Slovenija

Prešiček: Nisem človek, ki bi poniževal ljudi

Ljubljana, 22. 01. 2019 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Še nikoli ni bilo takšnih psihičnih pritiskov na zaposlene kot v nekajmesečnem mandatu Dejana Prešička," pripoveduje dolgoletni uslužbenec ministrstva za kulturo. Med obtožbami so šikaniranje in poniževanje zaposlenih, uporaba službenega vozila v zasebne namene in katastrofalni medosebni odnosi. Prešiček obtožbe zavrača, primer pa preiskuje tudi policija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Prešiček: Nisem človek, ki bi poniževal ljudi
    10:04
    Iz 24UR ZVEČER: Prešiček: Nisem človek, ki bi poniževal ljudi
  • Iz 24UR ZVEČER: Pozivi in opozorila zaposlenih
    03:14
    Iz 24UR ZVEČER: Pozivi in opozorila zaposlenih
  • Iz SVETA: Šarec Prešička pozval, naj pojasni zadeve
    01:24
    Iz SVETA: Šarec Prešička pozval, naj pojasni zadeve
  • Iz 24UR: Prešiček zavrača obtožbe
    03:21
    Iz 24UR: Prešiček zavrača obtožbe

"Upam trditi, da moji sodelavci niso nikoli doživeli tako hudih psihičnih pritiskov kot v zadnjem času aktualnega ministra Dejana Prešička." Tako ostro in brez dlake na jeziku pripoveduje Marko Jenšterle, naš sogovornik z najdaljšim delovnim stažem na resorju, ki je leta 1990 tudi sodeloval pri nastajanju ministrstva za kulturo. Doslej je sodeloval z vladajočimi garniturami vseh strank, a takih razmer ne pomni. V ljudi naj bi leteli celo ključi.

"To so govorice, ampak teh govoric po hiši je bilo veliko. O nesramnem odnosu, da se je drl, da je poniževal. Sodelavke iz njegove pisarne prihajajo objokane," pripoveduje.

Zaposleni se zaradi domnevne strahovlade ministra Prešička in njegovega sekretarja Jana Škoberneta bojijo, še dodaja naš sogovornik. Službeni avto naj bi uporabljala oba, minister sam priznava celo prevažanje glasbenih inštrumentov. Po naših informacijah naj bi mu jih v zasebne namene prepeljali vsaj desetkrat, čeprav voznik menda ni imel takih poklicnih zadolžitev, kar je najmanj vprašljivo.

"Mi smo varuhi javnega denarja. Zaradi tega imamo pogosto probleme, ker ljudje, ki pridejo, naši šefi pa mislijo, da je to njihov denar. In ko se držiš pravil, seveda prihaja do problemov," še pravi Jenšterle in pripomni: moralna stvar vodstva bi bila, da se umakne.

Dejan Prešiček vse očitke zanika.
Dejan Prešiček vse očitke zanika. FOTO: POP TV

Osebna tragedija enega od uslužbencev, ki jo je 'treba preiskati'

Po smrti enega od uslužbencev na ministrstvu urgentno ukrepanje predsednika vlade Marjana Šarca v omenjeni zadevi zahtevajo tudi pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa). V ponedeljek so na premiera naslovili pismo, v katerem so zapisali, da so pretreseni ob tem dogodku in "skrajno nestrpni do slehernega posega v varno, zdravo in spoštljivo delovno okolje. Do konca preziramo trpinčenje/šikaniranje/mobing na delovnem mestu".

Šarca so pozvali, da je treba do potankosti raziskati tragičen primer in "v kolikor gre za neprimerno in zavržno delovanje – ustrezno reagirati, tudi v smeri razrešitve ministra. Z njegovim nesprejemljivim postopanjem nas je že poprej seznanjalo članstvo."

Šarec Prešička pozval, naj pojasni zadeve

Šarec je nato danes na Prešička naslovil pismo, v katerem ga poziva, da se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva za kulturo. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, ta od pristojnih tudi želi, da ga obvestijo o ukrepih, ki jih je ministrstvo sprejelo za preprečevanje, odpravljanje in obvladovanje primerov nasilja, trpinčenja, nadlegovanja in drugih oblik psihosocialnega tveganja na delovnih mestih, ki jih predvidevajo zakonske obveznosti ter uredba o ukrepih za varovanje dostojanstva zaposlenih v organih državne uprave. Na ministrstvu morajo predsedniku vlade tudi oddati poročilo o morebitnih prijavah mobinga na delovnem mestu v zadnjih petih letih.

