Slovenija

Lepe zgodbe tudi v težkih trenutkih: na pomoč bodo priskočili prostovoljci

Grosuplje, 13. 01. 2022 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mark Vidrih
Komentarji
12

Z enakimi težavami in strahovi kot v šolah se te dni soočajo tudi v slovenskih vrtcih. Zaradi okužb in odrejenih karanten v številnih vrtcih v pedagoški proces že zdaj vključujejo študente, svetovalne delavce in celo organizatorje prehrane. Da je tudi v najtežjih trenutkih možno najti lepe zgodbe, pa pravijo v Domu starejših občanov Grosuplje, saj se je za pomoč pri oskrbi – če bo ta seveda potrebna – povsem prostovoljno javilo že 25 občanov Grosuplja.

Tvegani stiki, prostovoljna samoizolacija, tudi hujše oblike covida. V mnogih vrtcih je ta trenutek odsotnih že več kot trideset odstotkov zaposlenih, so zaskrbljeni v Skupnosti vrtcev Slovenije.

"Nekateri zaposleni ostanejo na bolniški tudi več kot tri tedne in v takem primeru je zelo težko zagotavljati najnujnejše oblike prisotnosti strokovnih delavk na delovnem mestu," pravi Janja Bogataj iz Skupnosti vrtcev Slovenije

In medtem ko so kadrovske luknje v preteklosti krpali s pomočjo dijakov in študentov, je teh zdaj na voljo le za vzorec. Še dodatno težavo pa predstavljajo neodgovorni starši: kot pojasnjuje Bogatajeva, se najdejo tudi takšni, ki otroka v vrtec pripeljejo kljub okužbi v družini.

"Prav posebej bi apelirala, da se ob okužbi v družini res poskrbi za spoštovanje vseh teh ukrepov, da se potem okužbe ne širijo še dodatno in se ne prinašajo v naše ustanove," je dodala Bogatajeva. 

Vrtec
Vrtec FOTO: Shutterstock

O zapiranju vrtcev ta hip sicer še ne razmišljajo, za najbolj kritične situacije pa pretresajo ukrep skrajšanega odpiralnega časa. 

Od najmlajših pa k najstarejšim. O kadrovskih težavah poročajo tudi iz Doma starejših občanov Grosuplje. Direktorica DSO Grosuplje Metka Velepec Šajn pove: "Prešli smo na 12-urni delovni čas, naša naslednja poteza bo prerazporeditev ostalega kadra, to je kadra iz skupnih služb in iz kuhinje, v nego."

In če tudi to ne bo zaleglo, bodo na pomoč priskočili prostovoljci, v enem tednu se jih je Rdečemu križu javilo kar 25."Kar dosti je mlajših, ki so še zaposleni, tako da bo to mogoče predstavljalo tudi kakšno težavo za delovni čas, nekaj je tudi takih, ki so samozaposleni, pa so napisali, da se bodo prilagodili,"  je povedala Anica Smrekar , sekretarka RKS, območno združenje Grosuplje.

Velepec Šajnova je zaključila: "Jaz sem samo ponosna in vesela, da živimo v takšni občini in da imamo v lokalnem okolju takšne ljudi, ki so tako številčno pripravljeni priskočiti na pomoč, za katero bodo zaprosili, če bo naenkrat odsotnih najmanj dvajset odstotkov zaposlenih."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
13. 01. 2022 21.46
+1
Zato so bile včasih delavske knjižice , ki so imele te podatke o prostovoljnem delu ! Ali kakšno drugo obliko dela ; ki se je vpisalo v delovno knjižico ?! S tem vpisom si pravico uveljavil pri zato birokratskem pultu in z ustreznim obrazcem!
Pobrita srnica
13. 01. 2022 21.43
+6
Ce pogledamo place, smo ze dejansko skoraj vsi prostovoljci 🥴, neprostovoljno 💁‍♀️
Con-vid 1984
13. 01. 2022 21.36
+6
Ne bluzite, nihče ne dela zastonj
SPECnutZ
13. 01. 2022 21.31
+1
Še dobr da primankuje, cene bi nam že tratili človekove pravice..
batom@pinkponk.com
13. 01. 2022 21.26
+1
Za vse zdravstvene in socialne delavce ki manjkajo bi blo treba objavit, ali so cepljeni ali ne. V stevilkah seveda, ne poimensko. Pa da vidimo, ali zdravniki verjamejo znanosti ali ne. In svojim ladtnim besedam ali pa govorijo eno in delajo drugo.
komarec
13. 01. 2022 21.21
+5
Sinoči sem gledal parodijo Kreka na Nova TV 24 na temo kovid. Pa pravi, da smo nekateri v srednjem veku, ker ne zaupamo znanosti. Govoril je kaj vse znanost zmore in, da je res vse skupaj ne razumljivo za kaj tako nezaupanje. Pa bi človek postavil malček drugačno vprašanje. Veliko ljudi veruje v boga, ki ga znanost še ni dokazala. V katerem veku potem živijo verniki? A se znanost s tem kaj ukvarja?
Delavec_Slo
13. 01. 2022 21.19
+2
Zavod za zaposlovanje je poln zdravih!
nik500
14. 01. 2022 09.14
Mislis da vsi na zavodu lahko opravljajo delo nege v dso. Za to delo potrebujes medicinsko izobrazbo kot osnova potem pa ostalo.
NenaS
13. 01. 2022 21.10
batom@pinkponk.com
13. 01. 2022 21.10
+2
Te "lepe zgodbe" so odraz nesposobne, pokvarjene in razsute drzave in njenih institucij. Hvala vam vrli "osamosvojitelji", dobro ste opravili razgradnjo. V bistvu ne bi smelo bit prostovolcev, naj odgovorni resujejo kakor vejo in znajo, sami so to zakuhali.
Antena
13. 01. 2022 21.08
+6
Zavod za zaposlovanje pa poln. Ajoj a moramo res podpirati te lenuha ?
MUNGATUMBA
13. 01. 2022 21.05
+5
Včeraj pa tole: Doslej so se sicer v javnosti pojavile ideje o obvezi cepljenja zdravstvenih delavcev in zaposlenih v socialno-zdravstvenih zavodih.