Slovenija

Profesorji zaradi petminutne zamude dijake pustili v Piranu

Ljubljana, 05. 10. 2018 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
195

Profesorji ljubljanskega srednješolskega centra PET so dijake tretjega letnika odpeljali na izlet v Piran. Skupina 11 dijakov je ob povratku s kosila, ki so si ga morali sami priskrbeti, pet minut zamudila na avtobus. Ta je odpeljal brez njih, telefonski klici dijakov pa niso zalegli. Profesorji se niso hoteli vrniti. Učitelji so se na zahtevo staršev in vodstva šole dijakom naposled opravičili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikandra
08. 11. 2018 09.36
+2
Spoštovani komentatorji, razumem vaše zgražanje nad zamudo dijakov, saj bi le-ti morali upoštevati dogovor glede časa odhoda. Vendar, če prav razumem, so bili ti dijaki mladoletni in predstavljajte si, da bi se pa kateremu kaj zgodilo, kar vsekakor ni nemogoče. Učitelji, pa jim je prav ali ne, so s tem, da so dijake peljali na izlet, prevzeli odgovornost za njihovo varnost. In niti slučajno jih ne bi smeli pustititi same v Piranu. Sicer pa je šlo za večjo skupino dijakov in za samo pet minut zamude in bi se lahko vsekakor dogovorili. Dijake se lahko kaznuje na drugačen način.
Novi uporabnik
11. 10. 2018 12.35
+3
Čist po pravici priznam da je folk v srednjih totalno neresen. Verjamem da jih majo profesorji zadost, ker nimajo nekih vzvodov za vzpostavitev discipline. Vzgojni ukrep je pa samo papir, če ma dijak dobre starše ga bodo discipliniral, če nima tega je samo list papirja oz. onesnaževanje okolja.
Neopredeljeni
09. 10. 2018 16.29
+5
Pravilno. Na obali od nas od malega naučijo, da prevzemamo svoje odgovornosti. Da ne bodo ljubljančani še edine mevže v slo ostali?
Kobra2013
09. 10. 2018 12.41
+40
Sem mama dijaka, oz. dijakov. A veste kaj vam povem? Če dijak, ki je v 3. letniku star 17 let, ni sposoben prevzeti odgovornosti za to, da bo pravočasno na dogovorjenem mestu, potem se svet tukaj in zdaj neha! Če so znali klicat PO zamudi, bi lahko poklicali tudi PREJ in obvestili - ej, prfoks, mi zamujamo! Cela zgodba je kransa ilustracija totalnoin popolnoma zgrešenega sistema! Ni rkiv tisti, ki je pravila prekršil, opravičuje naj se tisti, ki se je pravil držal!!! BOLNA BOLNA DEGENERIRANA DRUŽBA!!!! Bi razumela, če bi šlo za 7letne otročke, govorimo pa o SEDEMNAJSTLETNIH KONJIH IN KOBILAH, ki mnogi že imajo vozniški izpi (med drugim!) in znajo cele noči prežurat zunaj ne da bi starši vedeli, kje, s kom, kdaj in kako. Tukaj se pa zdaj delajo neka revšeta in boščke - pa učitelj, ki je spoštoval pravila, se mora opravičevati dijaku, ki jih ni. Katastrofa! Resnično - KA TA STRO FA! Če bi mene moj klical, da so ga pustili tam, naj pride domov kot ve in zna. Če ne zna spoštovat pravil, naj nosi posledice! Absolutno podpriam učitelje, da se niso vrnili! Kdaj se bodo ti večni infantili naučili reda in tega, da so pravla za to, da se jih spoštuje, ne zato, da se jih krši?!?! Nikoli! Ob takem vodstvu odraslih - NIKOLI! Ker jim vedno znova sporočajo samo to, da so oni kralji sveta, pravila pa so za rit obrisat! Zdaj jih nazivate "otroci" - jim upate to rečt v petek zvečet, ko vam bodo ti isti "otroci" zabrusli samo, koliko denarja jim morate dat? Ko se vas ne tiče, kam gredo, s kom bodo, ker so tako rekoč "odrasli" - in dejansko SO! Samo za vse, TUDI ZA DOLŽNOSTI, ne samo za pravice, ampak tega ne bodo doumeli, dokler jim tega starši ne bodo uveljavili in najprej sami tega dojeli! 