Dopoldne so se od sodelavca z desetminutno tiho komemoracijo čustveno poslovili v avli.
Dopoldne so se od sodelavca z desetminutno tiho komemoracijo čustveno poslovili v avli. FOTO: POP TV

Minister zavrača očitke

Prešiček je za TV Slovenija povedal, da se je s Šarcem že srečal, podal pa bo tudi pisno izjavo. Pogovor je imel tudi s sindikatom Glosa. "Iskreno sem jih vprašal, kaj je tisto, kar sem naredil narobe, če je kje moja krivda, ki vseeno menim, da je ni, da nisem nič takšnega storil," je povedal minister. Napovedal je še, da bodo organizirali zbor delavcev, na katerem naj bi "vzpostavili dialog", da si povedo, "kaj se je dogajalo in zakaj je prišlo do tega tragičnega dogodka".

Popoldne je Prešiček stopil pred kamere in dejal, da jih je zadeva zelo pretresla, a da "absolutno ne čuti nobene odgovornosti, da bi s kakšnim svojim dejanjem vplival na dejanje, ki se je zgodilo". Kot pravi, tudi ni oseba, ki bi nadirala in metala ključe, na ministrstvu pa je šele štiri mesece, kar "ne more vplivati na odnose tako, da bi se odnosi tako spremenili".

V oddaji 24UR ZVEČER pa je Prešiček dejal, da ni človek, ki bi poniževal ljudi, je pa človek, ki zahteva, da se določene naloge opravijo in ki pričakuje neke rezultate, kar pa zna skomunicirati na dostojen način.

