Slovenija

Zaradi Pomurcev napovedal odstop

Gornja Radgona, 12. 05. 2008 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prometni minister je napovedal odstop, če bo pomurski odbor vztrajal, da mora biti do konca avgusta zgrajena celotna avtocesta.

Prometni minister Radovan Žerjav
Prometni minister Radovan Žerjav FOTO: POP TV

Minister za promet Radovan Žerjav je napovedal odstop, če bo pomurski avtocestni odbor vztrajal, da mora biti do konca avgusta zgrajena celotna avtocesta med madžarsko mejo in Mariborom. Takšna je od danes zahteva odbora, ki sicer od konca avgusta napoveduje zaporo za tranzitni promet na državni cesti med Dolgo vasjo in Mariborom.

Odbor za spremljanje gradnje avtoceste v Pomurju je na današnji seji ministru Žerjavu, predstavnikom ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za promet ter Družbe za avtoceste v RS predstavil zahtevo, da mora biti celotna trasa omenjene avtoceste končana do konca avgusta.

Če celotna trasa ne bo narejena, Pomurci predlagajo, da bi za tranzitni promet usposobili le eno stran avtoceste in usposobili eno cev predora Cenkova, ki bi prav tako služila tranzitnemu prometu. Od tega, kot je poudaril koordinator odbora Anton Kampuš, prebivalci ne odstopajo, saj so razmere ob tej cesti postale nevzdržne.

Pomurska avtocesta
Pomurska avtocesta FOTO: POP TV


Minister Žerjav je bil nad zahtevo zelo presenečen, saj je do zdaj veljal dogovor, da bo do konca avgusta zgrajen prekmurski krak med Beltinci in Pincami, štajerski krak med Vučjo vasjo in Lenartom pa do konca oktobra, kar so podpisali njegovi predhodniki. Tudi tehnično ni mogoče zagotoviti tolikšnih količin asfalta, da bi zgradili celotni odsek, je dejal Žerjav.

Prometni minister je ob tem zatrdil, da ob taki zahtevi ni izhoda in da bo v tem primeru odstopil. "Ne bom se pustil izsiljevati, ne izvajalcem ne komu drugemu," je bil odločen minister, ki je pred tem pojasnil, da prav zdaj potekajo težavni pogovori z izvajalci, saj želijo dodatek pri ceni zaradi predčasne izgradnje avtoceste v tem delu države. Rok za dokončanje prekmurskega kraka je namreč december, za štajerskega pa celo januar.

Ker odbor vztraja pri zahtevi in napoveduje zaporo na državni cesti, je minister obljubil, da bodo v tednu dni dobili odgovor, če je njihova zahteva sploh tehnično izvedljiva.

