Slovenija

'Zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov se ne bo zaprl noben zdravstveni dom'

Ljubljana, 08. 11. 2022 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
29

Zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov se v Ljubljani ne bo zaprl nobeden od zdravstvenih domov, je zagotovil ljubljanski župan Zoran Janković. V Ljubljani problematika pomanjkanja zdravnikov traja že dalj časa, trenutno po njegovih besedah manjka 12 družinskih zdravnikov, brez zdravnika pa je v prestolnici 15.000 posameznikov.

Pomanjkanje zdravnikov in zdravstvenih delavcev je velik problem, ne le v ZD Ljubljana, ampak v vsej Sloveniji in Evropi, je na novinarski konferenci povedal župan.

V ZD Ljubljana je sicer po njegovih besedah zaposlenih približno 250 zdravnikov, dodatnih 120 pa je koncesionarjev, brez izbranega zdravnika pa je približno 15.000 Ljubljančanov. "Muči nas to, da imamo 30.000 bolnikov, ki imajo svojega zdravnika pri nas, nimajo pa stalnega prebivališča v Ljubljani," je povedal. Dodal je, da ima zdravnika v Ljubljani približno 100 ljudi iz Brežic in več kot 4000 takih, ki trenutno bivajo v tujini.

Leta 2021 je Zdravstveni dom Ljubljana zapustilo 11 zdravnikov, letos 22, ki so odšli v pokoj ali v "druge službe, kjer imajo ugodnejše pogoje". Zaposlilo pa se je 15 zdravnikov.

Janković je dejal, da bi bila ena od rešitev, da študente medicine, ki so njihovi štipendisti, še enkrat povabijo na delo v ZD Ljubljana. "Razmišljamo še, da bi podeljevali tudi dodatno štipendijo v ZD Ljubljana, pod pogojem, da bi delo tu opravljali še vsaj pet let po koncu specializacije," je povedal. Po Jankovićevih besedah bi morali omogočiti tudi dodatno plačilo dežurstev.

Druga rešitev pa bi bila, da k vrnitvi pozovejo upokojene zdravnike. Čakajo pa tudi, da država spremeni zakonodajo o znanju slovenščine, da bi lahko zaposlili zdravnike z območja nekdanje Jugoslavije, je dejal Janković.

Po njegovih besedah se noben zdravstveni dom ne bo zaprl. Opozarja pa, da je treba ločiti, kaj dela mesto in lokalna skupnost in kaj država. "Naša naloga je, da poskrbimo za infrastrukturo," je povedal. Ob tem je spomnil na načrtovano gradnjo zdravstvenih domov Jarše in Metelkova.

Janković je dejal, da ZD Ljubljana vodi "izjemna direktorica", ki je zahtevna in ve, koliko časa zdravnik potrebuje za posameznega bolnika. Poudaril je tudi, da vodstvo ZD Ljubljana uživa njegovo popolno zaupanje.

V enoti ZD Ljubljana v Fužinah so pred kratkim odpoved dali trije družinski zdravniki, en zdravnik pa je že dalj časa bolniško odsoten. Bolniki imajo težave z dostopom do zdravil, ki jih nujno potrebujejo, medtem pa v nobeni od enot ZD Ljubljana družinski zdravniki ne sprejemajo novih bolnikov, so poročali v oddaji Svet.

Na problematiko se je ob robu obiska v Bruslju odzval tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Težave s pomanjkanjem družinskih zdravnikov ne bodo usmerjeno reševali s posameznimi zdravstvenimi domovi, pač pa sistemsko, je dejal.

Konec oktobra sprejeti zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva sicer s 1. januarjem 2023 za dve leti vzpostavlja pravno podlago za vzpostavitev ambulant za osebe brez izbranega osebnega zdravnika. Vključitev zdravstvenih delavcev v tovrstne ambulante bo prostovoljna. Bešič Loredan prve rezultate ukrepa pričakuje marca prihodnje leto.

Ob tem je odgovoril tudi na vprašanje glede ponedeljkove razrešitve direktorja Splošne bolnišnice Celje Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja bolnišnice Franca Vindišarja, ki ju je svet zavoda razrešil zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov. "Svet zavoda je tisti, ki je opravil svoj del naloge, sam kot minister pač na to ne vplivam in nisem vplival," je dejal Bešič Loredan.

Vindišar je za Radio Slovenija po seji sveta bolnišnice povedal, da je "bila politična eksekucija uspešna". Vindišar in Svetelšek sta odstopni izjavi, ki sta ju podala po izbruhu afere, v ponedeljek sicer preklicala.

