Slovenija

Zaradi ohladitve v noči na četrtek nevarnost pozebe

Ljubljana, 05. 04. 2023 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi ohladitve bodo v četrtek zjutraj najnižje jutranje temperature od –8 do –1 stopinje Celzija. Možno je pričakovati povečano tveganje za morebitne poškodbe zaradi pozebe na kmetijskih rastlinah, so opozorili na Agenciji RS za okolje (Arso).

Kot so pojasnili, bodo ponoči razmere za ohlajanje idealne. Ozračje se bo umirilo, obenem bo noč jasna, zračna masa pa se ne bo bistveno ogrela. V četrtek zjutraj bo tako skoraj povsod po Sloveniji temperatura padla pod ledišče, zato obstaja nevarnost pozebe.

Čez dan bo pretežno jasno, najvišje dnevne temperature pa bodo od 9 do 13 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi so odvisne od same rastline in drugih dejavnikov, so že prejšnji teden ob začetku hladnega vala pojasnili na Arsu. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin.

Medtem ko ponekod marelice že zaključujejo cvetenje ali so že odcvetele, kot je to na primer na Vipavskem, so breskve, češnje in višnje že v polnem cvetenju. Zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta ter v stadiju volne, jablane in hruške pa večinoma v fazi brstenja in prehajanja v fazo odpiranja brsta.

Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne faze, še posebno, če bodo trajale več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, kakšno stopinjo več mrazu še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že minus ena stopinja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
06. 04. 2023 18.04
.se pravi adijo moja prva runda graha
flojdi
06. 04. 2023 18.05
.ampak cudi me da se tudi posajen bob noce prikazat
PomisliNaSonce
06. 04. 2023 08.30
Preveč mokra lanska jesen, zima in začetek pomladi..posledično preveč umetnih otoplitev, in ker je skoz tud močilo med temi otoplitvami so temperature v kombinaciji z vlago bolj v plus. Ko je toplo, je tako z več vlage pretoplo in rastline začnejo prehitro delat, tudi v zemljo je tako stanje ne samo v ozračju...ko je prehladno, je tudi zmrzal zaradi mokre zemlje in napolnjene podtalnice bolj izrazita in tako se tudi mraz potencira.