Na seji so govorili tudi o sanaciji poškodb zaradi tovornjakov na državni cesti in izvajanju kratkoročnih ukrepov ob tej cesti, s čimer je odbor zadovoljen.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
03. 08. 2008 09.09
jJaz pa podpiram vse dobro misleče ljudi.Tudi ministra Žerjava le z eno izjemo.Pri vinjetah ga je polomil.Ni pošteno,da morajo državljani ko gredo na avtocesto enkrat ali dvakrat plačati vinjeto tako kod tisti ki avtocesto uporablja vsaki dan.Za upokojence je to krivično in apeliram na ministra Žerjava,da napako popravi tako,da vinjete uvede tedensko,mesečno poletne in letne.Tako ima vsaki primeren izbor.
tinie100@email.si
13. 05. 2008 15.47
Pozdrav, Strelka! Življenja v LJ res ne poznam a ti kar verjamem da je stanje ob konicah neznosno kakor tudi po vseh prestolnicah po svetu. To življenje pač ni za mene, podeželskega fanta vajenega razgleda in svežega zraka (pa tudi MB smoga :) ). Mislim da Jankovič dela premike v pravo smer za rešitev teh problemov. Kakor tudi Kampuš za rešitev pomurja, štajerske in cele SLO pred tovornjaki. Kampuš hvala ti! Podpiramo te in stojimo za tabo! Tudi tisti dan dopusta za zaporo ceste je že dogovorjen, ker ne verjamem da bo drugače možno kaj doseči. Opozarjamo pa že več kot 4 leta, komaj smo dosegli vikend zaporo, ki je sedaj po dolgotrajnih obljubah v veljavi. A glej ga zlomka država v vsem tem času pregovarjanja in neuspešnega iskanja alternativnih poti ni poskrbela za počivališča. Tako so šoferji so prisiljeni živeti v nehumanih pogojih. Glede hiše zaradi katere gradijo tunel, pa takole: Če je vsako pogajanje neuspešno, razlastninit, odvzet zemljo po polovični od najprej ponujene cene (ki jo dobijo vsi ostali, ki se ne "upirajo")! Sliši se sicer kruto, a če upoštevamo koliko stane "zamuda" pri gradnji avtoceste in dejstvo da bodo sedaj živeli dobesedno na(d) avtocesti, kar dobra rešitev! Bi jim pa seveda morali prej ponuditi nadomestno bivališče (verjetno jim tudi so, a niso sprejeli). Morda kar zgraditi novo na kakem drugem kosu njihove zemlje, če se že ne morejo ločiti od dediščine! Vsaj koliko jaz vem so v Radgoni nekateri prišli do novih hiš na ta račun (Tuš, Hofer, Lidl)! A so se tudi tukaj našli junaki ki jim je ljubša domačija sredi trgovinskega središča in vrveža. Ti pritrjujem: Debili!!! In res v Slo JE možno da zaradi 1 družine gradimo tunel in to z 1 letno zamudo zaradi pregovarjanja ki ni obrodilo sadov. Tukaj odstop ministra Žerjava ne bo pomagal in ni smiseln sedaj pred volitvami! Pa sem drugače vse prej kot zagovornik te vlade! LP
Ro-Zy-YoZi
13. 05. 2008 14.28
Strelka a si na DARSU v službi :), pa brez zamere :)
strelka23
13. 05. 2008 14.08
Tinie100 vsaj bi res tisti hribček razrinili ampak najprej se pojdi ti pogajat z debilom,ki ima hišo na hribčku.Vidim,da si zelo slabo seznanjen z problematiko(Milena,Igor oziroma oče...)In veš zaradi slednjih dveh se je gradnja začela eno leto pozneje.Cesta Maribor-M.Sobota je res porazna ampak jo kar nekaj let vozim vsak dan ob konici.Gre in tudi tistim v LJ ob prometnih konicah ni nič bolje.Je že res,da je splošno preveč pleha na cesti.Zastoji so ob konicah tudi v tako majhnem mestu kot je Ljutomer.Ni tovornega prometa ampak sem bila poslovno sedaj en mesec tam in ti lahko garantiram,da ob dveh rabiš petnajst do dvajset minut da prevoziš štiri kilometre.
Ro-Zy-YoZi
13. 05. 2008 12.24
tinie100@email.si
13. 05. 2008 11.37
Zanimivo: Očitno je bila samo napaka na refresh funkciji! Se opravičujem za podvojen komentar!
tinie100@email.si
13. 05. 2008 11.35
