Slovenija

Pestro vremensko dogajanje: poplavljene površine se bodo povečale

Ljubljana/Kranj, 02. 02. 2019 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obilne padavine, ki so zajele Slovenijo, so povzročile precej nevšečnosti. Dež je dvignil vodostaj reke Reke, ki je prestopala bregove na območju Ilirske Bistrice. Vremenoslovci pričakujejo, da se bodo poplavljene površine še povečale.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pestra noč z močnimi nalivi
    02:10
    Iz 24UR: Pestra noč z močnimi nalivi
  • Animacija deževja, ki nas je že zajelo
    00:40
    Animacija deževja, ki nas je že zajelo

Pretoki rek v severni Sloveniji se počasi zmanjšujejo, predvsem v južni polovici države pa do jutri še pričakujemo poraste rek, so sporočili iz Agencije RS za okolje.(Arso). 

Notranjska Reka poplavlja, reki Kolpa in Vipava se razlivata na izpostavljenih mestih. Reka in Vipava bosta največje pretoke dosegli ponoči, reka Kolpa pa jutri čez dan. Predvsem Reka in Kolpa v tem času lahko poplavita na območjih pogostih poplav. Ob močnih lokalnih padavinah se lahko razlijejo predvsem manjši vodotoki tudi drugje v južnem in osrednjem delu države. 

Na območju Ilirske Bistrice se reka Reka preliva na polja

Kot je razvidno iz fotografij in posnetkov, ki jih prebivalci z Ilirskobistriškega že od jutra objavljajo na družbenih omrežjih, reka Reka narašča in se postopoma preliva na polja. Z zalivanjem hiš in dvorišč, cest, vrtov in polj se soočajo prebivalci vasi Kuteževo, Trpčane, Zabiče, Jablanica, Sušak ter Novokračine. Na posnetkih je videti zalite mostove in lokalne ceste.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že pred 11. uro dopoldne so prostovoljni gasilci iz Podgrada odšli na pomoč v bistriški naselji Trpčane in Kuteževo, kjer je meteorna voda poplavila več stanovanjskih objektov in zamašila nekaj odtočnih jaškov. Gasilci so z namestitvijo protipoplavnih vreč preprečili zalivanje objektov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Reka Sava v srednjem toku bo ponoči še zmerno narasla in se razlivala na izpostavljenih mestih, v spodnjem toku pa bo največje pretoke dosegla predvidoma v nedeljo čez dan. Jutri in v naslednjih dneh se bo vodnatost na notranjskem in dolenjskem Krasu povečevala, kraška polja se bodo ojezerila. V času plime v soboto med 21. in 23. uro bo morje poplavljalo najbolj izpostavljene dele obale v višini do 10 centimetrov. Ob jutranji plimi je morje doseglo višino okoli 20 centimetrov nad obalno črto in poplavilo izpostavljene dele obale. Nekaj minut do sedme ure zjutraj je bila v Piranu zaradi povišanega plimovanja sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom za opozorilo na nevarnost. Morje je zalilo piransko punto, rdeči pomol in Kidričevo nabrežje. Zaradi povišanega plimovanja pa je morje prestopilo rob obalne črte tudi v Izoli, voda je zalila Sončno nabrežje.

Dežurna hidrologinja na Arsu Florjana Ulaga pojasnjuje, je tak pretok rek sicer neobičajen za ta letni čas, ne pa tudi toliko padavin, le da je januarja običajno padal sneg in ne dež. "Začetek februarja je lahko zelo dinamičen. Če se spomnimo, se je ravno pred petimi leti v tem času začel žled, ki so mu sledile silovite poplave na Notranjskem. Ni pa zelo običajen trenuten scenarij s toliko snega, dežja in tako visokimi temperaturami, kot smo jim priča te dni," je še dodala.

Razlivanja meteorne vode tudi na Gorenjskem

Okoli pol sedme ure zjutraj je na Plavškem rovtu v občini Jesenice meteorna voda poplavila vozišče. Gasilci Gasilsko-reševalne službe Jesenice so očistili jašek za meteorne vode in s tem omogočili normalen pretok vode. Jašek so zavarovali tudi z varnostnimi trakovi. Nekaj minut čez sedmo uro zjutraj je meteorna voda na Zgornjem Jezerskem zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Na delu so bili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Jezersko, ki so izčrpali vodo iz objekta. O težavah zaradi naraslih meteornih voda pa poročajo tudi z območij Ilirske Bistrice, Tržiča in Slovenj Gradca. 

Vse do nedelje zvečer bo v bližini naših krajev valovila vremenska fronta. Nad Kvarnerjem bodo v soboto zvečer in v noči na nedeljo nastajale nevihte, južni višinski vetrovi pa bodo nato močne padavine v pasovih nosili proti Sloveniji. V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo do nedelje zjutraj predvidoma padlo še od 40 do 120 litrov dežja na kvadratni meter. Na vzhodu države bo količina padavin manjša.