Policija preverja sum kaznivega dejanja

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so na podlagi medijskih objav začeli s preverjanjem razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Če bodo razlogi za sum dejanja potrjeni, bodo pričeli s predkazenskim postopkom ter o zadevi obveščali pristojno državno tožilstvo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brejceljcek
29. 01. 2019 10.58
Vsi odstopajo,samo Berdaj na SZ je nedotakljiv.To kar vse smo prebrali v medijih.On ostaja nedotakljiv.Niti toliko morale nima da bi odstopil sam,tako kot Presicek
bmwgs
24. 01. 2019 22.01
+1
Človek se še sedaj, ne zaveda kakšna oseba je .
korintos23
28. 01. 2019 15.27
+1
Minovak
23. 01. 2019 18.13
+8
Nobene dileme ni, da imajo uslužbenci prav, le tistega, ki bi povedal resnico, čaka noga. Vemo samo to, da se za oblast levičarji niso ustavili nikjer, kajti oblast za njih pomeni polnjenje žepov in biti glavni. Šibek človek pa lahko hitro podleže mobingu in stori usodni korak, kakor ga je ta in ni dileme, kdo je kriv.
NA LEVO ni OK
23. 01. 2019 17.17
+8
Gospodu ministru bi bilo potrebno zamenjat kakšno črko v priimku, potem mu bi priimek še bolj ustrezal.
NA LEVO ni OK
23. 01. 2019 14.57
+9
Za bivše poslance, ki nimajo drugih služb je zavetišče na ministrstvu za kulturo, služba pa " sekretar". To je SD-jev način zaposlovanja svojih...
jung
23. 01. 2019 12.50
+3
Pa saj ni nikjer definirano za kakšno kulturo je on minister ;)
NA LEVO ni OK
23. 01. 2019 12.46
+13
SD- komunistični način upravljanja s človeškimi viri. Je to zadovoljiv komentar, prejšnji je bil izbrisan, pomenil pa je isto.
zagor2
23. 01. 2019 12.41
+3
Ja, pa je minilo spet eno lepo dopoldne ob kavici s prijatli, prebiranju in pisanju komentarjev. Upam, da nisem komu preveč dvignil pritiska, ker me je moral celo dopoldne miriti z brisanjem komentov. Kaj češ, tak je to; 100 ljúdi - 100 čúdi pravijo.
Karantanija
23. 01. 2019 11.34
+11
Če mečeš ključe kot hrano živalim in vpiješ nanje - ja, kaj pa je to drugega kot poniževanje!?
julij19
23. 01. 2019 11.04
+5
Zakaj se zaposleni bojijo povedati javno kaj se dogaja,če bodo tako nadaljevali se bo vse še samo stopnjevalo,sedaj je treba ukrepati in glasno v javnost povedati,če se mobing dogaja.Po toči zvoniti je prepozno.Če so složni jih noben minister pa naj bo še tako pomemben ne more in ne sme ustrahovati,zato je treba javno glasno in jasno povedati,kaj se dogaja,če bi povedali takoj ko se je začelo,bi njihov sodelavec,mogoče še bil med njimi.
Hrenko
23. 01. 2019 10.21
+14
ni človek, ki bi poniževal ljudi? že izgleda lopov, kaj šele dejstvo da je v SD
ćurkl
23. 01. 2019 10.08
+15
Seveda ne bo priznal. Jaz tudi ne bi, če bi mi grozil "zavod za zaposlovanje". Zdaj so na vrsti sodelavci. Oni bi se morali izpostaviti, pričati pred komisijo, zastaviti svoje stolčke, ... no, zdaj pa že fantaziram. Ostalo bo pri "rekla-kazala".
KrTakoNeki
23. 01. 2019 10.20
+5
Absolutist 1
23. 01. 2019 09.46
+13
Značilna poza levega pola,gleda te v oči in ti laže,čeprav vsi drugi pravijo da je vse to kar se je dogajalo resnica.Da je vse to res se vidi koga je pripeljal na ministrstvo za državnega sekretarja,nikogar drugega kot neizvoljenega na volitvah tovariša Jana Škoberneta.Ta OSEBEK JE LANI PRIVLEKEL HRAM DEMOKRACIJE človeka Shamija,frizerja iz Sirije,ki bi moral biti po vseh pravnomočnih odločbah sodišča izgnan iz Slovenije.Vsi ti dogodki so plod izigravanja rezultata volitev in nasilni prevzem oblasti z državnim udarom je danes viden na vsakem koraku te vlade.
etul
23. 01. 2019 09.23
+28
Prvo Pikalo zdaj Presicek, tak kot sem rekel pred kratkim SD leglo pokvarjenosti.
graf
23. 01. 2019 08.52
+28
Če mu dokažejo šikaniranje zaposlenih ...bo ta tut pobegnil v penzijo ?
etul
23. 01. 2019 09.42
+20
FMI1203
23. 01. 2019 08.39
+30
Evo ti kultura: ključe mečeš po svojih ljudeh, na to jih pa še nadiraš... sram nej te bo Prešiček. Lepa beseda, lepo mesto najde. Zdaj pa imaš sr..a...nje Take je treba takoj odpustit, pa takoj ven... nimaš kej delat, če se ne znaš obnašat...
M_teorija
23. 01. 2019 08.32
-7
#Marko Jenšterle (Kranj, 1958) je leta 1982 na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo pri mentorju dr. Dimitriju Ruplu diplomiral iz novinarstva.# Hm, se bo treba kr na Marjana zanest, kaj je resnica in kaj ne!?
etul
23. 01. 2019 09.29
+2
Kaj hočeš povedat? Da Rupel dolgoletni clan LDS ni vredu?
Eastman
23. 01. 2019 08.30
-12
Sem zamenjal že kar nekaj služb, imel sem že kolerične šefe, tudi zdaj ga imam ampak sem mu sam postavil meje in super shajava. Sem pa imel tudi že primere sodelavcev, ki so preobčutljivi. S takimi je potrebno biti potrpežljiv in jim najti primerno delo.
tron3
23. 01. 2019 08.28
+14
A ta model, sploh ve kva je kultura, po frisu sodeč, je bolj primeren za kakšno vaško veselico, kjer bi mu štose govoru Šarko vrli. Drgač pa bomo 4 leta poslušal, da bo Šarkolin zahteval skoz neka pojasnila, kot da ne ve, da je kot mandatar in predsednik Vlade prav on predlagal na opravljanje ministrske funkcije, zato se postavlja vprašanje, če hoblar sploh vedel, kdo bo vse v njegovi ministrski ekipi.
SenecaLucius
23. 01. 2019 08.32
+31
Šarec ga ni predlagal, temveč so predlagali v SD. On pa lahko sedaj da predlog za njegovo razrešitev, a novega ministra bodo zopet predlagali v SD!
tron3
23. 01. 2019 08.44
+4
Seneca iz tvojega zapisa je za razbrati, da aktualni predsednik Vlade sploh ne ve, kdo je v njegovi ministrski ekipi????? in da njegovo odgovornost prenašaš, na politično stranko. Ja bravo, čestitam zelo modro razmišljanje.
Acohonda Majhonda
23. 01. 2019 08.25
+39
v obraz pogledaš takoj se vidi