20 bagerjev (okoliških privatnikov) bi tisti hribček razrinilo v enem tednu, ampak butli smo in bomo ostali in zakaj ne bi komplicirali, če se da! Tunel?! Samo služili bi radi! Zidar, Primorje, SCT, ... En slabši kot drugi! Naročnik, vlada! Boli njih! Saj je davkoplačevalski denar! Sem iz okolice in ne govorim na pamet! 40km v eno stran, 1h vožnje. Povprečje? Na relaciji MB-MS 40Km/h!!! Kot da ne bi bilo alternativnih poti za ves ta tranzitni promet!! Pa da ne bo kdo mislil da pretiravam, preizkusite sami, priporočam petek (prejšnji teden sem potreboval kar 1,5h pa ni bilo kake nesreče na cesti ali kaj podobnega). Pa še to, tisti ki se vsakodnevno vozimo, molimo da pridemo živi in v doglednem času skozi Lenart in ne da bi prišli skozi G.Radgono. Zastoji v GR se pojavljajo zadnji mesec, ker so dela na/ob cesti. Gradijo nameč pločnik in kolesarsko stezo. Seveda spet na balkanski način, 20 cm dvignjeno iz tal in vsakih par metrov dovozna pot do hiš. Kolesar pa Juhuhu če rito-stres po kao kolesarski stezi! Ministra Žerjava pa naprošam naj se enkrat zapelje domov (prekmurec) po glavni cesti in z 3-7 let starim avtomobilom razreda ki se najbolj prodaja v sloveniji (clio, polo, corsa, punto, ...) in ne z novim A6 3.0TDI ter osebnim šoferjem. Pa naj vozi po pravilih in ne da spremstvo (tuaregi) ogrožajo promet in prehitevajo kot da vozijo samega Tita. Ceste so popolnoma uničene. Avto 3 leta star z 75.000 prevoženimi km pa že ima uničene končnike, rokice, sprednji most-puše, amortizerje,... Ne verjamem da bodo v 2 letih po odprtju HITRE ceste (in ne avtoceste) kaj s prstom mignili in popravili magistralo. Govorim glede na prekmurje, kjer je že več kot leto odprt kos Vučja vas - MS, NUJNIH popravil magistrale pa od nikoder. Bodo prej šli najprej širit in nato popravljat novoodprto avtocesto! I Feel sLOVEnija. Ja vsak dan v hrbtenici in tazadnji plati. Pa v denarnici! Pa da ne-bo kdo mislil da krivim ministra Šturma. On ni čarodej da bi čez noš pričaral "AVTOCESTO" ali odčaral tranzitni promet na druge relacije. Državljani bomo potrpeli, pa naj bo to do Avgusta, Oktobra, Decembra 2008 ali Januarja 2009! Samo preživeli pa ne bomo vsi do takrat!
hinko.murovec@siol.net
13. 05. 2008 11.17
Kakšna škoda, pa ne če on odstopi, ampak, ker tega ne naredi kompletna vlada. LP
tinie100@email.si
13. 05. 2008 09.52
20 bagerjev (okoliških privatnikov) bi tisti hribček razrinilo v enem tednu, ampak butli smo in bomo ostali in zakaj ne bi komplicirali, če se da! Tunel?! Samo služili bi radi! Zidar, Primorje, SCT, ... En slabši kot drugi! Naročnik, vlada! Boli njih k***c! Saj je davkoplačevalski denar! Sem iz okolice in ne govorim na pamet! 40km v eno stran, 1h vožnje. Povprečje? Na relaciji MB-MS 40Km/h!!! Kot da ne bi bilo alternativnih poti za ves ta tranzitni promet!! Pa da ne bo kdo mislil da pretiravam, preizkusite sami, priporočam petek (prejšnji teden sem potreboval kar 1,5h pa ni bilo kake nesreče na cesti ali kaj podobnega). Pa še to, tisti ki se vsakodnevno vozimo, molimo da pridemo živi in v doglednem času skozi Lenart in ne da bi prišli skozi G.Radgono. Zastoji v GR se pojavljajo zadnji mesec, ker so dela na/ob cesti. Gradijo nameč pločnik in kolesarsko stezo. Seveda spet na balkanski način, 20 cm dvignjeno iz tal in vsakih 5 do 15m dovozna pot do vsake hiše. Kolesar pa Juhuhu če rito-stres po kao kolesarski stezi! Ministra Žerjava pa naprošam naj se enkrat zapelje domov (prekmurec) po glavni cesti in z 3-7 let starim avtomobilom razreda ki se najbolj prodaja v sloveniji (clio, polo, corsa, punto, ...) in ne z novim A6 3.0TDI ter osebnim šoferjem. Pa naj vozi po pravilih in ne da spremstvo (tuaregi) ogrožajo promet in prehitevajo kot da vozijo samega Tita. Ceste so popolnoma uničene. Avto 3 leta star z 75.000 prevoženimi km pa že ima uničene končnike, rokice, sprednji most-puše, amortizerje,... Ne verjamem da bodo v 2 letih po odprtju HITRE ceste (in ne avtoceste) kaj s prstom mignili in popravili magistralo. Govorim glede na prekmurje, kjer je že več kot leto odprt kos Vučja vas - MS, NUJNIH popravil magistrale pa od nikoder. Bodo prej šli najprej širit in nato popravljat novoodprto avtocesto! I Feel sLOVEnija. Ja vsak dan v hrbtenici in riti. Pa v denarnici! Pa da ne-bo kdo mislil da krivim ministra Šturma. On ni čarodej da bi čez noš pričaral "AVTOCESTO" ali odčaral tranzitni promet na druga relacije. Državljani bomo potrpeli, pa naj bo to do Avgusta, Oktobra, Decembra 2008 ali Januarja 2009! Samo preživeli pa ne bomo vsi do takrat!