3 moji otroci - zdaj že odrasli, so šli skozi gimnazijo. 1 skozi tehnično, 2 skozi klasično, zadnji otrok je v 2. letniku. Prevandrali so pol Evrope v srednji šoli, od Francije, Nemčije, Anglije, Irske, Belgije, do Grčije in Turčije. Prvo pravilo v 1. letniku je bilo - NE ČAKAMO! Si ne predstavljam, kako izpelješ 3 dnevno strokovno ekskurzijo, če že na odhodu čakaš. Tudi - zakaj bi?! Za mene je to že stvar spoštovanja, da drugih ljudi v dobi vseh mogočih komunikacij ne pustiš brez pojasnila čakat. Seveda se zgodi - vse živo se zgodi. Pokličeš, poveš, obvestiš. 11 primerkov, ki jim je telefon priraščen v čelo, ni znalo pravočasno poklicat in obvestiti KOGARKOLI v tem istem avtobusu?! Pffffff...... višek! Noben se mi ne smili, pa če peš pridejo iz Pirana ali pa dol ostanejo. Edini, ki se mi smili v tej zgodi, so tisti trije učitelji, ker so žrtve nesposobne ravnateljice, nesposobnih staršev in do nezavesti razvajane "indigo" mularije.
DuhSaSjekirom
07. 10. 2018 08.36
+64
Sem kar stoprocenten da je vec kot kriva razvajena otrocarija. Ne mladina. To so odrasli razvajeni otroci. Ne odobravam sicer dejanja prpfesorjev ker je rahlo neodgovorno puscat otroke za katere si odgovoren. Vendar. Da vec profesorjev pride do odlocitve da pusti otroke na tak nacin je po.moje bil temeljito dober razlog da jim je tsko ptrkipelo. Ponovno uvest obvezno sluzenje vojaskega roka - to kar se ze zacenja dogsjst po drugih drzavah. Imamo degenerirano mladini. Cele genracije so izgubljene i pomehkuzene brez odgovornosti, zasanjene, sfantazirane, nesposobne skrbet zase. Cast izjemam in izjemnim starsem.
Karantanija
06. 10. 2018 20.58
+19
Tu ni kaj. Starši zaupamo otroke šoli, vzgojiteljem, učiteljem in prav je, da nam jih, tako kot so jih odpeljali, pripeljejo tudi nazaj. Če je bilo kaj narobe, pa naj drugi dan dobijo ukor! Varnost je prva!
Karantanija
06. 10. 2018 20.52
+14
Profesorji še niso nikoli zamudili v razred ali v šolo? Se zgodi,kajne?
Karantanija
06. 10. 2018 20.49
+18
Ni bilo prav, da so zamudili in ni bilo prav, da jih niso profesorji počakali. Profesorji so odgovorni za dijake, predvsem na ekskurzijah in izletih, saj so v tretjem letniku še mladoletni. Z dobro voljo in spoštovanjem eden do drugega bi bila zadeva rešena brez hude krvi. Sploh v današnjih časih, ko ima imajo vsi telefone, to dejanje ni primerno in tudi vzgojno ni.
mocha
06. 10. 2018 20.44
+55
Grdo od vodstva, da v tem primeru ni stalo v podporo svojim zaposlenim, še bolj sramotno pa od staršev, da so zahtevali opravičilo učiteljev. Zopet se je pokazalo, kako malo se danes ceni učitelje in spodbuja avtoriteto. Pa sigurno ni šlo za 5 minut, logičen izgovor dijakov...
kapljač1
06. 10. 2018 19.49
+27
Ko enkrat pride do tega da se učitelj mora učencu opravičevat, veš da bo takšen mulo jutri zadet in zdrogiran znal priti celo v šolo na pouk. Starši pa bodo krivili učitelje.