Zaradi visokovodnih razmer ponekod tudi težave v prometu

Po poročanju gorenjskih policistov promet na cesti v Jelendol ovirajo skale. Promet je oviran tudi na cesti med Hrušico in Mojstrano pred počivališčem Topolino. Pod gorenjsko avtocesto med Radovljico in Novo vasjo je zaprta cesta zaradi poplavljenega podvoza. Zaradi podrtega drevja je zaprta tudi cesta Kranj–Jezersko pred prehodom Jezerski vrh. Zaprta je tudi cesta čez Vršič. 

Veliko vode je tudi v strugi v Dovžanova soteski. Voda je včeraj preplavila tudi cesto Nomenj–Log. Na cesti proti Ljubelju je dež včeraj na vozišče nanesel pesek, cesto so med tem že očistili. Gorenjski policisti so včeraj prejeli tudi nekaj prijav, povezanih z zasneženimi cestami in poledico. 

"Voznike opozarjamo na zahtevne vozne razmere in spolzko cesto. Na cesti so lahko pesek, stoječa voda, kamenje, veje in druge ovire. Ponekod na cesti so lahko tudi udarne jame. Vozniki naj vožnjo prilagodijo temu in vozijo strpno ter previdno," opozarjajo gorenjski policisti. 

Za gorenjsko sredogorje in visokogorje trenutno velja velika nevarnost sproženja snežnih plazov. "Zato ne hodite na ta območja in se ne izpostavljajte, ker ni varno. Počakajte, da se razmere umirijo, in preverjajte napovedi pristojnih. Ture prestavite na čas, ko bo varno," so še dodali. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
02. 02. 2019 17.40
+8
Zakaj imamo v Sloveniji toliko problemov z meteornimi vodami...vprašejte sosedu, še bolj preverite..kam ima speljano vodo? Pa župana, ki si zamišlja ali pa je kr že začel zaračunavat skupaj z občinskimi sveti in komunalnimi podjetji odvodnavanje padavinskih voda iz streh...namesto, da bi jim blo v interesu....da iz hribov proti dolini čimpreje dobimo vode in jih mirno odvedemo proti mirnejšim dolinam...vsaj te, ki jim naravno omejujemo normalen raztek po terenu...to so strehe ceste. Je pa tud res, da so tudi obstoječi jaški ob cesta zelo slabo vzdrževani...jest recimo letos skozi poletje ko se te stvari urejajo...nisem videl nobenega ob javnih cestah, da bi se potrudil pa vsaj pogledal kako izgleda odznotrej...po polji pa, no bomo videli sedaj...se je šele začelo, vsem ki jih voda ogroža želim veliko poguma...pa da ga ne bo treba vnovčit
Zmaga Ukrajini ..
02. 02. 2019 18.53
+2
Povsod ista pesem... zamašeni jaški, neočiščeni jarki, ... ko pa pride takšno deževje kot je zdaj, pa nastane problem. Še zlasti, ker domačini ob vodi zidajo škarpe in betonirajo bregove, ko pa potok ob večjem deževju postane divji hudournik, pa pač nastrada tisti, ki nima takšne "zaščite" oz. ki ima pač smolo, da je na nižjem terenu, kjer se hudournik začne razlivati in poplavljati.
Perivnik
02. 02. 2019 20.06
+4
...ker država premalo vlaga v podeželje.
jugatneme
02. 02. 2019 13.21
+30
...nikoli prav, če dežuje moti voda, če sneži motijo plugi na AC, če sije sonce pa bleščanje in Ozon....
TistoPravo
02. 02. 2019 17.56
+2
Če bi ti od soseda žleb zamakou, medtem kot ti njegova hiša in drevesa senco delajo tudi tiste dni ko je sončno..bi verjetn imel prav..da nikoli ni prav. Verjetn ta moj primer ni osamljen, rešuješ pa seveda lahko na sodiščih...medtem pa pada in pada...in ti zaliva temeljne in še kaj
Ramzess
02. 02. 2019 13.05
+4
Zgleda, da je ponekod kar hudo, med tem ko je Štajerska še vedno suha in oblačna, se pa temni.
Andrej55
02. 02. 2019 12.24
+16
še dobro da ne pada sneg, koliko bi ga že zapadlo do sedaj, kdo bi kidal?
Equilibre
02. 02. 2019 12.26
+13
Sputnik
02. 02. 2019 12.48
+21
travc
02. 02. 2019 16.41
+2
jg57
02. 02. 2019 11.37
+14
Še dobro, da je vreme pestro, upam sicer, da ne bo nikjer hudo, da se tudi pri nas kaj dogaja.