"Šlo je za izsiljeno odstopno izjavo s strani ministra. Temu so nasprotovali tako strokovnjaki s področja kakovosti in varnosti na področju zdravstva kot strokovni svet z izjemo enega člana in vse ugotovitve opravljenih nadzorov," je za Radio Slovenija še dejal Vindišar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

visoki
09. 11. 2022 14.32
zokija ne briga za zdravstvo v ljubljani,ker on ne hodi v javno zdravstvo,ampak vse k privat,tako je,če imaš denar in se delaš socialnega
User2369190
08. 11. 2022 19.47
+4
Vsi plačujemo zavarovalne premije. Zato bi morali tožit ZZZS, da omogoči zdravstvene storitve kakor ve in zna. Ali pa nehamo plačevat premije. Potem bi se hitro nasle rešitve. In mislim da drugače niti ne bo šlo.
nagec123
08. 11. 2022 19.02
+3
Poznam primer: Ko je učitelj šole vožnje zamenjal službo, je moral prejšnjemu delodajalcu povrniti stroške izobraževanja. Ne pravim,da je to narobe ampak poglejte zdravstvo...
daiči
08. 11. 2022 19.05
+2
to se u privat gospodarstvu pogosto dogaja, tko da nisi nč novga povedal...
daiči
08. 11. 2022 19.06
+3
ponavad če te dajo na kak zunajen izobraževanje morš podpisat da morš pol u firmi bit n let, drgač morš vrnt stroške izobraževanja...
Pomurc
09. 11. 2022 20.48
+1
Saj isto velja za zdravnike. Po končani specializaciji se morajo zaposlit v javni zdravstveni mreži, drugace vracajo sredstva.
Kollerik
08. 11. 2022 19.02
+0
Na bolniške sestre ste spet pozabili...
komarec
08. 11. 2022 19.00
+6
Zanimivo, včasih smo šli k dotarju brez najave, bili sprejeti in pregledani. Dobili recepte za zdravila ali pa napotnico, če je bilo potrebno. Pregled pri specialistu se ni dolgo čakalo kakšen dan mogoče teden odvisno od nujnosti. Od nekdaj je veljalo da se zdravnik splošne medicine posveti pacientu cca 10 minut. Danes te odpravi po telefonu v dveh minutah. Zanimivo, so ratali ti dohtarji pa dobri da vedo že po telefonu za diagnozo brez da vidijo pacienta.
daiči
08. 11. 2022 19.09
+5
te diagnoze po telefonu......so manj točne k če sam u googl napišeš simptome pa ti pol googl napiše diagnozo...sprobano
tutifon
08. 11. 2022 18.57
+4
Kot v podjetjih, tukaj imaš ŠTIPENDIJO POD TAKIMI IN TAKIMI POGOJI......VZAMI ALI PUSSTI. Ko podpiše pogoje, STROGI NADZOR in varovalka, če ne izpoljnjuje pogodbenih zavez.....VRATI PARE. PIKA.
giovanni2
08. 11. 2022 18.56
+5
Če Janković obljublja, potem bo. Kopali se bomo v Ljubljanici, in vsak bo imel svojega osebnega zdravnika.
tutp
08. 11. 2022 18.55
+10
Marsikaj.ne smem napisati. Razlog neznan. JANKOVIČ....1.) Nelateri plačano za delo Stožic niso dobili. Ni jih več. 2.) Noben posel ne.mine brez kuverte. Noben !!!!!!!!!!!!!!! 3.) V Ljubljani je včeraj predavala na seminarju oseba, ki je iskana s strani FBI. Ni.normalno tole. 4.) Neka gospa farmacevtka je dobila službo v lekarni. Na kakšen način le ?????????????????
Snoopy-Charlie
08. 11. 2022 18.55
+5
Ljubljančani v Brežice iz Brežic pa v Ljubljano?! Sej niste normalni, da ne govorimo o tem, da se je v Ljubljano priselilo polno tujcev, ki so prav tako okupirali vse zdravstvene domove. Mi, ki živimo v Ljubljani vse življenje bomo pa morali iti ali k privatnikom ali pa se bomo po novem sami zdravili. Hvala lepa za tako svobodo in ravno minister za zdravje bo govoril, on ki je največji privatni zaslužkar.
tutifon
08. 11. 2022 18.55
+1
Povsem easy, UKINITEV KONCESIJ, LOČITI PRIVAT ZDTAVSTVO OD DRŽAVE, ....DONE. Naj si profitrarji sami vzgajajo lastni strokovni kader ! V svojih crk...nih šolah. Klavzule uvest za medicinarje, ki se izobražujejo na naših žuljih, potem nam pa žulje zdravijo.....JAOOOOO, vsi gremo v pogubo !!!!!
komarec
08. 11. 2022 18.52
+4
Da so nekateri ostali brez osebnega zdravnika niso oni krivi, torej na urgenco.