kapljač1
06. 10. 2018 20.00
+1
Je pa pustiti zamudnike , ki si jih dobil, da boš nad njimi bdel vso pot tja in nazaj, zelo slaba odločitev. Bi celo rekel prepotentna. Do tega pride, ko kompleks manjvrednosti, čez noč postane kompleks večvrednosti. Kolega Cerar je tu zelo pripomogel, sploh pa kolegica Brenčičeva. ( se je zgodilo, kot ko "kmečki sin", ki mu je štala bila svet, pride za policaja v velemesto, misli, da mora v posteljo spat oblečen celo v uniformi, da bo bolj opazen, pa iz sveta naredi štalo"),
kapljač1
06. 10. 2018 19.01
-3
Cerarjevi so to!
štrekeljc
06. 10. 2018 15.17
+54
V tretjem letniku so mulci stari 17 let. Reci ti enemu takemu, da je še otrok! Po zakonu so sicer res še mladoletni, ampak na uro pa menda že znajo pogledati! Ampak tem se je itak fučkala ura, naročili so še eno rundo, češ: bodo prfoksi že počakali. In so naredili povsem prav, da jih, mulce nevzgojene, niso! Zaradi zamude bi se morali opravičiti nevzgojeni mulci, ne pa prfoksi!
AlojzBodre
06. 10. 2018 14.53
+59
Imam otroka ( 15 let ) športnik, slo reprezentant. Če bi na tekmo zamudil samo minutko bi bil diskvalificiran, če bi igral v ekipi bi zaradi minutke bila diskvalificirana cela ekipa. Tega ne počne. Ja, pa še to. Vzgajal sem ga jaz ne pa računalniške igre in mobitel.
Luther
06. 10. 2018 15.04
-11
Ubogi otrok. Tako kot dosti drugih mora izpolnjevati neuresničene želje očeta. Pretirana disciplina ubija kreativnost. To so spoznali v mnogih kreativnih firmah. Ta otrok bo ali vrhunski športnik ali nič. Prevelik riziko.
AlojzBodre
06. 10. 2018 15.30
+48
Luter, vaš komentar je trditev na pamet. Neuresničene želje očeta. Ne bo držalo. Sam sem bil dolga leta direktor v zasebni firmi, ki je začela z 4 zaposlenimi in se razvila v firmo z 1000 zaposlenih. Osnova uspeha je bila vizija, kreativnost, doslednost, pozitivni odnosi, poštenost, .... Zelo malo neurisnjičljivih želja in ciljem mi je ostalo. V svojem prvem komentarju pa sem predvsem želel poudariti potrebnost po pravilni in pravočasni vzgoji z namenom pomagadi mladostniku za formiranje zdrave in sposobne osebnosti.
Larissa13
06. 10. 2018 14.25
+35
Spoštovani profersorji. Vem da je res težko poučevat to mladino, predvsem, če so njihovi starši bolj ambiciozni kot oni sami, vendar ob vseh teh stavkah ki jih je namenil vaš sindikalni vodja, vseeno potrebno vzetii v zakup, da je današnja generacija dijakov drugačna kot smo bili mi. Tisti, ki se ne more soočiti s tem, naj zamenja poklic. Če dobi v odgovornost mladoletne osebe, jih mora znati tudi obvladati , čeprav v sodelovanju z starši - tako vsaj naj bi bilo. Se strinjam, da so taki mulci ki nikogar ne poslušajo, pa saj so bili že kdajkoli prej, odvisno je od učitelja, ki jih ima na "grbi". Dejstvo pa je, da taki kot so dijaki, so tudi taki profesorji, ki niso dorasli svojim nalogam. Vendar pa... če bi bila to obratna vloga, pa bi proferor zamujal, bi ga kolegi prav gotovo počakali... Tem šolarjem, ki so zamudili, da se prav gotovo najde še kakšna kazen kasneje. Če pa ne morejo pogruntat mulcev, je bolje, da sploh ne delajo z njimi.
bossanoga
06. 10. 2018 14.20
+18
Edino prav so naredili, samo škoda, da so se opravičili di(v)jakom, ker tega niso vredni.
kaoslovenac
06. 10. 2018 14.09
-3
Hm,hm vse profesorice in učiteljice ki jih poznam nimajo urejenega družinskega življenja, prav tako z njimi v pogovoru ne opazim logičnega razmišljanja, možno, da jaz ne razmišljam prav...?!
