Slovenija

Zaradi pomanjkanja vode v zadrževalniku Vogršček kmetje ne morejo zalivati

Šempeter pri Gorici, 01. 07. 2021 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V času najhujše suše so pridelovalci zelenjave v spodnjem delu Vipavske doline ostali brez vode za zalivanje iz zadrževalnika Vogršček. Zaradi sanacije zadrževalne pregrade je akumulacija popolnoma prazna. Na sestanku so zato iskali rešitve, ki bi odjemalcem zagotovile dovolj vode za zalivanje.

Zaradi dotrajanosti zadrževalnika in obstoječega namakalnega sistema so po dolgih letih obljub v lanskem letu začeli s prenovo. Na ministrstvu za kmetijstvo, ki vodi sanacijo, so ob podpisu pogodbe za izvedbo prenove obljubili, da zaradi sanacije uporabniki namakalnega sistema ne bodo ostali brez vode.

Vendar se je v teh sušnih dneh zgodilo ravno to, saj so morali vodo po obilnih spomladanskih padavinah najprej izčrpavati, sedaj pa zaradi povečanega namakanja v zadrževalniku Vogršček ni več vode. Po spomladanski pozebi sadnega drevja, ki bi bila lahko ob oroševanju sadnih dreves veliko manjša, bodo brez pridelka morda ostali tudi pridelovalci zelenjave.

Zadrževalnik vode Vogršček
Zadrževalnik vode Vogršček FOTO: POP TV

V začetku tedna so v skladu kmetijskih zemljišč napovedali, da bodo morali zaradi pomanjkanja vode zapreti namakalni sistem. Ob tej napovedi so se odzvali ogorčeni pridelovalci zelenjave. Velikih pridelovalcev je v spodnjem delu Vipavske doline okrog deset, manjših pa okrog sto, je ob robu današnjega sestanka za medije povedal državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Anton Harej.

Danes so se dogovorili, da bodo vsaj minimalne količine vode za namakanje zagotavljali s prečrpavanjem vode iz severnega dela Vogrščka, ki je še poln, ter s črpanjem vode iz reke Vipave. Po interventnem zakonu, ki so ga pripravili na kmetijskem ministrstvu, o njem pa bodo morali razpravljati in glasovati še v državnem zboru, bodo vsem uporabnikom namakalnega sistema iz Vogrščka letos odpisali plačilo za uporabo namakalnega sistema.

Harej je povedal še, da bodo sadjarjem, ki so ostali brez letošnjega pridelka, namenili enkratno plačilo zaradi izpada prihodka. Pridelovalci zelenjave se sprašujejo, kaj lahko ta trenutek storijo, da bi sušo omilili, saj je škoda že nastala. Prav tako jih zanima, kako bodo pripravljeni na naslednjo morebitno pozebo ali sušo, če zadrževalnik Vogršček še ne bo v uporabi. Državni sekretar je povedal, da sanacijska dela na Vogrščku potekajo po načrtih, tako da bodo predvidoma končana v postavljenem roku 18 mesecev, to je prihodnjo pomlad.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HolaDWBH
01. 07. 2021 19.39
Če ni bilo Šinigoja, ki je bil takrat predsednik izvršnega sveta RS in je kot domačin naredil vse za ta projekt, bi danes Vogrščka ne bilo. Kako se je pa po izgradnji poskrbelo za vzdrževanje tega objekta, je pa drugo vprašanje. Danes je slika podobna. Imeli bi, krili stroške pa ne.
taurus111
01. 07. 2021 18.44
+2
Zemljarić je zgradil Vogršček, Janša ga je izpraznil, ljudje naj se znajdejo kot vejo in znajo, najboljše z puškami....
dante
01. 07. 2021 16.17
+0
bazeni komunalnih odpadkov in blata so polni, lahko z njimi zalivate + tega vam še plačajo 117 evrov na tono, če vzamete še blato