Stoenka
08. 11. 2022 18.54
+1
*Violate*
08. 11. 2022 18.52
+9
Phahahahahah, Jankovic obljublja. Realnost je pa kaksna? Ce ne bo zdravnikov, drucga kot zaprtje ne bo mozno. Njegove resitve pa studenti, upokojenci in juzni sosedje. NORO! Student nima pojma o pojmu, ko pride do prakse; upokojenci so svoje oddelal; juzni sosedje pa...kako se bomo sporazumeval? Se bomo mogl v lastni drzavi prilagajat njihovemu jeziku in znanju, ker njim ne bo treba znat slovenscine? Ocitno bodo v ZD Fuzine hodili zgolj "juznjaki", ki jim slovenscina ze tako predstavlja drugi jezik (tudi mladini). Pa vam govorim zgolj iz vidika nekoga, ki dela v zdravstvu in pridejo k nam juzni pacienti, ki ne razumejo niti najbolj osnovne slovenscine. Lepo bo vidt to potem v zdravstvenem zargonu. Jaz ne razumem njih, oni pa ne mene, pa smo vse resil. 😆 Konec koncev pa nobene tople vode niste odkril; javno zdravstvo je pri nas dokoncno umrlo leta 2019. Sedaj se gre zgolj za tepez mrtvega konja in megle za narod; v realnosti pa vecina zdravnikov odslo, se velika vecina jih je v odhajanju, ostala bo pa pescica, ki bo konstantno stavkala, kar vam pove dovolj, kje tocno so prioritete. Na pacientih in zdravljenju pac ne. Kvaliteta temu primerna.
daiči
08. 11. 2022 19.16
+0
južni dohtarji bi blo že fajn da bi pršli, komunikacija ni tak problem, a problem je k jih naša dohtarska kasta ne mara, ker bi jim razvrednotl delo...pa nadur nebi eni več mogl po 300 nabit..na mesc
Stoenka
08. 11. 2022 18.50
+2
Zdaj ,ko imamo našo svobodo bo vse ok
daiči
08. 11. 2022 18.53
+6
Ja vse je okej, sam elehtrika je tolk draga da se fabrkam ne splača laufat več, drgač je pa vse okej, javn sektor si medrugim viša plače, tko da ja, vse je ok...
Wolfman
08. 11. 2022 18.49
+5
Ni zdravnika, ni zdravil.
SlepiSlovenc
08. 11. 2022 18.47
-3
Itak da ne. Še preveč jih je.
tutp
08. 11. 2022 18.44
+10
Gospod Jankovič sigurno ne bo ostal brez. Pa še volitve za župana se bližajo. Narod pa pred ambulantami stoji in začudeno gleda v vrata zdravnikov. SLOVENSKA UPOKOJENKA...v sredo ni dobila 200 eur. Nima za dom. Nima za protezo. Energetski bon ni dobila. Digitalnega pa izgubila. Pa še do zdravil za kronično bolezen NE PRIDE ENOSTAVNO. Sramota.
tutp
08. 11. 2022 18.41
+13
Zdravstvo. 2 leti med epidemijo ni bil nihče zdravniško odsoten, ter dal odpoved. 2 leti niso delali nič. Dodatke dobili. Sedaj treba delati in hop odpoved. En zdravnik dobil 80.000 eur kovidnega dodatka. KLINIČNI CENTER.....v garaži avti...audi, mercedes, audi, bmw, audi....samo še Bentley fali. BITENC MLC med epidemijo zaslužil 11 mio eur. Vidim ga v BTC. Marko vozi 2 novi S klasi.in Bentley bel nov. Na tablici piše....emil frey. KIRURGIJA FABJAN.....Kranj. A še.nimate dovolj??? A še.ni dovolj???? Tukaj pri nas v bs3 zavarovalnice gradijo novo zdravstveno.ustanovo. Pri Soči. Samo privat. Bogovi v belem??? Zaslužkarji. IN NIČ DRUGEGA. Dno.dna. Do bolanih ljudi v Sloveniji.
daiči
08. 11. 2022 18.47
+1
Ja, na en stran bogatenje od dnarja zbranga u zdravstvu(baje 4 MDR eur), na druh stran pa pravjo da so čakalne vrste, ker je tega dnarja zbranga premal za vse preglede in posege.
daiči
08. 11. 2022 18.49
+4
U nemčij so dohtarji dobival po 500 eur dodatka na mesec, pr nas pa eni po 10k eur korona dodatka na mesec...zato pa sam grozijo da bojo šli vn z države, ne gre pa skor noben.
AZ64
08. 11. 2022 18.51
+1
AZ64
08. 11. 2022 18.40
+6
Jih bo jankec uvezel od dol
Kaveljc
08. 11. 2022 18.35
+16
Dom se ne bo zaprl, a mi ostajamo brez osebnih zdravnikov.40 let so mi trgali za zdravstvo od plače in nisem potreboval zdravnika, sedaj ko pa sem upokojen in potrebujem zdravnika, pa me obvestijo, da sem administrativni pacient.