Ro-Zy-YoZi
13. 05. 2008 09.33
Podpiram prekmurce....Zaslužite si cesto! Res je, da Žerjav po mojem edini ,ki miga v tej vladi ampak Radovan to je posel. Pogajanja, usklajevanje različnih stališč, izvajalci na eni in civili na drugi strani,....Ker imaš težko delo imaš tudi težko plačo....zaslužite vsak svojo (s trdim delom seveda).
Prvo Borec
13. 05. 2008 08.23
Kako pa potem napravijo načrte ?? Na uč ?? Kje so geološke raziskave ?? Strelka dober dan !
PPN
13. 05. 2008 08.14
mega351079, pijanec22 in ostali, ki verjetno mislite dobro a pravega ozadja predvsem pa življenja ob cesti Maribor - Lendava praktično očitno ne poznate. Problematika se začne takrat, ko vidiš, da razen na semaforiziranem prehodu ne moreš z otroki preko ceste, ali pa ko se 20 ton zalepi nekomu na "rit" in hupa na vso moč ker se pelje samo 45, ko rešilec ne more skozi Radgono (tudi zaradi pametni" lokalcev na upravi, ki so po vsej Radgoni naredili ob cesti kovinske količke da so pešci varnejši, tako, da umikanje na pločnike NI mogoče, ali pa ko gasilci, ki po pogodbah in zakonu morajo imeti izvoz v 4 minutah delajo čudeže da to naredijo in še bi lahko našteval. Če se spomnite nazaj v leto 2003 ali 2004 ko smo mislili, da več prometa ne bomo zdržali, pa je bilo takrat bogih cca 30.000 tovornjakov mesečno . Sedaj je številka krepko preko 120.000!!!!!! A še vedno mislite, da pretiravamo?
strelka23
13. 05. 2008 06.52
Pirhster problem ni na kraju ki ga ti opisuješ pač pa predor v bližini Cogetinc.Teren je malo drugačen kot se je prvotno predvidevalo in je izvajalcem povzročil veliko sivih las,in dodatnega nepredvidenega dela..Žerjav to ve in zato tudi ve,da stvari ni mogoče narediti.V prvotni pogodbi je bilo zapisano,da je do avgusta končana trasa Vučja Vas-Cogetinci in ta del je končan do Grabonoša,v Cogetincih pa je prvotno nastal problem z odkupi zemljišč in dveh hiš zato se je že gradnja začela eno leto kasneje.V G.Radgoni je res težko živeti ampak župan se mora zamisliti zakaj stojijo tovornjaki v obe smeri ravno v G.Radgoni.
kriss714@amis.net
13. 05. 2008 01.21
Ne bo škode. Še vinjeto naj mu na čelo prpopajo, preden bo šel.
baltbaltazar@email.si
12. 05. 2008 22.58
Kdo pa je izvajalec? Zgleda da izsiljuje izvajalec, to zna biti zanimivo. A ne bo mastnih kupčij, ali kaj?
pijanec22
12. 05. 2008 21.53
pirhster: daj ti si prvo poglej, kakšne lastnosti mora imeti avtocesta. Tudi najprometnejša nemška avtocesta nima odstavnih pasov, da ne omenjamo nekaterih švicarskih in avstrijskih. Prekmurci vedno samo jamrajo in izsiljujejo, vedno pa na račun kakovosti in neumnosti. Pa naj si gre za odškodnine za pridelke, propadle tovarne ali pa avtocesto. Tam pa so dobili polno denarja od države in kaj so naredili z njim? Vse njihove vasi so bolj osvetljene kot glavna ulica v Las Vegasu.
negaga
12. 05. 2008 21.53
Torej: Odstopil bo zaradi samega sebe!
pahor?ek
12. 05. 2008 20.51
Mene samo zanima, kaj počnejo prekmurski poslanci (Slavinec, Džuban...), da nočejo pospešiti razvoja v Prekmurju...Oba prej omenjena sta se vzdražala proti Pokrajinam, kar je praktičen "NE", obenem pa nista navedla nobenega tehtnega argumenta...
Pirhster
12. 05. 2008 18.28
saj je že čas, da odstopi petelinček,še za svoje rojake ne more poskrbeti, kako bi še za druge? Usranih 27 km avtoceste od Pinc do Lipovec ni sposoben dokončati do avgusta, pa še to samo dvopasovnice..o avtocesti pomurci ne moremo niti govoriti, reveži smo bili, pa tudi to bomo ostali in to zavoljo takih politikov kot so kučan in zdajšnji minister, pa tudi poslance imamo vedno totalno nesposobne..peh na celi fronti.
mega351079
12. 05. 2008 17.22
Se strinjam! Minister Žerjev je res dober minister in teh je v vladi zelo malo.. Pomurci pa tud malo pretiravajo... saj jih razumem in jim dam prav, da hočejo normalno živet..sam glede nato da pomursko avtocesto res gradijo kolikor hitro je mogoče, bi pa res lahko še počakali 2 mesca..ne pa da zdaj spet postavljajo nerazumne zahteve, čeprav so predhodno pristali na te termine..