METKA102
06. 10. 2018 14.25
+7
Povej mi s kom se družiš in ti povem, kdo si.
Ramzess
06. 10. 2018 14.38
-1
Če bi učitelji in profesorji razmišljali logično, šola ne obstala, če vojaki, ne bi bilo vojn, torej, sistem noče takih ki mislijo sami, še manj logično in razumsko.
lambert
06. 10. 2018 14.06
+33
Ta POP TV je cisti poden. Kao nova afera ... In povedati je potrebno, da so si dijaki morali sami placati malico ... in to na ekskurziji ... Sorry poden od prispevka. Se bodo ze zmenili.
jafalical
06. 10. 2018 14.02
+76
Kaj je z nami folk...v kaj rinemo? Polh je spodaj lepo in jasno zapisal.To so poceli tudi moji sosolci, tisti neotesani, brez vrlin in manir in so se molil, da njihovim doma ne povedo, ker bi bilo joj.Danes je zgleda vse toi drugace.O.k. jih ne bi smeli pustiti tam, ker so v njovem varstvu...ampak je slo ziher za vec zamude, kljub predhodnim opozorilom...in o.k.jih ne bi smeli pustiti.Ampak eni in isti namerno provocirajo, namerno iscejo tezave.Dolga leta nazaj smo tudi mi bili na ekskurziji, uciteljo so povdarjali ze tri dni prej, kako se ne sme zamuditi...in se vedno so, je nekaj njih namerno, res namerno zamudilo...in mi sosolci smo vedeli, da bo tako.Pustili smo jih tam, saj smo imeli po urah narocene oglede muzeja.Vrnili smo se po kakiksnih dveh, treh urah tod mimo in jih pobrali.Te ki so namerno zamudili so se kako molili, prosili ucitelje da ne povejo doma.Kaj pa danes berem...kot da nimajo odnosa, obcutka...če je bilo dogovorjeno da morajo biti tocni, kaj pa osnova bontona, da poklices 15 min.prej sosolca in sporocis zakaj se bo zamudilo.Obup, ko berem neke komentarje...pa mladoletni, pa v njovi odgvornsoti, pa jim zaupas...pa kaj je z nami folk.Temu mladoletniku se dviguje med nogami, pojstle si ne znajo pospraviti, ne znajo se umit...in vi tako zagovarjate mularijo, ki to namerno pocne.O.k. so zamudili se v gostilni s kosilom, ampak to danes je mozno sporociti...kaj se razburjate na ucitelje.Kaj se gremo, kje nam kaj ni jasno v kaj razvijamo nase otroke??
Ramzess
06. 10. 2018 14.40
-20
Učitelj bi v svojem razredu naj poznal učence, naj znal presoditi komu lahko zaupa, da gre sam, komu ne in ga mora spremljati. Očitno tega ni.
mocha
06. 10. 2018 20.54
-5
Al83
06. 10. 2018 13.53
-72
Prvo, kot prvo niso profesorji ampak učitelji. Ker so opustili mladoletne, katerih varnost jim je bila zaupana, bi pa morali tudi kazensko odgovarjati na sodišču, tako da upam da bodo starši šli v tožbo. In če bi kaj takega storili v privatnem sektorju, bi že zdavnaj izgubili službe ali pa bili odstavljeni iz položaja, ker pa so v javnem sektorju neranljivi se jim ne bo zgodilo nič, kar bo dobra spodbuda še drugim učiteljem, da ravnajo podobno.
trdovrat
06. 10. 2018 17.23
+6
Bibosan
06. 10. 2018 13.51
+57
Verjetno je bila zamuda dijakov samo kapljica čez rob