki kurimo naravna drva da nas lupijo
flatearth
29. 05. 2019 17.18
+25
Mislim, da "naš" ARSO posluje na isti način kot "naš" DARS,
staridida
29. 05. 2019 15.46
+45
Ko je tako vreme, rado dežuje.....
SabincaH
29. 05. 2019 14.36
-22
Globalno segrevanje???
BUONcaffee
29. 05. 2019 14.56
+15
flatearth
29. 05. 2019 17.20
-13
Kako globalno saj dežuje samo v Sloveniji, sicer pa "globus" je en velik na-teg za prvi razred o.š.,
MESE?AR
29. 05. 2019 19.59
+4
BUONcaffee
29. 05. 2019 14.27
+30
Zima zima bela, končno je prišla.
CIGU MIGU
29. 05. 2019 11.43
-5
ali je arso že ugotovil da pada dež ali bo potrebno vsaj ćez okno pogledati
visoki
29. 05. 2019 10.19
-19
kje so zdaj suše zaradi globalnega segrevanja
celjan2
29. 05. 2019 12.20
+20
Al Gorova pravljica za lahko noč. NASA je s iz satelistkih posnetkov ugotovila da se ledena kapa na Antarktiki debeli. še sreča da je spodaj, kajti drugač bi se prevrnili na glavo!
jakec1575
29. 05. 2019 13.33
-7
Absurdistan
29. 05. 2019 14.30
+24
borut_p
29. 05. 2019 19.51
+2
poglej malo južno od ekvatorja pa si boš hitro odgovoril.
94001
29. 05. 2019 20.11
+1